Zdecydowanie wyprawowo-offroadowo.... i zdecydowanie ładne widoczki

Moderator: Misiek Bielsko
uważaj, bardzo ryzykownie jest krytykować Owsiaka w jakikolwiek sposóbMikado pisze:no to teraz wiem na co kasa z orkiestry idzie
oczywiście, poza prowadzeniem orkiestry ma jeszcze działalność gospodarczą - producencką TV i jakieś tam witraże robih0MER pisze:nie miejsce by go oceniać ale wydaje mi się że nie można tak płytko do tego podchodzić
choćby ksztę dla siebie pozostawił to wydaje mi się że mu się należy za to wszystko co osiągnął. i tak byloby malo.
Szukaj, szukaj.....Mikado pisze:no to teraz wiem na co kasa z orkiestry idzie
może lepiej nie, bo w necie radiomaryjni takie bzdety wypisują, że aż żal, np. że owsiak na stałe mieszka na hawajach i tylko na orkiestrę przylatuje do Polskijanusz k160 pisze:Szukaj, szukaj.....Mikado pisze:no to teraz wiem na co kasa z orkiestry idzie
moja siostra pracuje w fundacji, to ciężka praca zorganizować tyle ludzi żeby powstał Finał. Wykonują piękną pracę. Najpierw poczytaj na czym to polega a potem dopiero oceniaj innych. Spróbuj sam zorganizować jakąkolwiek akcję dla dzieciaków choćby kup trochę chemii domowej i zawieź do powiedzmy jakiegokolwiek domu samotnej matki (chyba, że to robisz).Mikado pisze:no to teraz wiem na co kasa z orkiestry idzie
no tutaj akurat się nie do końca zgodzę, bo kasa fundacji jest rzeczywiście b. przejrzysta (czego nie można powiedzieć np. o Lux Veritatis), ale np. imprezy publiczne WOŚP w miastach są organizowane z budżetów gmin i samorządów (instalacje, fajerwerki, scenografia, zabezpieczenie, itp.), koszty relacji TV ponosi TVP, 15 tys. policjantów skierowanych do zabezpieczania wolontariuszy też nie pracuje za darmo, itd. itp.jaqbeko pisze:Działalność Owsiaka jest dość przejrzysta i jeśli ktoś chce może sprawdzić dokładnie na co idą pieniądze.
Gdyby nie orkiestra, to oddziały dziecięce wyglądałyby nieco inaczej. Ostatnio troszkę bywałem w szpitalach i sporo się widzi sprzętu i badań z logiem orkiestry. Cała oprawa na pewno jest droga, ale w znacznej części polega na wolontariacie i dzięki tym ludziom, że im się chce.
ale i tak toną w biurokracji pieniądze, których skarb państwa nie musi wydawać na zakup tego, co już Orkiestra kupiła..Damian pisze:aha, budżet roczny służby zdrowia, o ile dobrze pamiętam, to ponad 6 mld złotychjakby ten bajzel pt. NFZ i państwowa służba zdrowia zaczęto rozpędzać i porządkować, to wszelkie orkiestry nie byłyby potrzebne, zresztą ta kasa to i tak grosze - choć te grosze w całości idą na sprzęt, a nie toną w biurokracji
być możeandrzej:) pisze:@Damian czepiasz się trochę
tu się baaardzo mylisz: 56 mld!Damian pisze: jakby policzyć koszta imprezy w tych kilkudziesięciu miastach to kwota mogłaby nas nieźle zdziwić![]()
aha, budżet roczny służby zdrowia, o ile dobrze pamiętam, to ponad 6 mld złotych
Koszty z pewnością są i to nie małe, ale jak piszesz nie wszystko można przeliczać, no i bez tej oprawy zebrać też by się tyle nie udało.......najważniejsze, że sprawa czysta bo to co zebrane idzie tam gdzie powinno iśćDamian pisze:być możeandrzej:) pisze:@Damian czepiasz się trochę
być może te fajerwerki, wiece i festyny są potrzebne, żeby problem chorych dzieci istniał w świadomości społecznej - a to nieprzeliczalne jest na kasę
niestety nie ma chyba ogólnodostępnej, zebranej informacji ile z budżetów samorządów łącznie poszło na fety z okazji WOŚP, więc żadnych merytorycznych podstaw nie mam poza dywagowaniem luźnym
Chyba jednak zobaczył... z tego co widzę to sam początek imprezy jak na razie wrzucony do neta.h0MER pisze:
poza tym chyba wiele tej libii nie zobaczył. )
Po drodze jeszcze było "cośtamcośtsm Chińskich ręczników"jaqbeko pisze:Niby tak, ale parcie na szkło miał znacznie wcześniej. Zaczynał zdaje się w rozgłośni harcerskiej, potem radio i telewizja i przystanek woodstock.
Wielka orkiestra gra od 93r i to dzięki właśnie temu parciu na szkło udało mu się ją rozkręcić. Rzecz jasna, że nie zrobiłby tego sam, ale on od zawsze był wizytówką i głównym propagatorem tej akcji. Gdyby nie był znany, nikt by za nim nie poszedł. A mówiąc szczerze znam wielu typów, których jest znacznie więcej w mediach a znacznie mniej zrobili.
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość