Bałkany Zachodnie 2013 (Albania, Czarnogóra)
Moderator: Misiek Bielsko
- Fiba
-
- Kontaktowanie:
Re: Bałkany Zachodnie 2013 (Albania, Czarnogóra)
I do tego w 5 osób w jednym aucie 

Lepszy głupiec wędrujący po świecie od mędrca ,który siedzi w domu.
Patrol Y60 2.8
Patrol Y61 2.8
Patrol Y60 2.8
Patrol Y61 2.8
... się wtrącęDamian pisze:weźmiesz obcych ludzi do samochodu na wakacje? tak z własnej woli, za darmo?

Ja właśnie wziąłem. Za darmo, tzn "składkowo". Oczywiście spotkaliśmy się przed wyjazdem na dłuuuższej pogawędce, żeby sobie wyjaśnić szczegóły. Taka rozmowa mogła się okazać niewystarczająca, mogło być kiepsko, ale daliśmy radę, przejechaliśmy i nie było źle.
Często to powtarzam - jak się nie ma co się lubi to się lubi co się ma

Ryzykowali zarówno oni jak i ja

Nas jechało aż 4 (!!!). Raczej nigdy tego nie powtórzę na długiej trasie, ale koledzy chcieli jechać albo wszyscy razem w trójkę albo w ogóle. Trzeba było decydować. Jedyna zaleta że było taniej, ale przy naszym niskobudżetowym wyjeździe te różnice nie były drastyczne. Spalanie też wyszło mimo wszystko super.Fiba pisze:I do tego w 5 osób w jednym aucie
Przy okazji - bo mam coraz więcej zapytań o ślady zarówno na PW jak i na maila - jeśli kogoś będą interesować jakieś szczegóły to poniżej zrzut ekranu z "GPS editora":

Tomek
- Damian
-
- Kontaktowanie:
trzeba było brać jakiegoś transita 8-osobowego, byłoby wygodniej, a tą trasę asfaltami też byś opierdolił - taniej 

the lifestyle you've ordered is currently out of stock.
LR
LR
- petercapri
Panowie, Treskavca juz nie ma.typin pisze:Z innych informacji - Treskavec wyasfaltowany do samego monasteru.
Tzn sa ruiny. Spalil sie na poczatku roku.
Foty sprzed tygodnia.
Właśnie tak się zastanawiałem jak tam byłem, co w nim pięknego, bo oprócz położenia, to mnie nie zachwyciły te ruiny 
Teraz już wiem dlaczego. Domyślam się że rok wcześniej wyglądał inaczej...

Teraz już wiem dlaczego. Domyślam się że rok wcześniej wyglądał inaczej...
Tomek
Tak wracając do poprzedniej informacji... Niestety ciężko kogoś znaleźć na taką podróż. Mieliśmy jechać na dwa auta, lecz wyszło że pojedziemy na jeden samochód w 3 osoby :/ może za rok uzbiera się ekipa by po dwie lub więcej osób w aucie było i autek więcej. Wyjeżdżamy teraz w sobotę 06.09. po drodze walimy na bośniackie "Piramidy Słońca"... Pozdrowionka 

- Damian
-
- Kontaktowanie:
to się rozczarujesz na starcie, możesz odpuścić.
zwykła góra, tylko o b. regularnym kształcie. natomiast wokół teorii tego hochsztaplera narósł folklor, kupisz na miejscu wisiorek z ufo i takie tak pierdoły.
bo chyba nie wierzysz te brednie?

zwykła góra, tylko o b. regularnym kształcie. natomiast wokół teorii tego hochsztaplera narósł folklor, kupisz na miejscu wisiorek z ufo i takie tak pierdoły.
bo chyba nie wierzysz te brednie?

