Południe Albanii i Korfu
Moderator: Misiek Bielsko
Południe Albanii i Korfu
Interesuje mnie teren południowej Albanii , od Ohrydzkiego w dół do morza . O Grecję też mogę zahaczyć jeśli coś tam warto obejrzeć
Na Korfu bym autem chciał się przemieścić i tam z dwa-trzy dni pobyć.
Szukam promu na Korfu z Albanii.
Wszelkie info miło widziane........jeśli już gdzieś jest podobny temat ( to nie znalazłem ) .....południe Albanii . Żadne Teth bo tam już zylion cyklistów i innych amatorów jazdy po czarnym .
Na Korfu bym autem chciał się przemieścić i tam z dwa-trzy dni pobyć.
Szukam promu na Korfu z Albanii.
Wszelkie info miło widziane........jeśli już gdzieś jest podobny temat ( to nie znalazłem ) .....południe Albanii . Żadne Teth bo tam już zylion cyklistów i innych amatorów jazdy po czarnym .
Re: Południe Albanii i Korfu
Zjedz kawałek na dół i masz promy co chwilę ....port IGucostam
gg4987422
LR D2 -skurwiel
Rakieta - resorak nie-do-zajechania
LR D2 -skurwiel
z Igoumenitsa na Korfu prom samochodowy kursuje ?.......... bo wyskakują siakieś połączenia only z Italią
Witam
W 2013r pływał jeden do Lefkimmi a drugi bezpośrednio do miasta Korfu (kilka razy dziennie).
My płynęliśmy do Lefkimmi, trwa to ok godziny i wtedy przeprawa samochodu razem z 4 osobami kosztowała 48 Euro
Pozdr
W 2013r pływał jeden do Lefkimmi a drugi bezpośrednio do miasta Korfu (kilka razy dziennie).
My płynęliśmy do Lefkimmi, trwa to ok godziny i wtedy przeprawa samochodu razem z 4 osobami kosztowała 48 Euro
Pozdr
betlin pisze:Witam
Pozdr

a co będziesz robił na korfu? przepychał sie miedzy anglikami?

a tego jeszcze nie wiem ......będę w pobliżu więc chciałem zajrzeć . Jeśli nie warto to sobie odpuszczę ......pierwsze info że tam są tabuny Angoli.
plan cały czas się klaruje bo plan A poszedł w piz...u ....." dobra zmiana "
plan cały czas się klaruje bo plan A poszedł w piz...u ....." dobra zmiana "

Bardzo fajna wyspa ....zielona
gg4987422
LR D2 -skurwiel
LR D2 -skurwiel
Na południu masz ładny kanion za gorącymi źródłami, kilka km zarąbistego spacerku z małym wodospadem po drodze, jak lubisz takie rzeczy:
https://get.google.com/albumarchive/116 ... gAMTWXIP48
Mniej na południu koło Corovoda też jest kanion, z fajną plażą i miejscówką gdzie można wjechać autem przejeżdżając rzeczkę 2x i poleżeć w spokoju plackiem kilka dni...
https://get.google.com/albumarchive/116 ... gAMTWXIP48
Mniej na południu koło Corovoda też jest kanion, z fajną plażą i miejscówką gdzie można wjechać autem przejeżdżając rzeczkę 2x i poleżeć w spokoju plackiem kilka dni...
kanion fajny, ale woda syf. widzialem gdzies foty tego kanionu i woda byla czysciutka.
ale drazek smarkniety ładnie
https://get.google.com/albumarchive/116 ... oSsQZYNLxY
ale drazek smarkniety ładnie

https://get.google.com/albumarchive/116 ... oSsQZYNLxY
jeśli była potrzeba takiego posmarkania i powrotu do domu
nasz nacja jest znana że jesteśmy mistrzami improwizacji ........ byle nie u mechanika przed wyjazdem

