Filtr powietrza
Moderator: Student
Filtr powietrza
Mam snorkela z rur PCV i filtr powietrza z poloneza i jest on troszke nieszczelny i moze lapac wode. Z czego najlepiej zastosowac filtr powietrza zeby byl szczelny i rzeby mial wyjscia okragle na waz zacisniety na opaske.
czy ten filtr powietrza masz zamontowany na końcu "snurkla" jako grzybek????
http://www.moto-panamericana.pl
4x4 Szczecin
4x4 Szczecin
Jeżeli można to i ja poproszęKOPARA pisze:Najlepiej zalozyc oryginalny filtr powietrza od lublina tego z turbina i po klopocie jak chcesz moge ci przeslac fotki
Pozd
Raf
http://www.moto-panamericana.pl
4x4 Szczecin
4x4 Szczecin
Jeżeli można to i ja poproszę te fotki art.b.yankee@interia.pl z góry dzieki
KOPARA pisze:Najlepiej zalozyc oryginalny filtr powietrza od lublina tego z turbina i po klopocie jak chcesz moge ci przeslac fotki
- CZESC PRZESLIJ MI TO ZDJECIE TEGO FILTRA OD LUBLINA DZIEKI redos@poczta.fm
czesc jestem tutaj nowy szukam jakies ekipy zeby pokatowac samochod w terenie
To ja też poproszęKOPARA pisze:Najlepiej zalozyc oryginalny filtr powietrza od lublina tego z turbina i po klopocie jak chcesz moge ci przeslac fotki

A jak tyle osób chce to może wrzuć na forum?
Ja też mam od poloneza, ale obrócony o 90stopni zgodnie z ruchem wskazówek. Było dosyć precyzyjne cięcie ze świstem latających, pękniętych tarczek od dremela

Filtr jest całkowicie szczelny - sprawdzałem do pełnego jego zanurzenia - oczywiście wraz z resztą samochodu

Nie trzeba go koniecznie obracać, co jest bardzo pracochłonne i wymaga precyzyjnego ciącia laubzegą lub dremelem oraz niezłego spawacza.
Ale obrócenie powoduje że rura biegnie krócej i ma mniej załamań (mniejsze opory ssania). Moim (i nie tylko) zdaniem to rozwiązanie wygląda bardzo elegancko, nie zawadza i działa super. Polecam blisko filtra dać trójnik z zaślepką - odślepienie na szosie zmniejsza drogę ssania->opory ssania->zużycie paliwa.
Michał "Majkello"
UAZ -expect the unexpected....
UAZ -expect the unexpected....
Ja w moim poprzednim UAZie miałem filtr od poldka z silnikiem Rovera, bardzo fajna puszka i zajmuje mniej miejsca od lublinowego, kosztował jedyne 30 PLN. Teraz mam od zwykłego poldka z odpowiednią przejściówką na gaźnik, tak aby wlot był obrócony w prawo, a wlot znad kolektora jest zaspawany i wydaje mi się, że jest wystarczająco szczelny 

SJ416
Tam, gdzie nie ma wolności, nie ma ani praw, ani obowiązków - N. B.
A tu się nie zgadzam, bo Uaz potrzebuje duzo powietrza. Montaż samego filtru to nie wszystko trzeba pomyśleć jeszcze o tzw akumulatorze powietrznym czyli o zbiorniku powietrza bezpośrednio za filtrem, gdyż przy depnięciu na pedał gazu mogą wystąpić duże opory zasysania powietrza i słuchać głuche uuuu... itd. Aby tego ubiknąć stosuje się zwykłe szczelne, najczęściej plastikowe "pudło" i problem znika.
Zbowid

MOże i masz rację, ja mam doświadczenia tylko z gazem, a moje uazy benzyny nie smakowałyZbowid pisze:A tu się nie zgadzam, bo Uaz potrzebuje duzo powietrza. Montaż samego filtru to nie wszystko trzeba pomyśleć jeszcze o tzw akumulatorze powietrznym czyli o zbiorniku powietrza bezpośrednio za filtrem, gdyż przy depnięciu na pedał gazu mogą wystąpić duże opory zasysania powietrza i słuchać głuche uuuu... itd. Aby tego ubiknąć stosuje się zwykłe szczelne, najczęściej plastikowe "pudło" i problem znika.

SJ416