Albania 2010 - szukam chętnych na wycieczkę
Moderator: Misiek Bielsko
- tomaszorzeszko
- jestem tu nowy...
- Kontaktowanie:
Albania 2010 - szukam chętnych na wycieczkę
Witam
Planujemy wyjazd do Albanii. Na razie jest jedno disco II i 4 osoby. Fajnie by było pojechać na 3 a może 4 samochody.
Wstępny termin: 27.04 do 09.05
Wstępna trasa: Kraków - Serbia - Kosowo - Albania - Czarnogóra - Bośnia - Kraków
Budżet: bez ekstrawagancji, czyli spimy gdzie dojedziemy i popadnie nie marudzimy, ze się prysznic zepsuł. Ale nad morze proponuje znależć miły i fajny hotelik przy plaży. Czyli hostele, kwatery czy ostatecznie kempingi.
Nie mamy jeszcze dokładnie zaplanowanej trasy, ale głównie chodzi, żeby się trochę po szwędać bez stresu i planu który "koniecznie trzeba zrealizować"
Jak ktoś ma ochotę dołączyć to piszcie proszę.
Mój kontakt: t.orzeszko@aina.pl
tomek
Planujemy wyjazd do Albanii. Na razie jest jedno disco II i 4 osoby. Fajnie by było pojechać na 3 a może 4 samochody.
Wstępny termin: 27.04 do 09.05
Wstępna trasa: Kraków - Serbia - Kosowo - Albania - Czarnogóra - Bośnia - Kraków
Budżet: bez ekstrawagancji, czyli spimy gdzie dojedziemy i popadnie nie marudzimy, ze się prysznic zepsuł. Ale nad morze proponuje znależć miły i fajny hotelik przy plaży. Czyli hostele, kwatery czy ostatecznie kempingi.
Nie mamy jeszcze dokładnie zaplanowanej trasy, ale głównie chodzi, żeby się trochę po szwędać bez stresu i planu który "koniecznie trzeba zrealizować"
Jak ktoś ma ochotę dołączyć to piszcie proszę.
Mój kontakt: t.orzeszko@aina.pl
tomek
Tomasz Orzeszko
- Marcin_Wolski
Re: Albania 2010 - szukam chętnych na wycieczkę
Witaj
Wstępnie byłbym zainteresowany. Liczyliście może orientacyjnie koszty i kilometraż takiego wyjazdu? Jechałbym PajeroII.
Wstępnie byłbym zainteresowany. Liczyliście może orientacyjnie koszty i kilometraż takiego wyjazdu? Jechałbym PajeroII.
Samurai -> Patrol hiszpan -> Asia Rocsta i Pajero II Long 2.5TD od Bin Ladena
Jechałem w zeszłym roku dokładnie taką samą traską, tylko ze na motocyklu.
http://www.rival.pl/prokletije_gory_przeklete
Tutaj znajdziecie relacje, fotki, współrzędne itp.
Mam też chyba jakieś tracki GPS więc jak coś to walcie na priva.
Bardzo fajna trasa, zdecydowanie polecam!
http://www.rival.pl/prokletije_gory_przeklete
Tutaj znajdziecie relacje, fotki, współrzędne itp.
Mam też chyba jakieś tracki GPS więc jak coś to walcie na priva.
Bardzo fajna trasa, zdecydowanie polecam!
Gaz 69M
- tomaszorzeszko
- jestem tu nowy...
- Kontaktowanie:
Witam
Wstępnie przyjmuje że przejedziemy ok 3500 km. czyli przy spalaniu 15l/100km i cenie diesla 4 zł to 2100 zł na samochód
Na noclegi zakładam maks: 100 zł/os/noc ale wolałbym taniej
Ubezpieczenie od osoby ok. 120 zł/os
Wyżywienie: kto ile zje i wypije.
Postaram się po Nowym roku dokładnie trasę opisać. Ale wstępnie
4 dni w jedną stronę
6 dni Albania (w 2 dni w kąpieli)
4 dni powrót
tomek
Wstępnie przyjmuje że przejedziemy ok 3500 km. czyli przy spalaniu 15l/100km i cenie diesla 4 zł to 2100 zł na samochód
Na noclegi zakładam maks: 100 zł/os/noc ale wolałbym taniej
Ubezpieczenie od osoby ok. 120 zł/os
Wyżywienie: kto ile zje i wypije.
Postaram się po Nowym roku dokładnie trasę opisać. Ale wstępnie
4 dni w jedną stronę
6 dni Albania (w 2 dni w kąpieli)
4 dni powrót
tomek
Tomasz Orzeszko
- tomaszorzeszko
- jestem tu nowy...
- Kontaktowanie:
Jeszcze odnośnie budżetu liczby podałem przy założeniu że co dziennie spimy w hotelach i trochę to zawyzyłem. Osobiście wolę spać po kwaterach i kempingach.
Analizując:
Więc przyjmiemy, że spalimy 15l/100km, paliwo po 4 zł/l oraz nocleg 100zł/os to przy 3 osobach w samochodzie:
paliwo: 700 zł
noclegi: 1300 zł
jedzenie: 500 zł
ubezpieczenie: 120 zł
w sumie daje: 2620 zł
Jeżeli przyjmiemy, że spalimy 12l/100km, paliwo 3,8 zł i że noclegi po 50 zł/os to przy 3 osobach w aucie:
paliwo: 532 zł
noclegi: 650 zł
jedzenie: wciąż 500 zł
w sumie: daje: 1802 zł
tomek
Analizując:
Więc przyjmiemy, że spalimy 15l/100km, paliwo po 4 zł/l oraz nocleg 100zł/os to przy 3 osobach w samochodzie:
Jeżeli przyjmiemy, że spalimy 12l/100km, paliwo 3,8 zł i że noclegi po 50 zł/os to przy 3 osobach w aucie:
paliwo: 532 zł
noclegi: 650 zł
jedzenie: wciąż 500 zł
w sumie: daje: 1802 zł
tomek
Tomasz Orzeszko
- Fiba
-
- Kontaktowanie:
To bardziej realne.tomaszorzeszko pisze:Jeszcze odnośnie budżetu liczby podałem przy założeniu że co dziennie spimy w hotelach i trochę to zawyzyłem. Osobiście wolę spać po kwaterach i kempingach.
Analizując:
Lepszy głupiec wędrujący po świecie od mędrca ,który siedzi w domu.
Patrol Y60 2.8
Patrol Y61 2.8
Patrol Y60 2.8
Patrol Y61 2.8
wstawcie info po powrocie
szykuję się na 2011
szykuję się na 2011

