przednie hamulce uaz
Moderator: Student
przednie hamulce uaz
Czy może ktoś z kolegów wytłumaczyć jak powinny być zamontowane szczęki przednich hamulców ? Podczas jazdy szczęki przy hamowaniu powinny się otwierać zgodnie z kierunkiem jazdy do przodu czy "pod włos" ? Można założyć i tak i tak zamieniając tarcze kotwiczne.
z góry dziękuje
z góry dziękuje
Re: przednie hamulce uaz
Co znaczy "zamieniając tarcze kotwiczne"? Prawa z lewą? Jedna strona rozwiera zgodnie z obrotami a druga przeciw.
Mówię co myślę, robię co mówię, już nie jem co lubię.
"nullo retentus impedimento"
no właśnie przełożenie z prawej na lewą zmieni kierunek otwierania się szczęk. nie umiem wstawiać zdjęć ale tu jest link do aukcji w której jest fotka obu tarcz. https://allegro.pl/oferta/uaz-gaz-69-ze ... 9527866196
- dmuchawiec
-
przeciwbieżnie - mają większą skuteczność hamowania, i tak ma byćtytus75 pisze: ↑pn wrz 28, 2020 12:18 pmCzy może ktoś z kolegów wytłumaczyć jak powinny być zamontowane szczęki przednich hamulców ? Podczas jazdy szczęki przy hamowaniu powinny się otwierać zgodnie z kierunkiem jazdy do przodu czy "pod włos" ? Można założyć i tak i tak zamieniając tarcze kotwiczne.
z góry dziękuje
tarcze można założyć dowolnie, ale przy odwrotnym założeniu nie pasuje mocowanie przewodu elastycznego
Hilux Surf KZN130 '93
Uaz 315126 '87
Uaz 315126 '87
faktycznie, kompletnie nie pomyślałem o przewodzie elastycznym.
dzięki wielkie
dzięki wielkie
Co do hamulców to warto regularnie sprawdzać przewody hamulcowe, szczególnie w starszych samochodach. Tutaj np. o tym ciekawie pisze: https://www.ucando.pl/blog/jak-rozpozna ... ypu-awarii
Mi kiedyś podczas jazdy pękły przewody i wyciekł płyn, przez co miałem dość niebezpieczną sytuację na drodze, jakiej nie życzę nikomu... Od tamtej pory zawsze jak robię coś przy hamulcach to sprawdzam stan przewodów

Akurat w Uazie to trzeba mieć na uwadze, że hamulców może zabraknąć w każdej chwili. I tak twierdzę, że dobry fabryczny ręczny Uaza jest lepszy od nożnego hamulca. Oczywiście w niskich zakresach prędkości auta.
Nie zmienia to faktu, że nie wymieniamy okresowo przewodów tylko dopiero jak pizgnie.
Też doświadczyłem ale w osobówce
na dojeździe do skrzyżowania jak się zapaliło żółte. Przejechałem już na czerwonym ale z prawej jeszcze nikt nie ruszył. 
Dziwne uczucie, nie tęsknię za nim.

Nie zmienia to faktu, że nie wymieniamy okresowo przewodów tylko dopiero jak pizgnie.
Też doświadczyłem ale w osobówce

Dziwne uczucie, nie tęsknię za nim.

Mówię co myślę, robię co mówię, już nie jem co lubię.
- goralski
-
- Kontaktowanie:
Trudniej jest jak przewód jest szczelny ale puchnie
"To, że mam to w dupie nie oznacza, że tego nie rozumiem" H.S