RUMUNIA 2014

czyli wyjazdy te bliskie i te bardzo dalekie

Moderator: Misiek Bielsko

Awatar użytkownika
andrzej627

Kontaktowanie:

Re: RUMUNIA 2014

Post autor: andrzej627 » pt wrz 12, 2014 8:43 pm

Misiek Bielsko pisze:Errata - jest to 1:200tys.
1:250k też kiedyś miałem, ale ten w sumie to chyba jest najlepszy
Dzięki, Misiek, za konkretną informację. Tej mapy nie znałem. Miałem nadzieję, że zadając dużo pytań, dostanę w końcu odpowiedź, choć może to niektórych irytować. Jeszcze raz Ci dziękuję.

Widzę, że jest już trochę nowsze wydanie:
Romania atlas 2010/2011 – new edition
Andrzej

Awatar użytkownika
bert

Kontaktowanie:

Post autor: bert » pt wrz 12, 2014 11:34 pm

trudne...
http://bezdroza.pl/kategorie/destynacja/europa/rumunia
i jeszcze trudniejsze
https://mapy.bialystok.pl/index.php?d=s ... kaj_opis=1

co to będzie w górach :)21

no i wlazłem, żeby sprawdzić link (poprawność podania) i znów 200 zeta poszło w mapy
ludzie brną w wojny prowadzeni metodami wypróbowanymi przy sprzedaży podpasek i proszku do prania

Awatar użytkownika
andrzej627

Kontaktowanie:

Post autor: andrzej627 » sob wrz 13, 2014 3:43 pm

Misiek Bielsko pisze:
andrzej627 pisze: Będziemy w tym samym czasie w Rumunii. Może akurat spotkamy się gdzieś na trasie w Maramuresz. :)2
Bardzo chętnie, tyle że tym razem nie damy rady, bo my akurat będziem siedzieć w trójkącie Oradea-Deva-Cluj. Ale następnym może się uda :)2
Tak się składa, że będę wjeżdżał do Rumunii przez Oradeę. Może was usłyszę na kanale 28. Życzę dobrej zabawy.
Andrzej

Awatar użytkownika
Misiek Bielsko

Kontaktowanie:

Post autor: Misiek Bielsko » sob wrz 13, 2014 8:53 pm

Ja będę wjeżdżał w piątek, 26.września - udanego wyjazdu!

Awatar użytkownika
dejmon
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: dejmon » ndz wrz 14, 2014 10:58 am

Ja posiadam coś takiego ,kupione w pl.
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/0e2 ... ba115.html

Awatar użytkownika
typin

Post autor: typin » ndz wrz 14, 2014 1:25 pm

RudeBoy pisze:ślady to sobie trzeba samemu zrobić :)
Raczej nie licz na to, że ktoś Ci tu zarzuci gotowymi trackami a Ty pojedziesz sobie jak po sznurku.
Zamiast tracić czas na szukaniu gotowizny pochyl się nad mapami, zdjęciami sat i sobie wytycz trasę. Potem eksploruj - to jest frajda!
Własnie na to liczę, po to jest też forum. Sam wielokrotnie pomagałem kolegom z innego forum, jeśli chodzi o łażenie po górach np.Albanii, w czasie kiedy informacje w internecie na temat tego kraju były bardzo ubogie. Teraz pytam o drogi, bo wcześniej łażąc po górach nigdy nie zwracałem uwagi na przejezdność i stan dróg szutrowych w pasmach w których bywałem. Taki jest chyba jeden z sensów istnienia forów dyskusyjnych. Najpierw szukam, jak nie znajdę to pytam licząc na pomoc. Dziwne jest tylko że pomoc najczęściej otrzymuje na priv a nie na forum. To samo z prośbami o ślady. Sam wysyłałem ostatnio kilku osobom swoje ślady i nie miałem z tym problemu, choć nikt nie poprosił o nie na forum, tylko na maila i na priv. Dziwne to wszystko.
Poradzę sobie. Jak mam dwa dni na miejscu to wolałbym wiedzieć gdzie jest ciekawa droga, czy można na nią wjechać, czy jest zakaz itd, oczywiście wprowadzając sobie modyfikacje. Nigdy nie jadę po sznurku, nigdy nie chodzę w górach po sznurku. Gdybym miał 2 tygodnie w jednym miejscu - wtedy bym eksplorował. Potrzebowałem skorzystać z wiedzy i doświadczenia tych którzy byli.
Uwierz mi, że spędzam wiele czasu nad mapami, aż za dużo, ale wszystkiego odczytać się nie da. Choćby tego czy droga na mapie jest przejezdna dla mnie, który nie poszukuje przeprawy tylko turystyki. Na satelitarnej tego nie sprawdzę. Nie będę wiedział też czy jest tam szlaban, czy droga jest bardzo stromo pod górę i zryta przez maszyny do zrywki drzewa. Tego nie znajdę na mapie. Tylko doświadczenie kogoś kto tam był. Plus oczywiście warunki pogodowe, które wpływają na stan drogi i zmieniają ją diametralnie.
Pozostaje mi więc wikiloc, choć mało tam jeszcze śladów z terenów gdzie planuję być.

