Gruzja początek lipca 2013

czyli wyjazdy te bliskie i te bardzo dalekie

Moderator: Misiek Bielsko

Awatar użytkownika
typin

Re: Gruzja początek lipca 2013

Post autor: typin » śr cze 19, 2013 9:11 am

Darek Elwood pisze:Dlatego poczekam na wynik rolka_gr.
... z tego co pamiętam to 1 lipca dopiero będzie na 100% wiedział...
....ja też będę wiedział 3 lipca, też złożyłem...
Tomek

Awatar użytkownika
Damian

Kontaktowanie:

Post autor: Damian » śr cze 19, 2013 9:29 am

ja składam w konsulacie jakoś w przyszły wtorek, w wawie
czas oczekiwania to podobno 4 dni
the lifestyle you've ordered is currently out of stock.

LR

Awatar użytkownika
typin

Post autor: typin » śr cze 19, 2013 9:35 am

Damian pisze:ja składam w konsulacie jakoś w przyszły wtorek, w wawie
czas oczekiwania to podobno 4 dni
To jakiś ekspres chyba. Standardowo tranzyt na te rejony Kraków i Warszawa wyjątkowo zgodnie dają po 14 dniach. Przynajmniej tak informują.
Tomek

Awatar użytkownika
Damian

Kontaktowanie:

Post autor: Damian » śr cze 19, 2013 9:36 am

dziś w konsulacie miła pani powiedziała, że na dzien dzisiejszy w praktyce tyle będę czekał...

LR

Awatar użytkownika
typin

Post autor: typin » śr cze 19, 2013 9:47 am

Damian pisze:dziś w konsulacie miła pani powiedziała, że na dzien dzisiejszy w praktyce tyle będę czekał...
... co tym bardziej jeszcze potwierdza zamieszanie i to że nic nie wiadomo :-)
Tomek

Grunthor

Post autor: Grunthor » śr cze 19, 2013 8:19 pm

lbl78 pisze:ogólnie wszędzie bo to jest odgórne zarządzenie że jeśłi wyjazd poza granice rosji przekracza 10dni to wize powrotną wyrabiasz w kraju do którego jedziesz
Dokładnie !
I żeby nie było wątpliwości: Wiza dwukrotna, miesięczna, jednorazowy przejazd max 3 dni, czas pomiędzy wjazdami 10 dni, a wygląda to tak:

Obrazek
Grunthor

rolek_gr
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: rolek_gr » czw cze 20, 2013 7:20 am

Jak widać "Droga Wojenna" zaczyna się już w Polsce. :wink:
Typin ma rację co region to inaczej, a nawet w jednym mieście (w-wa) jedna teoria to pośrednik, a druga to CW. Pisałem wcześniej, że tylko więcej problemów jest u pośrednika. Jak tylko dostanę dokument to się podzielę wrażeniami :) , teraz trzeba zbierać klamoty :)21
ROLEK Y61
Psy szczekają, karawana idzie dalej .....

rolek_gr
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: rolek_gr » pn lip 01, 2013 4:27 pm

Odebrałem… i zgłupieć można, pomijając rzeczy oczywiste (samochód, termin wyjazdu) wiza wygląda tak samo jak u Grunthor-a z wyjątkiem tego, że na dole mam wpisane TYLKO dwa dni na tranzyt, a na górze gdzie u niego jest 10, co zinterpretował jako odstęp między wjazdami ja mam 2 i osobiście interpretuję to jako właśnie długość pobytu w FR.
ROLEK Y61

Awatar użytkownika
typin

Post autor: typin » pn lip 01, 2013 5:46 pm

rolek_gr pisze:Odebrałem… i zgłupieć można, pomijając rzeczy oczywiste (samochód, termin wyjazdu) wiza wygląda tak samo jak u Grunthor-a z wyjątkiem tego, że na dole mam wpisane TYLKO dwa dni na tranzyt, a na górze gdzie u niego jest 10, co zinterpretował jako odstęp między wjazdami ja mam 2 i osobiście interpretuję to jako właśnie długość pobytu w FR.
Według wszystkich zdjęć wizy jakie tutaj widzę to ta liczba powinna oznaczać czas przebywania (duration of stay) na terytorium Rosji. Pewnie w przypadku wiz turystycznych obejmuje on czas równy ważności wizy, bo na wszystkich tych zdjęciach się on pokrywa, bo też wizy z linka są wizami turystycznymi. Nie znalazłem zdjęcia wizy tranzytowej.

