Krym - pytania i propozycje

czyli wyjazdy te bliskie i te bardzo dalekie

Moderator: Misiek Bielsko

Awatar użytkownika
Lenio

Krym - pytania i propozycje

Post autor: Lenio » sob kwie 07, 2012 3:49 pm

Wybieramy się w tym roku na Krym. Trasę już "wymyślona". Mam tylko kilka wątpliwości, a w zasadzie to trzy:

1. Czy da się przejechać tą drogą (pytam, bo teoretycznie na mojej mapie, na jej obu końcach, są dwa kilometrowe odcinki przez rezerwat). A może coś się zmieniło i rezerwat jest na całości?

http://tarkos.gessel.pl/admin/files/krym.jpg
http://tarkos.gessel.pl/admin/files/krym.kml

2. Czy da się przejechać, przynajmniej bokiem (jest kilka dróg) przez jajłę Karabi? Na jej środku jest rezerwat, więc przypuszczam, że środkiem nie:

http://g.co/maps/bzn4z

3. Czy da się dojechać do tego miejsca (kiedyś był tam camping, ale teraz widzę w połowie dojazdu chyba szlaban)?

http://g.co/maps/9hdwf

A w ogóle jeszcze w kwestii obszarów chronionych, czy ktoś kuma czym różni się "zakaznik" od "zapowiednika"?

To jak, mogę liczyć na pomoc kogoś bywającego w tamtych rejonach :wink: ??

Ze swej strony wrzucam link, jakby jakiś "leniwiec" :roll: chciał skorzystać z zaznaczonych ciekawych miejsc "do zaliczenia" na Krymie (przynajmniej połowa ma inny charakter, niż pałac lub kościół, szczególnie polecam niedokończoną elektrownię jądrową, radary wokół Ewpatorii itp):

http://g.co/maps/p8xx8
Lenio

HJ60 pożeniony z 1HD-T (Pan Ordynator w końcu złożył :)21) / HZJ105 pożeniony z HDJ100

Awatar użytkownika
NUREK MAV
Kontaktowanie:

Re: Krym - pytania i propozycje

Post autor: NUREK MAV » sob kwie 07, 2012 6:42 pm

Jak masz dostęp to przeglądnij temat bo warto ... http://www.jeep.org.pl/forum/viewtopic.php?t=67373
Najpierw do bólu,a później nie ma,że boli - NIEPRZEMAKALNI
Fotki

klucz13

Kontaktowanie:

Post autor: klucz13 » sob kwie 07, 2012 8:00 pm

Najelpszym przyjacielem podróży jest Jurek Waszyngton i drogi stoją otworem a cempingujesz gdzie chcesz
:)21
Zacznij ludzi traktować tak samo jak oni ciebie a od razu poczują się obrażeni i dostaną ataku furii

tomwar
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...
Kontaktowanie:

Post autor: tomwar » sob kwie 07, 2012 8:10 pm

opis Krzysia z forum Jeepa jest jak najbardziej zgodny z wyjazdem... :)
TLC HDJ 100

Awatar użytkownika
Lenio

Post autor: Lenio » sob kwie 07, 2012 8:19 pm

klucz13 pisze:Najelpszym przyjacielem podróży jest Jurek Waszyngton i drogi stoją otworem a cempingujesz gdzie chcesz
Wiem, że tak można, ale ... czy na pewno chcesz :o Zgodnie z tą filozofią, Państwo może za dużą ilość "Jurków" zgodzić się, aby pod Twoim domem postawiono zakład przerobu mączki rybnej :)21

Ale do rzeczy. Liczę, że znajdzie się życzliwy, który pokusi się o merytoryczną odpowiedź na trzy zadane pytania :wink: Aaa, na forum Jeepa zarejestrowałem się i mam wrażenie, że jedno ze zdjęć pochodzi z grzbietu, którego dotyczy pytanie Nr 1, ale pewny nijak być nie mogę :(
Lenio

HJ60 pożeniony z 1HD-T (Pan Ordynator w końcu złożył :)21) / HZJ105 pożeniony z HDJ100

tomwar
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...
Kontaktowanie:

