Albania - klimat, śnieg, temperatury wiosną 2011
Moderator: Misiek Bielsko
Albania - klimat, śnieg, temperatury wiosną 2011
podratuje ktoś informacjami jak wygląda sprawa śniegów wiosną w górach północnoalbańskich i Teth ?
chodzi mi o możliwości przejazdu drogą jak i przeskoczenia z teth do valbone.
Kiedy byłoby możliwe przejechanie samą drogą a kiedy dodatkowo wędrówka piesza?
jako że bylem tam na przelomie sierpnia/wrzesnia to nie moge nic na ten temat powiedziec a na necie też jakos doszukać się nie mogę.
Ma ktoś jakies informacje / doświadczenie?
chodzi mi o możliwości przejazdu drogą jak i przeskoczenia z teth do valbone.
Kiedy byłoby możliwe przejechanie samą drogą a kiedy dodatkowo wędrówka piesza?
jako że bylem tam na przelomie sierpnia/wrzesnia to nie moge nic na ten temat powiedziec a na necie też jakos doszukać się nie mogę.
Ma ktoś jakies informacje / doświadczenie?
Ostatnio zmieniony wt mar 29, 2011 6:31 pm przez h0MER, łącznie zmieniany 1 raz.
- Damian
-
- Kontaktowanie:
Re: Albania - klimat, śnieg, temperatury
parę lat temu droga do Theth była zamknięta aż do końca maja, ale to raczej rzadkość
z tego co czytałem w przewodniku, to zwykle w kwietniu schodzą śniegi z przełęczy
w ogóle do Valbone i Rragam to tylko od strony Bajram Curri, czyli i tak cofka do Fierze i pocisnąć promem do Komani - ale to chyba wiesz
chyba że z buta
z tego co czytałem w przewodniku, to zwykle w kwietniu schodzą śniegi z przełęczy
w ogóle do Valbone i Rragam to tylko od strony Bajram Curri, czyli i tak cofka do Fierze i pocisnąć promem do Komani - ale to chyba wiesz
chyba że z buta

the lifestyle you've ordered is currently out of stock.
LR
LR
no z buta z buta właśnie bym chciał
brzuch mi strasznie urósł
w zasadzie to chce do Valbone autem a do teth przeskoczyć górami na nóżkach
znalazlem w konu stronke: http://www.advbikers.com/site/pl
wlasnie wyjechali na przełomie maja/czerwca i widze ze wygląda dokladnie tak jakbym chciał. Z pogodą jednak różnie bywa ale moze sie uda trafic na taki uklad
ah te krokusy
brzuch mi strasznie urósł

w zasadzie to chce do Valbone autem a do teth przeskoczyć górami na nóżkach

znalazlem w konu stronke: http://www.advbikers.com/site/pl
wlasnie wyjechali na przełomie maja/czerwca i widze ze wygląda dokladnie tak jakbym chciał. Z pogodą jednak różnie bywa ale moze sie uda trafic na taki uklad

ah te krokusy

- Damian
-
- Kontaktowanie:
cytując mojego kolegę: "po co iść jak można dojechać"
ale co prawda to prawda - Prokletije są warte trekkingu 

LR
LR
My w tym roku też celujemy w wyjazd Czarnogóra i Albania na przełomie maja i czerwca. Mam nadzieję, że pogoda będzie "normalna" i obejdzie się bez pługa
.

- Lorry
- jestem tu nowy...
- Kontaktowanie:
W ubiegłym roku w pierwszych tygodniach maja droga była zasypana,
ale zima była ciężka. W tym roku myśle że będzie przejezda.
ale zima była ciężka. W tym roku myśle że będzie przejezda.
Lepiej mieć parkinsona i troche rozlać
niż alchajmera i zapomnieć sie napić.
niż alchajmera i zapomnieć sie napić.
Na początku maja 2008 tez nie dało sie przejechac. Mimo, że zima u nas nie była zbyt agresywna.
no maj jezeli chodzi o termin bylby dla mnie idealny jednak zbyt wiele obaw się pojawia odnosnie pogody
Damian: odnosnie tego chodzenia to tak nie do końca. Chcę skoczyć do Valbone bo w ubieglym roku nie bylem. W teth bylem nocą ale prawie całą trasę 'do' i 'z' przejechałem za dnia. Więc tak sobie wymarzyłem że fajną opcją na zaliczenie Teth byłoby przeskoczenie tego pasma.
Nie wykluczone ze jak tam padnę w połowie z wyczerpania to zejdę do Teth dopiero z lawiną
Przygladajcie się zatem zwłokom koło drogi. Jak będą wyglądały na polskie to weźcie je do kraju
a tak na marginesie:
chyba już pytalem ale pewnie nie dostałem odpowiedzi bo nie kojarze bym ją znał:
Czy przejechał ktoś już tą trasą z czarnogóry do kosova?
http://maps.google.pl/maps?f=d&source=s ... 27158&z=11
albo czy jest przejście z macedonii (mavrovo) do kosova na tej trasie?
Damian: odnosnie tego chodzenia to tak nie do końca. Chcę skoczyć do Valbone bo w ubieglym roku nie bylem. W teth bylem nocą ale prawie całą trasę 'do' i 'z' przejechałem za dnia. Więc tak sobie wymarzyłem że fajną opcją na zaliczenie Teth byłoby przeskoczenie tego pasma.
Nie wykluczone ze jak tam padnę w połowie z wyczerpania to zejdę do Teth dopiero z lawiną

