płyn hamulcowy - jak często wymieniać?
Moderator: Student
płyn hamulcowy - jak często wymieniać?
Pytanie jak w temacie. Pytanie profilaktyczno-poznawcze. Nic się nie dzieje, ale pytam, żeby się coś nie zrobiło.
rybak
Re: płyn hamulcowy - jak często wymieniać?
Max co dwa lata
Zacznij ludzi traktować tak samo jak oni ciebie a od razu poczują się obrażeni i dostaną ataku furii
Uaz ma otwarty obieg płynu hamulcowego,płyn wymienia się samoczynnie
trzeba go tylko uzupełniać 

Tylko u nowomechaników i w wypadku padaczki ukladu ham.rudobrody pisze:Uaz ma otwarty obieg płynu hamulcowego,płyn wymienia się samoczynnietrzeba go tylko uzupełniać

Zacznij ludzi traktować tak samo jak oni ciebie a od razu poczują się obrażeni i dostaną ataku furii
- GikroV
-

zaraz będzie:
przerób na tarczówki, zaciski suzuki, pompa merc itp itp

a potem będzie:
zylion razy było

UAZ 469B: Radiostacja WD-43 / RD-115ZT (uazy.pl)
Nieeeeee
Zaciski polonez tarcze suzuki

I wtedy auto hamuje bo na oryginałach zwalnia tylko.rudobrody pisze:Nieeeeee![]()

Mówię co myślę, robię co mówię, już nie jem co lubię.
"nullo retentus impedimento"
- cowboy_3151
Chciałbym zobaczyć minę kolegi jak bym wdepnął w oryginalne hamulce z oryginalnym serwo w moim uazie bez uprzedzeniaBalu-Balu pisze:
I wtedy auto hamuje bo na oryginałach zwalnia tylko.

Reasumując na oryginalnym sprawnym układzie hamulcowym ( nie sprawności to dla mnie bajki nawet cieknące cylinderki to nie tak często jak niektórzy mówią, ja już nie pamiętam kiedy ciekły) z oryginalnym serwo uaz po prostu hamuje jak należy i wcale tak szybko nie zużywają się bębny i okładziny ale to już inna bajka. Po prostu układ ma być zrobiony jak należy cały i wtedy działa.
Покладіть вашу надію на Бога, і не сидіти спиною до дверей
Uaz 469
Disco II TD5
Uaz 469
Disco II TD5
- losiek
- Kontaktowanie:
a ja wsadziłem pompe z autosana bez serwa i tarcz nie potrzebuje:) łydki ładniejsze 

Jak piszesz o deptaniu po jakiejś imprezie terenowej to na pewno bym karpia strzelił. Podejrzewam, że Ty też strzelisz tylko z innego powodu niż ja.cowboy_3151 pisze:Chciałbym zobaczyć minę kolegi jak bym wdepnął w oryginalne hamulce z oryginalnym serwo w moim uazie bez uprzedzeniaBalu-Balu pisze:
I wtedy auto hamuje bo na oryginałach zwalnia tylko.i wcale nie chciałbym oglądać efektów jakie wyrządziłby kolega swoim ciałem i jakie wystąpiły by na ciele
Reasumując na oryginalnym sprawnym układzie hamulcowym ( nie sprawności to dla mnie bajki nawet cieknące cylinderki to nie tak często jak niektórzy mówią, ja już nie pamiętam kiedy ciekły) z oryginalnym serwo uaz po prostu hamuje jak należy i wcale tak szybko nie zużywają się bębny i okładziny ale to już inna bajka. Po prostu układ ma być zrobiony jak należy cały i wtedy działa.

Właśnie po terenie błocie i piachu hebli nie ma,
sam kurde zaczynam myśleć nad tarczówkami
sam kurde zaczynam myśleć nad tarczówkami
Tylko twardziele pierdzą przy sikaniu
http://www.forum-gaz-uaz.pl
http://www.forum-gaz-uaz.pl
- cowboy_3151
Niestety nie trafiłeś z tym określeniem jazdyBalu-Balu pisze: Jak piszesz o deptaniu po jakiejś imprezie terenowej to na pewno bym karpia strzelił. Podejrzewam, że Ty też strzelisz tylko z innego powodu niż ja.Nie interesują mnie hamulce w egzemplarzu kolekcjonerskim, bulwarze czy w służbie miejskiej tylko w aucie jeżdżącym w terenie wodno-błotnym.

Uaz 469
Disco II TD5
Uaz 469
Disco II TD5
- losiek
- Kontaktowanie:
a mi sie wydaje, że dobrze zrobione seryjne hamulce z serwem mogą spokojnie dawać rade. Ale nie w kwestii ściągania na boki.
jak dobrze zrobione to nic nie sciaga...losiek pisze:a mi sie wydaje, że dobrze zrobione seryjne hamulce z serwem mogą spokojnie dawać rade. Ale nie w kwestii ściągania na boki.
tarczowki sa dla kobiet i samurajow

tak jak przedni naped zreszta... wybaczcie brak polskich liter
- cowboy_3151
dokładnie dobry stan układu i dobrze ustawione wyregulowane i nie ma żadnego ściąganiachudy2 pisze:jak dobrze zrobione to nic nie sciaga...losiek pisze:a mi sie wydaje, że dobrze zrobione seryjne hamulce z serwem mogą spokojnie dawać rade. Ale nie w kwestii ściągania na boki.
Uaz 469
Disco II TD5
Uaz 469
Disco II TD5
Cholera,po co ja przerabiałem oryginalne hamulce na tarczówki.Może to tylko u mnie ciekły cylinderki a po przeprawie w błocie i wodzie (nie mylić z przejazdem po błocie) nie mogłem spowolnić mojego potwora.Tyle roboty na marne i jeszcze można sobie guza nabić jak za mocno wcisnę pedał hamulca.
UAZ "78r z dłubniętym silnikiem bez gaźnika
Land Cruiser LJ 70 2,4TD
Land Cruiser KZJ 90 3,0TD
Land Cruiser LJ 70 2,4TD
carinus pisze:Cholera,po co ja przerabiałem oryginalne hamulce na tarczówki.Może to tylko u mnie ciekły cylinderki a po przeprawie w błocie i wodzie (nie mylić z przejazdem po błocie) nie mogłem spowolnić mojego potwora.Tyle roboty na marne i jeszcze można sobie guza nabić jak za mocno wcisnę pedał hamulca.

