hamulce tarczowe-słaby przód
Moderator: Student
hamulce tarczowe-słaby przód
witam wszystkich. Skończyłem właśnie swoje tarczówki (tarcza Vitara, zacisk Polonez Lucas, pompa Lublin, silnik MB 2,4D) i pojawił się problem. Mam ten sam zestaw na wszystkich 4 kołach i jakby nie podłączyć na pompie i zamieniać przód z tyłem to zawsze tył hamuje żyleta a przód ledwo co. Nawet reduktor siły Hamowania dałem z Atu przy pompie (bezwładnościowy z kulką) i nawet jak jest zamknięty to tył hamuje a przód słabo.(na piachu czy mokrym trochę potrafi zablokować przód a tył niezależnie od nawierzchni zawsze żyleta) Zaślepiłem też na pompie tył i podłączyłem sam przód zamieniając na pompie miejscami i też słabiutko w każdym przypadku...chyba wszystkie warianty już przerabiałem i nic...gdzie może tkwić jeszcze przyczyna?...zaciski regenerowane, wymienione gumki itd, nowe klocki, tarcze równiutko przetoczone, pompa nowa Lublin, hamulce ładnie odpowietrzone, serwo z MB...co jest grane?
Re: hamulce tarczowe-słaby przód
Zmień zaciski

Zacznij ludzi traktować tak samo jak oni ciebie a od razu poczują się obrażeni i dostaną ataku furii
nie powiem że o tym nie myślałem...ale nie jeden taki zestaw już przerabiał i chwalili sobie bardzo...
przewody elastyczne nowe ?
Diffland .pl
Diffland Classic Car .pl
i wiele innych )
Diffland Classic Car .pl
i wiele innych )
nowiutkie...
Zrobiłem przód tydzień temu,identyczny zestaw Vitara Polonez hamuje super
tył zostawiłem jeszcze na bębnach lecz przymierzam się do tarcz z vitary i zacisków z poloneza (lucas) ale tylnych z hamulcem ręcznym tłoczki są mniejszej średnicy to i nacisk na tarczę też powinien być mniejszy choć bez korektora raczej się nie obejdzie.Pompa oryginalna Uaz-owa serwo oryginalne.Ogólnie ja być ocień zadowolony. 

czyżby przód z silnikiem za ciężki na te zaciski?...gdyby nie to że inni tak mają i im dobrze hula to też bym na to obstawiał
Bez przesady ja też nie mam silnika z włókna szklanego a sam cholerny zderzak z wyciągarką i trzepakiem waży 80 kg
Może sprawdź jeszcze (kostkę) rozdzielacz przewodów hamulcowych na przód. Może jest niedrożna i tłumi przepływ płynu hamulcowego?
Ja tam się znam na hamulcach tylko amatorsko
(dla własnych potrzeb)
Pojeździłbym,może się dotrą i zaczną hamować przyzwoicie lub zamieniłbym klocki przód tył,może są z innych materiałów.
I ostateczność -czekać na podpowiedzi ekspertów

Pojeździłbym,może się dotrą i zaczną hamować przyzwoicie lub zamieniłbym klocki przód tył,może są z innych materiałów.
I ostateczność -czekać na podpowiedzi ekspertów

już kiedyś pisałem,aby hamulce dobrze działały, to średnica tłoczków tył musi byś 2x mniejsza niż przód
@ Romko, skoro zaciski były regenerowane, to może są różnie spasowane, jedne ciaśniej drugie luźniej
spróbuj przełożyć te z tyłu na przód, może poprawi

@ Romko, skoro zaciski były regenerowane, to może są różnie spasowane, jedne ciaśniej drugie luźniej
spróbuj przełożyć te z tyłu na przód, może poprawi

LJ 70
stawiałbym bardziej na trójnik przednich hamulców....może faktycznie jest niedrożny...jutro sprawdzę...thx
Taaaa i sprawdź jeszcze plamy na słońcuromko pisze:stawiałbym bardziej na trójnik przednich hamulców....może faktycznie jest niedrożny...jutro sprawdzę...thx

