INSTALACJA GAZOWA - gdzie macie butle ?

jak wyżej... wszystkie modele...

Moderator: Student

Awatar użytkownika
cowboy_3151

Re: INSTALACJA GAZOWA - gdzie macie butle ?

Post autor: cowboy_3151 » pn maja 03, 2010 2:00 pm

anabol pisze:no własnie zastanawiam sie jak to wymodzić. mógł byś zapodac jakieś fotki tego??? a jak sterujesz ilością dopływu gazu? i gdzie te wkrętki?
Postaram się zrobić fotki i wstawię linki jak się uda to nawet dzisiaj (łącznie z umieszczeniem zbiornika i jego dokładnym typem)
Przy takim umieszczeniu wkrętek dwóch jak ja mam nie ma żadnej różnicy w mocy i zużyciu paliwa pomiędzy tym rozwiązaniem, a mikserem. Samochód pali idealnie na benzynie, działa sanie i inne elementy gaźnika. Starowanie ilością dopływu gazu jest też bardzo proste oryginalny trójnik pozwala na dobranie dawki do każdej wkrętki oddzielnie. Reduktor oczywiście podciśnieniowy bez żadnej zbędnej elektroniki.Na takiej instalacjach jeżdżę już ponad 17 lat i nigdy nie zawiodły, nawet w czasach gdy z jakością gazu było różnie ( wystarczyło wtedy zwiększyć dawkę gazu obracając pokrętło czujnika o 1/4 obrotu i niwelowało się słabą jakość gazu, a samochód odzyskiwał moc).
Jednakże aby nie było tak łatwo może się zdarzyć (wszystko zależy od silnika- wiadomo RR- Rencznajarobota) że trzeba indywidualnie dobrać przytłumienie dopływu powietrza do gaźnika, ale to proste wystarczy krążek aluminiowy z odpowiednio dobranym empirycznie otworem środkowym ( takie rozwiązanie podawane jest w oryginalnej literaturze rosyjskiej dotyczącej instalacji gazowych w silnikach gaz 21 i gaz 24)
Покладіть вашу надію на Бога, і не сидіти спиною до дверей
Uaz 469
Disco II TD5

Awatar użytkownika
cowboy_3151

Post autor: cowboy_3151 » pn maja 03, 2010 3:50 pm

Oto obiecane fotki :D , jakby coś więcej trzeba było wyjaśnić to priv :o
http://yfrog.com/7btrojnikj-trójnik
http://yfrog.com/6cwkretka1j -wkrętka 1
http://yfrog.com/b6wkretka2j -wkrętka 2
http://yfrog.com/42zbiornikej -zbiornik stako średnica 360 poj.50L pasuje beż żadnych przeróbek uaza
Uaz 469
Disco II TD5

Awatar użytkownika
anabol
Kontaktowanie:

Post autor: anabol » pn maja 03, 2010 7:54 pm

dzięki za fotki :)2 a po zrobieniu tych wkrętek chodzi bez problemu na benzynie>? szczeże to bardzo nie chce ingerować w gaźnik. ale zobaczymy jak to będzie... narazie jestem na etapie uszczelniania wału korbowego. potem malowanie i zakładam gaz. może uda sie dobrać jakis mikser :-?
Po prostu Seba

Awatar użytkownika
cowboy_3151

Post autor: cowboy_3151 » wt maja 04, 2010 7:32 pm

anabol pisze:a po zrobieniu tych wkrętek chodzi bez problemu na benzynie
A czemu ma nie chodzić, nie ma tu żadnej ingerencji w układ benzynowy, wkrętki są poniżej lub na granicy (końcówce) zwężek im niżej tym lepiej, ssanie działa bez problemowo, pompka przyspieszacza podająca paliwo również, jedyny mankament to jak trzeba założyć ograniczenie dopływu powietrza (to aluminiowe koło) o ile silnik tego potrzebuje, to pali więcej benzyny bo ma bogatą mieszankę ( przy zastosowaniu jakiegokolwiek miksera to norma iż na benzynie ma bogatszą mieszankę) ale i tu można poradzić dobierając odpowiednie dysze lub przy dłuższej jeździe wyjmując koło.
Grunt że zapala i chodzi dobrze na benzynie, gdyż po założeniu gazu jest on podstawowym paliwem, a benzyna jest na rozruch (i to nie zawsze) bodź awaryjnie.
Uaz 469
Disco II TD5

