Albania - pytania praktyczne

czyli wyjazdy te bliskie i te bardzo dalekie

Moderator: Misiek Bielsko

canispl
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Re: Albania - pytania praktyczne

Post autor: canispl » pt sie 21, 2015 3:02 pm

Wszystko prawda. O wozach słyszałem od jednego gościa, kiedyś podobno były tylko na użytek partyjniaków.
Co do rozkwitu Albanii. Zastanów się tylko, kto nakręca tę dynamikę wzrostu i kto w rzeczywistości rośnie.
Z tego, co zauważyłem, to jest to bardzo podobne do czasu naszej ostatniej przemiany ustrojowej, tylko w cięższej wersji "hard mafia".
Fakt, byłem tam pierwszy raz. Rozmawiałem jednak dużo ze zwykłymi ludźmi, którzy mieszkają tam całe życie i ten kraj wbrew pozorom wcale nie zmierza w dobrym kierunku. Może narzekają jak my na swój kraj? Może.

Bardzo wiele się zmieniło od czasu dyktatury, to niezaprzeczalny fakt, ale niestety ze skrajności w skrajność. Przeciętny człowiek jest tam takim samym śmieciem dla władzy legalnej i nielegalnej, jak kiedyś był dla jedynej słusznej opcji politycznej.

Może za wcześnie, żeby oceniać, sam nie wiem. Mnie w każdym razie zdołował kierunek w jakim zmierza Albania, bo jest to bardzo agresywny dziki i bezwzględny kapitalizm okresu przemian. I nie czepiam się z braku sympatii, tylko raczej z żalu, że mimo wyrwania się z niezłego gówna, ładują się w kolejne.

Chętnie wrócę tam jeszcze za kilka lat i zobaczę czy miałem rację z tym złym kierunkiem. Obym się mylił :)

Awatar użytkownika
Takayuki

Kontaktowanie:

Post autor: Takayuki » pt sie 21, 2015 4:07 pm

canispl pisze: Mnie w każdym razie zdołował kierunek w jakim zmierza Albania, bo jest to bardzo agresywny dziki i bezwzględny kapitalizm okresu przemian. I nie czepiam się z braku sympatii, tylko raczej z żalu, że mimo wyrwania się z niezłego gówna, ładują się w kolejne.
Czyli coś jak my w latach 90... mafie, haracze, opłacanie się jak miałeś jakikolwiek lepszy biznes, łapówkarstwo, itp. itd. Czy nie zmierza? Ja widzę różnicę in plus, choćby w infrastrukturze i ilości syfu w stosunku do wizyty sprzed 3 lat. Obie tak samo offroadowo, w podobnych regionach. Nowe drogi, hotele, sklepy, zapory, elektrownie im mafijne watażki rozwalą? Na pewno nie wszystkie i coś dla kraju/ludzi zostanie.
Tam gdzie 3 lata temu org układał trasę i nie było nic, masz asfalt, zapory, elektrownie wodne, kopalnie marmuru ze sprzętem takim że mi szczęka opadła a cośtam widziałem, ślicznym towarem za zylion, itd.
Wycieczkę robił człowiek który był w Albanni kilkanaście razy od 2007,8? Nie pamiętam. Jest podobnego zdania - źle, ale było jeszcze gorzej i się z tego gorzej zbierają.
Jeśli to zbieranie spaprają - zdarza się. My też w niektórych kwestiach spapraliśmy szanse po 89, ale obiektywnie jest po tych 25 latach o wiele lepiej...

canispl
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: canispl » pt sie 21, 2015 4:49 pm

Otóż to. Problem w tym, że tamtejsza mafia jest czymś innym niż tutaj. Tam jest to władza realna, która desygnuje władzę ustawodawczą, a u nas to była zwykła przestępczość. Drogi, zapory, knajpy, wszystko o czym piszesz jest własnością mafijną, lub opłaca się mafii. I obawiam się, że to ich wykończy.

Awatar użytkownika
Sanol

Post autor: Sanol » pt sie 21, 2015 5:03 pm

Władza.....mafia.....

