filtr oleju -ale jakis dziwny
Moderator: Student
- RAVkrakuf
-
- Kontaktowanie:
filtr oleju -ale jakis dziwny
Witam
ze autko mam nie za dlugo to dzis sie pierwszy raz przymierzalem do zmiany oleju ale wyszla lekka kicha z fitrem
ktos zalozyl najpierw filtr a dopiero pozniej wsadzil silnik - teraz miedzy nadkolem a filtrem ma jakies 1 mm
stary wywalic nie problem ale nie wyglada on na szczególnie dlugi
pytanie: czy to przypadlosc fitrowych zamienikow (zuk chyba)? czy brac breche i torowac sobie droge w nadkolu?
ze autko mam nie za dlugo to dzis sie pierwszy raz przymierzalem do zmiany oleju ale wyszla lekka kicha z fitrem
ktos zalozyl najpierw filtr a dopiero pozniej wsadzil silnik - teraz miedzy nadkolem a filtrem ma jakies 1 mm
stary wywalic nie problem ale nie wyglada on na szczególnie dlugi
pytanie: czy to przypadlosc fitrowych zamienikow (zuk chyba)? czy brac breche i torowac sobie droge w nadkolu?
RAV
UAZ > SJ418+springi+PS > XJ 4,0 4"/32" > Def 90/300
Jest: Dyskoteka 200tdi
Wyszystko zalezy od tego jak sobie (lub poprzedni wlasciciel) zamontowal nadkole. Sam przy montarzu przednich nadkloi tak je zamontowalem, ze teraz wchodzi mi filtr od zuka - a kiedys nie wchodzil.
Wiec kiedys stosowalem filtry od poloneza, teraz od zuka.
A jako ciekawostke podam, ze niedawno wymienilem silnik i ku mojemu zaskoczeniu (nawet na to nie popatrzylem podczas zakupu) mam filtr staly.
Po porstu zestaw blaszek z wystajacym pokretlem ktore trzeba czasami przekrecic by sie filtr oczyscil. I druga ciekaweostka - wczoraj zdjalem mise olejowa i zobaczylem pompe oleju - bardzo prosta - zadnych zaworkow i innych psujacych sie cudow. po porstu siatkowy filtr i zembata pompa.
Wiec kiedys stosowalem filtry od poloneza, teraz od zuka.
A jako ciekawostke podam, ze niedawno wymienilem silnik i ku mojemu zaskoczeniu (nawet na to nie popatrzylem podczas zakupu) mam filtr staly.
Po porstu zestaw blaszek z wystajacym pokretlem ktore trzeba czasami przekrecic by sie filtr oczyscil. I druga ciekaweostka - wczoraj zdjalem mise olejowa i zobaczylem pompe oleju - bardzo prosta - zadnych zaworkow i innych psujacych sie cudow. po porstu siatkowy filtr i zembata pompa.
Stefan Ostrowski
UAZ'79 - sprzedany
teraz jest JEEP Choerokee 4.0, '90r
UAZ'79 - sprzedany
- RAVkrakuf
-
- Kontaktowanie:
Wiec mam gotowa odpowiedż - nadkola nie bede ruszal bo dopiero zawalilem wszytko barankiem - stary filtr potne a nowy bedzie od poldka skoro podchodzistef pisze:Wyszystko zalezy od tego jak sobie (lub poprzedni wlasciciel) zamontowal nadkole. Sam przy montarzu przednich nadkloi tak je zamontowalem, ze teraz wchodzi mi filtr od zuka - a kiedys nie wchodzil.
Wiec kiedys stosowalem filtry od poloneza, teraz od zuka...... ciach
.
RAV
- RAVkrakuf
-
- Kontaktowanie:
no chyba ciezko nie odroznic stalego od jednorazowkistef pisze:Najwazniejsze zeby ci gwint pasowal.
no i oczywiscie nie mozesz bezkarnie wymieniac filtra stalego na wymienne
w sumie nawet nie wiem jakby mial staly wygladac w oryginalnym silniku auaza bom nie uwidił
bardziej zastanawialem sie czy polonezowski bedzie mial wystarczajaca przepustowosc
RAV
Gratulacjekubas pisze:tez zrobilem wielkie oczygdy po raz pierwszy przeczytalem o mlotku i przecinaku.. i dosc szybko sie do tego powiedzenia przekonalem
![]()

Zacznij ludzi traktować tak samo jak oni ciebie a od razu poczują się obrażeni i dostaną ataku furii
nie tak szybko.rozumiem ze masz filtr z tzw. grzechotką ?
jesli tak to po niewielkich przeróbkach mozna zastosować filtr wymienny np od zuka
jak masz filtr wymienny to masz w pompie oleju zaworki, natomiast jak masz filtr staly to juz tych zaworkow nie ma.
I gdy wlozysz zamiast stalego - wymienny to po prosty on wyleci z powodu cisnienia (nie wiezylem ale sam si eprzekonalem na wlasnym autku), natomiast na odwrot - obawaim sie o brak cisnienia.
Po prostu w filterku stalym jest zaworek a w wymiennym nie ma.
Dletgo tez musialbys wymienic rowniez pompe oleju.
Stefan Ostrowski
UAZ'79 - sprzedany
UAZ'79 - sprzedany