Jak zwykle zagadki :-)
Ja jeszcze kilka dni czekam na wizę, zobaczymy co (o ile w ogóle) mi dadzą...

Pytanie z innej beczki.
Szukam Gruzji na wykazie zielonej karty, ale nie znajduje. Szukam u wujka google i on mi mówi że faktycznie zielona karta tam nie jest ważna, OC na terenie Gruzji nie jest obowiązkowe, można je wykupić (w miastach lub na granicy) za jakieś nieduże pieniądze. Pytanie do tych, którzy tam byli - kupowaliście, a jeśli tak to za ile? I czy warto już na granicy, czy lepiej w jakimś miasteczku, bo będzie dużo taniej?
Tomek

Awatar użytkownika
Fiba

Kontaktowanie:

Post autor: Fiba » pn lip 01, 2013 6:54 pm

Na granicy nikt się nie czepiał odnośnie zielonej karty i ................tak zostało . :)21
Lepszy głupiec wędrujący po świecie od mędrca ,który siedzi w domu.

Patrol Y60 2.8
Patrol Y61 2.8

Awatar użytkownika
typin

Post autor: typin » pn lip 01, 2013 7:17 pm

Fiba pisze:Na granicy nikt się nie czepiał odnośnie zielonej karty i ................tak zostało . :)21
Nie czepiał się OC bo nie ma obowiązku, ale... ja jednak wolałbym się ubezpieczyć, niż później płacić komuś za zniszczenie jakiejś limuzyny...
Tomek

Awatar użytkownika
lbl78

Post autor: lbl78 » pn lip 01, 2013 7:19 pm

teoretycznie nie trzeba ale znajdź ubezpieczalnie która ma wypisane kraje wyłączone z Zielonej Karty i po sprawie :)21 :)2 link 4 i chyba hestia albo warta tak dawniej miało nie wiem jak teraz
Quidquid latine dictum sit, altum videtur
Cokolwiek powiesz po łacinie, brzmi mądrze

rolek_gr
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: rolek_gr » wt lip 02, 2013 10:17 am

A tak z innej beczki. czy ktoś ma doświadczenia, jak reagują tureccy celnicy na bańki z paliwem na dachu samochodu wjeżdżającego z Gruzji. :roll:
ROLEK Y61

Awatar użytkownika
typin

Post autor: typin » wt lip 02, 2013 11:43 am

lbl78 pisze:teoretycznie nie trzeba ale znajdź ubezpieczalnie która ma wypisane kraje wyłączone z Zielonej Karty i po sprawie :)21 :)2 link 4 i chyba hestia albo warta tak dawniej miało nie wiem jak teraz
Na razie sprawdziłem allianz, gothaer, link4, proama, warta, hestia... więcej już nie dzwonie, jeszcze czekam na info z dwóch źródeł. Jak się nie uda to na granicy trzeba będzie chyba wykupić....
Tomek

Awatar użytkownika
h0MER

Kontaktowanie:

Post autor: h0MER » czw lip 04, 2013 8:07 am

odradzam zalatwianie wizy azerskiej tylko dla potrzeb tranzytu rosją.
to dopiero przeprawka a okazuje się ze z roku na rok coraz większa.
juz wolalbym cegłe na gaz i turcją wracać
Nissan Patrol 2.8 TD GR Long 33"
GrupaWschodu.pl