czarne matowe "ZUO" z turbodieslem
- cowboy_3151
Grunt to wierzyć panowi w sklepie a napewno się daleko dojedzieuazevo1 pisze:
pan w sklepie motoryzacyjnym fso/żuk który mi oznajmił że wprowadzono zakaz sprzedaży pomp hamulcowych jedno stopniowych gdyż są bardzo niebezpieczne,

Swoją drogą to dlaczego je nadal produkują i są dostępne w sklepach skoro takie niebezpieczne

Uaz 469
Disco II TD5
Uaz 469
Disco II TD5
Jest to poparte doświadczeniem podczas awarii cylinderka hamulcowego przy dość rozpędzonym samochodzie hamulec wpadł do dechy a była potrzeba nagłego hamowania!!! W przypadku pompy dwuobwodowej zawsze przy awarii jednego zostaje nam sprawny drugi obieg na awaryjne hamowanie. Pomp jednostopniowych u nas już nie produkują! Niemożliwym jest także dostanie zestawu naprawczego i mówię tu o sklepach z częściami Nysa Żuk FSO. Moje poszukiwania zamknęły sie na terenie Myślenic gdzie wszyscy sprzedawcy zgodnie wypowiedzieli się na ten temat. (sklepy z trzydziestoletnią tradycją handlu takimi częściami).Ja to wytestowałem na własnej skórze.cowboy_3151 pisze:Grunt to wierzyć panowi w sklepie a napewno się daleko dojedzieuazevo1 pisze:
pan w sklepie motoryzacyjnym fso/żuk który mi oznajmił że wprowadzono zakaz sprzedaży pomp hamulcowych jedno stopniowych gdyż są bardzo niebezpieczne,![]()
Swoją drogą to dlaczego je nadal produkują i są dostępne w sklepach skoro takie niebezpieczne
Przepraszam za offtopa! Niemniej jednak moim zdaniem to bardzo ważne zagadnienie.
czarne matowe "ZUO" z turbodieslem
bzdury waść gadaszuazevo1 pisze:...
Pomp jednostopniowych u nas już nie produkują! Niemożliwym jest także dostanie zestawu naprawczego i mówię tu o sklepach z częściami Nysa Żuk FSO.
...
oto przykład :
http://cadopen.o12.pl/pompy/index.php?a ... at&catId=1
zarówno pompy,komplety naprawcze jak i cylinderki są nadal produkowane

LJ 70
carinus pisze:Cholera,po co ja przerabiałem oryginalne hamulce na tarczówki.Może to tylko u mnie ciekły cylinderki a po przeprawie w błocie i wodzie (nie mylić z przejazdem po błocie) nie mogłem spowolnić mojego potwora.Tyle roboty na marne i jeszcze można sobie guza nabić jak za mocno wcisnę pedał hamulca.
Mnie to też zmusiło do przeróbki i to na dwóch mostach. Może się nie znam

W każdym razie nie muszę regulować co 20 km. szczęk, nie muszę się obawiać o wyciek z cylinderków, nie muszę skrobać błota z bębnów po każdym rajdzie. Wolę ten czas wykorzystać na coś innego. Oczywiście też przy aucie

Na potwierdzenie prawdomówności fotka dla bab :

nie beda tarczowcy pluc nam w twarz!

btw. tak mi sie nasunelo przy okazji... zamiast kupywac dwa cylinderki, znacznie oplacalniej jest kupic cala tarcze kotwiczna, szczeki i cylinderki, wszystko zlozone w komplecie i tylko kilka zl drozej wychodzi
wot, taka ciekawostka

btw. tak mi sie nasunelo przy okazji... zamiast kupywac dwa cylinderki, znacznie oplacalniej jest kupic cala tarcze kotwiczna, szczeki i cylinderki, wszystko zlozone w komplecie i tylko kilka zl drozej wychodzi

wot, taka ciekawostka
Aż się wzdrygłem widząc te szczęki
Musisz ludzi straszyć

Musisz ludzi straszyć

-
Pewno tłuką te pompy choćby ze względu na armię
np.KP-200 lub KP-340 najazdowy układ hamulcowy jednoobwodowy pompa wiadomo jaka hi hi.Kto był ubrany w zielone plamki to wie o co biega

Bóg stworzył czołgi by siały zamęt i zniszczenie
Nikt nikogo na siłę nie może zmusić do przerabiania hamulców,jeśli fabryczne bębenki wystarczają,to tylko się cieszyć z tego powodu.Niestety nikt nie jest w stanie podważyć wyższości rozwiązania hamulców na tarczach.Wolna wola,kazdy robi jak uważa.
UAZ "78r z dłubniętym silnikiem bez gaźnika
Land Cruiser LJ 70 2,4TD
Land Cruiser LJ 70 2,4TD