Z dalszej części dyskusji trochę rozumiem dlaczego nie dostanę śladów, ale przecież to nie jest tak. Jeśli chcę jechać sam lub w małej grupie i dla mnie organizowanie takiego wyjazdu i planowanie gdzie być jest przyjemnością - to choćby wyjazd zorganizowany kosztował 100zł od samochodu to i tak nie pojadę. Tutaj nie jest problemem wpisowe. Tak jak ktoś napisał - jeden woli samotnie z dziewczyną, inny rodzinnie, jeszcze inny na 2 samochody, a są też tacy którzy lubią dużą grupę i codzienne imprezy przy ognisku. Jedni lubią planować, innych to nie kręci i chcą mieć wszystko podstawione pod nos, jedni chcą kierować, inni tylko siedzieć obok popijając piwko. Każdy ma prawo robić to po swojemu i nie ma sensu promować jedynie słusznych form organizowania wyjazdu i pisania co jest z sensem a co bez sensu. To co dla mnie ma sens dla wielu z Was będzie głupotą, ale zawsze znajdą się też tacy, którzy myślą podobnie jak ja (choć jest ich niewielu :-))
Jeśli za rok zmienię podejście i zechcę jechać na wyjazd zorganizowany przez kogoś - zrobię to. Dokładnie wiem ile czasu i energii kosztuje przygotowanie logistyczne wyjazdu, dlatego jestem ostatnim który powie że jakieś wpisowe jest za wysokie (chyba że rzeczywiście będzie za wysokie :-)))
Jeśli ktoś mimo wszystko będzie miał coś dla mnie w temacie to poproszę, może być na priv :-). Sam sobie naszkicowałem coś kilka dni temu, ale nie wiem czy to jest dla mnie przejezdne...
Tomek

Awatar użytkownika
andrzej627

Kontaktowanie:

Post autor: andrzej627 » ndz wrz 14, 2014 2:01 pm

dejmon pisze:Ja posiadam coś takiego ,kupione w pl.
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/0e2 ... ba115.html
U wydawcy "out of stock" czyli nakład wyczerpany:
DIMAP Bt. - Webshop

Dostępna jest tylko wersja cyfrowa.
Andrzej

Awatar użytkownika
andrzej627

Kontaktowanie:

Post autor: andrzej627 » ndz wrz 14, 2014 9:38 pm

typin pisze: Sam sobie naszkicowałem coś kilka dni temu, ale nie wiem czy to jest dla mnie przejezdne...
Pokaż na forum twój szkic, wtedy może ktoś z doświadczeniem ci odpowie.

Nie trzeba tracić nadziei, że forum służy do wymiany informacji. Ja w końcu dowiedziałem się, jakie są inne atlasy drogowe Rumunii.
Andrzej

Awatar użytkownika
Wrzos

Post autor: Wrzos » pn wrz 15, 2014 12:00 am

Też na forum od czasu do czasu zaglądam i powiem szczerze że dziwię się tej niechęci wymiany informacji odnośnie tracków, oczywiście są jednostki takie które są bardzo otwarte ale to tylko jednostki. Terenówką za długo nie jeżdżę ale czasem mam wrażenie że jest forma jakieś rywalizacji kto znajdzie ciekawszą drogę i oczywiście ma to zrobić sam. Inna sprawa że nie zbyt wiele osób jeździ na jeden samochód i wtedy łatwiej jest opracować ciekawszą trasę i potem ją przejechać.
W każdym razie co jakiś czas będę próbował co nieco dowiedzieć się więcej miejscach gdzie planuję być, i myślę że znajdą się życzliwe dusze które pomogą.