Awatar użytkownika
anabol
Kontaktowanie:

Post autor: anabol » ndz lis 07, 2010 11:19 am

cowboy a jakiej średnicy masz te wkrętki bo będe z tym działał 8)
Po prostu Seba

Awatar użytkownika
radek4x4

Post autor: radek4x4 » pn lis 08, 2010 10:39 pm

Ja zastosowałem wkrętkę w filtrze powietrza nad wlotem do gaźnika, wkrętka średnicy ok 14-15 mm wewnątrz i działało to bez zastrzeżeń, jako iż patent był dobry założyłem tak w paru Uazach i nikt nie zgłaszał problemów. Zachowując tylko symetrię i umieszczenie wkrętki w filtrze idealnie nad wlotem do gaźnika. Spalanie też nie było tragedią.
Pozdrawiam
Aro 243 3.2 D

Awatar użytkownika
GikroV

Post autor: GikroV » pn lis 08, 2010 11:01 pm

A jak wtedy z regulacją i wzrostem spalania? dla jednych wzrost 5 litrów nie robi różnicy, dla mnie tak ;P

Żeby nie zakładać nowego tematu... butla butlą, a jak przystosować parownik do błota i ogólnie wody ? jest tam kilka otworów i nie bardzo wiem czy można je połączyć w jeden obieg rurkami z wyprowadzeniem gdzieś wysoko... czy to nie zaburzy działania tegoż urządzenia?
UAZ 469B: Radiostacja WD-43 / RD-115ZT (uazy.pl)

Awatar użytkownika
anabol
Kontaktowanie:

Post autor: anabol » czw lis 11, 2010 2:42 pm

radek4x4 pisze:Ja zastosowałem wkrętkę w filtrze powietrza nad wlotem do gaźnika, wkrętka średnicy ok 14-15 mm wewnątrz i działało to bez zastrzeżeń, jako iż patent był dobry założyłem tak w paru Uazach i nikt nie zgłaszał problemów. Zachowując tylko symetrię i umieszczenie wkrętki w filtrze idealnie nad wlotem do gaźnika. Spalanie też nie było tragedią.
Pozdrawiam
Mówisz o gaźniku jednogradzielowym czy dwu? bo ja mam dwu? Rurka musi być mocno wpuszczona w gaźnik?
Po prostu Seba

Awatar użytkownika
Slawquu
Kontaktowanie:

Post autor: Slawquu » wt gru 07, 2010 12:21 pm

witam, podłacze się do tematu,tyle ze u mnie sprawa tyczy się gaźnika jednogardzielowego, ja u siebie mam założoną butle tak jak kolega Cowboy, tyle ze o mniejszej pojemności bo faktycznie wchodzi w nią 40 litrow, i wydaje mi sie to optymalnym rozwiązaniem by nie tracić przestrzeni bagażnika, a co do sposobu zasilania silnika w gaz, to pierwotnie był to mikser, jednak przez dość duże zwężenie dolotu powietrza, był problem z jazdą na benzynie, bo pojawiał się efekt za bogatej mieszanki, aktualnie mam wariant z wspawaną rurką w filter powietrza, bezposrednio nad gardzielą gażnika, rurka ma srednice 14-15 mm, zdaje to egzamin, jest troszeczke trudniejszy rozruch na zimnym silniku, ale ogolnie smigam tak od 3 lat i działa bez wiekszych zarzutów, w takim wariancie konieczne jest też przytłumienie dolotu powietrza, ja zrobiłem to przez zrobienie prowizorycznej opaski na częsci filtra, jak potrzebuje jezdzic na benzynie to jej zdemontowanie i pozniejsze zamontowanie to pare sekund. Porobię wieczorem foty to wrzucę, Ciekawi mnie temat tych wwietek, bo to faktycznie było by jeszcze lepsze rozwiązanie?? Jakiej średnicy trzeba zamotnować/ tudzież pytać u gazowników, lub ewentualnie dorobić??
UAZina 469 B+G, Gazik 63 3,1D Vauxhall Frontera 2.2 16V
Troche sie nazbierało gratów...

