ISLANDIA 2018
Moderator: Misiek Bielsko
Re: ISLANDIA 2018
NIe ma nic takiego. Jedyne ograniczenie to drogi oznakowane jako zakaz wjazdu dla jednonapędowych.
tel. 509700949
https://www.escape4x4.pl/
https://www.escape4x4.pl/
No, są różne,te "boczniejsze" potrafią być mocno kamieniste-nie pogonisz.
Kiedyś miałem taką ciekawostkę,że trafiliśmy na drogę wytyczoną tyczkami przez pole lawowe....tyczki,tyczki i w pewnym momencie weszły w nurt rzeki i idą tym nurtem
Dno kamieniste jak cholera,ale nie było rady i trza było do przodu.
Tam pewnie nie miało być rzeki,ale sobie nurt zmieniła i była
http://www.road.is/ wszystko na temat pogody i przejezdnosci dróg
Kiedyś miałem taką ciekawostkę,że trafiliśmy na drogę wytyczoną tyczkami przez pole lawowe....tyczki,tyczki i w pewnym momencie weszły w nurt rzeki i idą tym nurtem

Tam pewnie nie miało być rzeki,ale sobie nurt zmieniła i była

http://www.road.is/ wszystko na temat pogody i przejezdnosci dróg
KASZTANIARZ- SENIOR
BUDUJEMY PROTOTYPY
tel 798215618 /GG2385761/
blaszczyk4x4.pl
BUDUJEMY PROTOTYPY
blaszczyk4x4.pl
- andrzej627
-
- Kontaktowanie:
No właśnie. BaseCamp wyznaczając trasę, na niektórych drogach podaje dziwnie długie czasy przejazdu, np. na drodze 35 odcinek 50 km to prawie 6 godzin jazdy. Wychodzi 8 km/h.
Z podobną szybkością poruszałem już się kiedyś, ale w Albanii. 

Andrzej
Jak sadzę-jechałem tą drogą,ale dokładnie jej nie pamiętam
Znaczy ciężko nie było.
Spójrz na bardziej szczegółowe mapy-zdaje mi sie,że jakieś brody są.
Tak swoją drogą:wy tam chcecie pod namiotami?
Jeśli tak-to twardziele
Kilka razy nocowałem w interiorze-wolałem zawsze gnieść się w furze niż rozbijać na tych kamieniach i wietrze
Islandczycy preferują specsamochody wyprawowe...i mają rację

Spójrz na bardziej szczegółowe mapy-zdaje mi sie,że jakieś brody są.
Tak swoją drogą:wy tam chcecie pod namiotami?
Jeśli tak-to twardziele

Kilka razy nocowałem w interiorze-wolałem zawsze gnieść się w furze niż rozbijać na tych kamieniach i wietrze

Islandczycy preferują specsamochody wyprawowe...i mają rację

KASZTANIARZ- SENIOR
BUDUJEMY PROTOTYPY
blaszczyk4x4.pl
BUDUJEMY PROTOTYPY
blaszczyk4x4.pl
zawinie im namiot i będą spać w aucie 

- andrzej627
-
- Kontaktowanie:
Ja sypiam w samochodzie. Mam dobry śpiwór, sprawdzony nawet w temperaturze poniżej zera. Będę sam, a więc w warunkach luksusowych. Jak nie będzie za dużego wiatru, mogę rozstawić namiot-bazę i tam trzymać stół, fotel i sprzęt kuchenny. W bazie mogę nawet przyjmować gości. 

Andrzej
- andrzej627
-
- Kontaktowanie:
Najbardziej szczegółową papierową mapą Islandii jaką mam, jest Road Atlas 1:200 000. Nie widać na niej brodów na drodze 35. Mam też mapę do Garmina IslandTopoV2, na której jest zaznaczonych dużo więcej brodów niż w atlasie. Na drodze 35 widać mosty na rzekach, ale nie ma brodów, mimo że droga przecina wielokrotnie strumienie.
Andrzej
Spojrzałem dokładniej/mam też 1:200000/: droga 35 to pełna kultura do Gulfoss.Oczywiscie Geysir po drodze
Dalej jest nieco gorzej,ale można wjechać w F338 i F550,potem odnogą 551 można podjechać do lodowca Langjokull i nawet wjechać-ale radzę tylko dwoma kołami
Byłem tam na wycieczce z żoną i ferozą-wróciłem przez 518.
Można też ciagnąć dalej prosto/nie zjeżdżając na F338/ do Kerlingarfjoll-nieziemski krajobraz-ale powrót raczej tą samą drogą,bo na wschód to już jest dzicz zupełna/owe drogi wyznaczane tyczkami/,gdzie bez obawy można piwkować za kółkiem
W Kerlingar jest nawet jakiś pensjonat z polską/wówczas/załogą.
Obowiazkowy jest też Thingvellir-miejsce legendarne,wyrazna granica płyt tektonicznych.Obok jakieś rozlewiska gdzie woda jest tak przezroczysta,ze widać kilka metrów wgłąb...
Na fiordach zachodnich nie byłem,a podobno warto.
Najdalej w tym kierunku dotarłem do Olafsviku i na Snaefellsjokull/570/.
Pracowałem,wiec byłem ograniczony czasowo do wekendu.
"Zazdraszczam"strasznie...
A i jeszcze jedna uwaga:to co islandczycy nazywaja "miastami"to odpowiada w pl średniej wiosce