Awatar użytkownika
typin

Post autor: typin » pn wrz 15, 2014 6:39 am

Wrzos pisze:Też na forum od czasu do czasu zaglądam i powiem szczerze że dziwię się tej niechęci wymiany informacji odnośnie tracków, oczywiście są jednostki takie które są bardzo otwarte ale to tylko jednostki. Terenówką za długo nie jeżdżę ale czasem mam wrażenie że jest forma jakieś rywalizacji kto znajdzie ciekawszą drogę i oczywiście ma to zrobić sam. Inna sprawa że nie zbyt wiele osób jeździ na jeden samochód i wtedy łatwiej jest opracować ciekawszą trasę i potem ją przejechać.
W każdym razie co jakiś czas będę próbował co nieco dowiedzieć się więcej miejscach gdzie planuję być, i myślę że znajdą się życzliwe dusze które pomogą.
I ja taką nadal mam nadzieję. No i pomagają życzliwe dusze, ale na privie, a dla innych lepiej byłoby gdyby pomoc przychodziła na forum. Skorzystaliby właśnie inni nie pytając ponownie o to samo, wystarczyłoby poczytać dyskusję.
andrzej627 pisze:
typin pisze: Sam sobie naszkicowałem coś kilka dni temu, ale nie wiem czy to jest dla mnie przejezdne...
Pokaż na forum twój szkic, wtedy może ktoś z doświadczeniem ci odpowie.
Pewnie wrzucę, ale jak coś nowego dziś opracuję. Na privie i z grzebania w necie dowiedziałem się że moja wymyślona trasa jest niestety nieprzejezdna/niedostępna. Do tego jeszcze na terenie Parku i terenów chronionych (okolice Padis) jest od kilku lat coraz gorzej z dostępnością dróg dla samochodów. Zamykają drogi. Moja trasa więc całkiem odpada i jest do zmiany.
To tylko potwierdziło, że ważniejsze od rysowania sobie śladów w gpsies bazując na tym co pokazuje mapa, jest doświadczenie użytkowników i informacje o przejezdności (bądź nie) oraz dostępności dla ruchu (bądź nie) określonych dróg.
Fajnie sobie rysować i potem w terenie się przekonać że tu się da a tam się nie da, ale nie jak się ma na to w terenie tylko 2 dni.

To może choć na jedno pytanie ktoś mi odpowie, o co pytałem już wcześniej: czy w Rumunii jest tak, że jeśli przed jakąś - nawet leśną - drogą nie stoi zakaz wjazdu to znaczy, że można wjeżdżać, czy są jakieś inne przepisy to regulujące. Czytałem na rumuńskim forum o wysokich karach za wjazd na tereny chronione. Tylko czy to ja mam wiedzieć gdzie jest teren chroniony, czy będę o tym poinformowany znakami? Zna ktoś tamtejsze przepisy?

Przy okazji kilka śladów z tamtejszego forum które delikatnie zahaczają o moje planowane tereny, ale niewiele skorzystam, może inni:
http://www.offroadclubsibiu.ro/pub/5-ro ... 0MUNTI.kml
http://www.offroadclubsibiu.ro/pub/7-ro ... 202011.kml
http://www.offroadclubsibiu.ro/pub/4-ro ... 202011.kml
Tomek

Awatar użytkownika
Damian

Kontaktowanie:

Post autor: Damian » pn wrz 15, 2014 8:42 am

typin pisze: To może choć na jedno pytanie ktoś mi odpowie, o co pytałem już wcześniej: czy w Rumunii jest tak, że jeśli przed jakąś - nawet leśną - drogą nie stoi zakaz wjazdu to znaczy, że można wjeżdżać, czy są jakieś inne przepisy to regulujące. Czytałem na rumuńskim forum o wysokich karach za wjazd na tereny chronione. Tylko czy to ja mam wiedzieć gdzie jest teren chroniony, czy będę o tym poinformowany znakami? Zna ktoś tamtejsze przepisy?

jeśli będziesz trzymał się wyraźnych szlaków, nie będziesz wjeżdżał w wyraźnie zakazy (drum forrestiera interzisa), to będzie dobrze. jesteś turystą, a nie lokalnym upalaczem, co drze simexami połoniny - też inaczej Cię postrzegają.
the lifestyle you've ordered is currently out of stock.