Albania??? a już bliżej nas takie sztosy..

https://www.youtube.com/watch?v=Ymn1eZDYTlU

Awatar użytkownika
Takayuki

Kontaktowanie:

Post autor: Takayuki » pt sie 21, 2015 5:16 pm

Lenio pisze: Ciekawe. Jechałem tamtędy 2 tygodnie temu, tyle, że od Prespy w stronę Ohrydzkiego i nikt nikogo nie kasował :P A droga, to po prostu asfaltowe serpentyny w górach z jednym punktem widokowym na Ohryd
Obrazek

Ten w zielonym kasował. Obok była budka z logiem parku przy której siedzieli. Po drugiej stronie drogi podobna, tylko pusta.
andrzej627 pisze: Co sądzisz o tej trasie? Wg Google Maps odcinek między punktami B i C nie jest przejezdny samochodem.
Cóż :)21 Wujek google się tym razem myli. I to grubo, trasa przejezdna mercedesm busem a ja ją zrobiłem z panhardem przywiązanym do mostu pasem bo się urwał [GR się nie psują! :)21 ]

To mła, żeby było, że byłem
Obrazek

Tu auto pojechało tam gdzie chciało a nie gdzie ja chciałem
Obrazek

Awaria i profesjonalna naprawa...
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Ostatnie jeziorka, takie chatki pasterzy przy nich są.
Wcześniej, zaraz za jeziorkiem ka którym wypada napis 'park lure' na google mapie jest zarąbista polanka na nocleg, jeszcze przed tymi dwoma ostatnimi ze zdjęcia poniżej. Drzewa, trawka, multum drewna - cały park się spalił kilkanaście lat temu, a z to co zostało lokalesi tną na opał, zostawiając cienkie resztki :)16
Przez całe lure dziury zasypane kamyczkami jak na fotce.
Na trzeciej fotce jest wioska z szutrówki SH36, tamtędy jechaliśmy się spawać w Peshkopi.
Obrazek
Obrazek
Obrazek

canispl pisze: Tam jest to władza realna, która desygnuje władzę ustawodawczą, a u nas to była zwykła przestępczość. Drogi, zapory, knajpy, wszystko o czym piszesz jest własnością mafijną, lub opłaca się mafii. I obawiam się, że to ich wykończy.
Bo ja wiem czy taka wielka różnica? Niektóre knajpy się do dzisiaj opłacają, o rzeczach typu kluby nocne nie wspominając. Że przetargi na te drogi i zapory ustawia mafia - też widzę analogię do nas, chcesz robić się dogadujesz i płacisz, nie ważne czy skala 'autostrada' czy 'droga gminna'. Wszędzie układy łapówki i patologię. Ustawodawstwa się nie robi pod konkretne grupy interesów? Jedyna różnica, że w białych rękawiczkach nie ścinają nikomu łbów No proszę...Teraz jak się zbuntujesz łba nie odstrzelą a Policja może nawet złapie i posadzi skutecznie kogo trzeba. Ale 25 lat temu? To samo, może mniej brutalnie.
W Albanii dochodzi logistyka - jak do takiego Teth jedzie się cały dzień i można tylko przez pół roku - wiadomo, że muszą rządzić się swoimi prawami, i stad te ich wendety i wieczne zatargi. I mafie od upraw w górach...

Po drodze był 3 lata temu i jest taki region, gdzie łupki zwożą z gór i tną na płytki. Ludzi, sprzetu i zakładzików to robiących dwa razy więcej, w tym nowe ładne hale z profi suwnicami i piłami do cięcia 20-tonowych bloków... mafia mafią, ale widać daje im żyć i zarabiać, wiedząc, że więcej takich = więcej haraczu dla nich. Nie to co ci u nas w kraju :)21 :)21

Awatar użytkownika
RudeBoy

Post autor: RudeBoy » ndz sie 23, 2015 12:52 am

andrzej627 pisze:
Takayuki pisze: Przez całe Lure droga naprawiona - do przejechania płaskim jak się postarać, te fajne koleiny co zawsze były zasypane drobnym i ubite, taki fajny zjazd od strony kopalni serpentynitu tak samo naprawiony.
Co sądzisz o tej trasie? Wg Google Maps odcinek między punktami B i C nie jest przejezdny samochodem.
Lura - Burrel
Wszystko do przejechania autem bez najmniejszego problemu.
Byłem dosłownie parę dni temu.

