T4 syncro
Moderator: Mroczny
T4 syncro
Jak jest rozwiazany naped 4x4 w VW T4 syncro 2.5 TD?
domator
domator
- samurai_hel
-
- Kontaktowanie:
w tych samochodach nie ma silnika 2,5TD tylko TDI, a rozwiązanie napędu
http://pl.wikipedia.org/wiki/Syncro ....podłe

Aga i Zbyszek Samurai 1,3i MT lift 6cm, DW 9,5lbs, reduktor od 410; Merc V220
Chcesz powiedziec ze syncro w T4 i w golfie to to samo? Jakos mi sie nie chce wierzyc.samurai_hel pisze:w tych samochodach nie ma silnika 2,5TD tylko TDI, a rozwiązanie napędu
domator
- Marcin-Kraków
-
- Kontaktowanie:
- tytus_tytusiński
- jestem tu nowy...
- Kontaktowanie:
ja bym troche uważał z tym opisem syncro podanym powyżej, syncro oparte jest w 100% na układzie torsena, a sprzegla haldexa sa zamontowane w touaregach i to jest calkowicie inny uklad 
mialem passata 2001 z ukladem 4motion i jezdzilo sie nim milo ale to byl typowy plaskacz z "bajerem" na zime, szutry i mokra nawierzchnie.
teraz mam t5 z 4motion i blokada mech. różnicowych i ten uklad sprawdza sie idealnie w robocie (dojazdy w blocie i sniegu na budowach, po ktorych czesto smigam, jazda po glebokim i grzaskim piachu itp), a tam gdzie plaskacz sie powiesi czy zakopie to moje autko wjezdza bez mrugniecia okiem i na trasie tyż się przyjemnie sunie takim autkiem

mialem passata 2001 z ukladem 4motion i jezdzilo sie nim milo ale to byl typowy plaskacz z "bajerem" na zime, szutry i mokra nawierzchnie.
teraz mam t5 z 4motion i blokada mech. różnicowych i ten uklad sprawdza sie idealnie w robocie (dojazdy w blocie i sniegu na budowach, po ktorych czesto smigam, jazda po glebokim i grzaskim piachu itp), a tam gdzie plaskacz sie powiesi czy zakopie to moje autko wjezdza bez mrugniecia okiem i na trasie tyż się przyjemnie sunie takim autkiem

Toyota BJ73 3,4D
VW T5 4Motion 2,5TDI
VW T5 4Motion 2,5TDI
- piotr oskwarek
-
spodziewałeś się quattro??domator pisze:Chcesz powiedziec ze syncro w T4 i w golfie to to samo? Jakos mi sie nie chce wierzyc.samurai_hel pisze:w tych samochodach nie ma silnika 2,5TD tylko TDI, a rozwiązanie napędu
domator
były Terrano I: 2.4 z podtlenkiem i 2.7TD;
był UAZ 2.9V6;
była Vicia Long 2.0V6
jest Pipek 2.7CRD
był UAZ 2.9V6;
była Vicia Long 2.0V6
jest Pipek 2.7CRD
- tytus_tytusiński
- jestem tu nowy...
- Kontaktowanie:
- piotr oskwarek
-
- Marcin-Kraków
-
- Kontaktowanie:
- tytus_tytusiński
- jestem tu nowy...
- Kontaktowanie:
- Marcin-Kraków
-
- Kontaktowanie:
- tytus_tytusiński
- jestem tu nowy...
- Kontaktowanie:
rozbierałeś i widziałeś na własne oczy sprzęgła wiskotyczne ? bo ja widziałem układ ślimakowy torsena więc chyba VW wypuścił dwa różne rodzaje syncro, a haldexem zaczął się chwalić po prawie 10 latach w touaregu przed dakaremMarcin-Kraków pisze:Ja tam mam VW z Syncro z '96 i to z zadnym razie nie jest torsen. Normalne haldexowe rozwiazanie.

