WYSCIG ŻYCIA

czyli wyjazdy te bliskie i te bardzo dalekie

Moderator: Misiek Bielsko

Awatar użytkownika
rtrwoga

WYSCIG ŻYCIA

Post autor: rtrwoga » pt paź 12, 2007 10:23 am

zakładam temat bo wielu zna Romka , a to czego chce dokonać to więcej jak lot na marsa , poczytajcie sobie trochę w tym temacie http://www.ekspedycjastulecia.pl/ w miarę możliwości będę podrzucał info i fotki z przygotowań samochodu ,

WYGRASZ ROMEK :)2 ......
bałwan bałwanowi wilkiem ..........życie to podróż ,a nie osiaganie celu ...PATOLGIA...

Awatar użytkownika
Elwood

Kontaktowanie:

Post autor: Elwood » pt paź 12, 2007 1:29 pm

Jakim autem jedzie?
Musi sie spieszyć, bo jako nieprzejechany pozostaje już prawdopodobnie tylko odcinek z Magadanu do Cieśniny Beringa i to w warunkach letnich, bo zimą to lokalesi już wszystko zjechali. Droga na północ od Bajakału została przejechana latem dwukrotnie co jest znacznie trudniejsze niż zimą.
The Bluesmobile
"...nauczyć się być w świecie, oglądać go, odkrywać, zwyczajnie, nim zniknie..."

Awatar użytkownika
michur

Post autor: michur » pt paź 12, 2007 2:18 pm

SZACUN.Brak słow piekna sprawa.To nie jest sobotnie taplanie sie na wrocławskim poligonie...

Awatar użytkownika
mazurkas007

Post autor: mazurkas007 » pt paź 12, 2007 2:20 pm

było
Jest 4x4 - rusza wyścig zbrojeń
im większa zmota - tym dalej trzeba iść po traktor

Awatar użytkownika
rtrwoga

Post autor: rtrwoga » pt paź 12, 2007 2:43 pm

jedzie manem za kilka dni zobaczycie fajną zapowiedz w tv , no i pewnie niebawem wybuchnie bomba medialna :wink: , auto jest w trakcie budowy , zaangażowane sporo ludzi w przedsięwziecie ale jak ktoś moze czy chce pomóc to jeszcze sporo jest do zmajstrowania, nie tylko przy aucie :)2
bałwan bałwanowi wilkiem ..........życie to podróż ,a nie osiaganie celu ...PATOLGIA...

Awatar użytkownika
kosa20
Kontaktowanie:

Post autor: kosa20 » pt paź 12, 2007 2:53 pm

rtrwoga pisze:jedzie manem za kilka dni zobaczycie fajną zapowiedz w tv , no i pewnie niebawem wybuchnie bomba medialna :wink: , auto jest w trakcie budowy , zaangażowane sporo ludzi w przedsięwziecie ale jak ktoś moze czy chce pomóc to jeszcze sporo jest do zmajstrowania, nie tylko przy aucie :)2
ciekawe czemu nikt się nie zgłosił do wzięcia udziału w ekspedycji ...

pozdrawiam
kosa

Awatar użytkownika
Eskapada

Post autor: Eskapada » pt paź 12, 2007 3:52 pm

Elwood pisze:Jakim autem jedzie?
.
Obrazek

wielka przygoda - wspaniała wyprawa :)2
Dżip z lebiodką :)21
GSM 501 44 66 33

Awatar użytkownika
Elwood

Kontaktowanie:

Post autor: Elwood » sob paź 13, 2007 8:55 am

Z tego wniosek, że jedzie sam. Miałem okazję "poegzystować" onegdaj z Syberyjskim Dziadkiem Mrozem... no i trzeba mieć nie równo pod sufitem :D Jedzie sie na pewno łatwiej niż latem (oczywiście poza asfaltem) ale w przypadku jakiejś wtopy a to może sie zdarzyć (załamanie na lodzie i fura Kopra będzie pozowała do fotek jak statki nad Aralskim)...
Życzę Panu Romualdowi dalszego ciągu odysei zakończonej książką z całej wyprawy, nawet gdyby miał kończyć pieszką :D
Pojedynek z Syberią :Wtaroj wymiar". Będzie miał też możliwość cofnąć się w czasie, jeżeli program na koniec obejmie Wyspy Diomedesa.
The Bluesmobile
"...nauczyć się być w świecie, oglądać go, odkrywać, zwyczajnie, nim zniknie..."

