Turcja w 5 dni
Moderator: Misiek Bielsko
Turcja w 5 dni
Wychodzi na to, ze podczas wakacyjnego tripu bedziemy mieli 5 dni na Turcje. To niestety tyle co nic ale jak sie nie ma co sie lubi to sie lubi co sie ma. Wjezdzamy od Bulgarii, mysle, ze przynajmniej dzien spedzimy w Stambule. No i podpowiedzcie co jeszcze mozna w zasiegu dotknac, zeby sie nie ujechac niewiadomo jak a jednoczesnie nie krecic sie po wybrzezu morza czarnego? Wycieczka z dzieciakami, wiec tez nie chcemy latac po milion kilometrow dziennie.
Czy morze Marmara warte jest objechania? Czy poleciec bardziej na wschod? Kapadocja raczej nie bedzie w zasiegu, bo z mapy wychodzi mi ze to daleko.
Czy morze Marmara warte jest objechania? Czy poleciec bardziej na wschod? Kapadocja raczej nie bedzie w zasiegu, bo z mapy wychodzi mi ze to daleko.
Kapec, disco 300TDi '97,
Re: Turcja w 5 dni
Stambuł jest niesamowitym miastem - jeden dzień to nic, szczególnie, że stopień zakorkowania przerasta nawet wyobrażenia Warszawiaka (może Krakusy z centrum znają te klimaty:) ). Moja rada - wjechać o świcie lub w nocy, przenocować dwa razy, wyjechać o świcie lub w nocy (ale w nocy znaczy w nocy, po o 22 to jeszcze ruch na maxa). Poza tym byłem w Kapadocji - fajnie, Turcja mi się bardzo podoba. Na trasie z wybrzeża do Kapadocji było wszystko - lasy, stepy/pustynia, pola - przepiękne krajobrazy. Ludzie mili, kierowcy twardzi
. Niestety o okolicach Stambułu nic nie moge powiedzieć.

Była Alfa 4x4, było Pajero, są Ssangyong i Subaru
.
Ostatnio zmieniony pn wrz 09, 2013 8:12 pm przez mazeno, łącznie zmieniany 1 raz.
Nie trzymam Kobiet w domu...
erpe_roman
Za tęczowym mostem: Ranger, Fiorino, Hąda, Pajero, Frontera, Sintra
erpe_roman
Za tęczowym mostem: Ranger, Fiorino, Hąda, Pajero, Frontera, Sintra
Objechać - nie warto. Od Stambułu w kierunku płd.-wschodnim tylko przemysł i betoniarnie - jedna na drugiej. Robią tam beton i asfalt, normalnie masakra. Południowe wybrzeże Marmara też niespecjalnie ciekawe. Miejscowość Winaros dosyć ciekawa pod względem ludności - byli Grecy ale woda w całym morzu generalnie do dupy bo brudna. Troja to jedna kupa kamieni i drewniany koń - ot wszystko... Półwysep Gallipoli bardzo malowniczy - porośnięty setkami upraw słonecznika, a w tle przepływające kontenerowce przez cieśninę Dardanele. Tam było fajnie.kapec pisze:Czy morze Marmara warte jest objechania? Czy poleciec bardziej na wschod? Kapadocja raczej nie bedzie w zasiegu, bo z mapy wychodzi mi ze to daleko.
Jak masz 5 dni, to tak jak napisał Blues4x4 - przeznacz na Stambuł. Byłem tam dwa razy po kilka dni i jeszcze mi mało.
Pozdrawiam
podczas urlopu nikt by mnie
wyciągnął do metropolii - hałas ,zgiełk itd....brrr
wyciągnął do metropolii - hałas ,zgiełk itd....brrr
gg4987422
LR D2 -skurwiel
Rakieta - resorak nie-do-zajechania
LR D2 -skurwiel
No wlasnie mam podobne podejscie. Istambul zaliczyc trzeba, ale mysle, ze max 1 pelny dzien i wio dalej.
Kapec, disco 300TDi '97,
Jak widzę korki i ten cały butel - to się czuje jak w domu - po co wyjeżdżać więc ?
pogadaj z mazeniakiem - była ostatnio ta menda tam
pisał gdzieś ,że miał hotel za 2 dolary
nie wspomniał tylko ,że musiał gary wymyć
i kible lizolem jechać
pogadaj z mazeniakiem - była ostatnio ta menda tam
pisał gdzieś ,że miał hotel za 2 dolary

