A - jak zwykle - mam nietypowy - i raczej niełatwy problemik. Potrzebuje wyłuskać ze skompilowanych danych adresy w pamięci urządzenia.
O co chodzi: tematem jest starszy tester OBD2, który pozyskuje dane z karty pamięci (i w zależności od zapodanej karty/danych służy do różnych celów/marek aut). Ale - jest też karta uniwersalna, bez danych specyficznych. A dokładniej - mogła by je mieć (część z nich) - gdyby producent je tam wgrał. Są natomiast odnośniki - po których "kliknieciu" tester zgłasza "not present".
Te odnośniki idą do konkretnego adresu na karcie - jeżeli adres nie jest pusty - to się dany program normalnie aktywuje. Jeżeli jest pusty - to "not present".
I teraz sedno - ta karta jest prawie pusta - w jakichś 85%. Mogę więc wgrać sobie na jedną kartę specyficzne oprogramowanie (bo akurat mam) - ale potrzebuje wyłuskać, do jakiego adresu prowadzi konkretny odnośnik - coby posiadany dodatkowy fragment tam właśnie zapodać.
Ale nie wiem jak to wyłuskać z danych karty - tzn. gdzie (adres w pamięci) prowadzi dany odnośnik.
Są jakieś metody żeby to "wyśledzić"?
Na marginesie - karta skompilowana to oczywiście sieczka - przy podglądzie z hex editora. Ale udało się mi wykminić, że "sieczka" jest poprzestawiana (przynajmniej do odczytu zwykłego tekstu - tego w interfejsie testera nie brakuje przecież) w sposób regularny - pobawienie sie zwykłym arkuszem kalkulacyjnym pozwoliło na poustawianie tego tak - żeby było czytelne. Znaczy się - pola tekstowe stały się w pełni zrozumiałe. Ale odnośników adresowych nadal tam nie potrafię zlokalizować ...