Awatar użytkownika
cowboy_3151

Post autor: cowboy_3151 » wt gru 07, 2010 1:29 pm

Slawquu pisze:witam, podłacze się do tematu,tyle ze u mnie sprawa tyczy się gaźnika jednogardzielowego, ja u siebie mam założoną butle tak jak kolega Cowboy, tyle ze o mniejszej pojemności bo faktycznie wchodzi w nią 40 litrow, i wydaje mi sie to optymalnym rozwiązaniem by nie tracić przestrzeni bagażnika, a co do sposobu zasilania silnika w gaz, to pierwotnie był to mikser, jednak przez dość duże zwężenie dolotu powietrza, był problem z jazdą na benzynie, bo pojawiał się efekt za bogatej mieszanki, aktualnie mam wariant z wspawaną rurką w filter powietrza, bezposrednio nad gardzielą gażnika, rurka ma srednice 14-15 mm, zdaje to egzamin, jest troszeczke trudniejszy rozruch na zimnym silniku, ale ogolnie smigam tak od 3 lat i działa bez wiekszych zarzutów, w takim wariancie konieczne jest też przytłumienie dolotu powietrza, ja zrobiłem to przez zrobienie prowizorycznej opaski na częsci filtra, jak potrzebuje jezdzic na benzynie to jej zdemontowanie i pozniejsze zamontowanie to pare sekund. Porobię wieczorem foty to wrzucę, Ciekawi mnie temat tych wwietek, bo to faktycznie było by jeszcze lepsze rozwiązanie?? Jakiej średnicy trzeba zamotnować/ tudzież pytać u gazowników, lub ewentualnie dorobić??
Średnica 12 do dostania były w hurtowniach części do instalacji gazowych.
Ja swoje kupowałem w Domaniewicach koło Łodzi.
Jeżeli chodzi o przytłumienie to zależy indywidualnie od silnika.
Rozruch jest na benzynie bezproblemowy działa ssanie i cały gaźnik tak jak na benzynie.
Uaz 469
Disco II TD5

Awatar użytkownika
cowboy_3151

Post autor: cowboy_3151 » wt gru 07, 2010 1:37 pm

GikroV pisze:a jak przystosować parownik do błota i ogólnie wody ? jest tam kilka otworów i nie bardzo wiem czy można je połączyć w jeden obieg rurkami z wyprowadzeniem gdzieś wysoko... czy to nie zaburzy działania tegoż urządzenia?
Parownik jest szczelny i jakoś do wody nie trzeba go przygotowywać (no chyba że ktoś chce cały czas jeździć pod wodą :)21 ). Woda może mieć jedynie wpływ na chwilowe działanie membrany inne ciśnienie oddziałuje na nią niż przy powietrzu, ale to tylko przy pełnym zanurzeniu. Co się zaś tyczy błota to po takiej w topie aby zanieczyścił się parownik to i tak trzeba całe auto czyścić więc jedna rzecz w tą czy tamtą nie robi różnicy.
Uaz 469
Disco II TD5

Awatar użytkownika
Sztanca
Kontaktowanie:

Post autor: Sztanca » wt gru 07, 2010 6:29 pm

Wrzuciłem butlę w poprzek auta za przednimi fotelami, nie mam kanapy więc mogłem tak zrobić. Super dociążenie tyłu, wchodzi mi tam prawie 90 gazu i nie wiem jak to się dzieje, ale po 100km (teren + dojazdówki) wszystko znika :lol: silnik 2.8 forda, BLOS. Rozumiem, że to może dużo palić, ale qźwa 100/100? jak w czołgu...

p.s paliwo też tak szybko znika :o
zmoty sprzedane, szukam cywilnego Y60
sylwester w górach

