Jaki olej do silnika uaza po remoncie ????
Moderator: Student
Re: Jaki olej do silnika uaza po remoncie ????
długo sie zastanawiałem nad olejem... w końcu stwierdziłem że skoro silnik był projektowany w latach 60 to poradzi sobie z 20W50 jak narazie wszystko wygląda pieknie cisnienie 2 na wolnych obrotach i zero problemów na zakrętach czy przechyłach... musiałem tylko wypiąć chłodnice oleju bo ta niestety nie wytrzymywała ciśnienia :/ no i w zimie tak dla ostrożności uważam z gazem zanim silnik się nie rozgrzeje.
Na lato ten olej wystarczy ale zimą to strasznie ciężko będzie go pompowac w ciasne kanały.Zanim dojdzie do wszystkich miejsc smarowania minie sporo czasu.
UAZ "78r z dłubniętym silnikiem bez gaźnika
Land Cruiser LJ 70 2,4TD
Land Cruiser KZJ 90 3,0TD
Land Cruiser LJ 70 2,4TD
podobno selektolu juz nie robią? moze ktos to potwierdzic?carinus pisze:Stare niezmienne zasady mówią o zmianie po określonym przebiegu lub po roku,zależy co szybciej nastąpi.Zwykły selektol powinien wystarczyc ale w dzisiejszych czasach chyba nie będziemy żałować parę złotych więcej na solidniejszy olej.
jaki dobry minerał byście polecili?
Każdy o symbolu 15W40. 

Mówię co myślę, robię co mówię, już nie jem co lubię.
"nullo retentus impedimento"
Każdy byle nie lotos bo zostawia wiadro szlamu i laku na scianach silnika.Balu-Balu pisze:Każdy o symbolu 15W40.
Land Cruiser LJ 70 2,4TD
Land Cruiser LJ 70 2,4TD
carinus pisze:Każdy byle nie lotos bo zostawia wiadro szlamu i laku na scianach silnika.Balu-Balu pisze:Każdy o symbolu 15W40.
A to dziwne bo słyszałem opinię, że jako jedyny trzyma normy w swoich klasach

Kiedyś Lotosa bym nie polecał ale teraz......

Mówię co myślę, robię co mówię, już nie jem co lubię.
pewnie tylko bańka była lotosu a resztacarinus pisze:Każdy byle nie lotos bo zostawia wiadro szlamu i laku na scianach silnika.Balu-Balu pisze:Każdy o symbolu 15W40.

Wiecie jak ciężko jest naprawić popsutą reputację.Może tak jak piszecie lotos sie znacznie poprawił a ja zraziłem się do niego jeszcze w latach "90-tych.Sam leję teraz do silnika olej mineralny BP od znajomego TIR-owca który sprzedaje jak dla mnie po 8zł/l.Co prawda olej do diesla ale w tym silniku nie ma to znaczenia.
Land Cruiser LJ 70 2,4TD
Land Cruiser LJ 70 2,4TD
Ostatnio zalałem UAZA Elfem 15w40. Silnik chodzi wyraźnie ciszej i lepiej niż na Lotosie. I lepsze cisnienie oleju trzyma.
Teraz silnik lezy na stole warsztatowym zeby zlikwidować wszystkie przecieki,bo chodził ostatnio na syntetyku i ubytki oleju były widoczne na parkingach.Dymka nie puszczał nawet podczas odpalania,przejechane tylko 53kkm i chyba nie dostanie juz mineralnego.
Land Cruiser LJ 70 2,4TD
Land Cruiser LJ 70 2,4TD
-
- jestem tu nowy...
Wybaczcie, że odgrzeję temat, ale mam dylemat co robić. Silnik po wymianie pierścieni został zalany najprawdopodobniej olejem 10w40. Panewki ponoć były w porządku. Traci ciśnienie po rozgrzaniu. Przed całą operacją zalany był tym co poprzedni właściciel miał pod ręką- wspominał coś o 20w40 ale bez większego przekonania. No i na własne oczy widziałem, że trzyma ciśnienie. Jestem pewny, że żadnego motodoktora wcześniej nie było w użyciu. Żlom długo robił za pomnik w szkole mimo remontu silnika. Obecnie został przesemnie wydobyty i planuję zajrzeć do smoka i zastanawiam się czym zalać gdyby okazało się że to nie jest wina pompy oleju. 15 czy 20w40, a może 20w50? Złom jak się uda go przywrócić do stanu aktualności będzie do dojazdów do pracy przez cały rok. Trasa ok 10-15 km Żadnego katowania itp.
Zalej mineralnym.
Zbowid

-
- jestem tu nowy...
I tak się stanie. Dzięki!