Post autor: tomwar » sob kwie 07, 2012 8:30 pm

Lenio pisze: Aaa, na forum Jeepa zarejestrowałem się i mam wrażenie, że jedno ze zdjęć pochodzi z grzbietu, którego dotyczy pytanie Nr 1, ale pewny nijak być nie mogę :(
żeby wjechać na ten nazwijmy to punkt widokowy, musieliśmy uiscić strażnikowi opłatę - 30 hrywien z pokwitowaniem lub 10 bez kwita :) I jest to park narodowy, gdzieś mam nawet zdjęcie przy tablicy z nazwą tego parku

znalazłem:
Obrazek

Uploaded with ImageShack.us

o ten park chodzi ??
Ostatnio zmieniony sob kwie 07, 2012 8:44 pm przez tomwar, łącznie zmieniany 1 raz.
TLC HDJ 100

Awatar użytkownika
Lenio

Post autor: Lenio » sob kwie 07, 2012 8:40 pm

Dzięki :)2 To jedno z pytań mam załatwione :D
Lenio

klucz13

Kontaktowanie:

Post autor: klucz13 » sob kwie 07, 2012 9:09 pm

Lenio pisze:
klucz13 pisze:Najelpszym przyjacielem podróży jest Jurek Waszyngton i drogi stoją otworem a cempingujesz gdzie chcesz
Wiem, że tak można, ale ... :(
Nie można a trzeba nooooo chyba że masz własnego Jurija
Zacznij ludzi traktować tak samo jak oni ciebie a od razu poczują się obrażeni i dostaną ataku furii

Awatar użytkownika
Lenio

Post autor: Lenio » sob kwie 07, 2012 10:09 pm

tomwar pisze: gdzieś mam nawet zdjęcie przy tablicy z nazwą tego parku

znalazłem:
Obrazek

Uploaded with ImageShack.us

o ten park chodzi ??
Obawiam się, że nie :( To gospodarstwo leśne raczej leży w pobliżu Ałuszty, a wskazany przeze mnie cypel w linii prostej leży 67 km na południowy zachód od niej. Nazywa się Kokija Kała, a koordynaty to N44 25 42 E33 39 25
Lenio

tomwar
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...
Kontaktowanie:

Post autor: tomwar » sob kwie 07, 2012 10:40 pm

a to lipa. nie jeździliśmy po koordynatach które podałeś...
TLC HDJ 100

Awatar użytkownika
Ciplik

Post autor: Ciplik » pn kwie 09, 2012 8:12 am

Lenio pisze:... 3. Czy da się dojechać do tego miejsca (kiedyś był tam camping, ale teraz widzę w połowie dojazdu chyba szlaban)?

http://g.co/maps/9hdwf ...
link do Rezerwat "Cape Aya" i jeszcze dwa linki do artykułów na w/w temat:
http://www.realt5000.com.ua/news/utf/pl/1534499/
http://www.realt5000.com.ua/news/utf/pl/470978/
Reasumując, nie da się :(
Lenio pisze:... A w ogóle jeszcze w kwestii obszarów chronionych, czy ktoś kuma czym różni się "zakaznik" od "zapowiednika"? ...
link do zakaznik - "Obszaru chronionego lub rezerwaty - chronione obiekty. W przeciwieństwie do zapowiednika może być stałe lub czasowe, w zachowuje możliwe częściowe wykorzystanie zwierząt i roślin oraz innych zasobów naturalnych."
link do zapowiednik - "W najszerszym znaczeniu tego terminu rezerwy jest równoznaczne z określeniem obszaru chronionego.
Zapovídnyk lub rezerwat ścisły reżim - obszar terytorium lub wody, które są przechowywane w stanie naturalnym wszystkich jego zasięgu naturalnego. Według IUCN obszaru chronionego jest klasyfikowany do kategorii Ia. Rezerwy wyróżniają się unikalnymi zabytkami historii i kultury, ożywionych i nieożywionych, dla celów naukowych, jako rezerwy zwierząt i roślin. Na Ukrainie pod ochroną państwa.Głównym zadaniem ukraińskich rezerw - ochrona puli genowej roślin i zwierząt, ochrony nienaruszonych obszarów przyrodniczych lub maloporushenyh ust wzorce natury), badanie ekologii roślin i zwierząt, w porównaniu rezerwowy biogeocenoses naturalnych kompleksów sąsiednich terytoriach, na których działalność gospodarcza jest dozwolona (przewidzieć ewentualne zmiany w naturalnych ekosystemach pod wpływem działalności człowieka). Rezerwy są stosowane jako podstawy naukowej propagandy natury."
Lenio pisze:... Ze swej strony wrzucam link, jakby jakiś "leniwiec" :roll: chciał skorzystać z zaznaczonych ciekawych miejsc "do zaliczenia" na Krymie (przynajmniej połowa ma inny charakter, niż pałac lub kościół, szczególnie polecam niedokończoną elektrownię jądrową, radary wokół Ewpatorii itp):