Na Twojej trasie w tym miejscu 41°40'12.41"N 20°12'44.84"E jeżeli będziesz jechał od północy spotkasz stromy zjazd drogą ze sporymi kamieniami. Ja atakowałem od południa i nie był to miły podjazd. Zjechać na pewno łatwiej. Jak się przyjrzysz na fotki sat zobaczysz objazd tego miejsca.

Byłem tam w minioną środę i na szczycie tego podjazdu był pożar dość mocny. Musieliśmy się wycofać i szukać objazdu.
Tak przy okazji to chwilę przed zrobieniem tego podjazdu minęła nas z przeciwka ekipa z Podroze 4x4. Jej przewodnik zamiast cześć/dzień dobry powiedział, ze na pewno zerżnęliśmy mu trasę z jego strony bo już kolejny raz się spotykamy na Bałkanach. Kuwa ręce mi opadły. Jakby by to Lure było nie wiem jaką tajną perełką. Się sra wyżej niż dupę ma...
Oczywiście nikt z całej ekipy na 14 aut nie zająknął się słowem, że 2km dalej jest mega pożar, a musieli tamtędy jechać. Jeżeli jednak o pożarze nie wiedzieli to już nie chcę dalszych wniosków wyciągać bo mogły by być przerażające...

Co do samego Lure... Jak dla mnie bardzo słabe. Widoki liche, offrodowo nic specjalnego. Parę kałuż i kamieni. Gdyby nie fakt, że musieliśmy szukać objazdu z powodu pożaru to nic ciekawego by nas tam nie spotkało. No może poza spotkaniem 4 gości z PL, którzy wracali z Grecji, rozpiżdżonym RR klasikiem na slikach :)21
Same jeziorka, przynajmniej o tej porze roku nie miały żadnego uroku. Uschnięty i spalony las tym bardziej...

O wiele ciekawsza była droga Fushe-Lure - Peshkopia. Widokowo bardzo ładna.

Aaa... jak zamierzasz spać gdzieś tam w Lure wysoko to weź ciepłe ciuszki :)
Nam dopiździło ostro. Wiatr taki, że ciężko ustać. Temperatura 12 stopni odczuwalna chyba ze 4 i do tego w nocy deszcz :)
grzechu
LR Discovery II TeDePińć

Awatar użytkownika
Takayuki

Kontaktowanie:

Post autor: Takayuki » ndz sie 23, 2015 2:57 am

RudeBoy pisze: Tak przy okazji to chwilę przed zrobieniem tego podjazdu minęła nas z przeciwka ekipa z Podroze 4x4. Jej przewodnik zamiast cześć/dzień dobry powiedział, ze na pewno zerżnęliśmy mu trasę z jego strony bo już kolejny raz się spotykamy na Bałkanach. Kuwa ręce mi opadły. Jakby by to Lure było nie wiem jaką tajną perełką. Się sra wyżej niż dupę ma...
Zdolny jesteś, z takiej mapki tak dokładnie trasę przeczytać :)2 :)21
http://www.podroze4x4.pl/4x4_wyprawy/ba ... ertepy.jpg
Przecież tam ludzie od 10 lat jeżdżą... :)16
Lure offroadowo było baaardzo fajne, zanim koleiny po ifach wożących drewno zasypali :P Na 35 kołach się darło mostem po kamieniach.
Widoczki jak widoczki, kwestia gustu, mnie się te małe jeziorka podobały.

