... z tego co pamiętam to 1 lipca dopiero będzie na 100% wiedział...Darek Elwood pisze:Dlatego poczekam na wynik rolka_gr.
....ja też będę wiedział 3 lipca, też złożyłem...
Moderator: Misiek Bielsko
... z tego co pamiętam to 1 lipca dopiero będzie na 100% wiedział...Darek Elwood pisze:Dlatego poczekam na wynik rolka_gr.
To jakiś ekspres chyba. Standardowo tranzyt na te rejony Kraków i Warszawa wyjątkowo zgodnie dają po 14 dniach. Przynajmniej tak informują.Damian pisze:ja składam w konsulacie jakoś w przyszły wtorek, w wawie
czas oczekiwania to podobno 4 dni
... co tym bardziej jeszcze potwierdza zamieszanie i to że nic nie wiadomoDamian pisze:dziś w konsulacie miła pani powiedziała, że na dzien dzisiejszy w praktyce tyle będę czekał...
Dokładnie !lbl78 pisze:ogólnie wszędzie bo to jest odgórne zarządzenie że jeśłi wyjazd poza granice rosji przekracza 10dni to wize powrotną wyrabiasz w kraju do którego jedziesz
Według wszystkich zdjęć wizy jakie tutaj widzę to ta liczba powinna oznaczać czas przebywania (duration of stay) na terytorium Rosji. Pewnie w przypadku wiz turystycznych obejmuje on czas równy ważności wizy, bo na wszystkich tych zdjęciach się on pokrywa, bo też wizy z linka są wizami turystycznymi. Nie znalazłem zdjęcia wizy tranzytowej.rolek_gr pisze:Odebrałem… i zgłupieć można, pomijając rzeczy oczywiste (samochód, termin wyjazdu) wiza wygląda tak samo jak u Grunthor-a z wyjątkiem tego, że na dole mam wpisane TYLKO dwa dni na tranzyt, a na górze gdzie u niego jest 10, co zinterpretował jako odstęp między wjazdami ja mam 2 i osobiście interpretuję to jako właśnie długość pobytu w FR.
Nie czepiał się OC bo nie ma obowiązku, ale... ja jednak wolałbym się ubezpieczyć, niż później płacić komuś za zniszczenie jakiejś limuzyny...Fiba pisze:Na granicy nikt się nie czepiał odnośnie zielonej karty i ................tak zostało .
Na razie sprawdziłem allianz, gothaer, link4, proama, warta, hestia... więcej już nie dzwonie, jeszcze czekam na info z dwóch źródeł. Jak się nie uda to na granicy trzeba będzie chyba wykupić....lbl78 pisze:teoretycznie nie trzeba ale znajdź ubezpieczalnie która ma wypisane kraje wyłączone z Zielonej Karty i po sprawie![]()
link 4 i chyba hestia albo warta tak dawniej miało nie wiem jak teraz
.. i ja odebrałem...rolek_gr pisze:Odebrałem… i zgłupieć można, pomijając rzeczy oczywiste (samochód, termin wyjazdu) wiza wygląda tak samo jak u Grunthor-a z wyjątkiem tego, że na dole mam wpisane TYLKO dwa dni na tranzyt, a na górze gdzie u niego jest 10, co zinterpretował jako odstęp między wjazdami ja mam 2 i osobiście interpretuję to jako właśnie długość pobytu w FR.
Damian pisze:ruszamy 19 lipca przez Rosję
Chewsuretia, Tuszetia, Omalo, Vashlovani, góry Samsarskie, Mały Kaukaz. potem Armenia: Sewan, góy Gerghama, Aragac, powrót do Gruzji i szybki wjazd do Turcji: Ani, Kapadocja, to co po drodze i przez BG i RO do domu.
typin pisze: Nie udało się kupić OC na granicy, ani w Stepansmindzie (nikt nie wiedział gdzie można to zrobić), potem wjechaliśmy w góry i z dnia na dzień odwlekaliśmy poszukiwania firmy ubezpieczeniowej. W końcu przejechaliśmy całą Gruzję bez OC, najbardziej koncentrując się przy przejeżdżaniu dużych miast jak Tbilisi Kutaisi czy Batumi... W górach jakoś było bezpieczniej
A jednak bez OCtypin pisze:Nie czepiał się OC bo nie ma obowiązku, ale... ja jednak wolałbym się ubezpieczyć, niż później płacić komuś za zniszczenie jakiejś limuzyny...Fiba pisze:Na granicy nikt się nie czepiał odnośnie zielonej karty i ................tak zostało .
Na granicy nie wiedzieli gdzie można kupić, w Stepansmindzie miejscowi też nie pomogli... Z dnia na dzień szkoda było nam czasu na szukanie i jednak zaryzykowaliśmy. Nie czułem się z tym dobrze, ale trzeba było w całości dotrzeć do granic i się jakoś udało...Fiba pisze:
A jednak bez OC
Jak wyglądają w Turcji te nowe opłaty drogowe - tak jak piszą w internecie, kupuje się/doładowuje bez problemów na stacjach benzynowych?Grunthor pisze:Ja również wróciłem. Przejechane 9700 km, tylko powrót przez Turcję. Całość 27 dni.
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 36 gości