nie wspomniał tylko ,że musiał gary wymyć
i kible lizolem jechać
gg4987422
LR D2 -skurwiel
LR D2 -skurwiel
Też nie jestem zwolennikiem metropolii, ale jest kilka, które zasługują na więcej niż jeden dzień. Mają swój klimat i mimo ogromnego postępu można się w nich cofnąć w czasie.
Dawny Konstantynopol daje taką możliwość. Może poczytaj coś o nim na początek?
Zwłaszcza, gdy jest tak ograniczony limit czasu.
Dawny Konstantynopol daje taką możliwość. Może poczytaj coś o nim na początek?
Zwłaszcza, gdy jest tak ograniczony limit czasu.
Się te boćki nalatają... Elwood
Ja to bym z tymi korkami w Istambule nie przesadzał. Ruch na ulicach owszem, zajebisty - zarówno samochodowy jak i pieszy ale rozwiązania ulic na tyle dobre, że o korkach nie ma mowy. Inna sprawa to parkowanie. Na ulicach raczej można zapomnieć. Lepiej od razu wjechać na OTOPARK i olać szukanie wolnego miejscaselim pisze:Jak widzę korki i ten cały butel - to się czuje jak w domu - po co wyjeżdżać więc ?
.
Ostatnio zmieniony pn wrz 09, 2013 8:12 pm przez mazeno, łącznie zmieniany 1 raz.
sie klika w telefonie: dodaj punkt do ulubionych a potem navi cie zaprowadzi do auta
jeszcze mi powiedz ze analogiem robisz to zdjęcie

jeszcze mi powiedz ze analogiem robisz to zdjęcie

.
No to jeszcze jedno pytanie: jak tam jest z noclegami? Preferujemy namioty wiec czy jest gdzies w okolicy istambulu jakies miejsce nad morzem czy innym ciekiem wodnym zeby je rozbic czy raczej trzeba nastawic sie na wynajem kwaterunku? Z dzieciakami bedzie nas 17 osob a dobrze by bylo zakwaterowac sie razem. No chyba, ze w centrum znajdziemy jakis kemping ale szukam i cos marnie ze znalezieniem namiarow.
Kapec, disco 300TDi '97,
.
Na wschód od Stambułu nad morzem Marmara nic nie znajdziesz - same betoniarnie, porty i fabryki asfaltu i innego śmierdzącego syfu. Nad morzem Czarnym po stronie azjatyckiej nie byłem.kapec pisze:Dzieki wielkie za info, mam nadzieje ze cos wynajdziemy
Spałem kilka nocy na kempingu w Silivri, ok. 60 km na zachód od Stambułu:
http://www.semizkummocamp.com/englishweb.asp
więc dojazd miałbyś ekspresowy.
Bylem wrocilem.
Tak na szybko. Na 2tygodniowy wyjazd za daleko jak sie jedzie bez napinania i z dzieciakami. Dojechalismy do Kapadocji, chwile sie tam pokrecilismy i nazad. Lacznie zrobilem cos kolo 6500km. Zahaczylismy w drodze tam o Maramuresz, nazad przejechalismy wybetonowana transalpine.
Turcja mnie nieco zaskoczyla. Trudno nazwac to rozczarowaniem ale myslalem, ze w azjatyckiej czesci bedzie bardziej dziko. Spodziewalem sie nieco bardziej albanskiego krajobrazu. Tymczasem wszedzie gdzie mozna sa uprawy, kazdy kawalek ziemi gdzie mozna cos uprawiac jest uprawiany.
Ceny poza miejscami turystycznymi znosne, w istambule czy kapadocji drogo.
Tak na szybko. Na 2tygodniowy wyjazd za daleko jak sie jedzie bez napinania i z dzieciakami. Dojechalismy do Kapadocji, chwile sie tam pokrecilismy i nazad. Lacznie zrobilem cos kolo 6500km. Zahaczylismy w drodze tam o Maramuresz, nazad przejechalismy wybetonowana transalpine.
Turcja mnie nieco zaskoczyla. Trudno nazwac to rozczarowaniem ale myslalem, ze w azjatyckiej czesci bedzie bardziej dziko. Spodziewalem sie nieco bardziej albanskiego krajobrazu. Tymczasem wszedzie gdzie mozna sa uprawy, kazdy kawalek ziemi gdzie mozna cos uprawiac jest uprawiany.
Ceny poza miejscami turystycznymi znosne, w istambule czy kapadocji drogo.
Kapec, disco 300TDi '97,
No cóż. Ten kraj też się zmienia, i to tym szybciej, im bardziej turystyczna miejscówkakapec pisze:Trudno nazwac to rozczarowaniem ale myslalem, ze w azjatyckiej czesci bedzie bardziej dziko. Spodziewalem sie nieco bardziej albanskiego krajobrazu.

