jestem nowy i chciałem sie przywitac

jak wyżej... wszystkie modele...

Moderator: Student

Awatar użytkownika
vena81

Re: jestem nowy i chciałem sie przywitac

Post autor: vena81 » pn cze 15, 2009 9:31 pm

i to się kolego liczy. Zyczę byś zawsze tak do tego podchodził. Optymizm przy rosyjskim sprzęcie to podstawa ;)
Życie to wielka impreza. Rób wszystko żeby nie być na niej kelnerem
uwielbiam 69 :)22

Awatar użytkownika
zippo68

Post autor: zippo68 » pn cze 15, 2009 10:49 pm

Balu-Balu pisze:
zippo68 pisze:
Balu-Balu pisze:

Nie psuje się tylko to czego nie ma :)21 :)21
I to jest kwintesencja wyroku który sam sobie wymierzyłeś kupując Uaz-a, ale nie trzeba się bać bo wszystko proste jak drut.
:o :o :o Dla mnie Uaz nie jest wyrokiem tylko zabawą i tak to traktuję :)21
Pisząc ten post miałem na myśli Yogi-ego, a podparłem się tylko Twoim zdaniem.
Tak czy inaczej wszyscy jesteśmy skazani.
Nikt tak całkiem "normalny" samoistnie nie pozbawia się komfortu i wygody, a wolny czas spędza być może w całkiem przyjemniejszy sposób niż grzebanie przy starych autach.
Na mnie zapadł wyrok gdy miałem 12 lat. Ojciec kupił mi starego Komarka takiego na pedały i ta się zaczęło. Potem był AVO Simson, MZ 350 box cylinder, Jawa-Ogar i jeszcze parę innych trupów które doprowadzałem do użytku. Już wtedy koledzy mówili, że coś jest ze mną nie tak, bo zamiast kopać skórę na boisku, całymi dniami i /niejednokrotnie nocami/ paprałem się z moimi maszynkami. Dobrze że na jakiś czas zawiesiłem swoją działalność bo być może bym się w ogóle nie ożenił :D
Teraz skończywszy 41 lat znowu pasja wróciła. To jest jak z pływaniem-jak się raz nauczysz.......
I po mimo tego, że teraz mam kilka samochodów o znacznie wyższym standardzie to UAZ-a darzę największą sympatią bo on jeden ma dusze. Reszta to są tylko pojazdy do poruszania się, oraz zarobku. No ale jeśli we krwi ma się namieszane trochę benzyny to tak widocznie musi być.
Śniadanie na kacu jest jak przeszczep. Przyjmie się, albo nie.

wieprzowina

Post autor: wieprzowina » wt cze 16, 2009 6:25 am

Tak, tylko część użytkowników nabywa to auto sądząc że można je w miarę normalnie eksploatować, a nie tylko z sentymentu i miłości do marki.
Poza tym pochodzimy z okresu, w którym żeby coś mieć trzeba było albo zakombinować, albo sobie to po prostu zrobić. Stąd czasy te wydały całe rzesze kombinatorów i nieco mniejsze Adamów Słodowych. Z jednej strony dumny jestem że wyprodukowałem rękoma własnymi radia, komputery, magnetofon, telewizor, rowery, motorynkę i w końcu poniekąd samochód. Z drugiej jest to wszystko efektem badziewnych czasów i trudno sobie wmawiać że zrobiłem to lepiej niż fabryka.
Mam kilku młodych znajomych od aut terenowych, gdy wszystko było już bardziej normalne, więc trudno mieć im za złe że nie mają już tego zacięcia i cierpliwości. Z resztą o ile restauracja gazika wydaje mi się czymś konstruktywnym, to babranie się z autem, które chce się traktować użytkowo, tylko dlatego że po dwóch godzinach jazdy wymaga siedmiu godzin naprawy jest marnowaniem życia. Zwłaszcza że podobnej cenie nabyć można efekty np japońskiej myśli technicznej, w których raz naprawiony element wdzięcznie służy jakiś czas.
A ukochane slogany: kultowy, gniotsja nie łamiotsja, auto dla twardziela itp .... w gołodupstwie nie ma nic złego, póki nie zaczyna się dorabiać doń ideologii :wink:

Awatar użytkownika
Balu-Balu

Kontaktowanie:

Post autor: Balu-Balu » wt cze 16, 2009 9:26 am

Dużo macie racji w tym co piszecie.

