Lista wyjazdowa
Moderator: Misiek Bielsko
Re: Lista wyjazdowa
Redbula bym jeszcze do tego dodał
....i świece na komary

gg4987422
LR D2 -skurwiel
Rakieta - resorak nie-do-zajechania
LR D2 -skurwiel
I świece zapłonowe/żaroweselim pisze:....i świece na komary

VW T4 syncro, 2.4D, long 

Środki przeróżne na komary neszki i inne świństwa mam zawsze w syfie ale na wyjazd zabieram znacznie powiększoną dawke
nie lubię jak jestem pokarmem dla tego latającego gówna

Zacznij ludzi traktować tak samo jak oni ciebie a od razu poczują się obrażeni i dostaną ataku furii
Sklamałbym gdybym Ci napisal że pakowałem sie dłużej . Przed wyjazdem na tydzień na Ukraine pakowałem sie może 20-30 minut ,oczywiście przed samym wyjazdem . Plecak z bielizną , kilka ciuchów . Mapy , dokumenty i żarcie ,ale niedużo bo po co . Po prostu nie zabieram tylu gadżetów . Co do listy to napracowałeś sie chłopie , kwadrans to ja ją czytałemaszy pisze: Przed wyjazdem na kilka dni po Polsce zwykle nie wertuję dokładnie tej listy. Sprzet i inne rzeczy zwykle mam w takim stanie że wystarczy mi 2 godziny na spakowanie. Mówienie 15 minut to po prostu bzdury..

Patrol Y60 33 cale + 2 cale liftu
- Darek Palmowski
-
- Kontaktowanie:
o rany boskie... jak ja mam teraz pojechać na wakacje, skoro nawet nie miałem cierpliwości przeczytać całej listy 

Witam,
Panie i Panowie ! Jeszcze raz. Podchodzicie do listy zbyt osobiście. Jedni korzystają z takich podpowiedzi przy wyjeździe inni nie. Ten tekst został utworzony na potrzeby tych pierwszych. Uspokajam i wyjaśniam, że korzystanie z listy jest DOBROWOLNE a nie obligatoryjne. Ta lista to propozycja, surowiec do utworzenia własnej listy. Jeżeli ktoś w ogóle z czegoś takiego chce korzystać. Moja lista z której ja korzystam jest znacznie krótsza. Ta lista została utworzona jako nadmiarowa lista, zawierająca różne podpowiedzi. Różne rzeczy zebrane do kupy w jedno miejsce. I takie też jest założenie prośby o podpowiedzi. Żeby można było wybrac coś dla siebie.
Pozdrawiam
Panie i Panowie ! Jeszcze raz. Podchodzicie do listy zbyt osobiście. Jedni korzystają z takich podpowiedzi przy wyjeździe inni nie. Ten tekst został utworzony na potrzeby tych pierwszych. Uspokajam i wyjaśniam, że korzystanie z listy jest DOBROWOLNE a nie obligatoryjne. Ta lista to propozycja, surowiec do utworzenia własnej listy. Jeżeli ktoś w ogóle z czegoś takiego chce korzystać. Moja lista z której ja korzystam jest znacznie krótsza. Ta lista została utworzona jako nadmiarowa lista, zawierająca różne podpowiedzi. Różne rzeczy zebrane do kupy w jedno miejsce. I takie też jest założenie prośby o podpowiedzi. Żeby można było wybrac coś dla siebie.
Pozdrawiam
http://www.forum4x4.pl/viewtopic.php?f=5&t=9392aszy pisze:Witam,
Pozdrawiam
Jimny 

- Darek Palmowski
-
- Kontaktowanie:
Rany Boskie 2... Aszy, nie podchodź do wszystkiego tak poważnie. To w końcu tylko zabawa 

Trzy dni pakowania za zabawę uważaszDarek Palmowski pisze:Rany Boskie 2... Aszy, nie podchodź do wszystkiego tak poważnie. To w końcu tylko zabawa

Zacznij ludzi traktować tak samo jak oni ciebie a od razu poczują się obrażeni i dostaną ataku furii
bigos pisze:http://www.forum4x4.pl/viewtopic.php?f=5&t=9392aszy pisze:Witam,
Pozdrawiam
Wpada nowy i już mu sie lista nie podoba ? znaczy sie nowy user nie ma prawa głosu , czy jak , bo nie trybię

Patrol Y60 33 cale + 2 cale liftu
Jak nie wiesz co potrzebne oraz brak rozumu to i tak będziesz w głębokiej czarnej dupie a żadna lista nie pomoże nawet na milimetr bo zawalisz się zbędnym gównemadammajas pisze:
Wpada nowy i już mu sie lista nie podoba ? znaczy sie nowy user nie ma prawa głosu , czy jak , bo nie trybię. A lista dobra jak kto nie ma wprawy w pakowaniu , lub jedzie pierwyj raz daleko autem na długo, tylko pożartować trzeba , a nuż komuś nerwy puszczą , lub jakiś obrońca moralności sie znajdzie i będzie co poczytać .

