hamulce tarczowe-słaby przód

jak wyżej... wszystkie modele...

Moderator: Student

Awatar użytkownika
carinus

Re: hamulce tarczowe-słaby przód

Post autor: carinus » czw lis 26, 2009 5:28 pm

romko pisze:zgadzam się z Tobą radek4x4 ale dlaczego przy odpiętym tyle samego przodu nie blokuje?
Wywal te badziewne graty i wstaw to samo co mają inni zadowoleni użytkownicy tarczówek w UAZ-ie.Jeśli jednak chcesz eksperymentować dalej to życzę powodzenia.
UAZ "78r z dłubniętym silnikiem bez gaźnika
Land Cruiser LJ 70 2,4TD
Land Cruiser KZJ 90 3,0TD

Awatar użytkownika
Kaktus

Post autor: Kaktus » pt lis 27, 2009 7:00 am

Moim zadaniem trzeba dać wydajniejszy korektor ale i tak nie wiadomo czy taki się znajdzie (może dwa ) bo w fabrycznych zestawach zawsze jest mniejsza tarcza i zacisk z tyłu. Mam podobny problem co mocno mnie zdziwiło :o :o :o bo z tyłu nie mam tarczówek . Wstawiłem tarcze wentylowane i zaciski z Vitary tył zostały bębny żuk z cylinderkami lublina które wydawało mi się że nie będą wcale hamowały a tu po oględzinach wychodzi na to że cały samochód staje dęba w trakcie hamowania przy tak skutecznych tarczach i tył blokuje nie tak mocno ale :(
romko pisze: nawet jak zaślepiłem na pompie i odpiąłem tył (został tylko przód!!)...to go nie blokuje przy mocnym depnięciu...no chyba że na mokrym piachu
Prawdopodobnie zaślepiając pompę zablokowałeś ją i nie da się jej wdusić do końca dlatego nie blokuje przodu

dziadeq
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: dziadeq » sob lut 19, 2011 5:14 pm

Witam. I co z tymi hamulcami, bo mam chec zmontowac cos takiego, ale teraz po przeczytaniu postu sie zastanawiam, moze by zamontowal 2 zaciski na kolo z przodu? Aha moze ktos ma rysunek tarcz kotwicznych pod tarcze z witary i silownik poloneza. Rysunek oczywiscie zwymiarowany, wyciecie laserowe bedzie kosztowac 20 zl na os, a na allegro wolaja 90 plus przesylka. Cyba ze ktos ma lepszy patent, inne tarcze, mocniejsze zaciski i rysunki tarcz kotwicznych. Bylbym wdzieczny za pomoc.

Awatar użytkownika
romko
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: romko » sob lut 19, 2011 10:29 pm

89zł wraz z przesyłką na oś czyli chyba nie najgorzej a rysunku niestety nie mam bo cały plik w programie autocad (tarcze są mojego autorstwa) ma mój "wypalacz laserowy"...tarcze 8 i 6 mm oczywiście się znajdą...pozdrawiam

Awatar użytkownika
Mag69

Post autor: Mag69 » sob lut 19, 2011 10:42 pm

romko pisze:... tarcze są mojego autorstwa ...
:)21
LJ 70

Awatar użytkownika
Kaktus

Post autor: Kaktus » ndz lut 20, 2011 9:39 am

Ja po ponad roku w Muscelu mogę stwierdzić że wszystko działa świetnie już zapomniałem o problemach z hamulcami. Tarcza wentylowana Vitara, zacisk Vitara, pompa żuk , z tyłu pozbyłem się cieknących cylinderków uaz i są po przeróbce z lublinka ani kropli nie puściły. Po regulowaniu szczęk tył bierze nieco mocniej ale wystarczy dwa tygodnie ostro pojeździć i się wyrównuje lub ustawić większy luz. Tarcze kotwiczą łatwo się robi, trzeba do przymiarek z tektury ją zrobić dalej szybka prosta robota.
Obrazek
Obrazek
Trzeba dać odpowiedni kąt zamocowania zacisku , zresztą to widać po utytułowaniu otworu odpowietrzającego, z zaciskiem Vitary ma być tak
Obrazek
Przeróbka pod cylinderek lublinka trzeba jeszcze podciąć szczęki od strony cylinderków. Fotki są Muscela ale poprzednio miałem uazowski cylinderek pasował więc powinno być podobnie w uazie
Obrazek

rysiekkolanus
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: rysiekkolanus » śr lut 23, 2011 7:27 pm

MOZE ZAWOREK ZWROTNY W WEZYKU HAMULCOWYM

Awatar użytkownika
luk94

Post autor: luk94 » pn lis 07, 2011 1:32 pm

Obrazek

Uploaded with ImageShack.us

A czy na tych tarczach kotwicznych i zaciskach z poldka oryginalne felgi nie będą przeszkadzać?
Uaz 469b, 2,1 TD 1980r.== przebudowa na 2,8D w trakcie.

Awatar użytkownika
rudobrody

Post autor: rudobrody » pn lis 07, 2011 2:26 pm

Mnie oryginalna felga nie weszła.

Awatar użytkownika
romko
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: romko » pn lis 07, 2011 2:50 pm

bo oryginalna 15'' nie wejdzie. Trzeba dać oryginalną 16" (takie dają do uaza fabrycznie wyposażonego w tarczówki), można dać felgi 15" z Vitary albo do oryginalnych uazowych 15" zastosować dystanse po 40mm na kolo...mam tak i wszystko pasi...pozdrawiam

EDEK:):):):)

Post autor: EDEK:):):):) » pn lis 07, 2011 5:25 pm

Kolego tak jak wyżej uazowa 15 " nie wchodzi bo obciera rant o zacisk ale podchodzi felga od honkera, samuraia, vitary ( chociaż to w pewnych przypadkach jeden ..uj ) wszystko to 15'' albo 16'' od gaza, nysa, żuk, tarpan ( jeśli występowała :-? ) z tym iż możesz się naciąć na różne wykonanie ( potrójne nity lub spawanie ) i będzie potrzebna delikatna kosmetyka typu klepnij młotkiem/troszkę szlifu aby nie było obcierania a i tak jak dostanie błota i żwiru to będzie szlif naturalny :)21 :)21 (i honker oczywiście nowy wzór ale to już bez kosmetyki ) 8) A o nowych 16" typowych uazowych nie wspomnę ( 163 pln tarm..t Poznań )
Bóg stworzył czołgi by siały zamęt i zniszczenie

ODPOWIEDZ

Wróć do „Uaz”