Rumunia 2009

czyli wyjazdy te bliskie i te bardzo dalekie

Moderator: Misiek Bielsko

Awatar użytkownika
bert

Kontaktowanie:

Rumunia 2009

Post autor: bert » ndz sty 18, 2009 3:03 am

Czas /temat/Rumunia 2009 zainicjowac...
Zapewne tego roku w R zabawi jeszcze wiecej pojazdow z PL na rejestracjach.
Prosba:
- Jezdzac po gorach trzymajcie sie przejezdzonych szlakow. Nie wytyczajcie nowych sladow chocby nie wiem jak kusila jazda lawa, albo mozliwosc ominiecie trudniejszego miejsca na szlaku. Pamietajcie to sa pastwiska i rozjezdzanie ich, wytyczanie nowych sladow kolo juz istniejacych sladow jest zle widziane. Niszczycie w taki sposob cudza wlasnosc.
- Jezdzac po gorach zostawcie w spokoju napotkane kaluze, bagienka czy tp. To wodopoje i taplowiska dla zwierzat. Wysoko w gorach wody nie ma zbyt wiele. To co w kilka minut rojezdzicie samochodami to miejsce wazne dla bytowania zwierzat.
- Uwaga, zaostrza sie sytuacja w Parkach Narodowych. Zdecydowanie wiecej straznikow, kontroli i zakazanych dla wjazdu i biwakowania obszarow.
- Na boga, nie zostawiajcie /niezakopujecie, niepalcie niepalnych czy wreszcie nie zostawiajcie ich normalnie byle gdzie/ swoich smieci. Przeciez co kilka dni jestescie w cywilizacji chocby w celach zatankowania. Wtedy spokojnie mozna smieci wyrzucic do pojemnikow.
- Jak macie w domu zbedne a dobre ciuchy albo zabawki to mozecie wziasc. Napewnio w gorach bedzie komu je oddac, sporo gorali latem ma ze soba w kleciach dzieci

udanych wedrowek po Rumunii, wszystkich srubek na miejscu lub bodaj w zapasie... :)21
Norbert J. Zbróg
ludzie brną w wojny prowadzeni metodami wypróbowanymi przy sprzedaży podpasek i proszku do prania

Awatar użytkownika
moto

Re: Rumunia 2009

Post autor: moto » sob sty 24, 2009 11:14 pm

Polecam kupowanie dokładnych map 1:50000 można wtedy zkminic czy jest się w parku narodowym czy nie....

bo rozjeżdżanie ich terenów chronionych jest kompletna wiochą...kiedyś sie wqrwia i będą gonić..
Seria IIA '62, Seria III 109 FFR ,Disco , def 110 SW
M-72 MW-750

Awatar użytkownika
Lenio

Post autor: Lenio » ndz sty 25, 2009 8:30 pm

A gdzie można kupić dokładne (i aktualne) 50000 Rumunii :)10 Rosyjskie sztabówki mam i znam, ale tam nic o parkach nie ma :(
Lenio

HJ60 pożeniony z 1HD-T (Pan Ordynator w końcu złożył :)21) / HZJ105 pożeniony z HDJ100

Awatar użytkownika
busz

Post autor: busz » ndz sty 25, 2009 8:43 pm

moto pisze:bo rozjeżdżanie ich terenów chronionych jest kompletna wiochą...kiedyś sie wqrwia i będą gonić..
Już dobrze pilnują. Na wakacjach jeździliśmy po górach parę kilometrów od parku narodowego (oznaczonego na mapie). Znikąd wzięło się dwóch miśków na jednym quadzie, spytali czy wszystko OK i upewnili się że wiemy że tam dalej jest park i nie wolno. Bardzo przyjaźnie nastawieni.
GG 2626465

wrangler
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: wrangler » pt sty 30, 2009 8:21 am

