A ja się zgadzam z Mrokiem, że to początek końca...Damian pisze:wg mnie nie
zupełnie nie
RUMUNIA 2014
Moderator: Misiek Bielsko
- brodafidela
-
Re: RUMUNIA 2014
II TD5, LK (10,2): „Tak więc ten, któremu się wydaje, że stoi, niech uważa, aby nie upadł”.
- Damian
-
- Kontaktowanie:
katastrofiści 
rumunia stoi:
- karpatami ogromnemi
- intensywną gospodarką leśną
- bogatą tradycją ludzi gór, poczuciem wolności Wołosów
- przestawianiem torów gospodarki z rabunkowej na turystyczną

rumunia stoi:
- karpatami ogromnemi
- intensywną gospodarką leśną
- bogatą tradycją ludzi gór, poczuciem wolności Wołosów
- przestawianiem torów gospodarki z rabunkowej na turystyczną

the lifestyle you've ordered is currently out of stock.
LR
LR
może w miejscach popularnych, jeżeli już, ale wierej mi miejsc niepopularnych a pięknych jest tam więcej w jednym paśmie niż w całej najjaśniejszej tyle, że bryke trzeba z utartych ścieżek ściągnąć i POPENETROWAĆ a nie, że w dwa tygodnie ma być tylko fajnie. Ileś ślepych kilosów trzeba odpękać szukając, na tym to polega.Mroczny pisze:wiecie, ze to już schyłek takiego Rumunowa?
ludzie brną w wojny prowadzeni metodami wypróbowanymi przy sprzedaży podpasek i proszku do prania
ja to wszystko rozumiem. Ale jak w lesie trzeba kierunków używać bo każda firma z europy ma w ofercie trip po dzikich górach to nie będzie wiecznie miło i przyjemnie. Jasne, ze nie wszystko na raz ale powoli maramuresz (co niby najbardziej biedny i zacofany) robi się rozjechany.
W libuchorze już kamieniami w terenówki rzucają a parę lat temu, tu na tym forum, pisało się o tej pipidówie jak o zdobyciu bieguna zimą...
I w albanii też tak się robi..

Wyślemy nasze rzęchy do jakiej gruzji i będziemy tam na weekendy wbijać sramolotem. Taniej to niż w bieszczady już teraz
W libuchorze już kamieniami w terenówki rzucają a parę lat temu, tu na tym forum, pisało się o tej pipidówie jak o zdobyciu bieguna zimą...
I w albanii też tak się robi..

Wyślemy nasze rzęchy do jakiej gruzji i będziemy tam na weekendy wbijać sramolotem. Taniej to niż w bieszczady już teraz
- Damian
-
- Kontaktowanie:
to zjedź z utartych szlaków
na pięć wyjazdów do rumunii tylko raz spotkałem ekipę komercyjną z polski, typowe wodzenie
na najbardziej znanej odnodze transalpiny - strategica
raz grupę wesołych węgrów z pyszną malinową palinką
i raz samotnych niemców w geli
poza tym terenówki z polski na asfaltach, pod bicaz czy zamkiem w hunedoarze
nigdy nie czułem agresji, wjeżdżałem w rejony parków, uzyskując zgodę na gębę, albo spisywano mnie na bramce
pouczając, żeby ze szlaków nie zjeżdżać
z rozmów wynika, że turystów dewizowych 4x4 traktuje się zupełnie inaczej
ryją lokalesi, pokupowali se sztrucle na nalewkach i upadlają połoniny
ale nadal to raczej margines...
na pięć wyjazdów do rumunii tylko raz spotkałem ekipę komercyjną z polski, typowe wodzenie
na najbardziej znanej odnodze transalpiny - strategica
raz grupę wesołych węgrów z pyszną malinową palinką
i raz samotnych niemców w geli
poza tym terenówki z polski na asfaltach, pod bicaz czy zamkiem w hunedoarze
nigdy nie czułem agresji, wjeżdżałem w rejony parków, uzyskując zgodę na gębę, albo spisywano mnie na bramce
pouczając, żeby ze szlaków nie zjeżdżać
z rozmów wynika, że turystów dewizowych 4x4 traktuje się zupełnie inaczej
ryją lokalesi, pokupowali se sztrucle na nalewkach i upadlają połoniny
ale nadal to raczej margines...
LR
LR
no nie udawaj...
czasem opuszczam drogę d18

