Gruzja
Moderator: Misiek Bielsko
-
-
Re: Gruzja
My też do Gruzji przez Rosję w tym samym terminie - do zobaczenia na trasie.nissterr pisze:My jedziemy dookoła Morza Czarnego, też do Gruzji przez Rosję i powrót Turcja, ale startujemy 31.07 (ok. 18 dni).
Pozdr
Może uda się kawałek pojechać razem → zawsze raźniejbetlin pisze:My też do Gruzji przez Rosję w tym samym terminie - do zobaczenia na trasie.nissterr pisze:My jedziemy dookoła Morza Czarnego, też do Gruzji przez Rosję i powrót Turcja, ale startujemy 31.07 (ok. 18 dni).
Pozdr

PS. Może ktoś z Was koledzy i koleżanki poleci dobrą papierową mapę/atlas samochodowy w znośnej skali, coby miała więcej niż 2 strony

Bardzo chwalę sobie cegłe ADACa Europa - ładnie się na niej jedzie - coś w tym stylu byłoby super...

WJ21
Państwowa dziwka, flądra w jedwabiu i złocie. Chcą za nią tren nieść, duszę włócząc w błocie
Państwowa dziwka, flądra w jedwabiu i złocie. Chcą za nią tren nieść, duszę włócząc w błocie
- Damian
-
- Kontaktowanie:
ciężki temat
najmniejszą skalę i najwięcej szczegółów ma mapa niemieckiego wydawnictwa Reise, dostępna w sklepie podróżnika - 1: 350 000. czyli nędza.
i niestety przy zapuszczaniu się w zadupia, nie robi. przydaje się w zasadzie tylko poglądowo, jako podstawa.
dostępne są w necie radzieckie sztabówki, ale informacje w nich są sprzed paru dekad.
natomiast, jeśli używasz garmina, to doskonała jest mapa topo geotrade.
najmniejszą skalę i najwięcej szczegółów ma mapa niemieckiego wydawnictwa Reise, dostępna w sklepie podróżnika - 1: 350 000. czyli nędza.
i niestety przy zapuszczaniu się w zadupia, nie robi. przydaje się w zasadzie tylko poglądowo, jako podstawa.
dostępne są w necie radzieckie sztabówki, ale informacje w nich są sprzed paru dekad.
natomiast, jeśli używasz garmina, to doskonała jest mapa topo geotrade.
the lifestyle you've ordered is currently out of stock.
LR
LR
Qumulus, Damian ma rację jazda przez Turcję to tylko nawijanie kilometrów (szczególnie jeśli to tylko 2,5 tyg.). W zeszłym roku też objechałem Black See, chociaż plan był na powrót przez Rosję (wiza tranzytowa dwukrotna) i radości z Turcji to wiele nie było, dokładnie tak jak wcześniej na forum wyczytałem, betonowe nabrzeże wzdłuż morza i nawet odlać się ciężko. Paliwo tam mają też drogie, ale tak jak pisał Damian o winie , my zrobiliśmy z paliwem, zarówno na granicy R/G jak i G/T. Morze Marmara za Stambułem to kloaka.
Przejechałem, nie żałuję, ale ja już taki jestem, że muszę sam.
W Sklepie Podróżnika mapy regionów Gruzji firmy GEOLAND 1:200000, powinny Cię zadowolić, na papierze lepszych nie widziałem.
Przejechałem, nie żałuję, ale ja już taki jestem, że muszę sam.
W Sklepie Podróżnika mapy regionów Gruzji firmy GEOLAND 1:200000, powinny Cię zadowolić, na papierze lepszych nie widziałem.
ROLEK Y61
Psy szczekają, karawana idzie dalej .....
-
-
Po drodze jest jeszcze interior turecki, z rozległym Kurdystanem i Kapadocją. Morze, to nie wszystko.
Wymaga to jednak 4 dni minimum na ten kraj traktując go jako tranzyt by przy okazji liznąć parę perełek i nie wliczam w to Stambułu.
Przy 17-stu dniach jednak... To racja przedstawiona powyżej wydaje się jedyną sensowną.
Wymaga to jednak 4 dni minimum na ten kraj traktując go jako tranzyt by przy okazji liznąć parę perełek i nie wliczam w to Stambułu.
Przy 17-stu dniach jednak... To racja przedstawiona powyżej wydaje się jedyną sensowną.
-
A jaka jest opcja dostania wizy powrotnej jeśli bym się zdecydował wracac przez Rosję będąc juz w Gruzji ?
Pajero 92 2,5 TD 

