Lista wyjazdowa

czyli wyjazdy te bliskie i te bardzo dalekie

Moderator: Misiek Bielsko

Awatar użytkownika
selim

Re: Lista wyjazdowa

Post autor: selim » czw lip 02, 2009 6:01 pm

Redbula bym jeszcze do tego dodał :)21 ....i świece na komary
gg4987422
LR D2 -skurwiel
Rakieta - resorak nie-do-zajechania

Awatar użytkownika
A.F.

Post autor: A.F. » czw lip 02, 2009 7:54 pm

selim pisze:....i świece na komary
I świece zapłonowe/żarowe :)2
VW T4 syncro, 2.4D, long :)13

klucz13

Kontaktowanie:

Post autor: klucz13 » czw lip 02, 2009 8:36 pm

Środki przeróżne na komary neszki i inne świństwa mam zawsze w syfie ale na wyjazd zabieram znacznie powiększoną dawke :wink: nie lubię jak jestem pokarmem dla tego latającego gówna :evil:
:)21
Zacznij ludzi traktować tak samo jak oni ciebie a od razu poczują się obrażeni i dostaną ataku furii

adammajas
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: adammajas » czw lip 02, 2009 10:21 pm

aszy pisze: Przed wyjazdem na kilka dni po Polsce zwykle nie wertuję dokładnie tej listy. Sprzet i inne rzeczy zwykle mam w takim stanie że wystarczy mi 2 godziny na spakowanie. Mówienie 15 minut to po prostu bzdury..
Sklamałbym gdybym Ci napisal że pakowałem sie dłużej . Przed wyjazdem na tydzień na Ukraine pakowałem sie może 20-30 minut ,oczywiście przed samym wyjazdem . Plecak z bielizną , kilka ciuchów . Mapy , dokumenty i żarcie ,ale niedużo bo po co . Po prostu nie zabieram tylu gadżetów . Co do listy to napracowałeś sie chłopie , kwadrans to ja ją czytałem ;-) . Z tą listą to masz racje, pakowanie zajęłoby mi kilka godzin .
Patrol Y60 33 cale + 2 cale liftu

Awatar użytkownika
Darek Palmowski

Kontaktowanie:

Post autor: Darek Palmowski » pt lip 03, 2009 1:11 am

o rany boskie... jak ja mam teraz pojechać na wakacje, skoro nawet nie miałem cierpliwości przeczytać całej listy :o
Jeszcze kilka wyjazdów i zacznę się nazywać Antoni Szalik, czy jakoś tak...

www.ironoffroad.pl

aszy

Post autor: aszy » pt lip 03, 2009 8:30 am

Witam,
Panie i Panowie ! Jeszcze raz. Podchodzicie do listy zbyt osobiście. Jedni korzystają z takich podpowiedzi przy wyjeździe inni nie. Ten tekst został utworzony na potrzeby tych pierwszych. Uspokajam i wyjaśniam, że korzystanie z listy jest DOBROWOLNE a nie obligatoryjne. Ta lista to propozycja, surowiec do utworzenia własnej listy. Jeżeli ktoś w ogóle z czegoś takiego chce korzystać. Moja lista z której ja korzystam jest znacznie krótsza. Ta lista została utworzona jako nadmiarowa lista, zawierająca różne podpowiedzi. Różne rzeczy zebrane do kupy w jedno miejsce. I takie też jest założenie prośby o podpowiedzi. Żeby można było wybrac coś dla siebie.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
bigos

Post autor: bigos » pt lip 03, 2009 9:07 am

aszy pisze:Witam,
Panie i Panowie ! Jeszcze raz. Podchodzicie do listy zbyt osobiście. Jedni korzystają z takich podpowiedzi przy wyjeździe inni nie. Ten tekst został utworzony na potrzeby tych pierwszych. Uspokajam i wyjaśniam, że korzystanie z listy jest DOBROWOLNE a nie obligatoryjne. Ta lista to propozycja, surowiec do utworzenia własnej listy. Jeżeli ktoś w ogóle z czegoś takiego chce korzystać. Moja lista z której ja korzystam jest znacznie krótsza. Ta lista została utworzona jako nadmiarowa lista, zawierająca różne podpowiedzi. Różne rzeczy zebrane do kupy w jedno miejsce. I takie też jest założenie prośby o podpowiedzi. Żeby można było wybrac coś dla siebie.
Pozdrawiam
http://www.forum4x4.pl/viewtopic.php?f=5&t=9392
Jimny :)21

Awatar użytkownika
Darek Palmowski

Kontaktowanie:

Post autor: Darek Palmowski » pt lip 03, 2009 11:14 am

Rany Boskie 2... Aszy, nie podchodź do wszystkiego tak poważnie. To w końcu tylko zabawa :D
Jeszcze kilka wyjazdów i zacznę się nazywać Antoni Szalik, czy jakoś tak...

www.ironoffroad.pl

klucz13

Kontaktowanie:

Post autor: klucz13 » pt lip 03, 2009 8:25 pm

Darek Palmowski pisze:Rany Boskie 2... Aszy, nie podchodź do wszystkiego tak poważnie. To w końcu tylko zabawa :D
Trzy dni pakowania za zabawę uważasz :wink:
Zacznij ludzi traktować tak samo jak oni ciebie a od razu poczują się obrażeni i dostaną ataku furii

adammajas
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: adammajas » pt lip 03, 2009 9:12 pm

bigos pisze:
aszy pisze:Witam,
Pozdrawiam
http://www.forum4x4.pl/viewtopic.php?f=5&t=9392

Wpada nowy i już mu sie lista nie podoba ? znaczy sie nowy user nie ma prawa głosu , czy jak , bo nie trybię ;-) . A lista dobra jak kto nie ma wprawy w pakowaniu , lub jedzie pierwyj raz daleko autem na długo, tylko pożartować trzeba , a nuż komuś nerwy puszczą , lub jakiś obrońca moralności sie znajdzie i będzie co poczytać .
Patrol Y60 33 cale + 2 cale liftu

klucz13

Kontaktowanie:

Post autor: klucz13 » pt lip 03, 2009 9:49 pm

adammajas pisze:

Wpada nowy i już mu sie lista nie podoba ? znaczy sie nowy user nie ma prawa głosu , czy jak , bo nie trybię ;-) . A lista dobra jak kto nie ma wprawy w pakowaniu , lub jedzie pierwyj raz daleko autem na długo, tylko pożartować trzeba , a nuż komuś nerwy puszczą , lub jakiś obrońca moralności sie znajdzie i będzie co poczytać .
Jak nie wiesz co potrzebne oraz brak rozumu to i tak będziesz w głębokiej czarnej dupie a żadna lista nie pomoże nawet na milimetr bo zawalisz się zbędnym gównem :)25 Kazdy wyjazd jest inny i stawia inne wymaganie oraz potrzeby , zresztą jakie to " wielkie " wyprawy jak co pięć km jest tanksztele gdzie można kupić prawie wszystko a co dziesięć kauhala :wink:

Awatar użytkownika
mariuszfila

Post autor: mariuszfila » ndz lip 05, 2009 8:23 am

Do tej listy potrzebnych gadżetów dodałbym jeszcze paczkę prezerwatyw :)21 w razie gdyby się coś trafiło po drodze :)21
Y61

Awatar użytkownika
sebaska

Kontaktowanie:

Post autor: sebaska » śr lip 22, 2009 11:12 pm

Na poniższym obrazku widać większość tego co jechało na 6 tygodni -- wycieczka na 3 osoby dorosłe + niemowlak. Jeden z tych 2 worków na dachu to prezenty dla przyjaciół, znajomych i (wówczas) przyszłych znajomych, w drugim były rzeczy do rzadkiego użytku + pieluchy dla Małej na pół wyprawy (podstawowy pakiet był w kabinie pod ręką).

Obrazek

Czyli większość betów weszła do bagażnika Nivki (niezbyt dużego), trochę do kabiny (niewielkiej, więc nie zbyt wiele), dwie sakwy rowerowe oraz kanister i baniak oleju na dach.

No...

Cóż, przed pojawieniem się naszej Małej, cały nasz podróżny dobytek -- nie ważne czy na 2 tygodnie gdzieś blisko czy na 2 miesięczną podróż dookoła Świata -- musiał dać się wziąć na plecy i nie być przy tym zbytnio upierdliwy (czyli 16-18kg na plecy człowieka, w tym jedno z nas miało namiot i śpiwory (ok 4kg) a drugie ok 5kg wyposażenia foto -- no bo zdjęcia lubimy robić -- no i część ciuchów na siebie (buty, kurtka, itp -- czyli pewnie kolejne 3kg).
Misiek Bielsko pisze: Mam dokładnie, jak @klucz13 - nigdzie bym nie pojechal korzystajac z takiej listy... a zony to nie zazdroszcze, jesli musisz miec na glowie przygotowanie auta i cale jego spakowanie, a ona jeszcze ma pretensje :)21

[...]

- mapy
- dokumenty i kasa
Dwie ostatnie rzeczy sa niezbedne - wszystko inne mozna kupic na miejscu, chyba ze jedziemy w totalna dzicz typu Afryka srodkowa....
Mapa niezbędna? :)21 Nno jeśli zeszycik w skali 1:4000000 tylko z głównymi drogami uznać za mapę, to może faktycznie :)21
No bo się po drodze plany zmieniły...

pzdr
\Sebi
If you can't do it right do it left!
Niva 1.7mpi
http://www.tajga.org + http://www.kaukaz.net

Awatar użytkownika
Misiek Bielsko

Kontaktowanie:

Post autor: Misiek Bielsko » czw lip 23, 2009 12:11 pm

Chodziło mi o dokumenty i kasę 8)

Awatar użytkownika
VFRED

Post autor: VFRED » czw sie 27, 2009 1:57 pm

17. kratka na grill lub grill przenośny jednorazowy

Nie musisz brać, jeśli jedziesz na wyprawę LR Serią II
LR Discovery TD5 - ma już nowego właściciela :)