Sam piszesz, ze lokalesi zwęszyli i co druga agroturystyka ma w ofercie safari po górach, kłady itd. U nas tak było, na ukrainie tak jest..
Jasne, ze niemieckim turystom z dziengami się wybacza dłużej. Stąd mowa o pięciu latach
czasem opuszczam drogę d18

Sam piszesz, ze lokalesi zwęszyli i co druga agroturystyka ma w ofercie safari po górach, kłady itd. U nas tak było, na ukrainie tak jest..
Jasne, ze niemieckim turystom z dziengami się wybacza dłużej. Stąd mowa o pięciu latach
- Damian
-
- Kontaktowanie:
to o czym piszesz to demonizowanie - w mojej prywatnej, osobistej opinii
nie widzę oferty na upalanie połonin w co drugiej agroturystyce
w zasadzie to...agroturystyk nadal widzę tyle co kot napłakał i to w w ledwie paru rejonach typu zachodnie apuseni czy bicaz
nie widzę oferty na upalanie połonin w co drugiej agroturystyce
w zasadzie to...agroturystyk nadal widzę tyle co kot napłakał i to w w ledwie paru rejonach typu zachodnie apuseni czy bicaz
LR
LR
Ja nie jestem wielkim zdobywcom Rumunii i nie znam jej tak jak Damian czy Bert ale coś tam po niej pojeździłem...
Zmiany za pewne są i będą. Choćby za sprawą tej zjebanej UE.
Jedak Rumunia broni się jedną rzeczą. Mianowicie mentalność ludzi. Zgoła inna od naszej i zachodniej.
Rzeczy za które u nas w PL grożą widłami w plecy i obrzuceniem kamieniami czy choćby wezwaniem jakiś służb na interwencje tam nie stanowią problemu.
Uśmiech, przyjazna rozmowa z gospodarzem, któremu przejeżdżasz przez zagrodę to standard.
Mentalność ludzi nie zmienia się z dnia na dzień i nawet w ciągu kilku lat. Nie zmienią jej też nagle zakazy i szlabany, których nota bene w cale nie jest dużo.
No może... rejon Wschodniej Bukowiny jest trochę bardziej oszlabanowany z kłódkami.
Jedak Rumunia broni się jedną rzeczą. Mianowicie mentalność ludzi. Zgoła inna od naszej i zachodniej.
Rzeczy za które u nas w PL grożą widłami w plecy i obrzuceniem kamieniami czy choćby wezwaniem jakiś służb na interwencje tam nie stanowią problemu.
Uśmiech, przyjazna rozmowa z gospodarzem, któremu przejeżdżasz przez zagrodę to standard.
Mentalność ludzi nie zmienia się z dnia na dzień i nawet w ciągu kilku lat. Nie zmienią jej też nagle zakazy i szlabany, których nota bene w cale nie jest dużo.
No może... rejon Wschodniej Bukowiny jest trochę bardziej oszlabanowany z kłódkami.
grzechu
LR Discovery II TeDePińć
LR Discovery II TeDePińć
- Damian
-
- Kontaktowanie:
nie zawstydzaj mnie. to niezgodne z prawdą, byłem raptem kilka razy, sumarycznie pewnie z półtora miesiąca.RudeBoy pisze:Ja nie jestem wielkim zdobywcom Rumunii i nie znam jej tak jak Damian czy Bert ale coś tam po niej pojeździłem...
bertowi potrafi tyle zejść na jeden wyjazd tam

LR
LR
spoko... Chujnia Europejska coś przy urlopach modzi.
Ma być po 35 dni na rok. Niby w zamian za to, że pracować mamy do śmierci.
35 dni to już można coś się po świecie powłóczyć.
Ma być po 35 dni na rok. Niby w zamian za to, że pracować mamy do śmierci.
35 dni to już można coś się po świecie powłóczyć.
grzechu
LR Discovery II TeDePińć
LR Discovery II TeDePińć
- Damian
-
- Kontaktowanie:
i git, choć ja nie jestem etatowcem
jak się przyjrzą kasie wyprowadzanej przez korpo na kajmany, to bilans im się wyrówna
a człowiek pracy może trochę pożyje, jak na to zasługuje
dżizas, gadam jak trocki

jak się przyjrzą kasie wyprowadzanej przez korpo na kajmany, to bilans im się wyrówna
a człowiek pracy może trochę pożyje, jak na to zasługuje
dżizas, gadam jak trocki