Przygladajcie się zatem zwłokom koło drogi. Jak będą wyglądały na polskie to weźcie je do kraju

a tak na marginesie:
chyba już pytalem ale pewnie nie dostałem odpowiedzi bo nie kojarze bym ją znał:
Czy przejechał ktoś już tą trasą z czarnogóry do kosova?
albo czy jest przejście z macedonii (mavrovo) do kosova na tej trasie?
Witam. Byliśmy w Albani w 2008 w maju. Pierwsza nasza trasa wiodła włśnie do Thet, dotarlismy jedynie do przełęczy, ale ostatnie 200 metrów na nogach bo droga była zasypana. Ostanie ok. 2 km dojazd był mozliwy dzieki temu że droga była udrażniana przez ładowarko/spycharkę. Wykopany tunel w sniegu miał miejscami 1,5 m głębokości. Możecie liczyć, że jak dotrzecie to już drogę przekopią. Ale obawiam się że w głębi gór będzie gorzej. Rok póżniej byliśmy tam latem i przekonany jestem że im dalej tym gorzej. Na dowód załączył bym zdjecia, ale..... dalej tego nie potrafię 

Nivką też można
- Damian
-
- Kontaktowanie:
no piękna sprawa zobaczyć ten szlak zimą!
podobno wiosna w prokletije jest przepiękna, góry purpurzą krokusami...my byliśmy w sierpniu, prokletije były zielone, ale już centralna i południowa szkipejra spalona słońcem na jasny brąz
podobno wiosna w prokletije jest przepiękna, góry purpurzą krokusami...my byliśmy w sierpniu, prokletije były zielone, ale już centralna i południowa szkipejra spalona słońcem na jasny brąz
LR
LR
gibson, ile was jedzie? ile aut i czy plan sie nie zmienil?
ja cos czuje ze wyjedziemy kolo 4tego czerwca a ile aut to nie wiem bo dopiero teraz zaczynam gromadzic ekipe.
Moze bylaby opcja gdzies sie tam spotkac jakby wszystkim sie powiodło?
ja cos czuje ze wyjedziemy kolo 4tego czerwca a ile aut to nie wiem bo dopiero teraz zaczynam gromadzic ekipe.
Moze bylaby opcja gdzies sie tam spotkac jakby wszystkim sie powiodło?
Na razie planujemy wyjazd koło 27 maja w 2 auta. Co z tego wyjdzie to się dopiero okaże pewnie w ostatniej chwili. Zwykle jakoś udało nam się dopasować do planowanego terminu, ale kilku z nas ma nie do końca rozwiązane sprawy z robotą, więc mogą być jakieś ruchy. O aktualnościach będziemy na bieżąco informować w tym wątku. Spotkać się gdzies po drodze - bardzo chętnie.
Re: Albania - klimat, śnieg, temperatury wiosną 2011
oka. troszke zatem zmodyfikowalem Topic by bylo jasne o co chodzi
moja wstepna trasa wygląda tak:
http://maps.google.com/maps/ms?ie=UTF&m ... c1ead3d065
jakby sie miala z kims pokryc choć po części to skoordynujemy czas z miejscem i wyznaczymy punkt zborny
moja wstepna trasa wygląda tak:
http://maps.google.com/maps/ms?ie=UTF&m ... c1ead3d065
jakby sie miala z kims pokryc choć po części to skoordynujemy czas z miejscem i wyznaczymy punkt zborny

Re: Albania - klimat, śnieg, temperatury wiosną 2011
Temat coś umarł, jakaś większa ekipa chętna może na ten wyjazd?
Jest:
L200 01r 2,5TD 31" BFG M/T
Jeep WJ 3,1 TD
Było:
Pajero 89r 2,5TD
Terrano I 3.0L BFG A/T
L200 01r 2,5TD 31" BFG M/T
Jeep WJ 3,1 TD
Było:
Pajero 89r 2,5TD
Terrano I 3.0L BFG A/T