zgrzyt podczas redukcji biegów.
Moderator: Student
zgrzyt podczas redukcji biegów.
Witam
Od tygodnia jestem szczęśliwym posiadaczem UAZa. Jak redukuję biegi z 3>2 i z 2>1 często występuje zgrzyt. Z 3>4 jest ok. Sprzęgło działa. Proszę o info. czy tak już jest w uazach czy coś nie działa.
pozdry
Od tygodnia jestem szczęśliwym posiadaczem UAZa. Jak redukuję biegi z 3>2 i z 2>1 często występuje zgrzyt. Z 3>4 jest ok. Sprzęgło działa. Proszę o info. czy tak już jest w uazach czy coś nie działa.
pozdry
Re: zgrzyt podczas redukcji biegów.
Skrzynia UAZa tak już ma... ona po prostu nie jest w pełni synchronizowana.
1 i 2 - Brak synchronizacji.
3 i 4 - Już jest.
1 i 2 - Brak synchronizacji.
3 i 4 - Już jest.
Range Rover Classic 3.9EFI
Był: UAZ 469b V6 2.9
czyli po ludzku dla początkujacych : puszczasz gaz, zrzucasz na luz, zdejmujesz nogę ze sprzęgła, ponownie wciskasz sprzęglo i wrzucasz bieg (1 lub 2). A z czasem nauczysz sie lekko dodawać gazu przy zmianie biegu. Jak sie jednak nie nauczysz to pozostaje Ci tylko zmiana na skrzynie synchronizowanąleon zet pisze:Międzygaz trzeba poćwiczyć.

To i wprawionym kierowcom może sprawić problem-szybka redukcja w uazie - na to trzeba troszkę praktyki;)
Uaz 469b, 2,1 TD 1980r.== przebudowa na 2,8D w trakcie.
- GikroV
-
Gdyby Uaz miał nad zegarami widoczny napis: "Przed uruchomieniem zapoznaj się z instrukcją użytkowania"
to na forum byłoby 2/3 tematów mniej

to na forum byłoby 2/3 tematów mniej

UAZ 469B: Radiostacja WD-43 / RD-115ZT (uazy.pl)
A kolejne 10/12 mniej, było by gdyby było napisane... przed zapytaniem na forum spytaj szukaja 

Range Rover Classic 3.9EFI
Dziękuję Wszystkim za odpowiedź. Teraz już jestem spokojniejszy bo obawiałem się, że coś ze skrzynią nie tak. Instrukcję czytałem, ale nie ma w niej jasno napisane, że przy redukcji z 3>2 i 1 będzie zgrzytać. A co do forum to byłoby średnio gdyby na takim forum było tylko kilka tematów.
Pozdrawiam
Paweł
Pozdrawiam
Paweł
-
- jestem tu nowy...
- Kontaktowanie:
Zapomniałeś dodać gazu po pierwszym puszczeniu sprzęgłaAdampio pisze:czyli po ludzku dla początkujacych : puszczasz gaz, zrzucasz na luz, zdejmujesz nogę ze sprzęgła, ponownie wciskasz sprzęglo i wrzucasz bieg (1 lub 2). A z czasem nauczysz sie lekko dodawać gazu przy zmianie biegu. Jak sie jednak nie nauczysz to pozostaje Ci tylko zmiana na skrzynie synchronizowanąleon zet pisze:Międzygaz trzeba poćwiczyć.

Międzygaz w samochodach to użycie gazu przy zmianie biegu z wyższego na niższy w celu (możliwie idealnie) wyrównania prędkości obrotowych sprzęganych elementów: wałka i koła które się na nim obraca, gdyż sprzęgnięcie par kół zębatych z wałkami powoduje włączenie biegu. Właściwe użycie gazu zapobiega zgrzytom, czyli wydłuża trwałość skrzyni i wydatnie poprawia komfort jazdy.
Zatem:
- sprzęgło wciskamy,
- wyrzucamy na luz,
- sprzęgło puszczamy i dajemy gazu,
- sprzęgło wciskamy i włączamy niższy bieg ZANIM spadną obroty silnika.
Wsjo. Powodzenia

PS: Trenowałem w wojsku na Pszczółce

Jeszcze nie mam terenówki, ale już niedługo...
Motocyklowa Szkoła Jazdy Kulikowisko
Warszawa-Bemowo
Motocyklowa Szkoła Jazdy Kulikowisko
Warszawa-Bemowo
Nie zapomnialem tylko nie chciałem nadmiernie stresowac początkujacegoTomek Kulik pisze:Zapomniałeś dodać gazu po pierwszym puszczeniu sprzęgła

"Moja" metoda też mocno ogranicza zgrzytanie
-
Kiedyś każdy kierowca stara 200 wiedział o co kaman bo na warsztacie wszyscy mechanicy go jeb....li jak znowu z tą samą skrzynią na kanał stawał
a dzisiaj co wygoda nawet w starze.

Bóg stworzył czołgi by siały zamęt i zniszczenie