- Damian
-
- Kontaktowanie:
od reki? zadna.
tranzytowa w Polsce to 2 tygodnie.
w przypadku innych krajow to 5 dni, ale na haslo Gruzja zmienia sie wszystko
przynajmniej tak bylo w czerwcu 2013
tranzytowa w Polsce to 2 tygodnie.
w przypadku innych krajow to 5 dni, ale na haslo Gruzja zmienia sie wszystko

przynajmniej tak bylo w czerwcu 2013
LR
LR
Poczytaj ten wątek, jak nie pomoże to i nie zaszkodzi
http://www.forum4x4.pl/viewtopic.php?f=27&t=96822

http://www.forum4x4.pl/viewtopic.php?f=27&t=96822
ROLEK Y61
Jak nastąpi dalsza eskalacja wydarzeń na Ukrainie to trzeba będzie chyba przez Białoruś jechać... 

WJ21
Jakieś lepsze odmiany ?Takayuki pisze:gorszą kontrabandą były 3 skrzynki roślin - pytali o nie tylko na granicy Armenia/Gruzja, później nikt nie zauważył

Ta, różanecznik kaukaski, jakieś goryczki, storczyki... mama ma tego mnóstwo w ogrodzie i zostałem przeszkolony co tam fajnego rośnie i czego szukać
Żadnych do suszenia nie było, nic z tych rzeczy

Żadnych do suszenia nie było, nic z tych rzeczy

Witam
Czy ktoś wie jaki jest koszt opłat za autostrdy i most nad cieśniną Bosfor na tranzycie do Gruzji przez Turcję.
Jak wygląda to od strony technicznej - są winiety, bramki czy jakiś inny sposób zapłaty ?
Pozdr.
Czy ktoś wie jaki jest koszt opłat za autostrdy i most nad cieśniną Bosfor na tranzycie do Gruzji przez Turcję.
Jak wygląda to od strony technicznej - są winiety, bramki czy jakiś inny sposób zapłaty ?
Pozdr.
- Fiba
-
- Kontaktowanie:
Co prawda jechałem tą trasą 3 lata temu ale wszędzie były bramki , ale tanio nie było . 

Lepszy głupiec wędrujący po świecie od mędrca ,który siedzi w domu.
Patrol Y60 2.8
Patrol Y61 2.8
Patrol Y60 2.8
Patrol Y61 2.8
-
W sezonie stoją turasy przed bramkami i pikaja swoja karta za oplata. Oczywiście trzeba się targowaćbetlin pisze:Witam
Pozdr.

Pajero 92 2,5 TD 

- Damian
-
- Kontaktowanie:
betlin pisze:Witam
Pozdr.
system OGS, czyli na stacji benzynowej rejestrujesz wóz w systemie i płacisz kredyty
kredyty zżera po przejeździe przez bramki
opłat na samym moście na bosforze nie pamiętam i chyba bramek nie było.
natomiast płatne są oczywiście autostrady, ale nie trzeba nimi jeździć, bo zwykle równolegle idzie dobrej jakości ekspresówka bezpłatna. tyle że czasem idzie przez miasta i są światła.
autostrady są drogie, ja chcąc podgonić zrobiłem jakieś 400km i ceny były jak u kulczyka
aha, kredyt mi się skończył po jakiś 300km

LR
LR
Jadąc tą trasą tyko że z Gruzji do Bułgarii, nie zostawiłem u Turków na drogi ani grosza.
Bosfor z płyty na kontynent też nie miał bramek

Grunthor
Ja też w zeszłym roku, w Turcji nie zostawiłem na drogach ani grosza ... ale stres na bramkach że błyska i wyje za tobą jest trudny do zniesieniaGrunthor pisze:Jadąc tą trasą tyko że z Gruzji do Bułgarii, nie zostawiłem u Turków na drogi ani grosza.

