9 do 10 dni majowych 2012 - Rumunia
Moderator: Misiek Bielsko
9 do 10 dni majowych 2012 - Rumunia
Witam
szukam pomysłu na ciekawe góra 10 dni w Rumunii ... z tego gąszczu pieknych widoków i tras trudno wybrac coś na pierwszy raz :) i zmieścić się w tym przedziale czasowym
będe wdzieczna za jakieś wskazówki bardziej doświadczonych :)
szukam pomysłu na ciekawe góra 10 dni w Rumunii ... z tego gąszczu pieknych widoków i tras trudno wybrac coś na pierwszy raz :) i zmieścić się w tym przedziale czasowym
będe wdzieczna za jakieś wskazówki bardziej doświadczonych :)
- Damian
-
- Kontaktowanie:
Re: 9 do 10 dni majowych 2012 - Rumunia
maj jest słaby, wysokogórskie szlaki (pow. 2000 mnpm) raczej na pewno będą nieprzejezdne
the lifestyle you've ordered is currently out of stock.
LR
LR
no cóż .... może spróbujemy poniżej 2000
chyba sa i takie trasy? Czekam jeszcze na mapy.

- Damian
-
- Kontaktowanie:
oczywiście, nawet większość
mimo wszystko zachęcam do próby zmiany terminu na co najmniej połowę czerwca
mimo wszystko zachęcam do próby zmiany terminu na co najmniej połowę czerwca
LR
LR
Witam,
Ja też jestem zainteresowany Majowym terminem w Rumunii. Gdybyście mieli jakieś info wyjazdu ad hoc lub
imprezy zorganizowanej z chęcią poznam szczegóły.
pozdrawiam
Ja też jestem zainteresowany Majowym terminem w Rumunii. Gdybyście mieli jakieś info wyjazdu ad hoc lub
imprezy zorganizowanej z chęcią poznam szczegóły.
pozdrawiam
Vesa
ex 2x Y60, teraz GU4 3.0 - turystyk.
ex 2x Y60, teraz GU4 3.0 - turystyk.
A czy w Czarnogórze w maju też jest jeszcze biało w górach 

NISSAN PATROL Y 61, 6.5 TD V8
GG10114884

GG10114884
też z chęcią pisałbym się, na razie w charakterze pilota 

Seba Lodz
MAM SYNKA
GG - 1103907
MAM SYNKA

GG - 1103907
-
-
Jest to miejscami wielce prawdopodobne.LANDEK pisze:A czy w Czarnogórze w maju też jest jeszcze biało w górach
Spodziewam się że temperatury pomimo maja nas nie rozpieszczą ... po ostatniej nocy w Zelengore w lipcu ... to ten maj faktycznie mnie straszy. Ale ... jak nie w maju to kiedy , no nie ma jak na wakcje to ja chcę gdzie indziej
a obiecałam mojemu kierowcy ze Rumunia w tym roku będzie 

Masz dwie podstawowe trasy do zaliczenia: TransAlpina i TransFogarska obie cudne;) niestety od ubiegłego roku ucywilizowane i wylane asfaltem (tj jedna z nich była już wcześniej asfaltowa a drugą "zepsuli" w ubiegłym roku). Co nie zmienia faktu że widoki są cudne i warte poświęcenia im kilku dni. Jeżeli pojedziesz autem przystosowanym do jeżdżenia po kamykach wielkości telewizora 14" to spokojnie możesz z tych tras zjechać obierając azymut na szczyt góry która spodoba Ci się najbardziej i dojedziesz!!! Czasami będziesz musiał jechać ostrożniej przez pastwiska bo owce specjalnie chętnie nie schodzą z przed maski
.
Rumunia jest piękna, dzika i bezpieczna - piszę oczywiście o wsiach i bezdrożach, miast nie znam, przez miasta wyłącznie przejeżdżaliśmy. Byliśmy w ubiegłym roku na przedłużony weekend w sierpniu z 2ką małych dzieci (2,5 i 4 lata), spaliśmy w aucie (LR Discovery dostosowane do potrzeb sypialnych) w szczerych polach... Bajka! W Polsce bym się tak nie odważył.
Nocą uważaj na dzikie/luzem pałętające się konie, nie przestrzegają przepisów ruchu drogowego, nie posiadają oświetlenia ani odblasków, nie ustępują pierwszeństwa i włażą pod na drogę. O mało nam taki "przyszły kabanos" do auta nie wszedł w trakcie powrotu z transfogarskiej. Tak na poważnie to te konie wyglądają rewelacyjnie, nie boją się i nie spętane biegają po jakichś hektarach... nie wiem czy są dzikie, czy tylko inaczej chowane - krowy tez tam chodziły samopas a dzikie raczej nie były
. Ogólnie Rumunie zdecydowanie polecam.