Dalej jest nieco gorzej,ale można wjechać w F338 i F550,potem odnogą 551 można podjechać do lodowca Langjokull i nawet wjechać-ale radzę tylko dwoma kołami

Byłem tam na wycieczce z żoną i ferozą-wróciłem przez 518.
Można też ciagnąć dalej prosto/nie zjeżdżając na F338/ do Kerlingarfjoll-nieziemski krajobraz-ale powrót raczej tą samą drogą,bo na wschód to już jest dzicz zupełna/owe drogi wyznaczane tyczkami/,gdzie bez obawy można piwkować za kółkiem

W Kerlingar jest nawet jakiś pensjonat z polską/wówczas/załogą.
Obowiazkowy jest też Thingvellir-miejsce legendarne,wyrazna granica płyt tektonicznych.Obok jakieś rozlewiska gdzie woda jest tak przezroczysta,ze widać kilka metrów wgłąb...
Na fiordach zachodnich nie byłem,a podobno warto.
Najdalej w tym kierunku dotarłem do Olafsviku i na Snaefellsjokull/570/.
Pracowałem,wiec byłem ograniczony czasowo do wekendu.
"Zazdraszczam"strasznie...

A i jeszcze jedna uwaga:to co islandczycy nazywaja "miastami"to odpowiada w pl średniej wiosce

KASZTANIARZ- SENIOR
BUDUJEMY PROTOTYPY
blaszczyk4x4.pl
BUDUJEMY PROTOTYPY
blaszczyk4x4.pl
- andrzej627
-
- Kontaktowanie:
Dojazd drogą 551 do lodowca jest w planie. Potem to raczej już tylko z napędem na 8 kół.

Andrzej
- andrzej627
-
- Kontaktowanie:
Zebrane przeze mnie informacje przydatne w planowaniu wyprawy do Islandii umieściłem tutaj: Plan Islandia 2018.
Andrzej
- andrzej627
-
- Kontaktowanie:
Zrobiłem rezerwację na Islandię. Będę tam 4 tygodnie: od 26/7 do 22/8.

Outbound
Hirtshals (DK) 21/07-2018 15:30
Tórshavn (FO) 22/07-2018 22:30
Tórshavn (FO) 25/07-2018 18:00
Seyðisfjörður(IS) 26/07-2018 08:30
Return
Seyðisfjörður(IS) 23/08-2018 10:30
Tórshavn (FO) 24/08-2018 03:00
Tórshavn (FO) 24/08-2018 03:30
Hirtshals (DK) 25/08-2018 12:30
Andrzej
-
- jestem tu nowy...
Zibi,Zibi pisze: ↑śr lis 08, 2017 8:03 pmMogę z lokalsami ustalić bo mieszka tam wielu moich znajomych a i co jakiś czas ktoś leci w odwiedziny. Islandia na razie przede mną bo ja w takich temperaturach ( nawet latem) nie bardzo funkcjonuję. Ale z tego co wiem to firma wypożyczająca terenówki ze spaniem w środku daje także mapę tras głównych lokalnych i możliwych obozowisk. A także przewodnik co zobaczyć.
Planuję przewieźć sobie tam auto w marcu i zostawić na sezon - Czy miałbyś tam jakiegoś znajomego co mieszka/pracuje w pobliżu lotniska tak żeby można było gdzieś pod jego blokiem lu chociaż okiem zostawić?
PozdrMAX
----------------------------
Y61 2,8; 35" MT, 3"
Y61 2,8; 35" MT, 3"
aż tak się zmieniło w Islandii? 

- andrzej627
-
- Kontaktowanie:
Świetny pomysł. W razie czego może mógłbyś go wypożyczać znajomym.maxymilian68 pisze: ↑sob gru 16, 2017 12:12 pmPlanuję przewieźć sobie tam auto w marcu i zostawić na sezon - Czy miałbyś tam jakiegoś znajomego co mieszka/pracuje w pobliżu lotniska tak żeby można było gdzieś pod jego blokiem lu chociaż okiem zostawić?

Myślę, że dobrze zadać pytanie o postój na FB w grupie Polacy na Islandii.
Andrzej
Dowiedzcie się tylko ile czasu może taki samochód tam być bez konsekwencji celnych 
Pomysł rokuje też problemy logistyczno towarzyskie.