Toyota BJ73 3,4D
VW T5 4Motion 2,5TDI
VW T5 4Motion 2,5TDI
- piotr oskwarek
-
- tytus_tytusiński
- jestem tu nowy...
- Kontaktowanie:
passat 4motion (nowa nazwa syncro) to jest to samo co audi A6 quattro, nawet części zamiennie pasują i wszystko biega na torsenie, więc nie wiem skąd wam się wzięły wiskozy,
czyżby vw zastąpił o niebo lepiej działające sprzęgła wiskotyczne starszym układem torsena w nowszych samochodach z nazewnictwem 4motion

czyżby vw zastąpił o niebo lepiej działające sprzęgła wiskotyczne starszym układem torsena w nowszych samochodach z nazewnictwem 4motion

Toyota BJ73 3,4D
VW T5 4Motion 2,5TDI
VW T5 4Motion 2,5TDI
- Marcin-Kraków
-
- Kontaktowanie:
U mnie jest na bank haldex, a nie torsen. Rozbieralem.
Polecam do poczytania chociazby tutaj:
http://www.dziennik.krakow.pl/public/?2 ... 03/03.html
Y60 +4'' 34'' SS LTB -> Y61 +2'' 35'' KL-71
- w trakcie motania

- tytus_tytusiński
- jestem tu nowy...
- Kontaktowanie:
a więc jeśli mogę doprostować, vw z jednostką ustawioną poprzecznie miały zamontowane sprzegło wiskotyczne w tylnym moście i układ torsena w skrzyni biegów. Jednostki z napędem ustawionym wzdłużnie miały układ torsena wszędzie stąd też moje info gdyz miałem passata z silnikiem TDI V6, ustawionego wzdłużnie i wszędzie siedział torsen.
Haldex został wrzucony do touarega do skrzyni biegów i w mostach zastępując mechanizmy torsena.
Haldex został wrzucony do touarega do skrzyni biegów i w mostach zastępując mechanizmy torsena.

Toyota BJ73 3,4D
VW T5 4Motion 2,5TDI
VW T5 4Motion 2,5TDI
- tytus_tytusiński
- jestem tu nowy...
- Kontaktowanie:
- tytus_tytusiński
- jestem tu nowy...
- Kontaktowanie:
nie masz haldexa tylko wiskozeMarcin-Kraków pisze:U mnie jest na bank haldex, a nie torsen. Rozbieralem.

Toyota BJ73 3,4D
VW T5 4Motion 2,5TDI
VW T5 4Motion 2,5TDI
- Marcin-Kraków
-
- Kontaktowanie:
Fakt tu sie zgodze, sama wiskoza bo to starsze auto.tytus_tytusiński pisze: nie masz haldexa tylko wiskozehaldex plywa caly w plynie a wisko ma plyn w sobie.
Nie mam diesla tylko VR6, silnik poprzecznie, wiskoza przed mostem tylnim, do niej mocowany jest wal.
Skrzynia to automat wiec niec w niej nie ma, jest osobny dyfer. Wprawdzie go nie rozbieralem, ale z VAGCAT nie widze tam nigdzie torsena.
Y60 +4'' 34'' SS LTB -> Y61 +2'' 35'' KL-71
- w trakcie motania

Co to znaczy "wszędzie siedział TorSen" ?tytus_tytusiński pisze:a więc jeśli mogę doprostować, vw z jednostką ustawioną poprzecznie miały zamontowane sprzegło wiskotyczne w tylnym moście i układ torsena w skrzyni biegów. Jednostki z napędem ustawionym wzdłużnie miały układ torsena wszędzie stąd też moje info gdyz miałem passata z silnikiem TDI V6, ustawionego wzdłużnie i wszędzie siedział torsen.
TorSen w VW/Audi występował tylko jako międzyosiowy mechanizm w samochodach z silnikiem montowanym wzdłużnie.. Jedynie w Audi V8 występował dodatkowo jako tylny mechanizm różnicowy.. I nie było połączenia TorSena i wiskozy w jednym układzie napędowym..
'częściej patrzę się na wschód, chyba tam patrzę od zawsze...'
- tytus_tytusiński
- jestem tu nowy...
- Kontaktowanie:
- piotr oskwarek
-
zaraz zaraz Tomasz, twierdzisz, że tylko w V8 był torsen w tylnym dyfrze??
mój ojciec posiada starą 80 quattro ii w niej są dwie blokady dyfra
centralny dyfer - tu rozumiem blokuje mi torsena
ale w tylnym dyfrze też mam blokadę załączaną siłownikiem podciśnieniowym - no i co w tym przypadku tam siedzi?? na pewno nie wisko< ani haldex
mój ojciec posiada starą 80 quattro ii w niej są dwie blokady dyfra

centralny dyfer - tu rozumiem blokuje mi torsena
ale w tylnym dyfrze też mam blokadę załączaną siłownikiem podciśnieniowym - no i co w tym przypadku tam siedzi?? na pewno nie wisko< ani haldex
były Terrano I: 2.4 z podtlenkiem i 2.7TD;
był UAZ 2.9V6;
była Vicia Long 2.0V6
jest Pipek 2.7CRD
był UAZ 2.9V6;
była Vicia Long 2.0V6
jest Pipek 2.7CRD