Zacznij ludzi traktować tak samo jak oni ciebie a od razu poczują się obrażeni i dostaną ataku furii
wiem że średnica tłoczków z tyłu ma być mniejsza niż z przodu i dlatego dałem korektor siły hamowania ale nawet jak zaślepiłem na pompie i odpiąłem tył (został tylko przód!!)...to go nie blokuje przy mocnym depnięciu...no chyba że na mokrym piachu ale nie na twardym...sprawdzę ten trójnik (choć przy odpowietrzaniu lało się porządnie) a potem te zaciski (klocki są nowe, identyczne, ten sam producent, razem kupowane)
Tu chodzi o hamulce a nie o prądy w instalacji tu plamy na na słońcu nie spowodują zaburzeńTaaaa i sprawdź jeszcze plamy na słońcu

rudobrody pisze:Tu chodzi o hamulce a nie o prądy w instalacji tu plamy na na słońcu nie spowodują zaburzeńTaaaa i sprawdź jeszcze plamy na słońcu

Tak a świstak siedzi i zawija to w te sreberkarudobrody napisał(a):
Cytuj:
Taaaa i sprawdź jeszcze plamy na słońcu
Tu chodzi o hamulce a nie o prądy w instalacji tu plamy na na słońcu nie spowodują zaburzeń
zmniejsza się lepkość hydrolu i to właśnie sprzodu bo jest wiecej metalu a on przyciąga promieniowanie słoneczne

Jeśli masz ten sam zestaw na przodzie i tyle-te same zaciski i średnice tarcz to lżejszy tył będzie blokować Tobie zawsze, korektor może nie pomóc :/. daj inne zaciski na tył - mniejsze i będzie po problemie.
Aro 243 3.2 D
Masz winnegorudobrody pisze:Tak a świstak siedzi i zawija to w te sreberkarudobrody napisał(a):
Cytuj:
Taaaa i sprawdź jeszcze plamy na słońcu
Tu chodzi o hamulce a nie o prądy w instalacji tu plamy na na słońcu nie spowodują zaburzeń
zmniejsza się lepkość hydrolu i to właśnie sprzodu bo jest wiecej metalu a on przyciąga promieniowanie słoneczne

zgadzam się z Tobą radek4x4 ale dlaczego przy odpiętym tyle samego przodu nie blokuje?
A jaka gwarancja, że obie sekcje w pompie są zdrowe ?zgadzam się z Tobą radek4x4 ale dlaczego przy odpiętym tyle samego przodu nie blokuje?
Spróbuj podpiąć przód pod tylną sekcje.
Może niedarte klocki z przodu lub za małe zaciski...( za duża masa do wyhamowania) ale to tylko przypuszczenia 

Aro 243 3.2 D
-
-
tak jak ktoś pisał - do zatrzymania przednich dociążonych kół, dociążających się dodatkowo przy hamowaniu potrzebna jest dużo większa siła. Jakie masz serwo do tej pompy lublinowskiej? Oryginalne ma b. dużą średnice, a w honku gdzie jest ta sama pompa jest nawet podwójne. Kiedyś z racji braku takiego, do tej pompy podłączyliśmy polonezowskie. Efekt był identyczny tył się blokował, przód nie. Jeśli serwo jest ok, to po prostu zaciski są za słabe.
serwo mam z MB 2,4D...
Jakie byś zaciski nie wsadził to i tak hamulce są lepsze od oryginału. Przednie koła mi się blokują dopiero przy bardzo mocnym naciśnięciu hamulca. Tarcza Vitara i zaciski Lucasa, serwo VW a pompa LT28. Średnica koła jest dużo większa od śr. Poloneza i zupełnie inne siły działają na zacisk. Pomocne by było wymienienie zacisków z przodu na mocniejsze. Ja tego nie robię bo i tak mam banana na twarzy za te hamulce w porównaniu do oryginalnych.

Mówię co myślę, robię co mówię, już nie jem co lubię.
"nullo retentus impedimento"
"nullo retentus impedimento"