Pomysł rokuje też problemy logistyczno towarzyskie.
KASZTANIARZ- SENIOR
BUDUJEMY PROTOTYPY
blaszczyk4x4.pl
BUDUJEMY PROTOTYPY
blaszczyk4x4.pl
- andrzej627
-
- Kontaktowanie:
Trasa praktycznie jest już gotowa. Przedstawiam wersję filmową.
Zachęcam do oglądania w jakości HD na pełnym ekranie.
Islandia 2018 plan trasy

Islandia 2018 plan trasy
Andrzej
Ambitnie.Czy masz przewidziane jakieś dłuższe przerwy,czy nonstop kiera?
Za kółkiem nie pokontemplujesz widoków
Ok,posłuchałem dokładniej,ale swoją drogą 130h za kółkiem to dość męczący wyczyn jest jak na wakacje.
Na prawde odradzam pchanie się od Landmanalaugar na południe
Czy masz snorkel?
Jedziesz sam?Bez asysty?
Furka jak na zdjeciu?
Za kółkiem nie pokontemplujesz widoków

Ok,posłuchałem dokładniej,ale swoją drogą 130h za kółkiem to dość męczący wyczyn jest jak na wakacje.
Na prawde odradzam pchanie się od Landmanalaugar na południe

Czy masz snorkel?
Jedziesz sam?Bez asysty?
Furka jak na zdjeciu?
KASZTANIARZ- SENIOR
BUDUJEMY PROTOTYPY
blaszczyk4x4.pl
BUDUJEMY PROTOTYPY
blaszczyk4x4.pl
- andrzej627
-
- Kontaktowanie:
Jadąc 200 km dziennie (5 godzin ze średnią szybkością 40 km/h) w 4 tygodnie można zrobić 5600 km czyli więcej niż moje planowane 5370 km. W razie opóźnienia mogę odpuścić odcinki w bok od głównego kierunku jazdy. Oczywiście w ciągu dnia po drodze będę się zatrzymywał. Mam też przewidziane trasy piesze. 
W planie są dwie trasy trudniejsze ze względu na brody (powrót z Landmannalaugar drogą F225 a nie na południe F208, trasa do Thorsmork). Jadę sam Dusterem (to jest mój dom na kółkach). Nie mam snorkela. W razie czego te trasy odpuszczę.
Jak na razie nie mam "asysty", ale myślę, że w lecie na drogach w Islandii będzie trochę turystów w podobnej sytuacji jak ja.

W planie są dwie trasy trudniejsze ze względu na brody (powrót z Landmannalaugar drogą F225 a nie na południe F208, trasa do Thorsmork). Jadę sam Dusterem (to jest mój dom na kółkach). Nie mam snorkela. W razie czego te trasy odpuszczę.
Jak na razie nie mam "asysty", ale myślę, że w lecie na drogach w Islandii będzie trochę turystów w podobnej sytuacji jak ja.
Andrzej
nie znam możliwości Dustera ale ja miałem problemy islandzkim Hilem co prawda na małych kołach
(35')

- andrzej627
-
- Kontaktowanie:
Tu jest lista tych dróg: http://www.dangerousroads.org/europe/iceland.html
Andrzej
- andrzej627
-
- Kontaktowanie:
tak to jest jak czlowiek na troche wyjedzie a mu sie watek rozmyl
odp
wyjezdzam z polski 15 lipca . 17 odplywam z dani i od19 jestem na Islandii do 15 sierpnia. bede robil trzy tury czyli okrazenia z kazdą ekipa . dwie beda takie same ..prawie a jedna w malo uczeszczane rejony. jakby byly pytania od kogos kto by sobie chcial dolaczyc prosze na adres mailowy bo tutaj jak widac nie zagladam za często
chyba jedna sobie wlacze powiadomienia ..jesli śą takie opcje a adres prosty... piotr@masicz.pl

wyjezdzam z polski 15 lipca . 17 odplywam z dani i od19 jestem na Islandii do 15 sierpnia. bede robil trzy tury czyli okrazenia z kazdą ekipa . dwie beda takie same ..prawie a jedna w malo uczeszczane rejony. jakby byly pytania od kogos kto by sobie chcial dolaczyc prosze na adres mailowy bo tutaj jak widac nie zagladam za często

piotr.m
http://www.masicz.pl
przejechalem na you tube cala trase jaka zaplanowales. widze ze czasu na plany poswieciles sporo. generalnie jest ok. baaardzo duzo km ale jesli planujesz byc tam tylko raz to rozumiem. i tak pozostanie ci niedosyt interioru ale chyba po prostu masz obawy odnosnie pojazdu jakim jedziesz. jedyna moja uwaga to trasa wzdluz wybrzeza. boje sie ze Ci sie tak przeje ze zweryfikujesz ją. co prawda jadac w lewo nie bedziesz mial wielkiego wyboru na poludniowej czesci ..ja bym odpuscil wschodnie fiordyandrzej627 pisze: ↑śr gru 27, 2017 2:03 pmTrasa praktycznie jest już gotowa. Przedstawiam wersję filmową.Zachęcam do oglądania w jakości HD na pełnym ekranie.
Islandia 2018 plan trasy

piotr.m
- andrzej627
-
- Kontaktowanie:
Dzięki za uwagi. Mam nadzieję, że nasze drogi gdzieś się skrzyżują. Też będę na Islandii 4 tygodnie (26/7-22/8).

Andrzej