Awatar użytkownika
andrzej627

Kontaktowanie:

Post autor: andrzej627 » ndz sie 23, 2015 9:15 am

RudeBoy pisze: Na Twojej trasie w tym miejscu 41°40'12.41"N 20°12'44.84"E jeżeli będziesz jechał od północy spotkasz stromy zjazd drogą ze sporymi kamieniami. Ja atakowałem od południa i nie był to miły podjazd. Zjechać na pewno łatwiej. Jak się przyjrzysz na fotki sat zobaczysz objazd tego miejsca.
Tam gdzie Google wyznacza trasę tylko pieszo, mapa Garmina prowadzi (na żółto) i objeżdża "stromy zjazd ze sporymi kamieniami":
Lura - Burrel

Ten objazd masz na myśli?
Andrzej

Awatar użytkownika
RudeBoy

Post autor: RudeBoy » ndz sie 23, 2015 10:57 am

andrzej627 pisze:
RudeBoy pisze: Na Twojej trasie w tym miejscu 41°40'12.41"N 20°12'44.84"E jeżeli będziesz jechał od północy spotkasz stromy zjazd drogą ze sporymi kamieniami. Ja atakowałem od południa i nie był to miły podjazd. Zjechać na pewno łatwiej. Jak się przyjrzysz na fotki sat zobaczysz objazd tego miejsca.
Tam gdzie Google wyznacza trasę tylko pieszo, mapa Garmina prowadzi (na żółto) i objeżdża "stromy zjazd ze sporymi kamieniami":
Lura - Burrel

Ten objazd masz na myśli?
Tak jak zaznaczyłeś na żółto śmiało możesz jechać. Dokładnie tak jechałem.
grzechu
LR Discovery II TeDePińć

Awatar użytkownika
andrzej627

Kontaktowanie:

Post autor: andrzej627 » ndz sie 23, 2015 3:34 pm

RudeBoy pisze: Tak jak zaznaczyłeś na żółto śmiało możesz jechać. Dokładnie tak jechałem.
Dzięki. Ładnie to wygląda na Google Earth:
Lura objazd

Co myślisz o drodze SH38 Burrel - Kruje? Jechałeś nią?
Andrzej

Awatar użytkownika
betlin

Kontaktowanie:

Post autor: betlin » ndz sie 23, 2015 5:31 pm

To jest tak zwana stara włoska droga - przejezdna bez problemu (przynajmniej tak było w 2012r).
https://picasaweb.google.com/1059906009 ... redirect=1#

Zdjęcia od nr 163 do 183
Pozdr
http://www.4x4pila.kadan.pl

I ride where i want because i want.

Awatar użytkownika
RudeBoy

Post autor: RudeBoy » ndz sie 23, 2015 10:20 pm

andrzej627 pisze: Co myślisz o drodze SH38 Burrel - Kruje? Jechałeś nią?
Jechałem.
Bardzo fajna droga. Widoczki w okolicy Burrel niezłe. Potem droga wije się ładnie.
Do samego Kruje jest piękny nowy asfalt ale widoczki bardzo dobre.

Podobał mi się ten odcinek.

O samym Burrel coś powinieneś wiedzieć :)

https://pl.wikipedia.org/wiki/Burrel
grzechu
LR Discovery II TeDePińć

Awatar użytkownika
Abo

Kontaktowanie:

Post autor: Abo » pn sie 24, 2015 5:28 pm

No i ponad 3 tygodnie w Czarnogórze i Albanii "pyknęły" jak z bata... :roll: Niestety byłem "w jeden samochód" więc wszędzie się nie pchałem, a można było... :cry:

Odwiedzone zgrubnie (asfalt) BiH, Durmitor, Kaniony Tary i Susicki, coś tam jeszcze.
Odwiedzone bardziej dogłębnie (szuter i kamienie) :D Sinjajevina, Rikavacko, Biogradska, Ropojan, Vermosh, Prokletije.

Najwięcej zwiedziliśmy Prokletije - szuter i bezdroże, od strony Czarnogóry i Albanii. W kilku miejscach przekroczyliśmy samochodem granicę. Byliśmy na jeziorze Cemerikino (całkowicie suche) i na Buni Jezerces (końcówka pieszo).
Z braku czasu i problemów technicznych nie jechaliśmy już do Valbony i Lure, ale tu czytam że drogi się naprawiły. Więc pewnie za rok osobówką... :wink:

Subiektywnie najlepsze widoki to:
Buni i Jezerces, Cemerikino, Rikavacko, Biogradska, Ropojana, Nikć.