http://g.co/maps/p8xx8
Dzięki za tego linka. Od paru dni pracowałem nad opracowaniem trasy turystycznej po Krymie i proszę bardzo mam gotowca :wink:
Ciplik Monterey LTD 3,1 TD '93
Mazda Familia 323 S V (BA) '95 (1.7 TD ISUZU Intercooler)

Awatar użytkownika
Lenio

Post autor: Lenio » pn kwie 09, 2012 7:02 pm

Ciplik pisze:Dzięki za tego linka. Od paru dni pracowałem nad opracowaniem trasy turystycznej po Krymie i proszę bardzo mam gotowca :wink:
Na zdrowie :)21 i dziękuję za info :)2 Zostały jeszcze do rozkminienia pierwsze dwa pytania
Lenio

belfer

Post autor: belfer » pt sie 24, 2012 10:43 am

Lenio pisze:Wybieramy się w tym roku na Krym. Trasę już "wymyślona". Mam tylko kilka wątpliwości, a w zasadzie to trzy:

1. Czy da się przejechać tą drogą (pytam, bo teoretycznie na mojej mapie, na jej obu końcach, są dwa kilometrowe odcinki przez rezerwat). A może coś się zmieniło i rezerwat jest na całości?

http://tarkos.gessel.pl/admin/files/krym.jpg
http://tarkos.gessel.pl/admin/files/krym.kml
Jechałem przez jajłę do wielkiego kanionu 2 tygodnie temu. Na całym płaskowyżu wzdłuż drogi asfaltowej są gęsto poustawiane tablice "zakaz wstępu i wjazdu". Nie sprawdzałem czy są jakieś konsekwencje za jego złamanie :D
Cherokee XJ 4.0 96'
Comanche MJ 4.0 88'

Awatar użytkownika
Lenio

Post autor: Lenio » pt sie 24, 2012 11:25 am

Po powrocie muszę powiedzieć, że wyjazd na Krym w tzw. sezonie to totalna porażka. Co do możliwości terenowego przemieszczania się, to też należy raczej o tym zapomnieć. W zasadzie prawie po każdej "terenowej" drodze można przejechać plaskatym. Zatem Krym jako cel off-roadowej wyprawy odpada.

Generalnie mamy tam do czynienia z jednym wielkim "sowieckim kurortem".

Praktycznie jedynym miejscem, które zrobiło na mnie piorunujące wrażenie była niedokończona elektrownia jądrowa Szczołkino, po której oprowadzają za stosowną opłatą uzbrojeni miejscowi złomiarze. Warunki są iście survivalowe, tak sobie myślę znakomite miejsce na scenografie dla gierki RPG. Zdjęcia z elektrowni tutaj: http://karpinscy.pl/babcia4x4/main.php?g2_itemId=97811

I jeszcze jedno, należy spieszyć się z 21 pięter elektrowni, złomiarze rozebrali już 5. Obecnie elektrownia kończy się na 16 piętrze.
Lenio

jacenty

Post autor: jacenty » pt sie 24, 2012 1:26 pm

Dzięki Lenio za twojego gotowca ,bo wykorzystałem kilka wymienionych w nim punktów w mojej podrózy po Krymie.
A co do zakazów to w okresie ok 2 tygodnie temu mieli, najwyższe zagrozenie pożarowe i był totalny zakaz wjazdu i wstępu do lasów .Wiele też było świeżo wypalonych miejsc. W wielu miejscach Krymu był też totalny brak wody.
Co do offroadu to generalnie jest jak piszerz ,ale spróbój pojeżdzić po stepie wybrzerzem od Szczołkina do Kurortnego i w okolicy błotnego jeziora po deszczu.
Jak sucho to zwykła łada czy moskwicz spoko jedzie jak po betonce.
Po deszczu na simexie możesz nie dać rady na delikatnym nawet podjeździe. :)21
suzuki vitara 1.6 (SZARA EMINENCJA)
Suzuki Vitara 2.0 (BŁĘKITNY GROM )
T4 syncro -wyprawowy.