Jeśli ktoś wybiera się do Rumunii to mogę polecić camping Vampir w Bran oraz malutki ale bardzo przyjemny CZYSTY camping w Carta. Zdecydowanie odradzam kąpielisko w Baila Feliks. Camping wyglądał tak, jakbym rozbił namiot w którymś z Naszych większych miast na pasie zieleni. A kąpielisko... no cóż, kto nie widział, ten nie ma czego żałować, "dno, wodorosty i 3 metry mułu". Taki syf, że swoim Patrolem bym w to nie wjechał w obawie żeby się nie pochorował.
Nissan Partol GR Expedition - i wszystko gra

Awatar użytkownika
Piotrek M

Kontaktowanie:

Post autor: Piotrek M » pt sty 30, 2009 9:34 am

Dobrze Norbert napisane, niby nic wielkiego, ale co niektórym trzeba przypomnieć.
:)2
prezes ma racje
http://www.4x4.szczecin.pl
DR 800 S

Awatar użytkownika
gkozi

Post autor: gkozi » pt sty 30, 2009 11:23 am

no właśnie mapy - też się wybieram więc jakie mapy są dobre, z oznaczonymi parkami czy też innymi miejscami gdzie "nie wolno" ?

[może być na priv]
Długi LC90 do jazdy, krótki GRat do zabawy

Awatar użytkownika
moto

Post autor: moto » pt sty 30, 2009 8:51 pm

Wydawnictwo DIMAP ma dość dobre mapy w skali od 1:50000 do 1:70000 można kupić wysyłkowo w księgarni podróżnika czy jakoś tak...
Próba kupienia czegoś na miejscu nie zawsze jest zakończona sukcesem
Seria IIA '62, Seria III 109 FFR ,Disco , def 110 SW
M-72 MW-750

Awatar użytkownika
pezet

Post autor: pezet » pt sty 30, 2009 9:32 pm

Mnie w zeszłym roku strażnicy pogonili (aczkolwiek uprzejmie) znad jeziorka, przy którym standardowo zatrzymują się ekipy na biwak.

To znaczy - z biwakiem nie ma problemu, ale auto trzeba odstawić za granicę parku.

Więc lepiej poszukać miejsca na nocleg gdzieś poza...
Jeżeli udoskonalasz coś dostatecznie długo, na pewno to spier.olisz...

Awatar użytkownika
irasj
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...
Kontaktowanie:

Post autor: irasj » czw lut 12, 2009 2:56 pm

Może ktoś chce dołączyć szczegóły tutaj: www.rumunia.net.travel.pl
Vitara, Terrano II 2,7 tdi, teraz Duster ;)
http://www.karpaty.travel.pl
bieszczady.net.pl

Awatar użytkownika
MIM

Post autor: MIM » czw lut 12, 2009 4:13 pm

irasj pisze:Może ktoś chce dołączyć szczegóły tutaj: http://www.rumunia.net.travel.pl
Szacun za przygotowanie trasy. Profeska :)2
Suzuki Jimny 1,3, dawniej Hilux D4D 2004, VW Taro 2,4 D, Niva, Gaz 69

Awatar użytkownika
irasj
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...
Kontaktowanie:

Post autor: irasj » czw lut 12, 2009 4:49 pm

Dzięki :) to tak na kolanie zrobione i tylko gdybanie rzeczywistość na miejscu pewnie inny scenariusz napisze ;) Ale wstępne założenia są.
Przy okazji, wiem, że jest dział GPS ale w tym wątku może szybciej coś wskóram. Ma ktoś może traki (Karpaty Rumunskie) z Garmina pod Map Surce ? Chodzi mi o jakieś ślady wyjazdu na ciekawe szczyty ale takie lajtowe bez walki w terenie i w miejsca gdzie wyjazd nie jest zabroniony.
bieszczady.net.pl

Awatar użytkownika
igor

Post autor: igor » czw lut 12, 2009 5:10 pm

Wszystko to było bardzo fajne... parę lat temu.
Na dziś to można tylko per pedes bo wszędzie są już prawie zakazy- i info o Parku.
Znaczy da się wjechać ale nie wolno.
I myślę, że częściowo dzięki nam którzy się tam dość często pojawiamy...
Ale mniej restrykcyjnych rejonów jest pod dostatkiem jeszcze...
Większość moich postów mogła powstać pod wpływem używek zatem wyrażają jedynie moją aktualną opinię.