Awatar użytkownika
typin

Post autor: typin » czw lip 04, 2013 2:46 pm

rolek_gr pisze:Odebrałem… i zgłupieć można, pomijając rzeczy oczywiste (samochód, termin wyjazdu) wiza wygląda tak samo jak u Grunthor-a z wyjątkiem tego, że na dole mam wpisane TYLKO dwa dni na tranzyt, a na górze gdzie u niego jest 10, co zinterpretował jako odstęp między wjazdami ja mam 2 i osobiście interpretuję to jako właśnie długość pobytu w FR.
.. i ja odebrałem...
Ja z kolei "na dole" nie mam nic napisane o czasie tranzytu, jedynie o tym, że to tranzyt do Gruzji i z powrotem i że jadę samochodem. Tam gdzie Grunthor ma "10" ja też mam "10".
Ważne że w końcu jest.
Tomek

Awatar użytkownika
typin

Post autor: typin » śr lip 10, 2013 8:51 am

No i jak? Czy jedzie ktoś oprócz rolka w najbliższych dniach?
Jeśli tak to dajcie jakieś namiary na priv. Może na miejscu się skontaktujemy....
Tomek

Awatar użytkownika
Damian

Kontaktowanie:

Post autor: Damian » śr lip 10, 2013 9:22 am

ruszamy 19 lipca przez Rosję
Chewsuretia, Tuszetia, Omalo, Vashlovani, góry Samsarskie, Mały Kaukaz. potem Armenia: Sewan, góy Gerghama, Aragac, powrót do Gruzji i szybki wjazd do Turcji: Ani, Kapadocja, to co po drodze i przez BG i RO do domu.

LR

Awatar użytkownika
typin

Post autor: typin » czw lip 11, 2013 11:51 am

Damian pisze:ruszamy 19 lipca przez Rosję
Chewsuretia, Tuszetia, Omalo, Vashlovani, góry Samsarskie, Mały Kaukaz. potem Armenia: Sewan, góy Gerghama, Aragac, powrót do Gruzji i szybki wjazd do Turcji: Ani, Kapadocja, to co po drodze i przez BG i RO do domu.

Ufff, naprawiłem go...
Już myślałem że wszystkie plany w łeb....
A co do Twojego terminu to chyba się jednak rozminiemy. My wyjeżdżamy dzisiaj i choć plan częściowo się pokrywa to jednak możliwe jest że spotkamy się gdy będziemy wyjeżdżać z Gruzji a Wy będziecie wjeżdżać....
Tomek

rolek_gr
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: rolek_gr » ndz lip 14, 2013 5:51 am

Tomek z Pajero, już wyjechał z Ukrainy, u mnie procedura startowa włączona, startujemy za 24 godziny. Maws też już gotowy. Damian, powinniśmy się gdzieś spotkać w drodze, granatowy Patrol, piękny nie jest, ale dowozi do celu :)
Wszystkim życzę wspaniałych wrażeń i bezpiecznej podróży.
Pozdrawiam
ROLEK Y61