belfer

Post autor: belfer » pn sie 27, 2012 8:19 pm

Przyjemny :)17 jest wjazd na Dżur-Dżur z wielkimi kamieniami i koleinami. Lokalne uazy robią za marszrutki dla turystów, którzy nie dysponują własnym 4x4. Maja styl jazdy jak na asfalcie. Dopiero na górze dowiadujemy się, że obijanie podwozia kosztuje 50 uhr :)11
Cherokee XJ 4.0 96'
Comanche MJ 4.0 88'

jacenty

Post autor: jacenty » wt sie 28, 2012 9:13 am

Słyszałem od lokalesów że w tym sezonie letnim to Dżur dżur jest ledwo cieknącą strugą a za oglądanie tej watpliwej atrakcji łupia turystów strasznie.
My odpuściliśmy sobie ten punkt programu.
Czy słusznie?
suzuki vitara 1.6 (SZARA EMINENCJA)
Suzuki Vitara 2.0 (BŁĘKITNY GROM )
T4 syncro -wyprawowy.

belfer

Post autor: belfer » śr sie 29, 2012 7:42 am

Jak najbardziej. Poza wspomnianymi 50 uhr za samochód kasują 30 od osoby :evil: . Chyba dlatego, że trudno na Krymie w lecie o miejsca gdzie woda ma 10 stopni :)21.
Cherokee XJ 4.0 96'
Comanche MJ 4.0 88'

Awatar użytkownika
h0MER

Kontaktowanie:

Post autor: h0MER » czw paź 04, 2012 2:23 pm

to coś cienko szukacie fajnych tras na tym krymie
bo na demerdzi plaskatym nie wyjedzie. na czatyrdach to i 4x4 wielkie wyzwanie od strony północnej.
pewnie jeszcze by nie jedno miejsce znalazł.
płaskim to se mozna z trasy kanion-jałta zbić w lewo i oglądnąć wybrzeże z góry.
Są też fajne miejsca na wschodniej części gdzie można bocznymi pokrążyć. Długo by wyliczać...
a może ktoś dojechał na nowy świat od strony północno zachodniej ? a może nawet płaskim? :)21

sie nie szuka sie nie znajdzie :D
Nissan Patrol 2.8 TD GR Long 33"
GrupaWschodu.pl

Awatar użytkownika
h0MER

Kontaktowanie:

Post autor: h0MER » czw paź 18, 2012 8:33 am

filmik z naszych wojaży po krymie zmontowany na szybcika
jak kto ma ochote to https://www.facebook.com/photo.php?v=37 ... =2&theater
(na jutubie nie ma. jedynie tu na fejsbuku)

PS. sugeruje wlaczyc HD bo tak to marna jakosc bedzie
GrupaWschodu.pl

ajast
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: ajast » pn gru 31, 2012 8:50 pm

Warto nawiedzić zachodni Krym - półwysep Tarchankut, na zachód od Cziernomorskoje. Wysokie (do ok 60 m) klifowe wybrzeże, z małymi pustymi zatoczkami, dostępnymi zasadniczo 4x4, gdzie bez problemu można było biwakować w samotności (choć tubylcza ludzkość i ich łady zaskakują umiejętnościami). Wzdłuż wybrzeża ciągną się koleiny dróg gruntowych częściowo na podłożu skalnym częściowo na błocie (często krótko i gwałtownie padało - lipiec). Jest tam w części rezerwat (na końcu półwyspu). Polecem, jeszcze 4 lata temu był to teren jak za czasów nieboszczki komuny, nie skażony nowobogackim blichtrem Jałty i innych kurortów Krymu

Awatar użytkownika
wojo02

Post autor: wojo02 » śr maja 15, 2013 6:31 am

testował ktoś gdzieś, kiedyś, coś, prom odessa-varna?
http://www.ukrferry.com/eng/schedules/i ... earch=find