gg4987422
LR D2 -skurwiel
Rakieta - resorak nie-do-zajechania
LR D2 -skurwiel
zastanowcie sie czy chcecie miec fajny wypoczynek i ladne zdjecia czy ogladac wielkie wysypisko smieci. ogolnie albanii nie polecam. ropa jest tan troche tansza niz te zakladane 4 zl. chyba cos kolo 3 wychodzi.
Dlaczego- to niby tej Albanii nie polecasz?
gg4987422
LR D2 -skurwiel
LR D2 -skurwiel
czego nie zrozumiales? nie polecam ze wzgledu na chociazby smieci i ogolny syf i burdel w "miastach". chyba ze ktos lubi taki klimat. wieczorami ciezko bylo oddychac na przedmiesciach tirany, na plazu w durres prawie zwymiotowalem jak zobaczylem gnijacy "piasek". chcac zobaczyk kawalek tej ladnej albanii uciekalem na zadupia, w wysokie gory, do lasow a i tam byly sterty smieci.
- tomaszorzeszko
- jestem tu nowy...
- Kontaktowanie:
oprócz Albanii jest jeszcze 8 dni drogi...
warto pojechać choćby dlatego aby pobyć w jednej z ostatnich "ziem niczyich" w europie tj. od granicy Serbii i do Mitrowicy, potem w amerykańskie Kosovo. itp itp
a może jej jednak całkowicie śmieciami nie pokryli...
warto pojechać choćby dlatego aby pobyć w jednej z ostatnich "ziem niczyich" w europie tj. od granicy Serbii i do Mitrowicy, potem w amerykańskie Kosovo. itp itp
a może jej jednak całkowicie śmieciami nie pokryli...
Tomasz Orzeszko
zamiast albanii proponuje ci czarnogore ale nie kurorty i plaza tylko gory. piekna przyroda, smieci brak, fajne kamieniste drogi.
Z Czarnogórą, jest podobnie jak z Albanią, czysto i w miarę elegancko jest bliżej Chorwacji, potem zaczyna być jak w Albanii. Jednak warto zobaczyć te kraje i spotkać bardzo sympatycznych autochtonów. Ja z wyprawy 14 dniowej po Czarnogórze i Albanii zapamiętałem przede wszystkim piękne widoki, atmosferę, kuchnię i na którymś kolejnym miejscu olbrzymie śmieci. Uważać jednak należy na niebezpieczne przygraniczne miejsca ponieważ jest to region wielkiej kontrabandy tytoniowej z której wielu tam żyje. W Czarnogórze polecam rafting na rzece Tarze, płynącej w najgłębszym kanionie Europy - pamitam jakieś 5 lat temu jak jechałem na start w zdłuż rzeki z przeciwka jechało pięć polskich LRów i Patrol- miłe spotkanie.
Lepiej mieć spokój niż rację. 
Parchol Y61 LONG 2,8TDi