LR

Awatar użytkownika
NUREK MAV
Kontaktowanie:

Post autor: NUREK MAV » pn wrz 15, 2014 9:27 am

@typin / @wrzos - nie zgodzę się z wami w tym temacie ;rywalizacja nie pisana jest zawsze ,ale jak chcesz gotowca to każdy cię oleje .Jak włożysz troszkę pracy i przedstawisz swoją trasę choćby w zarysie to pewnie uzyskasz podpowiedź /odpowiedź na nurtujące cię zagadnienia. Jestem amatorem wyjazdów bo odległość do granicy i czas mnie ogranicza ,ale wiem ,że jak ktoś chce to może i sobie poradzi. Jak przeszukasz forum w w/w temacie to znajdziesz wiele ciekawostek jak i fajnych tras.Nie zamykajcie się do jednego fora bo jest ich wiele łącznie z cyklistami, też mają ciekawe trasy. Sam kiedyś szukałem pomocy i uzyskałem na forum stąd nie taki diabeł straszny jak tylko troszkę swojej inicjatywy wykażesz .
Powodzenia w układaniu trasy. :-)
Najpierw do bólu,a później nie ma,że boli - NIEPRZEMAKALNI
Fotki

Awatar użytkownika
andrzej627

Kontaktowanie:

Post autor: andrzej627 » pn wrz 15, 2014 9:46 am

NUREK MAV pisze:Jak włożysz troszkę pracy i przedstawisz swoją trasę choćby w zarysie to pewnie uzyskasz podpowiedź /odpowiedź na nurtujące cię zagadnienia.
No właśnie, jeśli zadasz konkretne pytanie, to masz większą szansa na odpowiedź od specjalistów. Przynajmniej tak mi się wydaję. Trzeba dać szansę znawcom, aby pokazali, że się rzeczywiście znają na danym temacie. :wink:
Andrzej

Awatar użytkownika
betlin

Kontaktowanie:

Post autor: betlin » pn wrz 15, 2014 1:25 pm

Witam

Nie wiem jak jest dzisiaj ale 2011r przed wjazdem do Parku Narodowego Padis podjechaliśmy do siedziby dyrekcji zapytać gdzie można wjechać a gdzie nie.
Pani była bardzo ździwiona że ktokolwiek przychodzi i pyta.
Odpowiedź była taka że jeśli nie ma szlabanu to można wjechać. W 2011r ja tam szlabanów nigdzie nie widziałem ale sytuacja się mogła trochę zmienić.
Pozdr
http://www.4x4pila.kadan.pl

I ride where i want because i want.

Awatar użytkownika
Damian

Kontaktowanie:

Post autor: Damian » pn wrz 15, 2014 1:30 pm

nie ma żadnych szlabanów, ale przydaje się zdrowy rozsądek

w 2009 padis i ogólnie zachodnia część apuseni była jeszcze bardzo dzika
chwilę potem nastąpiła eksplozja inwestycji - droga przez padis, pensiule, bistro i tabuny turystów - taki szlak z padis na vladeasa, ongiś bardzo ofrojdny, dziś jest oblężony przez turystów. zwłaszcza węgrów sporo przyjeżdża.

centralne i wschodnie apuseni nadal wyglądają jednak tak:

Obrazek

pełna wolność, pełno szlaków i .... rabunkowa gospodarka leśna :/ dramat niestety ogromny

LR

Awatar użytkownika
RudeBoy

Post autor: RudeBoy » pn wrz 15, 2014 1:40 pm

Padis pamiętam z przed lat 10 i byłem tam w tym roku. Przepaść!
Asfalt się pojawił i pensjonaty jak Damian napisał. Asfaltują dalej.
Nie mniej jednak wciąż jest tam ładnie. Da się wjechać w ładne miejsca a widoczki z góry wciąż zajebiste np. z Vf. Carligati
grzechu
LR Discovery II TeDePińć

Awatar użytkownika
cezarys
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: cezarys » pt paź 10, 2014 9:00 pm

Jechałem w lipcu tego roku przez Padis. bez problemu z tym, że zrobił sie tłok wysoko w górach. Jest dużo drwali i musiałem dwukrotnie zawracać bo układaja wycięte drewno na drodze ściągane końmi a potem zworzą je małymi furmankami niżej. Kiepsko się nawraca na drodze o szerokości samochodu i do tego na stoku góry.
Jeep ma duszę a reszta ma marzenia.