- mariuszfila
Do tej listy potrzebnych gadżetów dodałbym jeszcze paczkę prezerwatyw
w razie gdyby się coś trafiło po drodze 

Y61
Na poniższym obrazku widać większość tego co jechało na 6 tygodni -- wycieczka na 3 osoby dorosłe + niemowlak. Jeden z tych 2 worków na dachu to prezenty dla przyjaciół, znajomych i (wówczas) przyszłych znajomych, w drugim były rzeczy do rzadkiego użytku + pieluchy dla Małej na pół wyprawy (podstawowy pakiet był w kabinie pod ręką).

Czyli większość betów weszła do bagażnika Nivki (niezbyt dużego), trochę do kabiny (niewielkiej, więc nie zbyt wiele), dwie sakwy rowerowe oraz kanister i baniak oleju na dach.
No...
Cóż, przed pojawieniem się naszej Małej, cały nasz podróżny dobytek -- nie ważne czy na 2 tygodnie gdzieś blisko czy na 2 miesięczną podróż dookoła Świata -- musiał dać się wziąć na plecy i nie być przy tym zbytnio upierdliwy (czyli 16-18kg na plecy człowieka, w tym jedno z nas miało namiot i śpiwory (ok 4kg) a drugie ok 5kg wyposażenia foto -- no bo zdjęcia lubimy robić -- no i część ciuchów na siebie (buty, kurtka, itp -- czyli pewnie kolejne 3kg).
Nno jeśli zeszycik w skali 1:4000000 tylko z głównymi drogami uznać za mapę, to może faktycznie
No bo się po drodze plany zmieniły...
pzdr
\Sebi

Czyli większość betów weszła do bagażnika Nivki (niezbyt dużego), trochę do kabiny (niewielkiej, więc nie zbyt wiele), dwie sakwy rowerowe oraz kanister i baniak oleju na dach.
No...
Cóż, przed pojawieniem się naszej Małej, cały nasz podróżny dobytek -- nie ważne czy na 2 tygodnie gdzieś blisko czy na 2 miesięczną podróż dookoła Świata -- musiał dać się wziąć na plecy i nie być przy tym zbytnio upierdliwy (czyli 16-18kg na plecy człowieka, w tym jedno z nas miało namiot i śpiwory (ok 4kg) a drugie ok 5kg wyposażenia foto -- no bo zdjęcia lubimy robić -- no i część ciuchów na siebie (buty, kurtka, itp -- czyli pewnie kolejne 3kg).
Mapa niezbędna?Misiek Bielsko pisze: Mam dokładnie, jak @klucz13 - nigdzie bym nie pojechal korzystajac z takiej listy... a zony to nie zazdroszcze, jesli musisz miec na glowie przygotowanie auta i cale jego spakowanie, a ona jeszcze ma pretensje
[...]
- mapy
- dokumenty i kasa
Dwie ostatnie rzeczy sa niezbedne - wszystko inne mozna kupic na miejscu, chyba ze jedziemy w totalna dzicz typu Afryka srodkowa....

No bo się po drodze plany zmieniły...
pzdr
\Sebi
- Misiek Bielsko
-
- Kontaktowanie:
Chodziło mi o dokumenty i kasę 

17. kratka na grill lub grill przenośny jednorazowy
Nie musisz brać, jeśli jedziesz na wyprawę LR Serią II
Nie musisz brać, jeśli jedziesz na wyprawę LR Serią II
LR Discovery TD5 - ma już nowego właściciela 

zamiast (lub wraz) ww. polecam tzw samosmaż, czyli taki grill ręczny nadogniskowy 