Chciałem tylko zauważyć, że wcale nie ma więcej postów typu "Help" w dziale Uaza niż w produktach japońskich czy niemieckich.
Zwracam uwagę również na to, że Uaz to auto wojskowe z właściwościami terenowej jazdy robione najmniejszym nakładem. To auto stworzone do działań wojskowych/wojennych mające założenie krótkiego "życia" i porównywanie ich do japończyków czy niemców jest nie na miejscu.
To, że znalazło zastosowanie w życiu codziennym świadczy o wszechstronności tego auta, prostej konstrukcji i bezproblemowej naprawy.
Generalnie to nie jest auto rodzinne choć podróżują nimi całe rodziny na różnorakie wypady. :)21 :)21

A brak komfortu nadrabiam w fotelu przed telewizorem. :)21
Mówię co myślę, robię co mówię, już nie jem co lubię.
"nullo retentus impedimento"

Awatar użytkownika
JA'JACEK

Post autor: JA'JACEK » wt cze 16, 2009 11:56 am

Balu-Balu pisze:(...)

A brak komfortu nadrabiam w fotelu przed telewizorem. :)21
...I bamboszami..... :)21
JA'JACEK
GAZ 69M 1967r.

Magnetoo
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Magnetoo » pt cze 19, 2009 7:29 pm

Witam wszystkich.Jestem tutaj nowy,forum przeglądam od dwóch lat,a Uaza 469B z 81r mam trochę dłużej.Auto jest w dobrym stanie,bo i rok budowy odpowiedni.

Awatar użytkownika
Balu-Balu

Kontaktowanie:

Post autor: Balu-Balu » sob cze 20, 2009 8:27 am

Magnetoo pisze:Witam wszystkich.Jestem tutaj nowy,forum przeglądam od dwóch lat,a Uaza 469B z 81r mam trochę dłużej.Auto jest w dobrym stanie,bo i rok budowy odpowiedni.

Pogratulować !! !! !!

enten
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...
Kontaktowanie:

Post autor: enten » sob lip 04, 2009 12:31 pm

Witam serdecznie,

od ponad 2 miesięcy zgłębiam forum i na dzień ojca sprawiłem tacie mały prezent - UAZ 469b.
Takie niespełnione marzenia a właściwie brak czasu i kasy. Teraz tego czasu i kasy to wogóle nie będzie :D
Pierwotnie miał być kapitalny remont i wrzucenie silnika 2,8D od volvo. Silnik odkładamy na zimę a teraz zajmujemy się jazdą.
Remonty doraźne chyba, że wygram w totka worek czasu... ;)

Pozdrawiam!

Awatar użytkownika
ADAM swist
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: ADAM swist » sob lip 04, 2009 2:27 pm

ADAM swist pisze:witam od niedawna stałem się posiadaczem UAZa, wcześniej miałem nivę.. jak na razie 3tygodnie siedzę nad nim żeby go odrestaurować. mam nadzieje ze uda mi sie niedługo nim wyjechać z garażu. Pozdrawiam wszystkich fanów tego autka :lol:
i zaczeły sie pierwsze problemy. ostatnio zatarłem silnik, postanowiłem zmienić na diesla. dosyc tanio wyciągnąłem z kaczki 2.4 od MB i próbuje go dopasować z skrzynią MB do reduktora. siedze juz kilka dni na tym forum i patrze jak inni sobie z tym poradzili 8)
a najgorsze ze większość linków do stron nie aktyywnych i zdjęcia sie nie otwierają, a strach zakładać nowy temat z tym problemem...
gg 4211785

Awatar użytkownika
Balu-Balu

Kontaktowanie:

Post autor: Balu-Balu » sob lip 04, 2009 11:09 pm

ADAM swist pisze:
ADAM swist pisze:witam od niedawna stałem się posiadaczem UAZa, wcześniej miałem nivę.. jak na razie 3tygodnie siedzę nad nim żeby go odrestaurować. mam nadzieje ze uda mi sie niedługo nim wyjechać z garażu. Pozdrawiam wszystkich fanów tego autka :lol:
i zaczeły sie pierwsze problemy. ostatnio zatarłem silnik, postanowiłem zmienić na diesla. dosyc tanio wyciągnąłem z kaczki 2.4 od MB i próbuje go dopasować z skrzynią MB do reduktora. siedze juz kilka dni na tym forum i patrze jak inni sobie z tym poradzili 8)
a najgorsze ze większość linków do stron nie aktyywnych i zdjęcia sie nie otwierają, a strach zakładać nowy temat z tym problemem...
Ja się wzorowałem na tym
http://picasaweb.google.pl/balu.baluu/R ... 5146964898
i tym
http://picasaweb.google.pl/balu.baluu/R ... 4995096754
a zacząłem od tego:
Obrazek

Pomysł zgapiłem od kolegi Jaroma i w piątek odebrałem już swojego przerobionego. :)21 :)21

