Płyny
Moderator: Student
Re: Płyny
Fabrycznie był płyn hamulcowy DA1

Mówię co myślę, robię co mówię, już nie jem co lubię.
"nullo retentus impedimento"
"nullo retentus impedimento"
- chiquito83
wez idz z tym cholerstwem zracym, dot3 jest fajniutki, mozna tym oczy przeplukiwacBalu-Balu pisze:Fabrycznie był płyn hamulcowy DA1![]()

I taki dolewałem. Wciąż dostępny w sprzedaż, około 8PLN-0,5LBalu-Balu pisze:Fabrycznie był płyn hamulcowy DA1![]()
Z doświadczenia powiem, że dolanie płynu o innych parametrach prawie zawsze kończy się rozszczelnieniem układu, a w szczególności tyczy się to DA1. Nawet dolanie R3 rozszczelnia. Tak miałem w starym Żuku-puściły wszystkie manżety.
Aby wymienić płyn na inny najlepiej przepłukać układ i zapodać nowe uszczelniacze w cylinderkach i pompie i wtedy będzie gites

Śniadanie na kacu jest jak przeszczep. Przyjmie się, albo nie.
Bo DA1 nie miesza się dokladnie z R3 były to dwa płyny stosowane równolegle pierwszy bębny drugi tarcze ale zastapienie któregoś z nich DOT3 nie powinno stworzyć komplikacjizippo68 pisze:I taki dolewałem. Wciąż dostępny w sprzedaż, około 8PLN-0,5LBalu-Balu pisze:Fabrycznie był płyn hamulcowy DA1![]()
Z doświadczenia powiem, że dolanie płynu o innych parametrach prawie zawsze kończy się rozszczelnieniem układu, a w szczególności tyczy się to DA1. Nawet dolanie R3 rozszczelnia. Tak miałem w starym Żuku-puściły wszystkie manżety.
Aby wymienić płyn na inny najlepiej przepłukać układ i zapodać nowe uszczelniacze w cylinderkach i pompie i wtedy będzie gites

Zacznij ludzi traktować tak samo jak oni ciebie a od razu poczują się obrażeni i dostaną ataku furii
Ja bym tam nie komplikował sprawy. Jest dostępny DA1, to zalewam i mam spokojną głowę.klucz13 pisze:Bo DA1 nie miesza się dokladnie z R3 były to dwa płyny stosowane równolegle pierwszy bębny drugi tarcze ale zastapienie któregoś z nich DOT3 nie powinno stworzyć komplikacjizippo68 pisze:I taki dolewałem. Wciąż dostępny w sprzedaż, około 8PLN-0,5LBalu-Balu pisze:Fabrycznie był płyn hamulcowy DA1![]()
Śniadanie na kacu jest jak przeszczep. Przyjmie się, albo nie.
- chiquito83
dot3 tanszy a roznia sie tylko temperatura wrzeniachudy1 pisze:dot4
i nie panikowalbym z tym rozszczelnieniem ukladu, ja lalem zawsze to co bylo pod reka, jak zabraklo dot3 a wygrzebalem u sasiada DA1 to dolalem sobie i jakos nic nie cieknie
chociaz madrzy ludzie (i klucz13) mowia ze nie nalezy mieszac, ja wstrzasalem moze dlatego dzialalo

- chiquito83
a bo zes przekombinowal i pewnie wody tez dolewaleschudy1 pisze:ja też mieszałem... dolewałem dot4 do no name... nie było problemu... ale przy -24 C cylinderek wypuścił cały płyn, wysprzęglik też.... nie mieszajcie

hmmm... a nie można?chiquito83 pisze:a bo zes przekombinowal i pewnie wody tez dolewaleschudy1 pisze:ja też mieszałem... dolewałem dot4 do no name... nie było problemu... ale przy -24 C cylinderek wypuścił cały płyn, wysprzęglik też.... nie mieszajcie

- chiquito83
nie wiem, do chlodnicy kiedys awaryjnie herbaty dolewalem 

- morte36
-
- Kontaktowanie:
ja ostanio zalałem dot4 ale mam instalacje hamulcową uazo-polonezo-mercedesowską
więc tylko zaczeło mi lecieć z uazowego cylinderka a dokładnie z odpowietrzenia (musiałem naruszyć przy odpowietrzaniu i coś się zpierniczyło)
PS: czy cylinderki z przednich bębnów pasują do tyłu ? wiem że są chyba większe z przodu ale są z przodu dwa na koło więc może któryś będzie pasił albo jak by pasował i bym zamienił z przodu na tył z obu stron a z przodu mam tarcze to czy by to działało dobrze?

PS: czy cylinderki z przednich bębnów pasują do tyłu ? wiem że są chyba większe z przodu ale są z przodu dwa na koło więc może któryś będzie pasił albo jak by pasował i bym zamienił z przodu na tył z obu stron a z przodu mam tarcze to czy by to działało dobrze?
UAZ 31512-1990
GAZ 51-1951 remont
GAZ 69M-1970
tel. 501106073
GAZ 51-1951 remont
GAZ 69M-1970
tel. 501106073
Przednie masz jednostronnego działania,tylne walą w oba kierunki i nie zamienisz ich.morte36 pisze:j
PS: czy cylinderki z przednich bębnów pasują do tyłu ?
Jak ktoś zamiast zmieniać płyn co pare lat dolewa po trochę to nic dziwnego że kiedyś na mrozie wywaliło cylinderki.Płyny hamulcowe są higroskopijne i chłoną wodę z atmosfery,jak się latem nie zagutuje to zimą zamarznie.Jedynie chyba DOT 5.1 nie jest mieszalny z pozostałymi gdyż ma bazę syntetyczną i nie nadaje się do tradycyjnych układów hamulcowych,bankowo rozszczelni nam układ.Co do mieszania z DA1 nie robiłem badań i nie zamierzam.
UAZ "78r z dłubniętym silnikiem bez gaźnika
Land Cruiser LJ 70 2,4TD
Land Cruiser KZJ 90 3,0TD
Land Cruiser LJ 70 2,4TD
Polecam cylinderki od zacisków do tarczówek.Jak masz zamiar założyć przód na tarczach to załóż do kompletu i tył.Inaczej bedzie więcej problemów niż pożytku.
Land Cruiser LJ 70 2,4TD
Land Cruiser LJ 70 2,4TD
bezczelne pomówienie!carinus pisze:
Jak ktoś zamiast zmieniać płyn co pare lat dolewa po trochę to nic dziwnego że kiedyś na mrozie wywaliło cylinderki..

w kwietniu wymienili mi płyn na warsztacie przy okazji remontu, w grudniu spieprzyło cylinderkiem... już wcześniej czasami trochę spieprzało ale nie wiedziałem którędy
jestem dobrym użytkownikiem uaza, nie mam nic sobie do zarzucenia

- chiquito83
w ktorym warsztacie? 

chudy1 pisze:
w kwietniu wymienili mi płyn na warsztacie przy okazji remontu,
A potem się dziwisz że z hamulców płyn ucieka bo zamiast w UAZ-ie wymienili na warsztacie.Nie załamuj się ja też miałem takie cyrki że nagle leciało i równie nagle przestało lecieć i do dzisiaj nie wiem jak to się dzieje.Wiem tylko że wyjeb..m już bębny i wstawiam tarcze.I to mnie trzyma dalej przy życiu bo inaczej już bym się pociachał.
Land Cruiser LJ 70 2,4TD
Land Cruiser LJ 70 2,4TD