Awatar użytkownika
typin

Post autor: typin » czw lip 25, 2013 5:51 pm

Wróciłem, plan zrealizowany, łącznie 7500km, w tym kilkaset po górskich drogach, mile zaskoczony jestem spalaniem, bo nie spodziewałem się że będzie tak dobrze, na trasie było nawet 8-9l/100km, średnie całego wyjazdu na pewno w okolicach 10, choć jeszcze nie robiłem podsumowania....
Dla wybierających się jeszcze w tym roku potwierdzam ceny ON (podaje ceny droższych "wersji" ON):
- ON Ukraina: ok 4zł/litr
- ON Rosja: ok 3zł/litr (ostatnia stacja kilka km przed przejściem granicznym z Gruzją)
- ON Gruzja: ok 4zł/litr
Wszędzie płaciliśmy kartami, wyjątek to odcinek między Władykaukazem w Mineralnymi Wodami, gdzie zatrzymywaliśmy się na kilkunastu stacjach zachęceni niskimi cenami (ok 2,50zł/l), ale nigdzie nie akceptowali kart, dopiero na Lukoilu przed Mineralnymi Wodami udało nam się dotankować. Udało się więc bez ani jednego rubla ani hrywny w kieszeni. Tylko plastik.
Powrót był szybki, dzięki krótkim czasom oczekiwania na granicach (w przeciwieństwie do tego ile wystaliśmy się w drodze w tamtą stronę). Z Kazbegi do Rzeszowa równe 48 godzin (no dobra - 50 godzin bo czas się zmienił o -2h :-)).
Bez łamania przepisów (na szczęście Pajero nie rozwija zawrotnych prędkości :-) ) i z paroma dłuższymi postojami.
Największe zaskoczenie to styl jazdy Gruzinów, czyli potwierdzenie tego co czytałem przed wyjazdem. Myślałem jednak, że nie będzie znacznie odbiegał od albańskiego czy czarnogórskiego, ale myliłem się. Wyprzedzają wszędzie, nie ma znaczenia czy to wzniesienie czy zakręt, czy cokolwiek widać, liczą za każdym razem że się uda, zazwyczaj się udaje, tylko samochód jadący z przeciwka często ucieka poboczem, oczywiście nie protestując, nie używając klaksonu, bo ten styl jazdy to chyba dla nich standard.
Nie udało się kupić OC na granicy, ani w Stepansmindzie (nikt nie wiedział gdzie można to zrobić), potem wjechaliśmy w góry i z dnia na dzień odwlekaliśmy poszukiwania firmy ubezpieczeniowej. W końcu przejechaliśmy całą Gruzję bez OC, najbardziej koncentrując się przy przejeżdżaniu dużych miast jak Tbilisi Kutaisi czy Batumi... W górach jakoś było bezpieczniej :-)
Tomek

Awatar użytkownika
Fiba

Kontaktowanie:

Post autor: Fiba » czw lip 25, 2013 6:09 pm

typin pisze: Nie udało się kupić OC na granicy, ani w Stepansmindzie (nikt nie wiedział gdzie można to zrobić), potem wjechaliśmy w góry i z dnia na dzień odwlekaliśmy poszukiwania firmy ubezpieczeniowej. W końcu przejechaliśmy całą Gruzję bez OC, najbardziej koncentrując się przy przejeżdżaniu dużych miast jak Tbilisi Kutaisi czy Batumi... W górach jakoś było bezpieczniej :-)
typin pisze:
Fiba pisze:Na granicy nikt się nie czepiał odnośnie zielonej karty i ................tak zostało . :)21
Nie czepiał się OC bo nie ma obowiązku, ale... ja jednak wolałbym się ubezpieczyć, niż później płacić komuś za zniszczenie jakiejś limuzyny...
A jednak bez OC
Lepszy głupiec wędrujący po świecie od mędrca ,który siedzi w domu.

Patrol Y60 2.8
Patrol Y61 2.8

Awatar użytkownika
typin

Post autor: typin » czw lip 25, 2013 7:09 pm

Fiba pisze:
A jednak bez OC
Na granicy nie wiedzieli gdzie można kupić, w Stepansmindzie miejscowi też nie pomogli... Z dnia na dzień szkoda było nam czasu na szukanie i jednak zaryzykowaliśmy. Nie czułem się z tym dobrze, ale trzeba było w całości dotrzeć do granic i się jakoś udało...
Jeśli kiedykolwiek powtórzyłby się taki wyjazd wolałbym się jednak ubezpieczyć.
Tomek

Grunthor

Post autor: Grunthor » pt lip 26, 2013 10:14 pm

Ja również wróciłem. Przejechane 9700 km, tylko powrót przez Turcję. Całość 27 dni.
Grunthor

Awatar użytkownika
Takayuki

Kontaktowanie:

Post autor: Takayuki » ndz lip 28, 2013 10:22 pm

Grunthor pisze:Ja również wróciłem. Przejechane 9700 km, tylko powrót przez Turcję. Całość 27 dni.
Jak wyglądają w Turcji te nowe opłaty drogowe - tak jak piszą w internecie, kupuje się/doładowuje bez problemów na stacjach benzynowych?
Jak z komarami w Gruzji, dużo latającego dziadostwa jest?
Dzięki za ewentualne info ;) My jedziemy w najbliższy weekend.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Podróże i Wyprawy niekomercyjne”