Awatar użytkownika
carinus

Post autor: carinus » śr gru 08, 2010 9:10 pm

Sztanca pisze: wchodzi mi tam prawie 90 gazu i nie wiem jak to się dzieje, ale po 100km (teren + dojazdówki) wszystko znika :lol: silnik 2.8 forda, BLOS. Rozumiem, że to może dużo palić, ale qźwa 100/100? jak w czołgu...
Trochę Cię pociesze że czołgi brały w terenie 500-700l/100km,ale 100/100 to tez niezły wynik.Chyba trzeba cos wyregulować.Mój UAZ też chodzi na blosie tyle że na oryginalnym silniku i spalanie trochę wyższe niż na wkrętkach w gaźniku.
UAZ "78r z dłubniętym silnikiem bez gaźnika
Land Cruiser LJ 70 2,4TD
Land Cruiser KZJ 90 3,0TD

Awatar użytkownika
GikroV

Post autor: GikroV » śr gru 08, 2010 10:01 pm

Tak patrzę po waszych spalaniach i sobie humor poprawiam bo obliczyłem (8 tankowań do pełna) że spalanie u mnie wynosi:

12L - trasa z prędkościami do 70km/h, dwie osoby na pokładzie, max 100kg ładunku, sprzęgiełka odłączone.
16L - rekreacyjny teren prędkości nie przekraczające 50km/h, 4-5 osób na pokładzie, 4x4
30L - 4x4 + reduktor, ciężki teren, gaz w podłodze na dojazdówkach, przekroczona ładowność

Parownik elpigaz cometa + mikser, zastanawiam się jaki wpływ na spalanie ma stan filtrów i membran bo chyba od 4 lat nikt do tego nie zajrzał.

A swoją drogą w butli pewnie jest troche wody i syfu, ciekawe czy przy odświeżeniu instalacji można się tego pozbyć :roll:

Awatar użytkownika
carinus

Post autor: carinus » czw gru 09, 2010 8:03 pm

Spalanie masz faktycznie do pozazdroszczenia.Mam dłubnięty silnik i brak mixera,co sprawia ze moc i osiągi nie są ograniczone,a tym samym apetyt moze być większy.Nie mam też gaźnika a jedynie przepustnicę.Najniższe spalanie miałem w granicach 16-17l jeżdząc w większosci po czarnym i trochę terenu.
UAZ "78r z dłubniętym silnikiem bez gaźnika
Land Cruiser LJ 70 2,4TD
Land Cruiser KZJ 90 3,0TD

Edgarowski

Post autor: Edgarowski » czw gru 09, 2010 9:46 pm

Witam
Ja mam butlę 60 tkę pod tylnią kanapą.Siedzenia są podwyższone przez dospawenie przedłużek ok 10 cm. Piękny widok z tylniej kanapy ale bez plandeki piżdzi że hej i siedzenia się nie dają złozyć.Taką konstrukcje już kupiłem i nie chciało mi się zmieniać ale butla kończy lat 10 i trzeba będzie legalizować.Z instalacją gazową nie ma problemu gażnik dwugardzielowy zapalam na benzynie wlewając cwiartke do pojemnika pod szyba wprost do gaznika .Taki sobie opadowy i pali od kopa.Ramie pompy benzynowej podwieszone do góry na stalowym zaczepie a przewód odłączony.W zbiornikach ropa żeby nie korodowały i jakos sie jeżdzi bez problemów.Ile pali nie staram się sprawdzać bo zeżre ile zachce ale nie jest tragicznie.Parownik czyszczę od czasu do czasu i zawsze się jakis syf wlewa.
Edgar z Gór.

Awatar użytkownika
cowboy_3151

Post autor: cowboy_3151 » pt gru 10, 2010 2:54 pm

Edgarowski pisze:Witam
Z instalacją gazową nie ma problemu gażnik dwugardzielowy zapalam na benzynie wlewając ćwiartkę do pojemnika pod szyba wprost do gaznika .Taki sobie opadowy i pali od kopa.
Dokładnie uaza chodzącego na gazie można traktować jak "alkoholika" choć ćwiartka na rozruch to trochę za dużo . Ja praktycznie też nie używam pompy paliwa. Na rozruch w zimie wlewam na oko trochę benzyny bezpośrednio w gardziel gaźnika (20-30cm3) i pali idealnie. Nawet kiedyś paliłem go po 3 miesięcznym staniu i po takiej operacji jak tylko zakręcił to zapalił.
Uaz 469
Disco II TD5