Awatar użytkownika
seburaj

Post autor: seburaj » pn sie 31, 2009 8:27 am

zamiast (lub wraz) ww. polecam tzw samosmaż, czyli taki grill ręczny nadogniskowy :wink:
robok rzępoli w harapuciu

Awatar użytkownika
Cajman

Kontaktowanie:

Post autor: Cajman » śr wrz 02, 2009 11:54 am

Z doświadczenia tegorocznego wyjazdu na liście brak jednej - a chyba w miarę ważnej pozycji

Pasków klinowych

W tym roku wracajac z dzikiego wschodu, bedac w szczerym polu slysze dziwny dźwięk szeleszczenia czy coś w tym rodzaju. Za chwilę zapala się kontrolka ładowania. No to stop. Domyślając się co jest otwireram maske - poszły oba paski od altka który równocześnie napędza pompe wody.

Z biciem serca zagladam do skrzynki - czy wziąłem czy nie - o taki młyn był przy pakowaniu że nie pamiętałem czy je zabrałem. Na szczęscie były.

Wiem - ktoś powie że można kombinować tasmami, pończochami - może któryś z kolegów nosi - czy czymś takim, ale .....

Lepiej mieć
GR Y 60 2,8 IC - Long, TJM + 2" (75, 200 kg)
http://www.kajmanoverland.pl

Awatar użytkownika
sla66

Post autor: sla66 » śr wrz 02, 2009 2:30 pm

W moim wyjeździe sprawdziły się blachy aluminiowe jako osłony przeciw wiatrowe kuchenek. Zaoszczędziliśmy czas i gaz.
‘Nie jestem panem waszych sumień’ Zygmunt II August

Awatar użytkownika
selim

Post autor: selim » śr wrz 02, 2009 7:13 pm

...a w moim - drugi lr zapasowy :)21

Sławek - jak tam fiordy się udały ?
gg4987422
LR D2 -skurwiel

Awatar użytkownika
sla66

Post autor: sla66 » czw wrz 03, 2009 8:23 am

Ta Norwegia to nudy. Tylko fiordy, góry, wodospady, promy, brak nocy... :)21
Bajka. Na Lofotach pakowaliśmy namioty przy +3 st C. "Kawałek" dalej przy +21 st i w pełnym słońcu suszyliśmy namioty. Na kempingu w okolicy Grov byliśmy jedynymi klientami bez nart lub snowbordów. :lol: Raz GPS skierował nas do... nieistniejącego tunelu :)21
Kilka fotek tutaj
http://www.soren-auta4x4.pl/galeria.php?gal=16

Awatar użytkownika
selim

Post autor: selim » czw wrz 03, 2009 9:43 am

Sławek , widzę
ze masz box na dachu
- ile to więcej wpierdziela ?
- głośne to jest ?
gg4987422
LR D2 -skurwiel

Awatar użytkownika
sla66

Post autor: sla66 » czw wrz 03, 2009 11:11 am

Spalanie z pamięci... autostrady (Niemcy i Szwecja) 110 km/h - 12,5 litrów, pozostałe drogi 80 km/h , jazda w górach zszedł do 8,0 litrów. Co ciekawe trasa W-wa - Stargard Szcz. przez Włocławek i Wałcz wyszło 8,4 litra.
Box pożyczony 430 litrów, idealnie wysokością wpasował się namiot i kilka gratów (namiot 4 osobowy, 4xkarimaty, 4xkrzesełka, 2xśpiwory, 8xkardrodże z gazem do butli).
Nawet przy 120 nie zagłuszał muzyki i rozmów. Ale ścieżkę dźwiękową z filmów na laptoku, dzieciaki słuchały na słuchawkach.
Szukam czegoś podobnego, bo do wyjazdu na narty powinien być idealny.

Awatar użytkownika
selim

Post autor: selim » czw wrz 03, 2009 11:47 am

Chłopie , skąd Ty masz takie spalanie ?
mi się nigdy nie udało poniżej 10l zejść
średnio- mi to pali ok.11-14 l
gg4987422
LR D2 -skurwiel

Awatar użytkownika
sla66

Post autor: sla66 » czw wrz 03, 2009 12:34 pm

selim pisze:Chłopie , skąd Ty masz takie spalanie ?
mi się nigdy nie udało poniżej 10l zejść
średnio- mi to pali ok.11-14 l
:o
Średnio mam spalanie 9-10,5 l. Mam lekką nogę i zawsze (prawie) wychodziło mi mniej niż kumplom. Dawno temu kolega, z którym jechałem na urlop stwierdził , że pierwszy raz samochód spalił mu tyle ile deklaruje producent, a jego żona dodała , że pierwszy raz widziała co jest za oknem. :)21

Awatar użytkownika
selim

Post autor: selim » czw wrz 03, 2009 3:39 pm

Ja tez spokojnie jeżdżę
ino ,ze mam automata
gg4987422
LR D2 -skurwiel

ODPOWIEDZ

Wróć do „Podróże i Wyprawy niekomercyjne”