Rumunia jest piękna, dzika i bezpieczna - piszę oczywiście o wsiach i bezdrożach, miast nie znam, przez miasta wyłącznie przejeżdżaliśmy. Byliśmy w ubiegłym roku na przedłużony weekend w sierpniu z 2ką małych dzieci (2,5 i 4 lata), spaliśmy w aucie (LR Discovery dostosowane do potrzeb sypialnych) w szczerych polach... Bajka! W Polsce bym się tak nie odważył.
Nocą uważaj na dzikie/luzem pałętające się konie, nie przestrzegają przepisów ruchu drogowego, nie posiadają oświetlenia ani odblasków, nie ustępują pierwszeństwa i włażą pod na drogę. O mało nam taki "przyszły kabanos" do auta nie wszedł w trakcie powrotu z transfogarskiej. Tak na poważnie to te konie wyglądają rewelacyjnie, nie boją się i nie spętane biegają po jakichś hektarach... nie wiem czy są dzikie, czy tylko inaczej chowane - krowy tez tam chodziły samopas a dzikie raczej nie były

dziękiFrag1975 pisze:Masz dwie podstawowe trasy do zaliczenia: TransAlpina i TransFogarska obie cudne;) niestety od ubiegłego roku ucywilizowane i wylane asfaltem (tj jedna z nich była już wcześniej asfaltowa a drugą "zepsuli" w ubiegłym roku). Co nie zmienia faktu że widoki są cudne i warte poświęcenia im kilku dni. Jeżeli pojedziesz autem przystosowanym do jeżdżenia po kamykach wielkości telewizora 14" to spokojnie możesz z tych tras zjechać obierając azymut na szczyt góry która spodoba Ci się najbardziej i dojedziesz!!! Czasami będziesz musiał jechać ostrożniej przez pastwiska bo owce specjalnie chętnie nie schodzą z przed maski.
Nocą uważaj na dzikie/luzem pałętające się konie, nie przestrzegają przepisów ruchu drogowego, nie posiadają oświetlenia ani odblasków, nie ustępują pierwszeństwa i włażą pod na drogę. O mało nam taki "przyszły kabanos" do auta nie wszedł w trakcie powrotu z transfogarskiej. Tak na poważnie to te konie wyglądają rewelacyjnie, nie boją się i nie spętane biegają po jakichś hektarach... nie wiem czy są dzikie, czy tylko inaczej chowane - krowy tez tam chodziły samopas a dzikie raczej nie były. Ogólnie Rumunie zdecydowanie polecam.

- tkocy20
jeśli wystarczy Ci widok z Transfogarskiej i Transalpiny to nie jedź tam terenową padliną tylko wygodnym suvem czy też inną osobówką ale zdecydowanie nie w maju.
Co do terminu to raczej uznałbym go za szaleństwo. Transfograska otwierana jest "płynnie" w zależności od pogody i strat zimowych http://www.transfagarasan.net/arhiva.html . Szansa na otwarcie całości na początku maja jest praktycznie żadna. W zeszłym roku był to początek lipca. Jeśli nie lubicie "polarnych" klimatów wyjeżdżanie powyżej 1200 metrów w maju oznacza spanie nocą w kilkustopniowym mrozie i przekopywanie się przez resztki śniegu w miejscach w których mały błąd może kosztować życie. Okolice obu tras to takie wielkie Tatry z kupą szczytów około 2500 metrów. Co do tras to każdy ma swoje własne przemyślenia i doświadczenia ale wczesne terminy zdecydowanie wskazują na niższe góry. I tak będziecie zachwyceni, bo znajdziecie olbrzymie rumuńskie Bieszczady bez kupy ludzi. Bawcie się mapą i GPSem i znajdźcie swoje własne "dziwy" natury. Są tu zresztą do odnalezienia w archiwum naprawdę dobrze udokumentowane wyjazdy z całą masą waypointów i dokumentacją zdjęciową. Wpisz Rumunia i szukaj ciekawostek. Osobiście radzę przemyśleć pierwszy wyjazd z kimś kto robi tam komercyjne wyjazdy bo z dala od asfaltu lekko raczej nie będzie.
Co do terminu to raczej uznałbym go za szaleństwo. Transfograska otwierana jest "płynnie" w zależności od pogody i strat zimowych http://www.transfagarasan.net/arhiva.html . Szansa na otwarcie całości na początku maja jest praktycznie żadna. W zeszłym roku był to początek lipca. Jeśli nie lubicie "polarnych" klimatów wyjeżdżanie powyżej 1200 metrów w maju oznacza spanie nocą w kilkustopniowym mrozie i przekopywanie się przez resztki śniegu w miejscach w których mały błąd może kosztować życie. Okolice obu tras to takie wielkie Tatry z kupą szczytów około 2500 metrów. Co do tras to każdy ma swoje własne przemyślenia i doświadczenia ale wczesne terminy zdecydowanie wskazują na niższe góry. I tak będziecie zachwyceni, bo znajdziecie olbrzymie rumuńskie Bieszczady bez kupy ludzi. Bawcie się mapą i GPSem i znajdźcie swoje własne "dziwy" natury. Są tu zresztą do odnalezienia w archiwum naprawdę dobrze udokumentowane wyjazdy z całą masą waypointów i dokumentacją zdjęciową. Wpisz Rumunia i szukaj ciekawostek. Osobiście radzę przemyśleć pierwszy wyjazd z kimś kto robi tam komercyjne wyjazdy bo z dala od asfaltu lekko raczej nie będzie.
z wiekiem rośnie ilość osób mogących jedynie pocałować mnie w ....
te rumuńskie Bieszczady , to co konkretnie miałeś na myśli? Tak się trochę zastanawiam ... bo jak mam już jechac to chciałabym więcej zobaczyc i ... prędko drugi raz nie pojadę ... a w lipcu? kurcze no wolę morze ... no mam dylemat 