Awatar użytkownika
whisky_snake

Post autor: whisky_snake » wt mar 03, 2009 9:11 pm

poniewaz rzeszow tez sie wybiera w kierunku Rumuni to szuka sie trasek w googlach namierzylem kawalek traski i punktow moze sie komus przyda (kml jest pod google eartha nalezy zapisac i mozna otworzyc w GE lub zaimportowac jako WP pod oziego http://expeditions4x4.pl/jp/Romania.kml

Awatar użytkownika
Harley

Post autor: Harley » wt mar 03, 2009 9:30 pm

irasj pisze:Dzięki :) to tak na kolanie zrobione i tylko gdybanie rzeczywistość na miejscu pewnie inny scenariusz napisze ;) Ale wstępne założenia są.
Przy okazji, wiem, że jest dział GPS ale w tym wątku może szybciej coś wskóram. Ma ktoś może traki (Karpaty Rumunskie) z Garmina pod Map Surce ? Chodzi mi o jakieś ślady wyjazdu na ciekawe szczyty ale takie lajtowe bez walki w terenie i w miejsca gdzie wyjazd nie jest zabroniony.
.. na kolanie , no to masz duże kolano ;-)
Bez zbędnej skromności, to kupa siedzenia ,żeby tak to przygotować.
Chętnie bym się podłączył, ale chyba nie zrobię auta do tego czasu. Jeśli pozwolisz to sobie chętnie skopiuję te "nakolannikowe bazgroły" na przysżłość.
Pozdrawiam
Patrol Long Safari 4,2 D
Patrol Short BRU(td)US 4,2
Patrol Comfort TB42
Patrol y61 3,0TD mercedes

Alces64

Post autor: Alces64 » wt mar 03, 2009 10:26 pm

irasj pisze:Może ktoś chce dołączyć szczegóły tutaj: http://www.rumunia.net.travel.pl
Bardzo chętnie, tylko termin nie pasuje. Czy będzie drugi turnus, w lipcu, sierpniu?
kia sorento 2.5 crdi, BFG AT, lift +1"

rokfor32

Post autor: rokfor32 » śr mar 04, 2009 12:05 am

Nie chcę was martwić za bardzo, ale w połowie maja śnieg niestety zweryfikuje sporo z tych tras. Dwa lata temu byłem w tym rejonie w czerwcu, i jeszcze w wyższych partiach gór było biało.

Dodatkowe utrudnienie - to dosyć częsta przypadłość w tym kraju - czyli pozrywane drogi po powodziach wiosennych.

Generalnie fajne trasy, ale lepiej, żeby auta były solidnie wyposażone.
w sprawach technicznych - rokfor32@wp.pl

Awatar użytkownika
irasj
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...
Kontaktowanie:

Post autor: irasj » czw mar 05, 2009 8:53 am

Harley pisze:Chętnie bym się podłączył, ale chyba nie zrobię auta do tego czasu. Jeśli pozwolisz to sobie chętnie skopiuję te "nakolannikowe bazgroły" na przysżłość.
Pozdrawiam
Jak byś zrobił auto to zapraszamy. Przed wyjazdem (15-17 maj) mamy w Bieszczadach w ustrzykach G. mały zlocik forum bieszczadzkiego. Z tej okazji w piątek 15 maja przed wyjazdem robimy jeszcze 2 dniowy wypad na Ukrainę na Pikuj. Ale jak by co to wyjazd jest z Ustrzyk Górnych, oczywiście można dołączyć gdzieś po drodze albo spotkać się już na miejscu w Rumuni.
Bazgroły sobie kopiuj ale to nic konkretnego po powrocie pewnie będę maił ciekawe tracki i waypointy.
Alces64 pisze: Bardzo chętnie, tylko termin nie pasuje. Czy będzie drugi turnus, w lipcu, sierpniu?
No termin już nie ulegnie zmianie. W miesiącach wakacyjnych organizujemy z Czechami wyjazdy na znakowania szlaków w Gorganach ale to wyjazdy bardziej do pracy choć przy okazji bardzo ciekawe i wesołe. Zawsze są potrzebne autka 4x4 by wywieźć materiały (cement, piseka, słupki, tablice i narzędzia) jak najwyżej. A Rumunie być może uda się powtórzyć na przełomie września i października ale konkretów jeszcze nie ma.
rokfor32 pisze:Nie chcę was martwić za bardzo, ale w połowie maja śnieg niestety zweryfikuje sporo z tych tras. Dwa lata temu byłem w tym rejonie w czerwcu, i jeszcze w wyższych partiach gór było biało.

