Oman

czyli wyjazdy te bliskie i te bardzo dalekie

Moderator: Misiek Bielsko

Awatar użytkownika
h0MER

Kontaktowanie:

Oman

Post autor: h0MER » śr lis 16, 2016 8:59 pm

Czy jest jakiś odważny by zapchać wóz do Omanu?

jak jest to niechaj się odzywa tu bądź ówdzie
W głowie kroi mi się taka właśnie pojezdka. Czyli Iranem (nie tylko jako tranzyt - chcę go zobaczyć) do Dubaju, potem dalej do Omanu. Generalnie lektura gruba jeszcze przede mną bo chciałbym pocisnąć dalej robiąc pętlę ale na tyle co liznąłem podstawy to już wiem że w Jemenie będzie groza a w Arabii Saudyjskiej jeszcze gorzej więc liczę siły na zamiary (choć nieraz nie ale póki co się udaje)

więc jak?
ja jak zwykle parchem y60. Nie chce mi się znowu samemu jechać bo w grupie fajniej.
Ktoś już o tym myśli ale wrzucam tu, bo wiem jak jest ;)

termin, okres, wszystko do ustalenia. Trzeba dogodne warunki temperaturowe uwzględnić by się nie ugotować.
Nissan Patrol 2.8 TD GR Long 33"
GrupaWschodu.pl

Awatar użytkownika
palor
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Re: Oman

Post autor: palor » śr lis 16, 2016 9:21 pm

Temat zacny. Jak to liczysz czasowo?

Awatar użytkownika
h0MER

Kontaktowanie:

Post autor: h0MER » śr lis 16, 2016 10:03 pm

ja licze zawsze grubo. ale tym razem nie chce mi się tułać 3 miesiące więc chciałbym to zamknąć w 2.
Jednak nadal nic nie liczyłem. Póki co się przymierzam bo mało czasu na planowania.... jednak niebawem zacznę.

Teraz rozeznaję grunt by znaleźć towarzystwo :)

w dwa tygodnie nie obskoczysz... wiesz jak jest.
GrupaWschodu.pl

lech.

Post autor: lech. » śr lis 16, 2016 10:15 pm

Istnieją znacznie tańsze i wygodniejsze rozwiązania.

Via Frankurt do Muscatu, na miejscu wypożyczyć porzadną Toyotę (J10, J20, V8), wyszaleć się i do domu. Miejscowi Polacy są w stanie pomóc z kwitami i resztą eventu. Nawet jakiś gość tu czasami zaglądał.
Wlec się jakimś śmieciem pobrzękujac menażkami przez ćwierć świata to jakaś utopia - szkoda czasu i atłasu.

Awatar użytkownika
h0MER

Kontaktowanie:

Post autor: h0MER » śr lis 16, 2016 10:23 pm

zależy kto co lubi...
nie sztuka zaliczyć
GrupaWschodu.pl

Awatar użytkownika
lbl78

Post autor: lbl78 » czw lis 17, 2016 7:37 am

troche drogo wychodzi wjazd włąsnym autem i masa załatwiania papierów, oprócz karnetu CPD masz jeszcze do załatwienia karte do dystrybutora (inaczej nie zatankujesz paliwa chyba że ktoś Ci użyczy swojego limitu z tego co pomne 400l więc bywa różnie) można kupować z ciężarówek ale przy granicy trudno o rope, łatwiej w centrum :wink: no i do załatwienia rejestracje Irańskie inaczej nie zatankują Ci auta :)21 ale to akurat proste tylko troche chodzenia za tym jest :wink: od strony Iraku pobierali 100$ za wjazd dieslem, czy dalej tak jest nie wiem

a co do stylu jazdy to jak to araby :)21 cięższy jedzie pierwszy :)21 a motocykliści to samobójcy :)21
Quidquid latine dictum sit, altum videtur
Cokolwiek powiesz po łacinie, brzmi mądrze