Subiektywnie trasa południowa z Theth opisywana jako trudna jest po prostu łatwą, rozpieprzoną "autostradą". Jest szeroka, nie ma punktów trudnych, tylko nawierzchnię ma z kamieni i dziur. Jedzie się długo, powoli, nudno i można wypluć flaki. Fakt że ma kilka ładnych widoczków po drodze (raz trzeba ją przejechać) :) ale większość trasy jest nieciekawa.

Przedni napęd zapiąłem tylko kilka razy na kilka minut, bo już w BiH zaczął strzelać przegub i rozpieprzyło uszczelki na kuli. Raz przydała się blokada przodu. Wyciągarka użyta 3 razy.
pozdrawiam
Abo

Ford Ranger 3.2
suka z lebiodką na simexach
RIB 540

Awatar użytkownika
petercapri

Post autor: petercapri » śr sie 26, 2015 9:42 pm

(cos nie teges bo sie dwa razy wrzucilo)
Ostatnio zmieniony śr sie 26, 2015 9:56 pm przez petercapri, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
petercapri

Post autor: petercapri » śr sie 26, 2015 9:53 pm

Byłem tam w minioną środę i na szczycie tego podjazdu był pożar dość mocny. Musieliśmy się wycofać i szukać objazdu.
Tak przy okazji to chwilę przed zrobieniem tego podjazdu minęła nas z przeciwka ekipa z Podroze 4x4. Jej przewodnik zamiast cześć/dzień dobry powiedział, ze na pewno zerżnęliśmy mu trasę z jego strony bo już kolejny raz się spotykamy na Bałkanach. Kuwa ręce mi opadły. Jakby by to Lure było nie wiem jaką tajną perełką. Się sra wyżej niż dupę ma...
Oczywiście nikt z całej ekipy na 14 aut nie zająknął się słowem, że 2km dalej jest mega pożar, a musieli tamtędy jechać. Jeżeli jednak o pożarze nie wiedzieli to już nie chcę dalszych wniosków wyciągać bo mogły by być przerażające...

Co do samego Lure... Jak dla mnie bardzo słabe. Widoki liche, offrodowo nic specjalnego. Parę kałuż i kamieni. Gdyby nie fakt, że musieliśmy szukać objazdu z powodu pożaru to nic ciekawego by nas tam nie spotkało. No może poza spotkaniem 4 gości z PL, którzy wracali z Grecji, rozpiżdżonym RR klasikiem na slikach :)21
Same jeziorka, przynajmniej o tej porze roku nie miały żadnego uroku. Uschnięty i spalony las tym bardziej...

Ciekawe... tez tam bylem niedawno i spotkalem jakichs hipsterow w dyskotece i dwoch Frotach :P

Zjazd do drogi zajal moze ze dwie godziny. Minalem pozar, duzo dymu i tyle. Obok pasa sie owieczki, stoja szalasy pasterzy, ogolna sielanka. Gorka z pozarem to generalnie najbardziej wymagajacy fragment trasy (stromo, kamienne koleiny itd). Jezeli chodzi o trudnosci to Landroverem na slikach mozna calosc przejechac na luzie, za inne marki sie nie wypowiadam ;)

Zgadzam sie co do Lury, w koncu ja przejechalem i jest przereklamowana. Podobno kiedys ten park byl bardzo atrakcyjny, jeziorka o roznych barwach, kwitnace jakimis wodnymi kwiatami itd. Niestety Albance polowe parku wyrzneli na dziko dla cennych gatunkow drewna, a reszta sie spalila. Dzisiaj wyglada to... koszmarnie. Liczylem sloje na jednym takim balu przy duzym jeziorze, wyszlo mi ze 180 lat. Wszedzie leza te bale, cieli je byle jak i nawet nie potrafili wszystkich wywiezc. W calym parku mozna zobaczyc potezne pienki sciete metr nad ziemia bo sie nie chcialo schylac i co najwyzej wyobrazic sobie jak to kiedys wygladalo. Wczesniej wrzucalem fotki Lury w sniegu, wtedy zrobilismy sobie ognisko z jakichs bali lezacych przy drodze. Nie wiem co to bylo za drewno ale takiego zapachu ogniska to jeszcze nie mialem. Normalnie ciuchy okadzalismy tym dymem i do konca wyjazdu pachnialy :)