LR
LR
Wakacje były i minęły, rodzinnie byliśmy Honkerem w Czarnogórze i Albanii. W wątku honkerowym co nieco o tym skrobnolem.
Jeżeli kogoś to interesuje to podrzucam link.
http://forum4x4.pl/viewtopic.php?f=22&t=33751&start=200
Jeżeli kogoś to interesuje to podrzucam link.
http://forum4x4.pl/viewtopic.php?f=22&t=33751&start=200
25.09 wyjeżdżamy na 10 dni na południe (Czarnogóra, Albania). Czy ktoś może w tym czasie będzie się kręcił po tej okolicy?
Pozdrawiam
Radek
Pozdrawiam
Radek
No nie lada tragedia z tym treskavcem... tam znajdowaly się wspaniałe freski mające już swój wiek i w większości nieodrestaurowywane a mimo to znakomicie się trzymające...
a teraz jedynie te zgliszcza

zapewne to kiedyś odrestaurują i zapewne będzie wyglądał dużo lepiej niż w roku ubiegłym ... tak iście europejsko i komercyjnie...
a teraz jedynie te zgliszcza

zapewne to kiedyś odrestaurują i zapewne będzie wyglądał dużo lepiej niż w roku ubiegłym ... tak iście europejsko i komercyjnie...
typin pisze:Też tam planuję w tym roku być.Zibi pisze:Małe pytanko - czy ktoś w macedonii wyjechał na saluńską glavę? ( oczywiście do ogrodzenia wojskowego) i druga kwestia - przełęcz jakupicka z górnego jabulciste - ma ktoś może tracka? rysuję sam w googlach ale słabo widac leśne drogi a nie będę miał tyle czasu aby tam błądzić.
Tutaj masz filmik z Solunskiej:
http://youtu.be/6N-SlW-thG4?t=7m52s
Jechali tam gdzie pytasz. Poza tym pojechali też z Gornego Jabolcista do Nezilova na południe (!), choć żadna mapa tam drogi nie przewiduje:
http://youtu.be/6N-SlW-thG4?t=14m47s
Kontaktowałem się z nimi ale nie udało mi się uzyskać wskazówki odnośnie trasy. Trzeba było wykupić wpisowe do klubu wtedy otrzymałbym tracki (koszt ok 200zł).
Nie rozumiem tego, ale takie życie...
Jedyne co to mapka z filmiku może Ci coś podpowie.
To i ja zapytam o Macedonię. Czy oprócz Pelisteru (Baba) są potrzebne jakieś pozwolenia na wjazd na górki w Macedonii?
Z tego co pisaliscie to gdzieś w Bitoli się załatwia to pozwolenie na Babe. W jakich godzinach jest otwarte to cos i co to takiego. Próbowałem odnaleźć te informacje na stronach Parku Narodowego, ale nic nie znalazłem...
filmy szlag trafił
nie ma ktoś tego nagranego

gg4987422
LR D2 -skurwiel
Rakieta - resorak nie-do-zajechania
LR D2 -skurwiel
Chodzi Ci o Soluńską wjazd i zjazd? Jeśli nikt nie podeśle to mogę podesłać swój film zmontowany na priv ale dopiero wieczorem.
No i niestety tego fragmentu z Gornego Jabolcista do Nezilova nie mam nagranego bo gdzieś już tutaj pisałem (nie wiem czy w tym czy w innym wątku) że nie daliśmy rady, początek mam tylko nagrany, do odwrotu.
No i niestety tego fragmentu z Gornego Jabolcista do Nezilova nie mam nagranego bo gdzieś już tutaj pisałem (nie wiem czy w tym czy w innym wątku) że nie daliśmy rady, początek mam tylko nagrany, do odwrotu.
Ostatnio zmieniony czw kwie 09, 2015 7:41 am przez typin, łącznie zmieniany 1 raz.
Tomek
W zasadzie chodzi o całe filmy ...Soluńską mam "opanowaną" wraz z domem Karadzica
Z Jabolcista oni poszli w lewo ...drogi tam nie widzę
ale... była tam namiastka planu w google eart
ma ktoś mapy Macedonii - lepsze niż "open"
lub jakieś wojskowe softy
Z Jabolcista oni poszli w lewo ...drogi tam nie widzę
ale... była tam namiastka planu w google eart
ma ktoś mapy Macedonii - lepsze niż "open"
lub jakieś wojskowe softy
gg4987422
LR D2 -skurwiel
LR D2 -skurwiel
Na Macedońskim Geoportal-u dość dobrze widać tą drogę (Gorne Jabolciste do Nezilova).
Grunthor
Ja korzystałem z satelitarnych google.
Też ją widać, choć kilka razy znika wśród drzew.
Też ją widać, choć kilka razy znika wśród drzew.
Tomek
Przerabiał ktoś temat jazdy przez Serbię, BiH, Montenegro cudzym autem?
Bo zastanawiam się czy żona może jechać moim gdy mnie nie będzie na pokładzie...
jakieś kwity potrzebne? patrzą na to?
może ktoś sprawdzi puszczając pasażera z papierami do kontroli na granicach dla potomności?
Bo zastanawiam się czy żona może jechać moim gdy mnie nie będzie na pokładzie...
może ktoś sprawdzi puszczając pasażera z papierami do kontroli na granicach dla potomności?