Awatar użytkownika
typin

Post autor: typin » wt paź 28, 2014 9:25 am

Byłem, więc napiszę w skrócie, może się komuś przyda. Kilka lat i wiele rzeczy się zmienia, tutaj więc również potrzeba świeżych informacji bo te sprzed kilku lat są często nieaktualne jeśli chodzi o informacje na temat otwartych i zamkniętych dróg. Na priv dostałem kilka propozycji tras, nie śladów ale sam sobie już ślady znalazłem/dopasowałem/zrobiłem. Poza tym dostałem ślady też od właściciela firmy z Baia Mare, która organizuje wyjazdy 4x4 po Rumunii.

Po pierwsze zamieniliśmy Apuseni na Maramuresz. Z maili z pracownikiem parku Apuseni wynikało, że w zasadzie legalnie po ich terenie to tylko po drogach które mają oznaczenie numerem. Na nic się zdały informacje że kilka lat temu osobówką byłem tu a tu i nie było problemów, pokazywanie zdjęć z gmaps przedstawiających samochody w miejscach gdzie droga nie ma tego numeru. Nie można i już. Postarają się zrobić mapę pokazującą gdzie można jeździć.... W skrócie: w ciągu kilku lat dużo się zmieniło, kary za wjazd na tereny gdzie jest zakaz wjazdu są wysokie (5-10 tys PLN) i podobno są wlepiane a nie tylko na piśmie. Jeśli mam się turlać klekotem i przejechać tylko przez Padis to wolę tam jechać osobówką i połazić po okolicy albo zmienić lokalizację. Dlatego też zmieniłem plany na Maramuresz. Być może gdybym nie pytał w Apuseni to byśmy sobie pojeździli nieświadomie, a być może na każdym kroku byłyby zakazy, nie wiem, nie sprawdziłem. Wiem tylko, że w Maramuresz też było sporo zakazów i gdybym planował sobie patrząc tylko w google maps a nie "zasięgając języka" to współtowarzysze wyjazdu nie byliby pocieszeni, że za każdym razem musimy zawracać bo "tutaj też nie można".

Po drugie Dan powiedział, że w tym roku nastawiali tak dużo szlabanów i zakazów wjazdu, że sam nie jest w stanie na 100% powiedzieć czy gdzieś można jechać czy nie, oprócz tych tras gdzie był w tym roku. Z jednej z jego tras skorzystaliśmy częściowo. Potwierdził tym samym, że łatwo w Rumunii już nie jest tak jak kiedyś.

Pojeździliśmy więc w okolicach Baia Mare, potem w okolicach Borsy (dzięki za wskazówki na priva!), potem super Suhard, niby nie zamknięty, ale znak zakaz wjazdu wisi sobie - jechali jacyś ludzie na imprezę chyba i mówili że można jechać. Tyle że to nie jest parkowy znak, bo tam parku chyba nie ma. W ciągu 2 dni wiele się nie dało, ale była też próba przejechania na skróty, była fajna, krótka trasa w okolicach Pietrosula.

Generalnie nie żaden hardcore tylko turystycznie. Bardzo fajne trasy, super widoki, zero turystów, przez cały weekend nie spotkaliśmy w górach nikogo, tylko trochę szkoda że to już się powoli kończy. Miałem ochotę jeszcze przejechać się do Rumunii ale chętnych już nie było więc sezon turystyczny chyba zakończyłem w tym roku.

Mimo wszystko gdyby ktoś z Was miał jakieś pewne i przejezdne (bez barier i zakazów) turystyczne trasy w Rumunii to nadal chętnie bym skorzystał, nawet odpłatnie jeśli nie będą to kosmiczne kwoty. Nie muszę być "odkrywcą tras", mogę jechać po już odkrytych :-), byle były góry, cisza, piękne widoki, może być trochę błota i krzaków.