robok rzępoli w harapuciu
Z doświadczenia tegorocznego wyjazdu na liście brak jednej - a chyba w miarę ważnej pozycji
Pasków klinowych
W tym roku wracajac z dzikiego wschodu, bedac w szczerym polu slysze dziwny dźwięk szeleszczenia czy coś w tym rodzaju. Za chwilę zapala się kontrolka ładowania. No to stop. Domyślając się co jest otwireram maske - poszły oba paski od altka który równocześnie napędza pompe wody.
Z biciem serca zagladam do skrzynki - czy wziąłem czy nie - o taki młyn był przy pakowaniu że nie pamiętałem czy je zabrałem. Na szczęscie były.
Wiem - ktoś powie że można kombinować tasmami, pończochami - może któryś z kolegów nosi - czy czymś takim, ale .....
Lepiej mieć
Pasków klinowych
W tym roku wracajac z dzikiego wschodu, bedac w szczerym polu slysze dziwny dźwięk szeleszczenia czy coś w tym rodzaju. Za chwilę zapala się kontrolka ładowania. No to stop. Domyślając się co jest otwireram maske - poszły oba paski od altka który równocześnie napędza pompe wody.
Z biciem serca zagladam do skrzynki - czy wziąłem czy nie - o taki młyn był przy pakowaniu że nie pamiętałem czy je zabrałem. Na szczęscie były.
Wiem - ktoś powie że można kombinować tasmami, pończochami - może któryś z kolegów nosi - czy czymś takim, ale .....
Lepiej mieć
GR Y 60 2,8 IC - Long, TJM + 2" (75, 200 kg)
http://www.kajmanoverland.pl
http://www.kajmanoverland.pl
W moim wyjeździe sprawdziły się blachy aluminiowe jako osłony przeciw wiatrowe kuchenek. Zaoszczędziliśmy czas i gaz.
‘Nie jestem panem waszych sumień’ Zygmunt II August
...a w moim - drugi lr zapasowy
Sławek - jak tam fiordy się udały ?

Sławek - jak tam fiordy się udały ?
gg4987422
LR D2 -skurwiel
LR D2 -skurwiel
Ta Norwegia to nudy. Tylko fiordy, góry, wodospady, promy, brak nocy...
Bajka. Na Lofotach pakowaliśmy namioty przy +3 st C. "Kawałek" dalej przy +21 st i w pełnym słońcu suszyliśmy namioty. Na kempingu w okolicy Grov byliśmy jedynymi klientami bez nart lub snowbordów.
Raz GPS skierował nas do... nieistniejącego tunelu
Kilka fotek tutaj
http://www.soren-auta4x4.pl/galeria.php?gal=16

Bajka. Na Lofotach pakowaliśmy namioty przy +3 st C. "Kawałek" dalej przy +21 st i w pełnym słońcu suszyliśmy namioty. Na kempingu w okolicy Grov byliśmy jedynymi klientami bez nart lub snowbordów.

Kilka fotek tutaj
http://www.soren-auta4x4.pl/galeria.php?gal=16
Sławek , widzę
ze masz box na dachu
- ile to więcej wpierdziela ?
- głośne to jest ?
ze masz box na dachu
- ile to więcej wpierdziela ?
- głośne to jest ?
gg4987422
LR D2 -skurwiel
LR D2 -skurwiel
Spalanie z pamięci... autostrady (Niemcy i Szwecja) 110 km/h - 12,5 litrów, pozostałe drogi 80 km/h , jazda w górach zszedł do 8,0 litrów. Co ciekawe trasa W-wa - Stargard Szcz. przez Włocławek i Wałcz wyszło 8,4 litra.
Box pożyczony 430 litrów, idealnie wysokością wpasował się namiot i kilka gratów (namiot 4 osobowy, 4xkarimaty, 4xkrzesełka, 2xśpiwory, 8xkardrodże z gazem do butli).
Nawet przy 120 nie zagłuszał muzyki i rozmów. Ale ścieżkę dźwiękową z filmów na laptoku, dzieciaki słuchały na słuchawkach.
Szukam czegoś podobnego, bo do wyjazdu na narty powinien być idealny.
Box pożyczony 430 litrów, idealnie wysokością wpasował się namiot i kilka gratów (namiot 4 osobowy, 4xkarimaty, 4xkrzesełka, 2xśpiwory, 8xkardrodże z gazem do butli).
Nawet przy 120 nie zagłuszał muzyki i rozmów. Ale ścieżkę dźwiękową z filmów na laptoku, dzieciaki słuchały na słuchawkach.
Szukam czegoś podobnego, bo do wyjazdu na narty powinien być idealny.
Chłopie , skąd Ty masz takie spalanie ?
mi się nigdy nie udało poniżej 10l zejść
średnio- mi to pali ok.11-14 l
gg4987422
LR D2 -skurwiel
LR D2 -skurwiel
selim pisze:Chłopie , skąd Ty masz takie spalanie ?

Średnio mam spalanie 9-10,5 l. Mam lekką nogę i zawsze (prawie) wychodziło mi mniej niż kumplom. Dawno temu kolega, z którym jechałem na urlop stwierdził , że pierwszy raz samochód spalił mu tyle ile deklaruje producent, a jego żona dodała , że pierwszy raz widziała co jest za oknem.

Ja tez spokojnie jeżdżę
ino ,ze mam automata
ino ,ze mam automata
gg4987422
LR D2 -skurwiel
LR D2 -skurwiel