Awatar użytkownika
selim

Post autor: selim » sob paź 13, 2007 9:23 am

To jest ten , którego MU32 opisał podczas swojej relacji z Transsyberi ?
gg4987422
LR D2 -skurwiel
Rakieta - resorak nie-do-zajechania

Awatar użytkownika
czesław&jarząbek

Kontaktowanie:

Post autor: czesław&jarząbek » sob paź 13, 2007 10:53 am

ten
#noichuj

zgenty

Post autor: zgenty » ndz paź 14, 2007 12:29 am

czesław&jarząbek pisze:ten
Sp. ksiądz Sańko też wspominiał coś o Panu Koperskim,
http://anisko.net/lena2003/pamietnik/strona5.htm
:o

Awatar użytkownika
mlody11
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: mlody11 » ndz paź 14, 2007 7:40 pm

rtrwoga pisze:jedzie manem za kilka dni zobaczycie fajną zapowiedz w tv , no i pewnie niebawem wybuchnie bomba medialna :wink: , auto jest w trakcie budowy , zaangażowane sporo ludzi w przedsięwziecie ale jak ktoś moze czy chce pomóc to jeszcze sporo jest do zmajstrowania, nie tylko przy aucie :)2

Witam , ja chciałbym pomóc ... Zależy jeszcze tylko gdzie trwaja przygotowania

Awatar użytkownika
jogibabuu

Post autor: jogibabuu » ndz paź 14, 2007 7:59 pm

http://anisko.net/lena2003/pamietnik/strona5.htm

"...Jakut powiedział, że Polak, jeździł tu swoją łódką w górę i w dół rzeki i robił zdjęcia w tym regionie. Zapytałem, czy Polak poruszał się swoją łodzią za pomocą wioseł? Jakut wybuchnął śmiechem. Odpowiedział, że Polak miał ogromny silnik prawdopodobnie firmy „Yamaha” przyczepiony do pontonu. Ponton jego aktualnie jest na „daczi” pewnego kapitana w Jakucku. Jakut mówił, że Polak ten znał bardzo dobrze kapitana statku, który kursuje z Jakucka w te regiony. Kapitanowi temu prawdopodobnie obiecał i oddał mu swój ponton. Aktualnie zaś ten ponton ma trafić w moje ręce- powiedział Jakut. Syn kapitana, który przejął kapitaństwo statku po swoim ojcu obiecał Jakutowi dostarczyć ten ponton. Powiedziałem Jakutowi, że tym Polakiem był Roman Koperski i że napisał on książkę o tej wyprawie. W książce zaś napisał, że przepłynął on całą Lenę w pontonie na wiosłach i do tego bez pieniędzy. Jakut wybuchnął głośnym śmiechem. Powoli więc zagadka wyprawy pontonowej Romana Koperskiego coraz bardziej się wyjaśniała.
Piotrek, Tomek i ja byliśmy „wkurzeni” na tego medialnego polskiego podróżnika, który okazał się kłamcą i oszustem. My tu walczymy na Lenie o każdy metr, zmagamy się ze sztormami i tajgą, padając ze zmęczenia. W upale i chłodzie, wielokrotnie głodni, wychudzeni co najmniej po 10 kg. W brudzie, pocie i chłodzie. A ten wielki podróżnik z silnikiem „Yamaha” i papierosem w buzi okłamuje całą Polskę, że przepłynął całą Lenę w pontonie na wiosłach i bez pieniędzy. Szlak człowieka trafia. Mamy jednak nadzieję, że kłamstwo to szybko wyjdzie na jaw..."

a to co za kwiatki? :o
Mistrzow uprasza sie o spokoj

Awatar użytkownika
Elwood

Kontaktowanie:

Post autor: Elwood » ndz paź 14, 2007 8:27 pm

Z tego opisu nie wynika, że Koperski nie dokonał tego o czym pisze. Mógł dokumentować ten odcinek rzeki i trudno wymagać od niego, żeby to równiez robił na wiosłach.
Ja nie zrobiłem osobiście żadnego zdjęcia w Pamirze, tak wyszło i w przyszlym roku może mi się to w końcu uda ale czy to znaczy, że tam nie byłem?
Gdybym miał odnieść się tylko do tego odcinka to co kierowało podróżnikom przedstawiając taką ocenę Koperskiego? To dzięki niemu podjęli ten trud między innymi.
Ja pojechałem w Pamir tylko dlatego, ze ktoś to zrobił przede mną z pozytywnym skutkiem, fakt, chłopaki dowieźli motory na miejsce więc są cieniasami....?
Koperski jest kontrowersyjny ale jeszcze bardziej Pałkiewicz Ten dopiero to ma wrogów, ale Ci są przynajniej miarą jego osiągnięć jak pisze. Podobnie jest z Koperskim... nawet z silnikiem Yamacha trzeba miec 10 jaj aby Lenę zrobić. Widziałem te rzekę...
Fakt, drażni ta maniera... ale jest pionierem i życzę mu powodzenia z czystej zazdrości.
The Bluesmobile

Awatar użytkownika
jogibabuu

Post autor: jogibabuu » ndz paź 14, 2007 8:31 pm

nie lubie oszustow po prostu....