Awatar użytkownika
Lao
Kontaktowanie:

Post autor: Lao » czw lis 17, 2016 6:24 pm

lech. pisze: Wlec się jakimś śmieciem pobrzękujac menażkami przez ćwierć świata to jakaś utopia - szkoda czasu i atłasu.
W tym miejscu zgadzam się z Homerem. Co kto lubi. Dla mnie lot i wypożyczka na miejscu, a dojazd własnymi czterema kółkami to diametralna różnica. Ja bym wolała pojechać...
Na razie nie mam takich możliwości (głównie czasowych), więc pozostaje to w sferze marzeń, ale kiedyś... :)
Potwór potworny niezwykle wytworny ...
tu mnie znajdziecie: http://www.fotopodroze.art.pl

Awatar użytkownika
Ironcruz

Post autor: Ironcruz » pt lis 18, 2016 10:57 am

Oman - piękny kraj i spoko ludzie. Na forum jest jeden gość tam rezydujący (albo rezydował tam).

Ja tak jak przedmówcy - byłem samolotem i wypożyczone auto (co prawda nissan sunny ale i tak było nieźle).

Jak patrzyłem na trasę żeby przejechać na kołach to trochę mnie otrzeźwiało. A którędy chcesz dotrzeć do Iranu?

@lbl78:
co do stylu jazdy to jak to araby :)21 cięższy jedzie pierwszy :)21 a motocykliści to samobójcy :)21
Nie zgodzę się. W Omanie motocyklistów nie pamiętam żadnych. Cięższy nie jedzie pierwszy - owszem nie używają kierunkowskazów, ale każdy jedzie pewnie i zdecydowanie i jak się przyzwyczaisz i zaczniesz jeździć tak samo to się okazuje, że to łatwizna.
I mają bardzo dobry zwyczaj: jak gadają przez telefon za kierownicą to zawsze (nieważne: 3 pasmówka w centrum czy 1 pasmówka na pustyni) to zjeżdżają na pas awaryjny i powoli jadą aż skończą rozmowę.
Tytus

lech.

Post autor: lech. » sob lis 19, 2016 9:49 am

h0MER pisze:zależy kto co lubi...
nie sztuka zaliczyć
Jasssne....nie sztuka być, powalczyć z wydmami, oglądać piękno krainy...pardon...zaliczyć, sztuką jest pomarzyć sobie. :)21

No to startujcie, przyjaciele - ja popatrzę, jak rząd kosztów na poziomie trzech waszych śmietników i problemy wizowe zdmuchną wasze domki z kart. Do dzieła, marzyciele!

Awatar użytkownika
betlin

Kontaktowanie:

Post autor: betlin » sob lis 19, 2016 10:37 am

Siemka Homer

Zerknij na zdjęcie z linka:
https://get.google.com/albumarchive/105 ... 9otBWkqnia

spotkaliśmy się z nimi w 2015r w Armenii - właśnie wracali z Omanu, może coś Ci podpowiedzą.

P.S.

Gdyby był czas to sam bym się wybrał. Ale że zbyt wiele go nie mam to wybraliśmy samolot i TLC 200 na miejscu.

Pozdr
http://www.4x4pila.kadan.pl

I ride where i want because i want.

Awatar użytkownika
piotrck

Post autor: piotrck » sob lis 19, 2016 11:48 am

lech. pisze:
h0MER pisze:zależy kto co lubi...
nie sztuka zaliczyć
Jasssne....nie sztuka być, powalczyć z wydmami, oglądać piękno krainy...pardon...zaliczyć, sztuką jest pomarzyć sobie. :)21

No to startujcie, przyjaciele - ja popatrzę, jak rząd kosztów na poziomie trzech waszych śmietników i problemy wizowe zdmuchną wasze domki z kart. Do dzieła, marzyciele!
dalej nie ogarniasz ................KAŻDY może sobie polecieć i wypożyczyć ................nie każdy tam dojedzie własnym autem i wróci bo do tego potrzebna są dwie rzeczy : fantazja i stalowe jaja

lech.

