Tankowanie LPG w Europie zach ???

czyli wyjazdy te bliskie i te bardzo dalekie

Moderator: Misiek Bielsko

Awatar użytkownika
grzes

Kontaktowanie:

Tankowanie LPG w Europie zach ???

Post autor: grzes » czw lut 25, 2010 10:28 am

Jako ze planujemy wyjazd na poczatku marca - trasa
Polska-Niemcy-Belgia-Francja-Szwajcaria-Wlochy-Austria(maly kawalek)Niemcy Polska.
a lokalizacyjnie to Gliwice-Liege-Livigno-Gliwice.

jest dylemat czym jechac czy tluc sie nasza ciezarowka, czy tez moze plaskim kombi jechac (V70 zagazowane) mam pytanie jak jest z tankowaniem LPG w Europie bo czytalem o roznych koncowkach do tankowania :)9

1. Trzeba miec wlasna czy na stacjach maja ?
2. jak jest z gestoscia stacji nigdy jezdzac przez europe nie zwracalem uwagi na to czy jest lpg dostepne :oops: ?

Awatar użytkownika
Damian

Kontaktowanie:

Re: Tankowanie LPG w Europie zach ???

Post autor: Damian » czw lut 25, 2010 10:39 am

Grzesiek,

Nie wiem jak z tymi końcówkami, ale pierwsze słyszę, żeby trzeba było mieć jakąś własną.
W Niemcowni jakoś rzadko są stacje z LPG, ale mogę się mylić. Natomiast problemu żadnego nie ma na pewno z Belgią, Włochami, Francją (są nawet na samoobsługowy stacjach przy oszą).
the lifestyle you've ordered is currently out of stock.

LR

kzh

Post autor: kzh » czw lut 25, 2010 11:02 am

w niemcowni maja koncowki na niektorych stacjach. radze zaopatrzyc sie w swoje. duzo ich nie ma.

Awatar użytkownika
busz

Post autor: busz » czw lut 25, 2010 6:56 pm

w niemczech i belgii są inne końcówki, tankowałem na paru stacjach i zawsze pożyczali. Na stacjach przed granicą niemiecką można kupić mapę ze stacjami. we włoszech takie same końcówki jak u nas.
GG 2626465

Awatar użytkownika
lukasz4846
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: lukasz4846 » czw lut 25, 2010 8:21 pm

W zeszłym roku jechałem Golfiną na gazie z butlą 30l do Angli. W związku z tak małą butlą a za to dużym silnikiem tankowania odbywały się dość często :-? I tak: w Niemczech większość stacji ma dystrybutory z dwoma rodzajami pistoletów, naszymi i ichnymi. Jeśli jest tylko jeden rodzaj pistoletu to przy kasie mają końcówki i kaineproblem :) Mówią na to "adapter" lub "aplikator". W Holandii i Belgii jest tylko jeden rodzaj pistoletu ale z końcówkami nie ma problemu. Francja na większości stacji ma "nasz" rodzaj pistoletu. A jako ciekawostka jest Anglia bo tam mają jeszcze inny rodzaj pistoletu i pobiera się adapter Holenderski i do tego dopiero nasz :D Czyli adapter do adapteru :)21 Częstotliwość stacji LPG(we Francji GPL) jest dość duża.

Awatar użytkownika
wojtek_kom

Post autor: wojtek_kom » czw lut 25, 2010 8:39 pm

Przy autostradach nie ma problemu...
Nissan-y

Awatar użytkownika
Mroczny

Post autor: Mroczny » czw lut 25, 2010 9:35 pm

kup sobie zestaw końcówek i po problemie.. ja tak mam i mimo małego zasięgu (ca 450km) spokojnie sobie radzę na zachodzie. Na południu juz gorzej a na wschodzie absolutny dramat

Przemm

Post autor: Przemm » czw lut 25, 2010 11:17 pm

hej
na pewno musisz miec zestaw koncowek trzy rozne (allegro ok 50 zl), gaz jest dostepny ale rzadziej niz w Posce, znajdziesz w googlach niemieckie strony ze spisem , adresami z stacji z gazem, razem z godzinami i cenami, ja przesledzilem trase i zaplanowalem tankowania, troszke jest z tym roboty ale cala podroz: polska - francja, powrot polnoca przez belgie... zrobilem na gazie...
ogolnie bez obaw, przy autosradach ceny sa wyzsze, ja zjezdzalem na bok i tankowalem taniej, co kto woli, najatniej przy supermarketach...
tylko wykup jakies motoasitance ( nie jest drogie) zeby jak cos gratis sholowali cie z autostardy...
P.

Awatar użytkownika
papazulu
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: papazulu » czw lut 25, 2010 11:23 pm

Po Niemcowni najlepiej mieć końcówkę ACME - na alle koło 25zł, mój samochodzik z zasięgiem jedynie 270km na gazie spokojnie dawał radę, uwaga tylko na autostradach - nie każda stacja ma gaz, ale zawsze ostatecznie można do jakieś mieściny zjechać. W innych landach sprawdź
http://www.autocentrum.pl/lpg/na-wakacje-z-lpg/

Wykaz stacji masz tu:
http://www.gas-tankstellen.de/menu.php

Pozdrawiam
Łukasz Szymaniak
Ford Maverick KA24E 1994

kzh

Post autor: kzh » czw lut 25, 2010 11:24 pm

asistance. rotfl. czego to ludzie nie wymysla zeby zaoszczedzic na kilku litrach benzyny :P