Darek Elwood

Post autor: Darek Elwood » pt maja 17, 2013 1:56 pm

ajast pisze:Warto nawiedzić zachodni Krym - półwysep Tarchankut, na zachód od Cziernomorskoje. Wysokie (do ok 60 m) klifowe wybrzeże, z małymi pustymi zatoczkami, dostępnymi zasadniczo 4x4, gdzie bez problemu można było biwakować w samotności (choć tubylcza ludzkość i ich łady zaskakują umiejętnościami). Wzdłuż wybrzeża ciągną się koleiny dróg gruntowych częściowo na podłożu skalnym częściowo na błocie (często krótko i gwałtownie padało - lipiec). Jest tam w części rezerwat (na końcu półwyspu). Polecem, jeszcze 4 lata temu był to teren jak za czasów nieboszczki komuny, nie skażony nowobogackim blichtrem Jałty i innych kurortów Krymu
Homer, weź Ty mi zweryfikuj (albo inny ktuś też), dzikie miejscówki do kiblowania na tym Krymie.
Dojeżdżam czołgiem i kibluje. Po dniach kilku zmiana.
Zdaje się, że to tylko na zachodnim wybrzezu możliwe?

Awatar użytkownika
h0MER

Kontaktowanie:

Post autor: h0MER » pt maja 17, 2013 2:54 pm

na całym zachodnim cyplu powoli od zatoki karkinickiej po czarnomorskie masz te fajne klify i puste przestrzenie gdzie mozesz biwakowac do woli. dalej tez są klify ale zaczyna się teren zurbanizowany i bazy radarowe wojska. Im blizej sewastopolu tym gorzej a potem juz tylko turystyka. Jak sie w sumie uprzesz to cos znajdziesz i tam ale my ucieklismy w góry bo tam święty spokój. W dolinach pod Mangup kale w otoczeniu płaskowyżów (mam to na foto na stronie) jest fajna duza polana. Tam jest fajne miejsce na baze.
Stamtąd jak lecisz na Jałtę przy kanionie krymskim, wdrapujesz się na szczyt główną drogą a na nim odbijasz w bok. Dowolny bok. Widac całe wybrzeże a ludu brak. Tez to mam tam na foto. Ciut wczesniej jest obserwatorium. No i tradycyjnie wybrzeze komercyjne przemknelismy dosc szybko nawet nie szukając ustronnego miejsca - byloby trudno.
Nocleg na czatyrdachu. Oczywiscie w górach. Tam spokój, nie ma ruchu i życie płynie normalnie. Nie gonią za tobą kolesie ze parking płatny itp :)
Pod demerdżi tez cos znajdziesz, są też male jeziorka i zalewy.
Wiec nad wybrzeżem to raczej dopiero za Sudakiem i Nowym Światem. W okolicy wuklanu Karadach troche namiotowców bylo a komercja wygasa. Całkowity spokój dopiero na półwyspie Kerczańskim.
Jak chcesz jakies koordynaty to walne ci na PMa
Góry są wzdłuż i bardzo blisko wybrzeża więc się tam nad słoną wodą nie upieraj.

Tyle ze pod ten Mangup moze bedziesz potrzebowal wyciągarke bo lokalna gawiedz dorabiająca sobie ofrołdując turystów, przekopala rowy w poprzek drogi ze tylko krótkie auto da rade. Czołgiem jest juz problemik :)

Obrazek
GrupaWschodu.pl

jagódka

Post autor: jagódka » pn maja 20, 2013 7:29 pm

h0MERdobrze prawi. Spokój znajdziesz tylko w miejscach przez Niego wskazanych. Spokojnych zatoczek radze poszukać za Sudakiem. Jadąc drogą wzdłuż wybrzeża, za wiatrakami z prawej, porzucasz asfalt i wbijasz się. Tam są najfajniejsze:).
Dodatkowym atutem wschodniej części jest bliskość Azowskiego. Na początku sierpnia przez tydzien do dwoch M. Czarne za sprawą zimnego prądu jest nie do wytrzymania. Ewentualnie 10 minut w wodzie.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Podróże i Wyprawy niekomercyjne”