Parchol Y61 LONG 2,8TDi
Nie wiem co dla ciebie oznacza termin "zadupia" ale mam wrazenie, ze po albanskich gorach to ty nie pojezdziles. Jak komus na wycieczke ofroldowa chce sie wybrac do Tirany to gratuluje. My jezdzilismy tam tydzien i uwazam, ze to jezeli chodzi o surowosc to jeden z najpiekniejszych krajow w Europie.kzh pisze:chcac zobaczyk kawalek tej ladnej albanii uciekalem na zadupia, w wysokie gory, do lasow a i tam byly sterty smieci.
Kapec, disco 300TDi '97,
Co do zakladanych kosztow z autopsji - wyjazd 16 dni, przejechanych 5tys km, koszt na 2 osoby 1000 euro. Fakt, ze nie spalismy w hotelach ino na lonie natury, 2x skorzystalismy z kempingow. Jezeli zamierzasz korzystac z knajp w ciagu calej wycieczki to 500zl na osobe na zarcie bedzie malo.tomaszorzeszko pisze:Jeszcze odnośnie budżetu
Kapec, disco 300TDi '97,
- Marcin_Wolski
Może wypiszmy listę miejsc, które każdy chciałby zobaczyć w tamtym rejonie i na tej podstawie powstanie jakiś zarys trasy? Ja poza samą Albanią miałbym ochotę zobaczyć:
- w Serbii:
Smedervo - może jeśli dojazd przebiegałaby w tych okolicach

http://commons.wikimedia.org/wiki/Smederevo_Fortress
- w Czarnogórze:
kanion Tary

Kotor

- w Albani morze wygląda całkiem całkiem

Gór albańskich zupełnie nieznam - poddam się pod koncepcje innych, chciałbym zobaczyć fortyfikacje budowane przez Hodżę ale nie wiem gdzie szukać najbardziej atrakcyjnych miejsc.
powyższe fotki zaczerpnąłem ze strony http://www.mariusztravel.com/
- jeżeli trasa zachaczyłąby o Bułgarię to może
Belogradczik

To oczywiście luźne propozycje, ale jeśli się spodobają to można nagiąć trochę trasę wycieczki.
- w Serbii:
Smedervo - może jeśli dojazd przebiegałaby w tych okolicach

http://commons.wikimedia.org/wiki/Smederevo_Fortress
- w Czarnogórze:
kanion Tary
Kotor
- w Albani morze wygląda całkiem całkiem
Gór albańskich zupełnie nieznam - poddam się pod koncepcje innych, chciałbym zobaczyć fortyfikacje budowane przez Hodżę ale nie wiem gdzie szukać najbardziej atrakcyjnych miejsc.
powyższe fotki zaczerpnąłem ze strony http://www.mariusztravel.com/
- jeżeli trasa zachaczyłąby o Bułgarię to może
Belogradczik

To oczywiście luźne propozycje, ale jeśli się spodobają to można nagiąć trochę trasę wycieczki.
No to prosze, oto Wasza piekna Albania. Milego wypoczynku

trochę za mało zdjęć ....żeby- mnie zniechęcić
poproszę o więcej
poproszę o więcej

gg4987422
LR D2 -skurwiel
LR D2 -skurwiel
- Marcin_Wolski
Myślę że takie obrazki to nie tylko w Albanii, generalnie czym dalej na południe tym kultura śmieciowa bogatsza. Ale jak się dobrze rozejrzysz to i w Polandzie takie miejsca znajdziesz.
Kraków