nasz nacja jest znana że jesteśmy mistrzami improwizacji ........ byle nie u mechanika przed wyjazdem
zgadzam sie. to forum jest najlepszym przykladempiotrck pisze:nasz nacja jest znana że jesteśmy mistrzami improwizacji

a najlepszy byl temat w suzukach, o wahaczach mocowanych do ramy sworzniami(czy cos w tym stylu),ale nie moge znalezc. beka w chvj.
na szczęście mój mechanik sam śmiga po świecie........ i pełne zaufanie mam
Woda była czysta, normalnie jest. W górze rzeki coś kopali i przez to syf płnął ze zmąconej wody.
Jeśli chodzi o południe Albanii to:
1) wspomniany tutaj Kanion Lengaricy, z fajnym małym kółkiem przez Park (przez Frasher) do przejechania, my mieliśmy problemy wczesnym latem,
2) Przełęcz Partyzantów z Moglic do Gjerbes, choć tam im później tym lepiej, nie wiem jak z przejezdnością wczesnym latem, we wrześniu było super, ale sądząc po koleinach wcześniej może być ciekawie
3) Tomorit, wjazd na szczyt, kółko
4) fajny odcinek Proptist - Kodovjat
No i turystycznie:
5) Kanion Osum - do zobaczenia z asfaltu i z mostku
6) kościoły w Moskopoje/Voskopoje, niestety to zawsze był plan, ale nie dojechaliśmy jeszcze tam....
7) starówka Berat
8) starówka Gjirokaster
A o wybrzeżu to pewnie już wszystko wiesz :-)
1) wspomniany tutaj Kanion Lengaricy, z fajnym małym kółkiem przez Park (przez Frasher) do przejechania, my mieliśmy problemy wczesnym latem,
2) Przełęcz Partyzantów z Moglic do Gjerbes, choć tam im później tym lepiej, nie wiem jak z przejezdnością wczesnym latem, we wrześniu było super, ale sądząc po koleinach wcześniej może być ciekawie
3) Tomorit, wjazd na szczyt, kółko
4) fajny odcinek Proptist - Kodovjat
No i turystycznie:
5) Kanion Osum - do zobaczenia z asfaltu i z mostku
6) kościoły w Moskopoje/Voskopoje, niestety to zawsze był plan, ale nie dojechaliśmy jeszcze tam....
7) starówka Berat
8) starówka Gjirokaster
A o wybrzeżu to pewnie już wszystko wiesz :-)
Tomek
jeszcze nie wiem ....ale z miłą chęcią się dowiemtypin pisze: A o wybrzeżu to pewnie już wszystko wiesz

To tak na szybko z głowy, więc może jakieś nieścisłości będą: od Llogary w dół tylko warto (w sensie na południe), to moje zdanie (w sensie: plaże). Wszystko powyżej mi nie leży (w sensie: plaże), no może jeszcze Karaburun, jakby wpuścili... Kiedyś nie wpuszczali, może coś się zmieniło.piotrck pisze:jeszcze nie wiem ....ale z miłą chęcią się dowiemtypin pisze: A o wybrzeżu to pewnie już wszystko wiesz
Plaż kilka fajnych jest, niestety już nie ma pustej kiedyś plaży pod Llogarą, teraz to na google maps nazywa się "Drhale Beach". W sezonie mogłeś być na niej sam, zero infrastruktury, no i tak z roku na rok się zmieniało. Podobno jest już tam asfalt i bary itd... Szkoda...
Gjipe też powoli się cywilizuje, ale jeszcze jest chyba szansa żeby być tam w małej grupie, dopóki drogi nie zrobią. Chyba że już zrobili. W tamtym roku nie byłem tam, a wszystko się szybko zmienia

