Górami od morza do oceanu

czyli wyjazdy te bliskie i te bardzo dalekie

Moderator: Misiek Bielsko

szwendała
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Górami od morza do oceanu

Post autor: szwendała » pn lip 04, 2011 2:13 pm

BEZ: granic, wiz, żebrzących dzieci i celników, polujących na turystów policjantów i ekologów, konfliktów z tubylcami, obrzucania łajnem i kamieniami, naganiaczy oraz przepustek.
Z: kilkoma tysiącami km. tras off-roadowych o różnym stopniu trudności, ekscytującymi i także widokowymi trasami on-road, ciepłym morzem i oceanem oraz zbiornikami wodnymi i rzekami do kąpieli oraz miejsca biwakowe na trasie.
Fotki z takiej trasy na www.coyot.pl/galeria/wyprawy/pireneje-2011

mazeno

Re: Górami od morza do oceanu

Post autor: mazeno » pn lip 04, 2011 4:42 pm

> BEZ: granic, wiz, żebrzących dzieci i celników, polujących na turystów policjantów i ekologów,
> konfliktów z tubylcami, obrzucania łajnem i kamieniami, naganiaczy oraz przepustek.
lojeeeeee, ale nuda!...
;)

Awatar użytkownika
nomad-ka

Kontaktowanie:

Post autor: nomad-ka » pn lip 04, 2011 10:20 pm

mazeno pisze:> BEZ: granic, wiz, żebrzących dzieci i celników, polujących na turystów policjantów i ekologów,
> konfliktów z tubylcami, obrzucania łajnem i kamieniami, naganiaczy oraz przepustek.
lojeeeeee, ale nuda!...
;)

Łoj tam, marudzisz :wink: Ale z polowaniem na turystów to nie do końca tak, w życie weszły nowe regulacje Ley de Montes (prawa górskiego): proszę, info z hiszpańskiego forum offroadowego - można google translatora użyć: http://solo4x4.mforos.com/1654232/99946 ... mportante/
Patrolek Y61 2,8 td Grrr... Mój ci on! :D
nomad-instinct.com

Awatar użytkownika
Damian

Kontaktowanie:

Post autor: Damian » pn lip 04, 2011 10:41 pm

słabo z tą ustawą :/

dodam jeszcze, że jak byłem w 2008 to po stronie francuskiej był zakaz wjazdu katr-katr na drogi szutrowe 48h po opadach deszczu ze względu na bezpieczeństwo turystów...taki to ofrojd, panie szanowny, społecznie odpowiedzialny :lol:
the lifestyle you've ordered is currently out of stock.

LR

szwendała
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: szwendała » wt lip 05, 2011 9:27 am

Nie wiem czy to nie jest martwa ustawa albo tylko projekt. Nie rozumiem tego więc zeznam tylko co wiem w sprawie.
Offroadowo poruszaliśmy się wg roadbooka Vibraction trasa 4 katalońska i trasa 3 wokół Andory te obie trasy to ponad 1100 km po górach, halach i pastwiskach, czyli w sumie takie kozackie i maramuresz razem pomnożone przez 2 czyli jazda offroad przelewała się nam uszami( jazda od 8 do 20 z godzinną przerwą na obiad i paroma na zrobienie fotek a i tak dziennie nigdy nie przejechaliśmy więcej niż 120km) Nie przekraczaliśmy żadnych zakazów a w wielu miejscach były drogowskazy na trasy 4x4. W parku narodowym przez który biegła trasa spotykaliśmy uzbrojonych strażników przyrody którzy nas tylko pozdrawiali.Zapis aby nie poruszać się po deszczu jest trudny do zastosowania ponieważ my nocując w górach na trasie, mieliśmy raz nocny deszczyk a raz ulewę i faktycznie na drugi dzień jazda w pierwszej połowie dnia była mało komfortowa ze względu na śliskość a usuwanie i przejazdy przez rumowiska skalne na drodze też zajmowały sporo czasu ale sądzę że nawet gdybyśmy czekali te 48 godzin to też nikt by ich nie uprzątnął. We Francji spotkaliśmy się z zakazami jazdy niektórymi trasami po 20 (zmroku) ale były to chyba słuszne zakazy bo nawet w dzień trasa była bardzo ekscytująca a najczęstszą komendą pilota było O Boże trzymaj się lewej strony.

Awatar użytkownika
grzes

Kontaktowanie:

Post autor: grzes » wt lip 05, 2011 12:09 pm

spoko w weekend zaczynam trasy 5 i 10 :-) Pireneje sa super w tym roku dokladnie chce przejechac od Collioure az po Atlantyk. Glownie hiszpanska strona, a pozniej powrot na pd Francji najpewniej juz asfaltem...
Jak wroce to cos naskrobie o tym jak bylo :-)
Wasze fotki :)2 :)2 :)2

a jak trudnosci terenowe ?? Outlander i Rav4 dadza rade czy jest wesolo ?

Awatar użytkownika
Blues4x4

Post autor: Blues4x4 » wt lip 05, 2011 1:17 pm

Zbyniek, a szlafroczki rano były?

PZDR
Elwood
Się te boćki nalatają... Elwood

szwendała
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: szwendała » wt lip 05, 2011 3:46 pm

Trasa 4 bez problemów jeśli jest sucho i nie żal Ci lakieru, reduktor bardzo przydatny. Trasa wokół Andory trochę gorzej Disco 3 bez liftu musiało się wycofać z części ze względu na kamole.
Szlafroczki obowiązkowe jako część rytuału, tym bardziej że miejsca więcej

Adventuretour_pl
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Adventuretour_pl » śr lip 06, 2011 9:36 pm

szwendała pisze:Trasa 4 bez problemów jeśli jest sucho i nie żal Ci lakieru,
Niektóre trasy są niezwykle wymagające i czasami trzeba zostawić coś więcej niż tylko lakier :)

Awatar użytkownika
grzes

Kontaktowanie:

Post autor: grzes » śr lip 06, 2011 11:27 pm

Adventuretour_pl pisze: Niektóre trasy są niezwykle wymagające i czasami trzeba zostawić coś więcej niż tylko lakier :)
mam wrazenie ze piszesz zeby napisac, to tak oglednie po paru twoich postach...
oczywiscie moge sie mylic...

ODPOWIEDZ

Wróć do „Podróże i Wyprawy niekomercyjne”