Jakbym mial cos polecic, to... w ogole olac te bajorka :) podjechac od SH36, zrobic sobie petelke przez gorke z pasterzami bo jest fajna i wrocic objazdem. Trasa przez cale Lure jest dluga, upierdliwa i malo ciekawa, za to jest wiele miejsc gdzie trzeba uwazac bo kamienie tna opony i mozna zahaczyc drazkami i mostami.

No ewentualnie pojechac nad jeziorka i zrobic sobie za darmo ognisko z cedrow czy co tam kiedys roslo.

A to Lura z poczatku lat 90. Ktos kojarzy ta sciezke wykuta w skale w 4:15 i wodospad z 5:25? Czy wszyscy tylko robia wielki ofrojd i patrza przez szybke :P
https://www.youtube.com/watch?v=oWdnchHPQl8

Awatar użytkownika
RudeBoy

Post autor: RudeBoy » śr sie 26, 2015 10:43 pm

petercapri pisze:
Ciekawe... tez tam bylem niedawno i spotkalem jakichs hipsterow w dyskotece i dwoch Frotach :P

Zjazd do drogi zajal moze ze dwie godziny. Minalem pozar, duzo dymu i tyle. Obok pasa sie owieczki, stoja szalasy pasterzy, ogolna sielanka. Gorka z pozarem to generalnie najbardziej wymagajacy fragment trasy (stromo, kamienne koleiny itd). Jezeli chodzi o trudnosci to Landroverem na slikach mozna calosc przejechac na luzie, za inne marki sie nie wypowiadam ;)
hipsterzy...
no w sumie... bo kto takim gównem jak frota nie boi się opuścić granic województwa :)

No to jak ja wjechałem na tą górkę to jarało się tak, że nie dało się autem jechać. Pożar objął obie strony ścieżki.
Zjazd z tej górki od północy to lajcik. Podjeżdża się znacznie gorzej. Diszko co było z nami zaliczyło tam ostrą wgniotę na gruszce.
Tak czy srak nie warto w ogóle na tą górę wjeżdżać. Ciekawiej i fajniej jest tym wskazanym objazdem.
grzechu
LR Discovery II TeDePińć

Awatar użytkownika
petercapri

Post autor: petercapri » śr sie 26, 2015 11:29 pm

RudeBoy pisze: No to jak ja wjechałem na tą górkę to jarało się tak, że nie dało się autem jechać. Pożar objął obie strony ścieżki.
Zjazd z tej górki od północy to lajcik. Podjeżdża się znacznie gorzej. Diszko co było z nami zaliczyło tam ostrą wgniotę na gruszce.
Tak czy srak nie warto w ogóle na tą górę wjeżdżać. Ciekawiej i fajniej jest tym wskazanym objazdem.
Tez pare razy walnalem mostem. Oslona przyjela temat.

To musieliscie wjezdzac jakas jeszcze inna sciezka, bo ja nie kojarze nawet zebym jechal przez jakies wypalone łąki. No i zjazd byl stromy, ale bez utrudnien.

Warto wjezdzac. Fajnie tam na gorce, strumyk, trawka, wapienne skaly. Swietne miejsce na biwak.

Awatar użytkownika
h0MER

Kontaktowanie:

Post autor: h0MER » czw sie 27, 2015 12:50 am

petercapri pisze: Ktos kojarzy ta sciezke wykuta w skale w 4:15 i wodospad z 5:25? Czy wszyscy tylko robia wielki ofrojd i patrza przez szybke :P
https://www.youtube.com/watch?v=PVor31o ... e=youtu.be

czy to ta ścieżka z 7dmej minuty? :)
Nissan Patrol 2.8 TD GR Long 33"
GrupaWschodu.pl

Awatar użytkownika
Marek D.

