UAZ+ Scorpio v6 Cosworth
Moderator: Student
- m.organisciak
-
UAZ+ Scorpio v6 Cosworth
Witam.
Mam UAZA z 2007 roku z silnikiem 2.9 przerobionym na gaz, wszystko to razem śmiga w sposób zadowalający...
Mam też Forda Scorpio z silnikiem również 2.9, również przerobionym na gaz.
Pomysł jest raczej z kategorii tych pokręconych, ale co by się stało, gdyby tak wpakować silnik z Forda do UAZa?
Widziałem gdzieś na YT taką zmotę, wrażenie było dość oszałamiające.
Pytanie o ew problemy - poza niebezpieczeństwem ukręcenie skrzyni, wałów, przegubów, półosi etc...
Czy ktoś w PL coś takiego robi?
No i jak zabezpieczyć silnik Fordowski przed zgubnym wpływem terenu- zwłaszcza wilgoci/wody?
UAZ na 31 calowych kopiach simexa, dwie blokady mostów, skrzynia po remoncie. stan techniczny- lepiej niż dobry
Mam UAZA z 2007 roku z silnikiem 2.9 przerobionym na gaz, wszystko to razem śmiga w sposób zadowalający...
Mam też Forda Scorpio z silnikiem również 2.9, również przerobionym na gaz.
Pomysł jest raczej z kategorii tych pokręconych, ale co by się stało, gdyby tak wpakować silnik z Forda do UAZa?
Widziałem gdzieś na YT taką zmotę, wrażenie było dość oszałamiające.
Pytanie o ew problemy - poza niebezpieczeństwem ukręcenie skrzyni, wałów, przegubów, półosi etc...
Czy ktoś w PL coś takiego robi?
No i jak zabezpieczyć silnik Fordowski przed zgubnym wpływem terenu- zwłaszcza wilgoci/wody?
UAZ na 31 calowych kopiach simexa, dwie blokady mostów, skrzynia po remoncie. stan techniczny- lepiej niż dobry
Orgi
Re: UAZ+ Scorpio v6 Cosworth
Koncepcja znana i sprawdzona w terenie. W Twoim przypadku dyskusyjna ponieważ przy oryginalnym silniku 2.9 autko robi dobrze i nawet predkość podróżna nie jest taka uciażliwa a jego ograniczeniem nie jest moc silnika tylko źle zestopniowana skrzynia biegów i brak piątki. Jak już się bawić w przeróbki to motać coś w komplecie ze skrzynią, najlepiej z ternówki.
Monterey
- m.organisciak
-
Zapewne masz rację- ale ten silniczek w skorupce naprawdę pięknie pracuje... cóż- może po prostu za czas jakiś wymienię silnik na 2.7 na wtrysku i skrzynię na pięciobiegową 

Orgi
Poszukaj na forum - wiele osób tak robiło to nic trudnego
low range 4x4 team na prawym
-= GAZIOR =- - robi się
-= GAZIOR =- - robi się
Każda przeróbka to rzeźba w gównie , czasami lepiej zacząć zmotę od zera i dopasowywać w miarę jak sytuacja się rozwija

Zacznij ludzi traktować tak samo jak oni ciebie a od razu poczują się obrażeni i dostaną ataku furii
silnik 2.9 v6 do uaza jest o.k tylko pomyśl o mostach od patrola bo uazoskie to kiepski pomysł
- chester 469
-
masz ochotę sprzedać skorupe? 

ZJ 97r 5.2 V8 b+gaz sek. lift 2.5" BFG AT 31"
Uaz 469 b+g lift Simex 33"
Uaz 469 b+g lift Simex 33"