Przed Ksamil też jest zjazd w las i tam można jakieś znaleźć ciekawie położone plaże z widokiem na Korfu, ale tam już chyba teraz tez cywilizacja...
Fajna była kiedyś Kakome, nieco powyżej Sarandy, ale coś tam budowali niedawno i było 2 lata temu był dojazd zamknięty.
Przespać można się też na plaży w Lukove, bo jest cień, wśród drzewek... ale tam już wszędzie bary i parasole... Koledzy spali pod parasolami na plaży...
W Borsh warto obiad w restauracji z progami wodnymi zjeść (wodospady to nieco za dużo powiedziane), super chłodno jest, tylko głośno, coś z Ujvara w nazwie z tego co pamiętam, choć nie wiem czy dalej jest fajnie, ostatni raz 2 albo 3 lata temu w tej restauracji byłem.
Górne Queparo, jeśli dobrze pamiętam też jest fajne, stromy asfaltowy podjazd.
Nie jechałem tamtędy, ale być może warto jechać równoległą do wybrzeża drogą - skręt chyba gdzieś w Borsh jest. Kiedyś spotkałem ludzi którzy sobie chwalili tą trasę przez góry...
Generalnie - z roku na rok coraz bardziej sprawdzać się będą słowa utworu "już nie ma dzikich plaż"

A tak w ogóle, to już dwa razy planowaliśmy i za każdym razem co stało na przeszkodzie - z roku na rok tez coraz bardziej popularny jest nieco bardziej na wschód - Kajmachkalan, to w Macedonii, na granicy z Grecją, ponad 2600 chyba, bardzo długa podjazdówka naprawdę tak pustymi i dzikimi terenami, że w Albanii takich chyba nawet nie spotkałem.
Tomek
interesuje mnie sprawa jedzenia w Albanii . Jakieś ichniejsze potrawy warte spróbowania
Wszelka baranina, marynowane(kiszone) sałatki warzywne,zupa fazula/fasula/,kjufte (takie albańskie miczi), byrek (takie kalzone z serem lub szpinakiem),wszelkiego rodzaju sery owcze (szczególnie polecam miejscówkę BioFarm Reci z zajebistym dojazdem do tego miejsca)
I oczywiście musaka.
I oczywiście musaka.
-
- jestem tu nowy...
- Kontaktowanie:
Zależy co lubisz. Ja generalnie z Polski zabieram tylko jedzenie na dojazd i jakąś żelazną rezerwę. Chleb, świeże warzywa, oliwa z oliwek, różnego rodzaju sery i obiady w lokalnych knajpach - wszystko na miejscu i tanio.
Pozdrawiam Adamms
ISUZU D-MAX
TLC 100
w Albani krzaki kłują w dupe, a w Rumuni delikatnie smyrają
ISUZU D-MAX
TLC 100
w Albani krzaki kłują w dupe, a w Rumuni delikatnie smyrają
ktoś w terminie 12.08-27.08 wybiera się tamte rejony ?
jesteś pewien ? ........bo czytałem że się wybieraszh0MER pisze:ja nie
ja planuję tak koło 21.08 wystartować w tamtym kierunku przelotowo przez Serbię, potem trochę Czarnogóry i Albania.piotrck pisze:ktoś w terminie 12.08-27.08 wybiera się tamte rejony ?
Bardzo lajtowo, bez pośpiechu (z 3-5 dni na sam dojazd do okolic Zabljaka) bo 3ka dzieci 5; 3 i 0,5 letnie.
Tytus
troje dzieci a ty do Albanii ......to już 500+ nie dająIroncruz pisze:ja planuję tak koło 21.08 wystartować w tamtym kierunku przelotowo przez Serbię, potem trochę Czarnogóry i Albania.piotrck pisze:ktoś w terminie 12.08-27.08 wybiera się tamte rejony ?
Bardzo lajtowo, bez pośpiechu (z 3-5 dni na sam dojazd do okolic Zabljaka) bo 3ka dzieci 5; 3 i 0,5 letnie.

Ja całkowicie na południe Albanii , północ już mam oblataną . Chociaż jak mnie znudzi południe to pewnie w górę się będę przebijał . Plan u mnie elastyczny . ............może na złoty bazar do Istambułu po jeansy wyskoczę .