- tkocy20
Rumuńskie góry o wysokości do 2000 metrów wyglądają jak Bieszczady są tylko kilkaset metrów wyższe. czyli jeździsz po kopcach obrośniętych częściowo lasem a na wierzchu piękne rozległe połoniny. I te góry dają szansę wjechać samochodem albo wygodnie wejść nawet na wysokość ponad 2000 metrów. Widoki i wrażenia niezapomniane. Widzisz skąd przyjechałaś i dokąd zmierzasz na odległość wielu kilometrów. I to wszystko prawie legalnie, bez tłumów. Bez ludzi prawie w ogóle
Tylko przyroda. Ale nie w maju
W maju będzie hardcore. Też fajnie ale możliwe są traumatyczne wspomnienia
powodzenia

powodzenia
z wiekiem rośnie ilość osób mogących jedynie pocałować mnie w ....
też lece do rumunii na majówkę
w planie Apuseni a jak warunki pozwolą to fogary.
spodziewam się hardcore'u rzecz jasna choć w maramureszu w drugiej polowie czerwca nie bylo zle to koncem lipca 2009 na fogarach troche zimnawo (śniegu nie bylo... chyba ze sie dlugo szukalo to jakies resztki sie znalazlo)
Może nei bedzie tak zle.
Skąd wziąć aktualne dane pogodowe fogarów? bo szukalem kamer internetowych ale jakos mi to nie idzie...
w planie Apuseni a jak warunki pozwolą to fogary.
spodziewam się hardcore'u rzecz jasna choć w maramureszu w drugiej polowie czerwca nie bylo zle to koncem lipca 2009 na fogarach troche zimnawo (śniegu nie bylo... chyba ze sie dlugo szukalo to jakies resztki sie znalazlo)
Może nei bedzie tak zle.
Skąd wziąć aktualne dane pogodowe fogarów? bo szukalem kamer internetowych ale jakos mi to nie idzie...
Homerek ...z kim tam jedziesz ?
pamiętaj ...na całych urdelach jest zakaz jazdy
poza transalpiną
pamiętaj ...na całych urdelach jest zakaz jazdy
poza transalpiną
gg4987422
LR D2 -skurwiel
Rakieta - resorak nie-do-zajechania
LR D2 -skurwiel
- Damian
-
- Kontaktowanie:
jak to na całych? oficjalnie zakazem objęty cały masyw?
czy piszesz tylko o tabliczce na zjedzie z 67C na strategikę?
czy piszesz tylko o tabliczce na zjedzie z 67C na strategikę?
LR
LR
-
- jestem tu nowy...
- Kontaktowanie:
tu są kamerki http://www.jurnalul.ro/webcam/camere-la-munte.html ...h0MER pisze:Skąd wziąć aktualne dane pogodowe fogarów? bo szukalem kamer internetowych ale jakos mi to nie idzie...
pozdrawiam
TLC HDJ 100
o! supcio dziekowac!
selimek: no lecim z kumplem z wiochy ode mnie. przypuszczalnie tylko 2 auta ale moze chwile bedzie 3ci jednak potem odłączają sie i lecą do mongolii
jak się chcesz przyłączyc to nie widze problemu. ale jak bedzie padac to trzeba bedzie duzo pić... bo zimno bedzie
trase mniej wiecej znasz
selimek: no lecim z kumplem z wiochy ode mnie. przypuszczalnie tylko 2 auta ale moze chwile bedzie 3ci jednak potem odłączają sie i lecą do mongolii

jak się chcesz przyłączyc to nie widze problemu. ale jak bedzie padac to trzeba bedzie duzo pić... bo zimno bedzie
trase mniej wiecej znasz

raczej...mi w tym okresie mi Ukraina
po drodze
rób tracka ...ale "po" garminie
po drodze

rób tracka ...ale "po" garminie
gg4987422
LR D2 -skurwiel
LR D2 -skurwiel