UAZ skacze jak żaba
Moderator: Student
UAZ skacze jak żaba
Wreszcie po zakupie syfa pierwszy raz wyjechalem w teren i było bardzo fajnie- ponad 200 km po lesie i moczarach i wszystko działa - no może prawie wszystko bo wysiadły mi światła ale musiał się jakiś kabelek urwać to se sprawdzę.
Natomiast jest problem ( jeszcze nie duży na razie ale może się to zmienić) że przy ruszaniu i cofaniu skacze jak żaba- ma wyłączony przedni napęd i tylko na tyle tak skacze- co to tarcza sprzęgła czy może reduktor nie przełacza napedów?? a może jeszcze coś innego?? ma ktoś doświaczenia z takim przypadkiem???
Natomiast jest problem ( jeszcze nie duży na razie ale może się to zmienić) że przy ruszaniu i cofaniu skacze jak żaba- ma wyłączony przedni napęd i tylko na tyle tak skacze- co to tarcza sprzęgła czy może reduktor nie przełacza napedów?? a może jeszcze coś innego?? ma ktoś doświaczenia z takim przypadkiem???
Na sam początek to chyba sprawdzić amory a potem kombinować z mechanika, choć jeżeli dzieje sie to tylko przy ruszaniu to troche dziwne...
Choroba Gaz69.
Wszelkie wartościowe foty wysyłajcie na @, a znajdą sie tu www.luk.desk.pl
Wszelkie wartościowe foty wysyłajcie na @, a znajdą sie tu www.luk.desk.pl
Przecież napisał, że rusza na samym tylegosc pisze:sprawdz rozmiar oponnotbad pisze:TYlko i wyłącznie przy ruszaniu. I to bez względu czy do przodu czy do tyłu...

SJ416
Tam, gdzie nie ma wolności, nie ma ani praw, ani obowiązków - N. B.
Tam, gdzie nie ma wolności, nie ma ani praw, ani obowiązków - N. B.
sorry niedoczytalemDidymos pisze:Przecież napisał, że rusza na samym tylegosc pisze:sprawdz rozmiar oponnotbad pisze:TYlko i wyłącznie przy ruszaniu. I to bez względu czy do przodu czy do tyłu...to chyba laczków różnych nie ma. Też ostatnio tak mi się dzieje - nie rusza płynnie, tylko szarpie, wydaje mi się, że to sprzęgło, ale nie mam czasu tego sprawdzić

Życie trzeba przeżyć tak, by wstyd było opowiadać, a przyjemnie wspominać..
1-wciskasz sprzeglo , lozysko wpada w docisk i sprzeglo nierozlacza
2- jw kawalek dostaje sie pomiedzy tarcze a kolo/docisk i robi balagan
3 - niszczy sie lozysko , i caly uklad napedowy od szarpan
w miare mozliwosci naprawic jak najszybciej
2- jw kawalek dostaje sie pomiedzy tarcze a kolo/docisk i robi balagan
3 - niszczy sie lozysko , i caly uklad napedowy od szarpan
w miare mozliwosci naprawic jak najszybciej

masz racje ,ale przy popekanych sprezynkach auto szarpie nie przy ruszaniu a przy jezdzie na wolnych obrotachdarek4x4 pisze:mogłu tez popękać sprężynki w tarczy sprzęgła wtedy podczas rusznia łapie skokowo![]()
![]()
![]()
i chyba wydaje dziwne dzwięki podczas złanczania ale tego juz nie pamiętam![]()
Tylko nie krzyczcie niewiem czy takie sprężynki są w tarczy uaza
Może być tak że śruby na łapkach docisku sprzęgła są nie równo wytarte albo się poluzowały ( wykręciły/ wkręciły ). Jak są wytarte to podczas puszczania sprzęgła docisk nie dociska tarczy na całym obwodzie tylko punktowo i dlatego są te skoki. Musisz wyjąć skrzynię odkręcić sprzęgło i wyregulować docisk ( zgodnie z instrukcją ) . Jak masz wytarte śruby regulujące to masz problem bo śruby te nie występują jako osobna część tylko razem z łapkami ( w Tarmocie jakieś 30 zł za sztukę ), albo dorobić .
Najlepiej kupić docisk nowego typu słoneczko tylko trzeba odnowa mocować na kole zamachowym i wyważać albo kupić docisk troszkę starszego typu ( śruby regulujące docisk są z boku łapek i się nie wycierają).
Najlepiej kupić docisk nowego typu słoneczko tylko trzeba odnowa mocować na kole zamachowym i wyważać albo kupić docisk troszkę starszego typu ( śruby regulujące docisk są z boku łapek i się nie wycierają).
Wiem ze może zabrzmi to dziwnie ale miałem kilka dni odpoczynku od mojej wyczynowej terenówki gdyż musialem ciezko zarabiac pieniadze ktore pózniej w nia ładuje i okazuje sie ze jak odpoczela to juz rusza elegancko- dla odmiany pojechalem syfa zatankowac na miejscowa tanksztele (stacja benzynowa dla tych spoza slunska;)) i zdechl mi rozrusznik- cała obsługa łącznie z wieloma przedstawicielami handlowymi miala sporo zabawy bo paliłem go na korbe
Oczywiscie odpalil wiec poraz kolejny plus dla niego- zawidol ale do domu dowiozl w całosci- Idący na smierc pozdrawiaja Cie o UAZ 'ie
) dzieki za wszystkie posty w temacie bo i tak chce czy nie pewnei skrzynke trza bedzie wyrwac i sprawdzic co tas szweje jeszcze pomotali z moja furka