Wyprawa do Iranu
Moderator: Misiek Bielsko
-
- jestem tu nowy...
Wyprawa do Iranu
Planuję pod koniec września 2014r wyjazd do Iranu. Ułożyłem już wstępnie plan trasy i wyszło ok. 14000 km od granicy Polski. Całość zajmie ok 29 dni według wstępnych założeń. Szukam chętnych na taki wyjazd. Mam doświadczenie w takich wyjazdach, byłem na Ukrainie, Litwie, w Rumunii, Albanii, Macedonii, Maroku, Syrii, Jordanii, Turcji, Gruzji, Armenii i Słowenii. Wcześniej jeździłem Defenderem i Dyskoteką, a obecnie podróżuję Toyotą Hilux. Szukam osób, które mają doświadczenie w takich wyjazdach i dobrze znoszą trudy wyjazdu, spania na dziko lub w paskudnych hotelach i mają dobrze przygotowany samochód. Nie chodzi mi o przygotowanie do trudnego terenu, lecz o niezawodność!!! Wojtek Smol tel. 608 416 252.
Ostatnio zmieniony sob kwie 19, 2014 10:05 pm przez wojciech.smol, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Re: Wyprawa do Iranu
chyba musisz wplacic wadium jesli chcesz wjechac do iranu. tez o takiej wycieczce myslalem ale chyba latwiej poleciec i na miejscu cos wynajac 

Pajero 92 2,5 TD 

-
- jestem tu nowy...
Komuś udało się wjechać w ubiegłym roku bez Carnet de Passage, ale to duże ryzyko. W tym roku trzeba wpłacić 30 000 zł kaucji w PZMot. Zwracają to 14 dni po powrocie, ale trzeba jechać do Wrszawy przed wyjazdem. Wyjazd swoim autem daje większą niezależność, wiem czym jadę i mogę zabrać więcej bagażu. W drodze powrotnej chcę jeszcze zobaczyć płd/wsch część Turcji i jezioro Van.
-
ja tez wole jezdzic autem ale ta wycieczke trzeba dobrze sprawdzic zeby sobie klopotow nie narobic 

Pajero 92 2,5 TD 

-
- jestem tu nowy...
Jasna sprawa. Dlatego wpłacę kaucję i będę miał święty spokój. Trzeba też mieć ubezpieczenie turystyczne. Nasza zielona karta teoretycznie działa w Iranie. Kiedyś byłem w Maroku jednym autem i dałem radę, ale nie czułem się zbyt bezpiecznie, szczególnie w Ketamie i na pustynii, dlatego do Iranu chcę jechać w trzy auta (+/-1). Taka ilość jest optymalna. Byłem na wielu wyjazdach (ok 30) i wiem, że mam rację. W większej grupie zawsze są różne zdania, gdzie jechać, gdzie spać, kiedy się zatrzymać itd. Większa grupa opóźnia podróż z tysiąca powodów o których nie będę pisał. Trzy auta o podobnych właściwościach terenowych i szybkościowych i załogi o podobnym doświadczeniu i upodobaniach to ideał, który trudno osiągnąć, ale im bliżej tego będziemy tym wyjazd będzie fajniejszy.
- czesław&jarząbek
-
- Kontaktowanie:
weź nie filozofuj tylko do cypriana przedzwoń. w iranie był na kołach, pochytane ma co trzeba. załatwianie cdp w małym palcu.
dziecko teraz niańczy...z nudów choćby ci wszystko powie.
dziecko teraz niańczy...z nudów choćby ci wszystko powie.
#noichuj
-
- jestem tu nowy...
Spoko Czesław dam radę, ale chętnie pogadam. Szukam polskiego przewodnika po Iranie Szczepana Lemańczyka, bo nakład jest już wyczerpany, wiec może będzie miał używany na zbyciu.
- czesław&jarząbek
-
- Kontaktowanie:
-
-
Mam ten przewodnik i z pkt-u widzenia szusowania po Iranie własnym transportem jest on mało przydatny.
-
- jestem tu nowy...
Nie chcesz go może odsprzedać? Miałem kontakt z autorem i napisał mi, że w marcu mają wznowić druk, a w czasie wakacji ma wyjść nowe wydanie nad którym pracuje, ale jak to nie dojdzie do skutku, to zostaje mi tylko wydanie anglojęzyczne. Ja jestem z pokolenia, kiedy uczono języka rosyjskiego, a w liceum i na studiach niemieckiego, wiec angielski odpada.
-
-
Mogę Ci pożyczyć.
Na ten moment przejrzyj sobie http://www.travelbit.pl/forum w dziale Azja i tam popytaj. Sporo ludzi tam jeździ i się udziela.
Taki mini przewodnik masz tu:
http://mandalay.pl/iran
Skoro ruski kminisz, to mam też podstawy języka perskiego po rusku. Chyba najlepszy podręcznik do nauki tego jezyka dostępny w sieci (no, może nie w sieci).
Na ten moment przejrzyj sobie http://www.travelbit.pl/forum w dziale Azja i tam popytaj. Sporo ludzi tam jeździ i się udziela.
Taki mini przewodnik masz tu:
http://mandalay.pl/iran
Skoro ruski kminisz, to mam też podstawy języka perskiego po rusku. Chyba najlepszy podręcznik do nauki tego jezyka dostępny w sieci (no, może nie w sieci).
-
- jestem tu nowy...
OK. Trzymam Cię za słowo, jeżeli do wakacji nie dostanę przewodnika upomnę się o pożyczenie na kilka dni.
-
- jestem tu nowy...
Właśnie ukazało się nowe wydanie przewodnika po Iranie Szczepana Lemańczyka w języku polskim. Wydawnictwo SORUS wznowiło druk tej książki, więc jeżeli ktoś potrzebuje to u nich jest najtaniej 38,60 zł. Właśnie zamówiłem i czekam na przesyłkę.
Włóczykij po Roztoczu 