Szczecin

tak więc trzeba patrzeć w lepszą stronę
Kraków

Szczecin

tak więc trzeba patrzeć w lepszą stronę

- Fiba
-
- Kontaktowanie:
Nie patrz na śmieci tylko jedz.Piękne góry i wspaniałe widoki .Czysta woda i znajdziesz naprawdę ładne plaże dzikie gdzie nie ma ludzi a tym samym śmieci. Ja byłem i w przyszłym roku jadę jeszcze raz.
Lepszy głupiec wędrujący po świecie od mędrca ,który siedzi w domu.
Patrol Y60 2.8
Patrol Y61 2.8
Patrol Y60 2.8
Patrol Y61 2.8
tak tylko ze w polandzie jakby troche inne propocje smieci/czysto. wlasciwie proporcje odwrocone 

Przyjęło się mówić, że Albania to sterta śmieci.
Ściema, ściema, ściema...
Śmieci są w miastach i to tyle w temacie.
Jeśli ktoś chce zniechęcić osoby zainteresowane Albanią to bardzo proszę o konkretne fotki i relacje z podróży. Zdjęcia z Tirany itp. to jakiś żart.
Pomijam kwestie różnic kulturowych (Albania to pierwszy kraj muzułmański na południe od PL) ale warto się zastanowić, z czego wynikają mityczne góry śmieci i z jakimi problemami boryka się Albania.
Albania to przede wszystkim góry i jeśli ktoś tam był to nigdy nie napisze o śmieciach. Jest to jeden z ostatnich krajów w Europie, gdzie można bezkarnie cieszyć się offroadem.
Genialne trasy, jeziora, widoki.
Zdecydowanie polecam osobom, które cenią sobie przygody i obcowanie z naturą.
Dla bardziej wymagających (hotele, parkingi strzeżone, spa i macchiato) polecam kraj wielkiego buta. Stosunkowo blisko z Albanii...
Ściema, ściema, ściema...
Śmieci są w miastach i to tyle w temacie.
Jeśli ktoś chce zniechęcić osoby zainteresowane Albanią to bardzo proszę o konkretne fotki i relacje z podróży. Zdjęcia z Tirany itp. to jakiś żart.
Pomijam kwestie różnic kulturowych (Albania to pierwszy kraj muzułmański na południe od PL) ale warto się zastanowić, z czego wynikają mityczne góry śmieci i z jakimi problemami boryka się Albania.
Albania to przede wszystkim góry i jeśli ktoś tam był to nigdy nie napisze o śmieciach. Jest to jeden z ostatnich krajów w Europie, gdzie można bezkarnie cieszyć się offroadem.
Genialne trasy, jeziora, widoki.
Zdecydowanie polecam osobom, które cenią sobie przygody i obcowanie z naturą.
Dla bardziej wymagających (hotele, parkingi strzeżone, spa i macchiato) polecam kraj wielkiego buta. Stosunkowo blisko z Albanii...
Gaz 69M
Jadac z Vlore na poludnie wjezdza sie na jakas spora gore i zjezdzajac z niej widac w dole plaze. Prawdopodobnie ta ze zdjecia. W prawo od wjazdu na nia jest fajne miejsce na obozowisko.Marcin_Wolski pisze: - w Albani morze wygląda całkiem całkiem
Kapec, disco 300TDi '97,
no ale takich plaż, z taką ilością betonu nie znajdziecie nigdzie na całym świecie poza Albanią. I za to też ją kocham
W magazynie broni na górze na ostatnim zdjęciu facet miał boisko do kosza, dwa stoły pingpongowe i małą siłownię.

W magazynie broni na górze na ostatnim zdjęciu facet miał boisko do kosza, dwa stoły pingpongowe i małą siłownię.
- tomaszorzeszko
- jestem tu nowy...
- Kontaktowanie:
Będziemy jechać przez Serbie, więc jest tylko kwestia ustalenia ciekawej trasy. Ja też jestem za tym aby choć trochę po Serbii pojeżdzić.
Może ktoś zna jakąś ciekawą trasę przez Serbie i mógłby podesłać?
tomek
Może ktoś zna jakąś ciekawą trasę przez Serbie i mógłby podesłać?
tomek
Tomasz Orzeszko