***** USA
- Damian
-
- Kontaktowanie:
dyć pisałem, że wyczytałem pół roku temu, że nie w pełni działa system
ale od tego roku podobno, szybko zorganizują grupę pościgową
ale od tego roku podobno, szybko zorganizują grupę pościgową

LR
LR
jadąc z gruzji do bułgarii możesz legalnie przejechać całą drogę beż żadnej opłaty, wzdłuż autostrady leci piękna 2 pasmowa betonowa droga, o prędkości przelotowej 90-110 (czyli więcej sztruclem i tak niepolecisz zwłąszcza że paliwo w cenach drakońskich) Automapa bardzo ładnie ogarnia sprawe przejazdu przez turcje bez opłatZbychoS pisze:Ja też w zeszłym roku, w Turcji nie zostawiłem na drogach ani grosza ... ale stres na bramkach że błyska i wyje za tobą jest trudny do zniesieniaGrunthor pisze:Jadąc tą trasą tyko że z Gruzji do Bułgarii, nie zostawiłem u Turków na drogi ani grosza.
Bosfor z płyty na kontynent też nie miał bramek. Następnym razem wykupię winietę

opłaty na moście są z europy do azji a z azji do europy masz za free

Quidquid latine dictum sit, altum videtur
Cokolwiek powiesz po łacinie, brzmi mądrze
Cokolwiek powiesz po łacinie, brzmi mądrze
- Damian
-
- Kontaktowanie:
a widzisz, zagadka rozwiązana - bo ja tylko wjeżdżałem do jewropy przez bosfor
LR
LR
Dokładnie ! Podróżując parę kilometrów od GNIAZDA nie mam zamiaru bezsensownie płacić jakichkolwiek kar.lbl78 pisze:jadąc z gruzji do bułgarii możesz legalnie przejechać całą drogę beż żadnej opłaty, wzdłuż autostrady leci piękna 2 pasmowa betonowa droga, o prędkości przelotowej 90-110 (czyli więcej sztruclem i tak niepolecisz zwłąszcza że paliwo w cenach drakońskich) Automapa bardzo ładnie ogarnia sprawe przejazdu przez turcje bez opłat
Przed samym Stambułem zaczyna być nerwowo z powodu mnogości semaforów świetlnych, ale idzie wytrzymać, a parę groszy które się zaoszczędzi można wydać na dwa dni pobytu nad morzem w BG.
Grunthor
Dzięki za konkretne info.lbl78 pisze:jadąc z gruzji do bułgarii możesz legalnie przejechać całą drogę beż żadnej opłaty, wzdłuż autostrady leci piękna 2 pasmowa betonowa droga, o prędkości przelotowej 90-110 (czyli więcej sztruclem i tak niepolecisz zwłąszcza że paliwo w cenach drakońskich) Automapa bardzo ładnie ogarnia sprawe przejazdu przez turcje bez opłatZbychoS pisze:Ja też w zeszłym roku, w Turcji nie zostawiłem na drogach ani grosza ... ale stres na bramkach że błyska i wyje za tobą jest trudny do zniesieniaGrunthor pisze:Jadąc tą trasą tyko że z Gruzji do Bułgarii, nie zostawiłem u Turków na drogi ani grosza.
Bosfor z płyty na kontynent też nie miał bramek. Następnym razem wykupię winietę
A jakieś ciekawe miejsce w Turcji na nocleg mniej więcej w połowie drogi do Gruzji ktoś może poleci ?
Pozdr