- xbartman
- jestem tu nowy...
- Kontaktowanie:
kapec - napisz proszę coś więcej. Gdzie nocowaliście w Stambule i w Kapadocji, jakieś inne miejscówki. Co jeszcze wg Ciebie warto zobaczyć. Jakieś dodatkowe spostrzeżenia. My ruszamy 13 sierpnia chcemy zrobić kółko po zachodniej części Turcji czyli Stambuł, Kapadocja, Green Canyon, Pumukkale, Izmir, Troja. Planujemy na wyjazd ok. 3 tygodnie.
Jeep GC 4.0
www.w4stronyswiata.com
www.w4stronyswiata.com
.
Pare fot
https://picasaweb.google.com/koposiakapec/Wakacje2011
tyle, ze to z calej wycieczki a nie z samej turcji.
Co do noclegow: w Istambule spalismy nocke w hostelu w samym centrum starego miasta (25 lirow na leb ze sniadaniem pozalsieboze), jakies 1000m od Haga Sofja, pozniej dzionek polazilismy po miescie i na noc pojechalismy nad morze czarne do Sile. W Kapadocji z kolei raz spalismy na sciernisku, bo sie sciemnilo i nie zdazylismy dojechac do Goreme a nic innego nam w oko nie wpadlo,. W samym Goreme sa kempingi, cena ok 15TL za leb, jeden nawet z basenem. My spalismy na polnoc od Ihlara nad rzeka.
Mazeno. Takich jak na twoich fotkach wiosek widzielismy sporo, wystarczy zjechac z autostrady. Ale nijak ma sie to do krajobrazow albanskich chocby dlatego, ze jak na moje cala turcja jaka widzialem to jedna wielka uprawa i ciagle mialem wrazenie, ze jestem na czyjejs ziemi.
https://picasaweb.google.com/koposiakapec/Wakacje2011
tyle, ze to z calej wycieczki a nie z samej turcji.
Co do noclegow: w Istambule spalismy nocke w hostelu w samym centrum starego miasta (25 lirow na leb ze sniadaniem pozalsieboze), jakies 1000m od Haga Sofja, pozniej dzionek polazilismy po miescie i na noc pojechalismy nad morze czarne do Sile. W Kapadocji z kolei raz spalismy na sciernisku, bo sie sciemnilo i nie zdazylismy dojechac do Goreme a nic innego nam w oko nie wpadlo,. W samym Goreme sa kempingi, cena ok 15TL za leb, jeden nawet z basenem. My spalismy na polnoc od Ihlara nad rzeka.
Mazeno. Takich jak na twoich fotkach wiosek widzielismy sporo, wystarczy zjechac z autostrady. Ale nijak ma sie to do krajobrazow albanskich chocby dlatego, ze jak na moje cala turcja jaka widzialem to jedna wielka uprawa i ciagle mialem wrazenie, ze jestem na czyjejs ziemi.
Kapec, disco 300TDi '97,
- Damian
-
- Kontaktowanie:
the lifestyle you've ordered is currently out of stock.
LR
LR
coś mi sie wydaje że od południowej strony podjazd