Awatar użytkownika
grzes

Kontaktowanie:

Post autor: grzes » pt lut 26, 2010 9:31 am

kzh pisze:asistance. rotfl. czego to ludzie nie wymysla zeby zaoszczedzic na kilku litrach benzyny :P
?? :)9 ??

kzh

Post autor: kzh » pt lut 26, 2010 11:03 am

grzes czego nie rozumiesz?
ktos tu proponuje wykupienie assisatnce na wypadek gdyby mu zabraklo benzyny na autostradzie.
ja wole zatankowac sobie jednak niz robic z siebie idiote i tracic czas :)21

mazeno

Re: tanie tankowanie w europie

Post autor: mazeno » pt lut 26, 2010 11:09 am

.
Ostatnio zmieniony pn wrz 09, 2013 10:11 pm przez mazeno, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
grzes

Kontaktowanie:

Post autor: grzes » pt lut 26, 2010 1:04 pm

kzh pisze:grzes czego nie rozumiesz?
ktos tu proponuje wykupienie assisatnce na wypadek gdyby mu zabraklo benzyny na autostradzie.
ja wole zatankowac sobie jednak niz robic z siebie idiote i tracic czas :)21
nie wpadlbym na assistance w przypadku braku paliwa - obojetnie czego :roll: przeciez sa wskazniki, znaki informujace o odleglosci do stacji etc.

zapytalem o lpg bo w zyciu nie jezdzilem na gaz, nie zwracalem na to uwagi, teraz byc moze pojade takim autem i wole sie zawczasu dowiedziec czy moga mnie spotkac niespodzianki, wiadomo ze jak auto sprawne a stacja jest to zawsze mozna benzyne tankowac i po problemie...

Co do tankowania przy marketach ...
Mazeno wszystko zalezy od tego czym jedziesz, jesli jedziesz szybkim plaskim platna autostrada to prawda (sprawdzone w praktyce) jest taka ze jak zatankujesz przy autostradzie (pewnie ze drozej) to w ogolnym rozrachunku nie ma masakry, nie tracisz czasu na zjezdzanie poszukiwanie stacji etc.
Przerobilem temat jezdzac od 20 lat na poludnie Francji, i na 2000km spalam ok. 4zbiornikow paliwa, jesli roznica na zbiorniku bedzie kolo 7-8 euro na zbiorniku to wg mnie nie warto...
co innego jak jedziesz zwykla droga narodowa, wtedy warto bo masz oznaczenia na centra handlowe itp.

mazeno

Post autor: mazeno » pt lut 26, 2010 1:12 pm

.
Ostatnio zmieniony pn wrz 09, 2013 10:11 pm przez mazeno, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
grzes

Kontaktowanie:

Post autor: grzes » pt lut 26, 2010 1:17 pm

Mazeno cala autostrada z Millhouse do Perthus czyli cala Francja koszuje w jedna strone ok. 50-60 euro, cos pomiedzy dokladnie nie pamietam, droga spoko, przez niemcownie mysle ze lepeij przy autostradzie bo tam zjezdzanie troche bardziej skomplikowane, centar sa dalej, we francji na pewno masz centrum przy wjezdzie... zaraz za millhouse, potem za lyonem sa nastepne, generalnie lepeij jedzie sie autostrada jesli chcesz tylko przejechac.
Jak chcesz pozwiedzac to Route National i kierunek Toutes Directiones :)

Awatar użytkownika
lesio jeep

Post autor: lesio jeep » pt lut 26, 2010 10:01 pm

co sie porobilo auto na gaz przerabiac :)21 kiedy w Fr mozna na bioetanolu w zblizonej
cenie i bez stresowo lejesz jak sie widzi do baku
czy zrezygnowałeś już z rosyjskiego gazu i ropy?
Ten wpis powstał bez wsparcia środków unijnych

Awatar użytkownika
Radac

Post autor: Radac » pt lut 26, 2010 10:39 pm

kzh pisze: ktos tu proponuje wykupienie assisatnce na wypadek gdyby mu zabraklo
No , nie mogie :o kuzwa , ale kto jezdzi na gazie bez co najmniej połowy zatankowanego benzino tanka. :)9
VeryDiscovery `01 Td5 - to Radaca padaca

Awatar użytkownika
wupasek

Kontaktowanie:

Post autor: wupasek » sob lut 27, 2010 1:00 am

Radac pisze:No , nie mogie :o kuzwa , ale kto jezdzi na gazie bez co najmniej połowy zatankowanego benzino tanka. :)9
mnostwo ludzi tak jezdzi :roll: a potem jest panika jak sie nagle skonczy gaz a benzyny sa nedzne resztki ;)
Obrazek

Awatar użytkownika
grzes

Kontaktowanie:

Post autor: grzes » sob lut 27, 2010 7:19 am

lesio jeep pisze:co sie porobilo auto na gaz przerabiac :)21 kiedy w Fr mozna na bioetanolu w zblizonej
rozwin temat 8)

Awatar użytkownika
Murzyn
Kontaktowanie:

Post autor: Murzyn » czw maja 20, 2010 6:03 pm

sorki za odgrzanie tematu, ale moze komus sie przyda
grzes pisze:
lesio jeep pisze:co sie porobilo auto na gaz przerabiac :)21 kiedy w Fr mozna na bioetanolu w zblizonej
rozwin temat 8)

http://www.e-biopaliwa.pl/bioinformacje ... tanol.html

ceny w FR sobie mozesz sprawdzic ;)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Podróże i Wyprawy niekomercyjne”