Post autor: Marek D. » czw sie 27, 2015 8:02 am

Takayuki pisze:Dokładnie ta droga, 504. Kasują, dają ulotkę, żadnego kwitu, i jedziesz :)21
Przełęcz i widok z góry bardzo ładny, warto.
To tam dwa lata temu asfalt położono? bo jeżeli tak to całkiem miło wspominam płacenie tych winietek :)21
Akurat trafiliśmy na lanie dywanika ... my (GS 1200 i Montek napieramy z dołu, rozściełacz asfaltu z góry a środkiem szwenda się się para dojczów na 250tkach w wieku emerytalnym ... klasyczny klincz. oki, zjazd na zbocze i pauza na godzinkę. Na to wszystko napatoczył się taki zielony i czesze po tu ojro. luzik. czesze to czesze i daj mu boziu zdrowie... ale że pauza się przeciąga, chłopcy asfalt leją, jest 30 z hakiem, słońce praży ... no i ile można patrzeć na zabagnioną dolinę z jednym szałasem patrzeć? nura do lodówki a tam zaczepne 0,7 żubrówki i to zimniutkie jak teściowa przed samym pochowaniem :)21 lokersom oczka się zaświeciły, niemce zbledli, kierownik robót zaczął sobie robić switfocie na motorze a ten od winietek wyciągnął z kieszeni ichniejszą fujarkę i grać zaczął .... tam grać :roll: - podejrzewam że on w ten kij wsadził wiewiórkę i z uporem maniaka gryzł ją w jądra :)21
Niva 2,1TD koniec pieszczot
Monterey 3,1TD
www.podlasie4x4.pl

Awatar użytkownika
petercapri

Post autor: petercapri » czw sie 27, 2015 10:40 am

h0MER pisze:
petercapri pisze: Ktos kojarzy ta sciezke wykuta w skale w 4:15 i wodospad z 5:25? Czy wszyscy tylko robia wielki ofrojd i patrza przez szybke :P
https://www.youtube.com/watch?v=PVor31o ... e=youtu.be

czy to ta ścieżka z 7dmej minuty? :)

Skąd mam wiedzieć, Ty tam byłeś :P

widzę zakręt SH36 we wiosce, gdzie z groty wypływa potok

Awatar użytkownika
Takayuki

Kontaktowanie:

Post autor: Takayuki » czw sie 27, 2015 2:26 pm

Marek D. pisze: To tam dwa lata temu asfalt położono? bo jeżeli tak to całkiem miło wspominam płacenie tych winietek :)21
Nie, w 2012 tam też jechaliśmy i asfalt był. Chyba, że coś poprawiali - nie pamiętam czy a całej długości są tam dziury, czo może coś nowego położyli :)21 :)21

kolanog
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: kolanog » czw wrz 10, 2015 9:44 am

Witam,

W 2012 od żótego objazdu (Lure) pojechałem dróżka na wschód..... I powiem że warto, choć nie da się przebić do samej drogi (zabrakło ze 2 km)
Tu klimaty zupełnie inne a na końcu podjazd na zredukowaną jedynkę i faja......

Polecam choć trzeba wrócić do objazdu... 2h tam i "nazad"!!
Był TJ 4.0
Jest "Dziadek": Y61 long 2.8 +3" +20% chip V-tech
Póki oddycham walczę!

Awatar użytkownika
miastek

Kontaktowanie:

Post autor: miastek » wt wrz 15, 2015 7:17 am

Mała relacja naszej wycieczki.

https://www.youtube.com/watch?v=EJDUiqfC_aM
http://www.4x4.szczecin.pl/
Vitara->Samurai->GR->GRII

Awatar użytkownika
lysy76

Post autor: lysy76 » wt wrz 15, 2015 7:49 pm

Wodowałeś w morzu lanosa, żeby szybciej gnił?
:)21
Wujek Dobra Rada 8)

Awatar użytkownika
miastek

Kontaktowanie:

Post autor: miastek » śr wrz 16, 2015 12:52 pm

Żeby w końcu zaczął.
:roll:
http://www.4x4.szczecin.pl/
Vitara->Samurai->GR->GRII

ODPOWIEDZ