Dodatkowe utrudnienie - to dosyć częsta przypadłość w tym kraju - czyli pozrywane drogi po powodziach wiosennych.

Generalnie fajne trasy, ale lepiej, żeby auta były solidnie wyposażone.
Zdajemy sobie z tego sprawę, może być jeszcze bardzo zimowo ale może i być wiosennie to zależy jaką w tym roku wiosnę będziemy mieli. Z tego też powodu najwyższe partie Karpat rumuńskich zostawiliśmy na sam koniec maja. Co do wyposażenia to jednak nie zakładamy tam off-roadu i zwiedzania gór z za szyb samochodów tylko będziemy korzystać z nóg ;). Ale w miarę możliwości będziemy próbowali wyjechać jak najwyżej samochodami. Ale bez zbędnego ryzyka uszkodzenia pojazdu czy tracenia połowy dnia na walkę z wyciąganiem samochodów z błota ;).
bieszczady.net.pl

Awatar użytkownika
danielpoz

Post autor: danielpoz » czw mar 05, 2009 9:48 am

Transfogarska to o tej porze roku watpliwa szansa na przejechanie

Od siebie dodam ze chyba najgorszy kicz jaki widzialem w Rumuni :)3

No ale to tak jak z Nord Kapp niby badziew ale jakis cel podrozy to jest i cieszy :D

Wiuzalizacja planu 1 liga :)2
Jeep ZJ-zagazowany(byl)!!! Ford Explorer z gazem hehehehe
guma AT 32" a w gore ponad 2" :)

Awatar użytkownika
Meris4x4
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...
Kontaktowanie:

Post autor: Meris4x4 » czw mar 05, 2009 5:32 pm

w lasach szukajonc meisca na namiot pospaceruicie - czy niema kupy s kasztanamy :) bo my naranku obok miely gosci :lol:

Obrazek
TLC HJ60 - 35"MT, SOA
TLC HDJ80 - 33"AT, OME

Awatar użytkownika
seburaj

Post autor: seburaj » pt mar 06, 2009 11:00 am

Yeti ?? :)21 :)21 :)21
robok rzępoli w harapuciu

Awatar użytkownika
czaya
Kontaktowanie:

Post autor: czaya » pt mar 06, 2009 1:26 pm

mordziatyT
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: mordziatyT » sob mar 07, 2009 5:48 pm

Czy ktoś się orientuje ? Mam leie z 2001 czy są aktualne ? Nie wiem czy bły tam jakieś zmiany walutowe w między czasie.
Tlc LJ 70

Awatar użytkownika
domel_syncro
Kontaktowanie:

Post autor: domel_syncro » sob mar 07, 2009 5:51 pm

Z tego co pamiętam była denominacja jakies 4 lata temu..
VW Syncro"16 2 x blokada,TDI,2 x winch,
U404 '69r,
Uaz
Patrol 160 2xwinch
http://syncro.pl

Awatar użytkownika
Misiek Bielsko

Kontaktowanie:

Post autor: Misiek Bielsko » sob mar 07, 2009 6:33 pm

Raczej ich już nie wykorzystasz.

ODPOWIEDZ