Post autor: lech. » sob lis 19, 2016 12:20 pm

Fantazja inną definicję ma. Mylisz podstawowe pojęcia .

"Stalowe jaja" jak powiadasz ma wielu i widać to w walce z codziennymi górami i pustyniami życia. Ale potrzeba do tego także rozsądku, nie echa między uszami, które podnieca ryzyko szlajania się pomiędzy uzbrojonymi bojówkami ciapatych.

A propos ogarniania - sytuacja, w której nikt z Polaków nie podejmuje tak głupiego wyzwania znaczy, że 38 mln się myli? Nie!. I pomiędzy nimi nie ma inteligentnych , twardych komandosów, zasobnych finansowo, z zapleczem i wsparciem technicznym, zdolnych zrobić taki event? Nie!. Bo potrafią rozróżniać fantazję od głupoty. "Ogarnij" to, a jeszcze lepiej po prostu przemyśl, zanim napiszesz.

PS> "KAŻDY może sobie polecieć i wypożyczyć" - i znowu się mylisz. Gdyby tak było, masowo by latali, ale tak nie jest. I nie będzie.

Awatar użytkownika
piotrck

Post autor: piotrck » sob lis 19, 2016 2:20 pm

38mln polaków na wyjazd do kraju gdzie " mordują , gwałcą " :o najwyżej do Zakopanego na Krupówki zdjęcie z pijanym misiem zrobić
hello .............budzimy się

Awatar użytkownika
piotrck

Post autor: piotrck » sob lis 19, 2016 2:23 pm

lech. pisze:. Ale potrzeba do tego także rozsądku, nie echa między uszami, które podnieca ryzyko szlajania się pomiędzy uzbrojonymi bojówkami ciapatych.
.
przeczysz sam sobie .................jaka różnica jest w bezpieczeństwie w wynajętym aucie a swoim ?

Awatar użytkownika
lbl78

Post autor: lbl78 » sob lis 19, 2016 4:42 pm

@Ironcruz Ja byłem kilka ładnych lat temu ;) ponad 15, dużo się zmieniło od tego czasu na pewno ;) poza tym jak jedziesz wojskową terenówka to inaczej patrzą ;) wtedy to komórki się w walizce nosiło :D
Quidquid latine dictum sit, altum videtur
Cokolwiek powiesz po łacinie, brzmi mądrze

Awatar użytkownika
benek

Post autor: benek » sob lis 19, 2016 6:36 pm

Piekny kraj i moze zyczyc powodzenia.
1. Do Omanu dojedziesz. na jakims innym forum czytalem relacje z takiego wyjazdu polakow ktorzy chyba chcieli sylwka zrobic w omanie. jakis poslizg mieli na promie z papierami. jest shwueia, insallah i nie mowie sie nie, co nie oznacza ze cos sie da zrobic. poza tym czas ma inny wymiar.
2. O Arabii z Omanu/UAE z naszym paszportem i bez rezydencji lokalnej zapomnij. Jak jestes rezydentem kraju osciennego dla KSA to mozesz dostac wize tranzytowa - sprawdzone przez kolege z Rumunii autem osobowym na rumunskich tablicach i kolege z Niemiec autem na tablicach z Bahrajnu.
3. Ale jest maly haczyk jakbys chcial jechac przez Arabie w kierunku do swojego kraju to mozesz sie ubiegac z naszym paszportem o wize tranzytowa. Stad sa tacy europejczycy co objezdzaja afryke trasa atlantycka i wracaja wschodnim wybrzezem przez arabie i iran.
4. te ogranicznia wjazdu do arabii sa dosyc podobne dla wiekszosci obywateli europejskich.
5. polecam horizons, lonely, trevelbit
Rocsta>W460>WK>GU4+LC76

lech.