bedę tam od 21.05 ..co prawda na rowerze..ale bedę miał świeże info..posłuchaj elwoda..travelbit 

-
- jestem tu nowy...
Widzę, że temat wyjazdu do Iranu nie jest zbyt popularny. Trudno.
Nie - trudno- tylko : rozsądnie.
Jest tyle uroczych miejsc na świecie, które warto zobaczyć bez ryzyka. Pchać się w rejon wojny fanatyków religijnych - w imię czego? Powiedzenia, że tam byłem gdzie głupich nosi?
Ale kto komu zabroni...samolotem wracać w alu.
Jest tyle uroczych miejsc na świecie, które warto zobaczyć bez ryzyka. Pchać się w rejon wojny fanatyków religijnych - w imię czego? Powiedzenia, że tam byłem gdzie głupich nosi?

-
-
F-cznie. Takim uroczym miejscem jest kibel publiczny, z francuska chalet, np. w Chamonix.lech. pisze:Nie - trudno- tylko : rozsądnie.
Jest w nim ściana płaczu. Syf, smród, ubóstwo...
Obyś się nie pośliznął... Wiesz, uraz czaszkowo-mózgowy i potem roślina.
Znaczy spokój... Nareszcie spokój.
Zawsze znajdą się Eskimosi, którzy wypracują dla mieszkańców Konga Belgijskiego wskazówki zachowywania się w czas olbrzymich upałów.
-
lech. pisze:Nie - trudno- tylko : rozsądnie.
skad takie wiadomosci czerpiesz?? jesli tylko przestrzegasz pewnych zasad to jest tam bezpiecznij niz w polsce a ludzie bardzo zyczliwi i pomocni.
Pajero 92 2,5 TD 

nie był , nie widział ale wielech. pisze:Nie - trudno- tylko : rozsądnie.
- Damian
-
- Kontaktowanie:
lech. pisze:Nie - trudno- tylko : rozsądnie.
aha
Irak czy Iran - w sumie brzmi podobnie...

the lifestyle you've ordered is currently out of stock.
LR
LR
-
-
Przepraszam, czy zastałem Jolkę?
Ot... Prowokacja zmęczonego życiem człeka.
Hm... Damian... Mówić po arabsku w Iranie, to jak za komuny po niemiecku w Polsce.

Ot... Prowokacja zmęczonego życiem człeka.
Hm... Damian... Mówić po arabsku w Iranie, to jak za komuny po niemiecku w Polsce.

- szymano199
-
Witam,
również wybieram się do Iranu.
Jak jest z wjechaniem samochodu do ich kraju?
Pozdrawiam
Szymano
również wybieram się do Iranu.
Jak jest z wjechaniem samochodu do ich kraju?
Pozdrawiam
Szymano
-
Podobno da się wjechać bez płacenia wadium w Polsce Ale jest trochę papierkowej roboty.
Pajero 92 2,5 TD