LR
LR
- brodafidela
-
Natury się nie da oszukać.
Każdy chce wygodniej żyć, mieć asfalt we wiosce i GSM.
Do tego dochodzi Natura 2000, z której idzie kasa, ale coś za coś...
Nie przejmują się tam, gdzie nie wlazła unia, tam gdzie wejdzie - zrobi swoje porządki.
Parę razy tam tylko w życiu byłem, ale mnie się zdaje, że Rumunię m inn. ratuje to, że gór tam od groma i ludzie tam żyją normalnie, uprawiają ziemię, wypasają bydło (wiec i muszą np. dojechać) a nie w skansenie z kwaterami dla letników - jak w naszym "pasku południowym", gdzie więcej turystów niż lokalesów.
Dlatego jak się tam jedzie, to się człowiekowi wydaje, że się szwenda jak po naszych Parkach Narodowych czy Krajobrazowych, a w rzeczywistości jeździ po normalnych/używanych drogach z wioch do wiochy. Do tego na tych przestrzeniach - bazy turystycznej tam jak na lekarstwo, to i turystów niewiele.
Pytanie jak długo...

Każdy chce wygodniej żyć, mieć asfalt we wiosce i GSM.
Do tego dochodzi Natura 2000, z której idzie kasa, ale coś za coś...
Nie przejmują się tam, gdzie nie wlazła unia, tam gdzie wejdzie - zrobi swoje porządki.
Parę razy tam tylko w życiu byłem, ale mnie się zdaje, że Rumunię m inn. ratuje to, że gór tam od groma i ludzie tam żyją normalnie, uprawiają ziemię, wypasają bydło (wiec i muszą np. dojechać) a nie w skansenie z kwaterami dla letników - jak w naszym "pasku południowym", gdzie więcej turystów niż lokalesów.
Dlatego jak się tam jedzie, to się człowiekowi wydaje, że się szwenda jak po naszych Parkach Narodowych czy Krajobrazowych, a w rzeczywistości jeździ po normalnych/używanych drogach z wioch do wiochy. Do tego na tych przestrzeniach - bazy turystycznej tam jak na lekarstwo, to i turystów niewiele.
Pytanie jak długo...

II TD5, LK (10,2): „Tak więc ten, któremu się wydaje, że stoi, niech uważa, aby nie upadł”.
- Damian
-
- Kontaktowanie:
długo
ujemny przyrost naturalny, wyludnianie wsi, niska gęstość zaludnienia, zdroworozsądkowe podejście do przestrzegania idiotycznego prawa.
ujemny przyrost naturalny, wyludnianie wsi, niska gęstość zaludnienia, zdroworozsądkowe podejście do przestrzegania idiotycznego prawa.
LR
LR
- brodafidela
-
Przyznam, że niezmiernie imponuje mi ta pewność własnych osądów i antycypacji....Damian pisze:długo
Jednak co do owych sądów, pozwolisz, że zostanę ostrożniejszy...
Co nie zmienia faktu, że życzyłbym sobie byś miał rację...
Dokładnie to miałem na myśli pisząc mojego posta i opisując spotkanie ze staruszkami w górachRudeBoy pisze:Ja nie jestem wielkim zdobywcom Rumunii i nie znam jej tak jak Damian czy Bert ale coś tam po niej pojeździłem...

gg 3041301
Wracając do przygody, wybiera sie Ktoś może teraz na Święto listopadowe? Może można połączyć siły w parę aut?
Piotr
Piotr
Patrol Y61_long / Nikon Fx i żeby więcej czasu...
-
- jestem tu nowy...
Ja staruję w piątek na noc żeby w sobotę rano być na granicy Rumuńskiej..44misiaki pisze:Wracając do przygody, wybiera sie Ktoś może teraz na Święto listopadowe? Może można połączyć siły w parę aut?
Piotr