Awatar użytkownika
anabol
Kontaktowanie:

Post autor: anabol » pn gru 13, 2010 3:27 pm

Ja u siebie zastosowałem mikser udało mi sie zdobyć taki który idealnie wchodzi w filtr powietrza. Fakt faktem juz mam małożony jednak jeszcze cała instalacja nie jest podłączona. W wiertki znalazłem w jednej z hurtowni w radomiu ok 5zł za sztukę. Jeśli nie wypali temat z mikserem to będe rzeźbił z wwiertkami. Narazie nie mam bardzo czasu się tym zająć i latam na benzynie.
Po prostu Seba

Awatar użytkownika
morte36

Kontaktowanie:

Post autor: morte36 » ndz gru 09, 2012 2:50 pm

Odgrzewam kotleta.
waska30 pisze:Zbiornik Stako 40L 915/1634 , 40/270.Reduktor AGC.Zawór gazowy,Wielozawór,Obudowa wielozaworuoraz zawór tankowania firmy TOMASETTO.układ elektroniczny KME BM.
Kolego masz jakieś fotki zamontowanej butli?

I czy ktoś wie jakie maksymalne wymiary butli zmieszczą się w miejscu po zbiorniku paliwa?
UAZ 31512-1990
GAZ 51-1951 remont
GAZ 69M-1970
tel. 501106073

Awatar użytkownika
GikroV

Post autor: GikroV » ndz gru 09, 2012 9:42 pm

Nie pamiętam wymiarów, ale pamiętam pojemności - przymierzaliśmy do Uaza kolegi: 32 litry było ok, 36 już dość wystawało poza obrys karoserii. Jak na Uaza pojemności raczej znikome :roll:

Stanęło na tym że zamówi butlę 42 litry i zamontuje wzdłuż nadkola na podłodze w bagażniku tak aby kanapa oraz siedzenia na nadkolach pozostały nieruszone.

http://www.stako.pl/index.php?id=menu&k ... fragment-2 Może ta firma ma bardziej pasujące wymiary.

uazens

Post autor: uazens » ndz gru 16, 2012 9:06 pm

Ten to ma dobrze zamontowaną, zawór pod ręką i podłokietnik dobry :)21
http://otomoto.pl/uaz-469-b-z-gazem-C27288299.html
469b 2.5D om602 by mercedes

ub40

Post autor: ub40 » pn gru 17, 2012 2:14 pm

...ja mam butlę w koszu na koło zapasowe za tylnym mostem /toroidalna, pojemność robocza 37 litrów/, wkrętka pod przepustnicą, śmiga spoko :D
UniformBravo40
Volvo 855 tdi

Awatar użytkownika
bobbik
Kontaktowanie:

Post autor: bobbik » wt gru 18, 2012 10:12 am

Ja mam pod kanapą 55 (48 robocza) kanapa lekko uniesiona (4 cm) ale nie poprzez przedłużanie kanapy, tylko uszu w podłodze

Awatar użytkownika
Bogdan 4x4

Post autor: Bogdan 4x4 » wt gru 18, 2012 10:53 am

Samurai. Wypuszczenie rurki do wewnątrz auta. Solidne mocowanie do butli propan-butan za siedzeniem kierownika (auto na 2 miejsca).
konieczność takiego rozwiązania, z racji ekonomii, tj. daleki dojazd do lpg, przebiegi dzienne ok. 100 km po lesie.
Pomijając "legalność" to wózki widłowe tak jeżdżą na niejednym magazynie.
Przerabiał ktoś temat?
Wsio można szto nie można, tolko z wolna i astarożna

Awatar użytkownika
cezii

Post autor: cezii » pn gru 24, 2012 8:40 am

Butla w miejscu zbiornika ma tę wadę że trzeba się ciągle tankować a uzaem nie śmiga się po mieście tylko po dziurach. Miałem takie rozwiązanie i strasznie mnie męczyło. Człowiek nie może zapomnieć że to tyle kosztuje jak musi wyjmować portfel parę razy dziennie i jeszcze głowkawać starczy czy nie starczy?
Teraz motam pod budą z tyłu 80 l.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Uaz”