Nikt ...nigdy do tego nic nie miał
poza pojebanymi ukraincami
na wszelki wypadek mam upoważnienie od żony (englisz)
poza pojebanymi ukraincami
na wszelki wypadek mam upoważnienie od żony (englisz)
gg4987422
LR D2 -skurwiel
LR D2 -skurwiel
- brodafidela
-
Teoretycznie wg przepisów węgierskich musisz mieć upoważnienie i to po węgiersku.h0MER pisze:Przerabiał ktoś temat jazdy przez Serbię, BiH, Montenegro cudzym autem?
Reszta styknie englisz.
W każdym PZMOcie, za opłatą, wystawiają ci na ich blankietach takie upoważnienia w englisz i na madziary po madziarsku.
Opłata zależy od okresu upoważnienia.
II TD5, LK (10,2): „Tak więc ten, któremu się wydaje, że stoi, niech uważa, aby nie upadł”.
wiele razy trasa robiona - ja autem zony a moim autem kolega jako kolejne w kolumnie. Nikt nigdy nie pytał o dokumenty, upowaznienia itd. Aczkolwiek takie dokumenty są wymagane.
tel. 509700949
https://www.escape4x4.pl/
https://www.escape4x4.pl/
- Damian
-
- Kontaktowanie:
h0MER pisze:Przerabiał ktoś temat jazdy przez Serbię, BiH, Montenegro cudzym autem?
zero problemów, śmiało olej temat
sprawdzane wielokrotnie
LR
LR
-
-
Tak, dla paddzierżania razgawora:
http://czasnabalkany.blog.pl/2015/05/20 ... jna-wojna/
http://czasnabalkany.blog.pl/2015/05/20 ... jna-wojna/
Nie czytałem jeszcze tego tekstu, ale odpowiedź na pytanie zadane na jego początku brzmi: to tylko kwestia czasu niestety.
Nie wiadomo tylko gdzie będzie ognisko zapalne bo jest wielu "kandydatów" i wiele miejsc na Bałkanach gdzie może to się zdarzyć...
Nie wiadomo tylko gdzie będzie ognisko zapalne bo jest wielu "kandydatów" i wiele miejsc na Bałkanach gdzie może to się zdarzyć...
Tomek
prawda-li to, ze cała sh20 w asfalcie?
wcale bym się nie zdziwił
dwa lata temu ...prace ostro były prowadzone
dwa lata temu ...prace ostro były prowadzone
gg4987422
LR D2 -skurwiel
LR D2 -skurwiel
Moim zdaniem to niemożliwe. Chyba że nazwa drogi SH20 kończy się właśnie w Tamare, bo maksymalnie mogli dociągnąć asfalt do Tamare.
W tamtym roku byli już blisko, a za Tamare nie ruszone jeszcze było.
Z drugiej strony za to asfalt już do Vermosh jest...
W tamtym roku byli już blisko, a za Tamare nie ruszone jeszcze było.
Z drugiej strony za to asfalt już do Vermosh jest...
Tomek