Awatar użytkownika
Elwood

Kontaktowanie:

Post autor: Elwood » ndz paź 14, 2007 8:39 pm

mało kto lubi...
The Bluesmobile

Awatar użytkownika
jogibabuu

Post autor: jogibabuu » ndz paź 14, 2007 8:44 pm

juz dobrnalem do sedna,
faktycznie oszukal i zostal napietnowany w srodowisku...smutne.
opisane jest to na stronie w/w w linkach.

Awatar użytkownika
Elwood

Kontaktowanie:

Post autor: Elwood » ndz paź 14, 2007 8:53 pm

zapodaj jak możesz tego linka bo nie chcę brnąć przez to wszystko...
The Bluesmobile

Awatar użytkownika
jogibabuu

Post autor: jogibabuu » ndz paź 14, 2007 8:56 pm

najszybciej to odnalazlem, ale jest wiele podobnych

http://niusy.onet.pl/niusy.html?t=artyk ... d=34563422

Awatar użytkownika
Elwood

Kontaktowanie:

Post autor: Elwood » ndz paź 14, 2007 9:09 pm

Hm, trudno nie wierzyć księdzu... nie potrafię tego w żaden sposób zweryfokować bo materia za trudna :-?
The Bluesmobile

Awatar użytkownika
jogibabuu

Post autor: jogibabuu » ndz paź 14, 2007 9:12 pm

ja juz kiedys o tym slyszalem, ale jakos sie nie zainteresowalem bardziej, szkoda.
ale masz racje z tym ksiedzem...

Awatar użytkownika
sebaska

Kontaktowanie:

Post autor: sebaska » ndz paź 14, 2007 9:17 pm

To że pan Koperski "koloryzuje" wiadomo nie od dziś -- btw. radzę porównać sobie pierwsze wydanie jego "Pojedynku z Syberią" z kolejnymi wydaniami -- w tych kolejnych "znikają" jego współtowarzysze :o.

Oczywiście,że trzeba mieć jaja, żeby tak pojechać. Ale nie rozumiem, po co jeszcze dodatkowo ściemniać. ?? :(
If you can't do it right do it left!
Niva 1.7mpi
http://www.tajga.org + http://www.kaukaz.net

Awatar użytkownika
Elwood

Kontaktowanie:

Post autor: Elwood » ndz paź 14, 2007 9:28 pm

To tylko forma promocji, jestes selektwyny to wiesz co dobre. Głosujemy cały czas na tych samych polityków.. :wink:
The Bluesmobile

Awatar użytkownika
CzarekN

Post autor: CzarekN » pn paź 15, 2007 9:13 am

Bardzo ciekawy pomysl. Jezeli mu sie uda to czy koloryzuje, czy nie to w tym przypadku malo wazne.
Jezeli pokona ta trase faktycznie (a nie marketingowo) to SZACUN :)2

A to strona do Rosjan, ktorzy zrobili podobna trase z Moskwy (umowmy sie ze z Moskwy to to samo co z Paryza :wink: Gazem 66:

http://www.sever66.ru/

Pzdr

Czarek
Traktorek, brum brum, klek klek klek klek klek

Awatar użytkownika
mellodeque

Kontaktowanie:

Post autor: mellodeque » śr paź 17, 2007 10:55 am

Tak to ekspedycja, która w zeszłym roku podobną trasą jechała, Romek od punktu gdzie rosjanie zakończyli ma jeszcze 1000km do przejechania, no i nieco inna droga powrotna, gdyż rzeki będą juz puszczać, i powrotna trasa będzie musiała przebiegać nieco innaczej niz pierwotnie wytyczona.

Całość wyprawy będzie udokumantowana w jakości HD, tak więc jesli wszystko się uda będzie ciekawy z tego materiał.

Nawet nie zdajecie sobie sprawy jak ciężko zabezpieczyć i dobrać sprzęt filmowy, który zostanie poddany takim temperaturom.

Oczywiscie pojawiac sie bedą materiały na łamach naszej www.x3mtv.pl, gdyż materiały będą do nas spływać kolejno z wiekszych miast, więc zapraszam już dziś do odwiedzania TV, gdzie pojutrze ukażą się już pierwsze materiały z przygotowań auta i ogólnych informacji odnośnie wyprawy.

pozdrawiam
/Mell
http://youtube.com/khyrofilms - nasz kanał oraz facebook.com/s35multimedia/ - nasz FB Page

ODPOWIEDZ

Wróć do „Podróże i Wyprawy niekomercyjne”