Silnik UAZ
Moderator: Student
- Slawquu
- Kontaktowanie:
Silnik UAZ
witam, mam pytanko natury silnikowej, otóż mam mały problem, przy rozieraniu silnika okazało się ze najprawdopodobniej tłoki są założone źle i tu brzmi moje pytanie, otoż na tłokach w pobliżu otworu na sworzeń jest napis, domyślam się ze jest to napis "przod", wiec tłok powinien iśc tym napisem od strony przodu silnika tj pompy wodnej, natomiast chcialbym jeszcze wiedzeć "zamki" na panewkach powinny iść do siebie i byc od strony walka rozrządu czy z drugiej strony. Jeśli temat był kiedyś poruszany to przepraszam ale nie udało mi sie znaleść. Z góry dziękuje za pomoc.
UAZina 469 B+G, Gazik 63 3,1D Vauxhall Frontera 2.2 16V
Troche sie nazbierało gratów...
Re: Silnik UAZ
SebastianS pisze: Jakkolwiek dziwne może się to wydawać - otworek w łbie korbowodu ma być skierowany w przeciwną do wałka rozrządu stronę - nadkutymi na trzonie napisami do przodu silnika!
Co do tłoków - napis "pieried" mają tłoki uazowskie i z wołgi GAZ 21. Z wołgi GAZ 24 mają inny kształt, długość sworznia, wagę i napis "nazad", który oczywiście należy kierować w tył silnika... Bardzo nie zalecam miksowania ze sobą różnych rodzajów tłoków - ślepi i głusi, rozpoznający typ silnika na podstawie wibracji, z pewnością stwierdziliby, że pod maską pracuje dyzel z warzywniokaInne również są pierścienie. Uazowe uszczelniające mają wysokość 2.5 mm a wołgowskie 2.0 mm.
Faza na II pierścieniu uszzcelniającym do góry - w kierunku denka.

LJ 70
Teraz pytane..
Czym się różni dziurka od otworku?
Czym się różni dziurka od otworku?

Pajero 2,8TD LWB, bodylift 2'' i MT 33x12,5''
Bo dziurę to ma np kobitka,a otwor to pojecie techniczne 

KASZTANIARZ- SENIOR
BUDUJEMY PROTOTYPY
tel 798215618 /GG2385761/
blaszczyk4x4.pl
BUDUJEMY PROTOTYPY
tel 798215618 /GG2385761/
blaszczyk4x4.pl
jest po trójce dziecivandall1 pisze:Bo dziurę to ma np kobitka,a otwor to

Śniadanie na kacu jest jak przeszczep. Przyjmie się, albo nie.
Z reguły dziura jest na wylot ,a otwór ma dno.Stąd powiedzenia : "może być potwór,byle miał otwór",otwór pod śrubę ,dziura np. w gaciach ... pozdr.
-
-
eee tam - miałeś kiedyś otwór czy dziurę na wylot w zębie?wodyn pisze:Z reguły dziura jest na wylot ,a otwór ma dno....

Ja miałem ubytek.wieprzowina pisze:eee tam - miałeś kiedyś otwór czy dziurę na wylot w zębie?wodyn pisze:Z reguły dziura jest na wylot ,a otwór ma dno....
UAZ "78r z dłubniętym silnikiem bez gaźnika
Land Cruiser LJ 70 2,4TD
Land Cruiser KZJ 90 3,0TD
Land Cruiser LJ 70 2,4TD
Land Cruiser KZJ 90 3,0TD
No to temat o silniku "jak się masz Wiktor "
Tylko twardziele pierdzą przy sikaniu
http://www.forum-gaz-uaz.pl
http://www.forum-gaz-uaz.pl
- Slawquu
- Kontaktowanie:
temat skasztaniony na koniec jak zawsze. Ale potrzebne mi informacje uzyskałem. Dziękuje za pomoc.
UAZina 469 B+G, Gazik 63 3,1D Vauxhall Frontera 2.2 16V