Blisko tam mam - 8 godzin i jestem na miejscu.
Ja swoje skromne informacje oczywiście udostępniam za darmo każdemu :-)
Tomek

Awatar użytkownika
Damian

Kontaktowanie:

Post autor: Damian » wt paź 28, 2014 10:05 am

całe szczęście, że ja jeżdżę co roku do jakiejś innej Rumunii :D

LR

Awatar użytkownika
brodafidela

Post autor: brodafidela » wt paź 28, 2014 11:05 am

Damian pisze:całe szczęście, że ja jeżdżę co roku do jakiejś innej Rumunii :D
Czyli jakiej ?
II TD5, LK (10,2): „Tak więc ten, któremu się wydaje, że stoi, niech uważa, aby nie upadł”.

Awatar użytkownika
Koni

Post autor: Koni » wt paź 28, 2014 11:53 am

Ja chyba też :wink: W tym roku, weekend majowy, Maramuresz, okolice Poienile de sub Munte. Wyjazd z wioski na tereny leśno-górskie, szlaban podniesiony na stałe, obok budka, w niej leśniczy a obok auto straży granicznej. Myślałem że będą problemy, ale gdzie tam, pomachali tylko i życzyli miłej jazdy. Wybrałem sobie szczyt i jadę na azymut. Niestety w pewnym momencie poległem, ostry podjazd, potworne błoto, nie ma się do czego zapiąć, musiałem zawrócić. Że droga szerokości auta, z jednej strony skały, z drugiej urwisko to zeszło mi chwilę. Nagle pojawia się grupka idących, starszych tambylców, mocno starszych! Oczami wyobraźni widziałem okładanie auta kijami itp. bo wiadomo, u nas to najgorsi aktywiści, byłby lincz. I tu szczęka mi opadła, podchodzą do mnie z uśmiechem i pytają czemu nie jadę dalej !! Ja na to że się nie da a oni że tylko tu jest ciężko a dalej jest ok !! Pogadaliśmy chwile jakąś mieszanką językową i odjechałem. Takich przypadków mógłbym sporo wymienić. Mają mocno wpisane w geny biwakowanie na dziko, pikniki i dzięki temu myślę (mam nadzieje) że jeszcze długo nikt nie wejdzie im na głowę z jakimiś durnymi przepisami/zakazami. :wink:
gg 3041301

Awatar użytkownika
bert

Kontaktowanie:

Post autor: bert » wt paź 28, 2014 11:59 am

są miejsca gdzie zasrana cywilizacja zachodu dotarła i tam próbuje się zabraniać, zamykać, karać.
Na szczęście są setki tysięcy kilometrów dróg i drużek, szlaków na których wszystko pozostaje po Rumuńsku ( z ukłonem niskim odemnie dla rumuńskich zwyczajów). Kwestia tego gdzie i kto jedzie, tak i mu wychodzi :)21

Co do udostępniania, osobiście jestem przeciwnikiem publicznego udostępniania "śladów" czy fajnych miejsc. Owszem, znanym osobom o których WIEMY, że nie narobią gnojku tak. Nieznajomym nie.
ludzie brną w wojny prowadzeni metodami wypróbowanymi przy sprzedaży podpasek i proszku do prania

Awatar użytkownika
Damian

Kontaktowanie:

Post autor: Damian » wt paź 28, 2014 1:50 pm

brodafidela pisze:
Czyli jakiej ?

w takiej, w której "cywilizowane" i zgodne z prawem zachowania, drogi oficjalne, itd. można zastąpić zdrowym rozsądkiem, własną kulturą osobistą, uśmiechem i uściskiem dłoni z napotkanymi strażnikami i pracownikami leśnymi ;) "po rumuńsku", jak to bert napisał

swoją drogą, co miał ów biedny strażnik odpisać na pytanie zadane oficjalną drogą mailową? :)21

LR

Awatar użytkownika
Mroczny

Post autor: Mroczny » wt paź 28, 2014 1:57 pm

wiecie, ze to już schyłek takiego Rumunowa?

Awatar użytkownika
Damian

Kontaktowanie:

Post autor: Damian » wt paź 28, 2014 2:00 pm

wg mnie nie

zupełnie nie

LR

ODPOWIEDZ

Wróć do „Podróże i Wyprawy niekomercyjne”