Post autor: lech. » sob lis 19, 2016 11:22 pm

piotrck pisze:=
Najwyższy czas, obudźcie się - dobrze wam to zrobi. :)21

Jest tyle przepięknych zakątków tego świata wartych zobaczenia, tyle "cudownie barwnych motyli" na wszystkich kontynentach , a życie tylko jedno. Ba, niektórym ledwie połowa została.....

Przepier...lać je włócząc się tygodniami w kurzu, piachu i syfie pomiędzy watahami ciapatych półgłowków z obrzynami w garści, żrąc byle co, byle gdzie i śpiąc jak bezdomny śmierdzący pies. I nazywać to fantazją, bohaterstwem niemal. W trzy miesiące jak ścigane zwierzę szamotać się pomiędzy awariami, planami, debilami na kawałku drąga w czapce celnika mając za jedyny azyl budę na kołach - rozlatujący się śmietnik.

W tym samym czasie można pojeździć w rzeczonym Omanie, zobaczyć nocą Niagara falls i odwiedzić nosorożce w Serengeti. Jak normalny, inteligentny człowiek. Ciekawy świata i szanujący swoje życie.

Awatar użytkownika
Quentil

Post autor: Quentil » sob lis 19, 2016 11:36 pm

No i cała idea wypraw 4x4 poszła...

:)21
Position between East and West makes it ideal for a home base while travelling around the world...

lech.

Post autor: lech. » sob lis 19, 2016 11:53 pm

Nie, kolego.
Rozumne wyprawy 4x4 w spokojne, bliskie rejony są jak najbardziej OK. To świetna forma aktywnego wypoczynku, świetny czas na symbiozę w rodzinie, sprawdzenie swoich możliwości językowych, kulturoznawczych itp,itd. Piękna idea dla mądrych ludzi.

Wojtek_1
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Wojtek_1 » ndz lis 20, 2016 12:01 pm

Najniebezpieczniejszym krajem na trasie z Polski do Omanu jest Turcja (a tam tysiące turystów jezdzi na wczasy I jest zadowolone). Iran jest bardzo przyjazny i ma wiele zabytków do zobaczenia a potem prom do UAE i właściwie jesteś na miejscu.

jedynym problemem jaki widze to czas, więc szczerze zazdroszcze, głównie Iranu bo nie miałem czasu go przejechać.

mieszkając dwa lata UAE zwiedziłem Oman dość dokładnie i wciąż mi mało.

jedyna wada jechania załadowanym samochodem z Polski to to że nie poszaleje się na pustyni do czego namawiam. Choć jedno nie wyklucza drugiego i na jakieś pare dni można pożyczyć sobie coś przygotowanego na piach i pośmigać po wydmach :)

Awatar użytkownika
Lorry
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...
Kontaktowanie:

Post autor: Lorry » ndz lis 20, 2016 6:42 pm

Jeśli termin , jesień 2017 to jestem zainteresowany
Lepiej mieć parkinsona i troche rozlać
niż alchajmera i zapomnieć sie napić.

Awatar użytkownika
h0MER

Kontaktowanie:

Post autor: h0MER » wt lis 22, 2016 10:14 am

Śmiganie po wydmach jakoś mnie nie kręci... może dla tego że do tej pory bylem właśnie załadowany i na jedno auto a rzecz miała miejsce na Gobi :D
Więcej stresu było niż frajdy :)21
dzięki za sugestie... czekam na więcej.
Lechu: mamy dwa różne podejścia do postrzegania podróży. Dla mnie cel nie jest celem sam w sobie. Może za kilka kolejnych lat zmienie podejście na twoje ale póki co mam swoje.
Lorry. Bądźmy w kontakcie! :)
GrupaWschodu.pl

suka blać

Post autor: suka blać » wt lis 22, 2016 6:34 pm

lech. pisze:
piotrck pisze:=
Najwyższy czas, obudźcie się - dobrze wam to zrobi. :)21

Jest tyle przepięknych zakątków tego świata wartych zobaczenia, tyle "cudownie barwnych motyli" na wszystkich kontynentach , a życie tylko jedno. Ba, niektórym ledwie połowa została.....

Przepier...lać je włócząc się tygodniami w kurzu, piachu i syfie pomiędzy watahami ciapatych półgłowków z obrzynami w garści, żrąc byle co, byle gdzie i śpiąc jak bezdomny śmierdzący pies. I nazywać to fantazją, bohaterstwem niemal. W trzy miesiące jak ścigane zwierzę szamotać się pomiędzy awariami, planami, debilami na kawałku drąga w czapce celnika mając za jedyny azyl budę na kołach - rozlatujący się śmietnik.

W tym samym czasie można pojeździć w rzeczonym Omanie, zobaczyć nocą Niagara falls i odwiedzić nosorożce w Serengeti. Jak normalny, inteligentny człowiek. Ciekawy świata i szanujący swoje życie.
w pelni sie zgadzam z powyzszym.

trzeba miec naprawde nierowno pod sufitem i nasrane do glowy zeby jechac autem do dajmy na to rosji czy ukrainy, ze juz o dalszych rejonach przez litosc nie wspomne. totalny brak wyobrazni i ulanska fantazja pinosi, a pozniej placz ze okradl i pobili. tak tak panowie, tak wlasnie tam jest. tak wyczytalem na jednym portalu.

zamiast poteznego ryzyka utraty nawet zycia lepiej wybrac sie na blizsze wyprawy 4x4 przez Wielkie W np "Expedition Austria". Blisko, dojazd superszybiimi autobahnami, no i przede wszystkim pobyt w luksusowym hotelu. No ale to nie dla plebsu w rozlatujacych sie gnojowozach. mesio, lexusik, moze bentley - i tylko bena z v8 . Propsy dla lecha z kropką. takich ludzi az milo spotkac w kurorcie albi na rivierze , a jak widze troglodyte w patrolu 20 letnim to az mi wstyd ze jestem prawdziwym polakiem.

klucz13

Kontaktowanie:

Post autor: klucz13 » wt lis 22, 2016 7:34 pm

suka blać pisze:
trzeba miec naprawde nierowno pod sufitem i nasrane do glowy zeby jechac autem do dajmy na to rosji czy ukrainy, ze juz o dalszych rejonach przez litosc nie wspomne. totalny brak wyobrazni i ulanska fantazja pinosi, a pozniej placz ze okradl i pobili. tak tak panowie, tak wlasnie tam jest. tak wyczytalem na jednym portalu.

zamiast poteznego ryzyka utraty nawet zycia lepiej wybrac sie na blizsze wyprawy 4x4 przez Wielkie W np "Expedition Austria". Blisko, dojazd superszybiimi autobahnami, no i przede wszystkim pobyt w luksusowym hotelu. No ale to nie dla plebsu w rozlatujacych sie gnojowozach. mesio, lexusik, moze bentley - i tylko bena z v8 . Propsy dla lecha z kropką. takich ludzi az milo spotkac w kurorcie albi na rivierze , a jak widze troglodyte w patrolu 20 letnim to az mi wstyd ze jestem prawdziwym polakiem.
ciekawe kto tu robi za troglodytę i prostaka ,jak by to rzekli bracia ze wschodu - no wot bladź
Zacznij ludzi traktować tak samo jak oni ciebie a od razu poczują się obrażeni i dostaną ataku furii

suka blać

Post autor: suka blać » wt lis 22, 2016 8:00 pm

uderz w stol, dziadek idz przepal poloneza a internety zostaw mlodym i wyksztalconym, no i przede wszystkim ludziom z klasą!

ODPOWIEDZ

Wróć do „Podróże i Wyprawy niekomercyjne”