Awatar użytkownika
ADAM swist
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: ADAM swist » ndz lip 05, 2009 7:40 pm

Balu-Balu pisze:
ADAM swist pisze:
Ja się wzorowałem na tym
http://picasaweb.google.pl/balu.baluu/R ... 5146964898
i tym
http://picasaweb.google.pl/balu.baluu/R ... 4995096754
a zacząłem od tego:
Obrazek

Pomysł zgapiłem od kolegi Jaroma i w piątek odebrałem już swojego przerobionego. :)21 :)21
właśnie w tą stronę zmierzam, tylko reduktor ze skrzynią chce połączyć na sztywno, bez przegubu, wałek juz mam sfrezowany, muszę go teraz na jakimś kołnierzu do reduktora zamocować
gg 4211785

Awatar użytkownika
PrOmYk
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: PrOmYk » pn sie 03, 2009 3:07 pm

Witam,
te powyższe kilka liter jest ukoronowaniem długiego procesu, który zaczął się od zapałania wielkim uczuciem do Niviasty, wyprawą do Jakucji, gdzie obiekt uczucia zmienił się na Łazika 452 (no, można by nawet powiedzieć, że zmiany orientacji ;P), potem były żmudne poszukiwania zarówno samochodu jak i finansów no i... jest! Wraz z grupą studentów geografii kupiliśmy Ogórka rocznik 84 (o rok starszego od większości z nas) i planujemy nim pojechać za rok na Syberię.

Zanim to nastąpi mam zamiar lepiej poznać nasz samochód, w czym mam nadzieję uzyskać pomoc od Was, drodzy Koledzy.

A z bieżących spraw to mam takie pytanko: przegląd jak i OC jest do października b.r. Samochód będzie jeżdżony po wakacjach chyba tylko na poletku, a zatem nie po drogach, tak przynajmniej do następnej wiosny. Czy nie warto byłoby go wyrejestrować na ten czas?
Na razie idę do US, co zrobić muszę tak czy inaczej. Na wizytę w Wydziale Komunikacji mam miesiąc... Może lepiej go nie przerejestrowywać, tylko wyrejestrować, skoro nie będzie jeździł po drogach? Chodzi o to, żeby nie bulić OC...

Pozdrawiam,
Piotrek i grupa Geo-Łazik
Pozdrawiam!
Piotr Romejko

UAZ 452
rowerek-promyka.blogspot.com, jakucja2008.blogspot.com

wieprzowina

Post autor: wieprzowina » pn sie 03, 2009 4:08 pm

Wyrejestrować możesz na podstawie zaświadczenia z stacji złomowania pojazdów, zaświadczenia z policji o kradzieży itp. Potem nie ma możliwości rejestracji, chyba że jako SAM, wraz z koniecznością przeprowadzenia homologacji.

Awatar użytkownika
Didymos

Post autor: Didymos » pn sie 03, 2009 8:31 pm

Od płacenia OC niestety nie uciekniesz, tak jak napisał Wieprzowina - jedyna możliwość to kasacja, a tego chyba wolałbyś uniknąć :)21 OC z resztą to zaledwie nikły procent kosztów w porównaniu z resztą nakładów na eksploatację terenówki.
SJ416
Tam, gdzie nie ma wolności, nie ma ani praw, ani obowiązków - N. B.

Awatar użytkownika
PrOmYk
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: PrOmYk » wt sie 04, 2009 10:34 am

Ha, no to nie ma wyjścia... Swoją drogą kolejna biurokratyczna głupota - jak wyjeżdżam np. na 5 lat za granicę, to i tak muszę bulić OC, mimo, że samochód stoi w garażu. W moim przypadku koszt OC będzie całkiem spory ze względu na wiek (24 lata).
OK, zatem odkręcam tablice i postaram się go od razu przerejestrować.
Dzięki za info!
Pozdrawiam!
Piotr Romejko

UAZ 452

Awatar użytkownika
knighterrant

Post autor: knighterrant » sob sie 08, 2009 12:56 pm

Witam wszystkich Forumowiczów ! W zeszłym tygodniu stałem się szczęśliwym właścicielem legendarnego 469B . Wrażenia : niesamowite ! To wszędałaz ! Polecam ... :D
Był Uaz 469B Pajero 2.6E Pajero 2.5tdi
Gaz 69 w rozsypce
LR Freelander
Cheerokee XJ 4.0 Limited

Awatar użytkownika
Balu-Balu

Kontaktowanie:

Post autor: Balu-Balu » pn sie 10, 2009 8:02 am

Nic innego jak tylko pogratulować :)21

Awatar użytkownika
lbl78

Post autor: lbl78 » pn sie 10, 2009 8:15 am

knighterrant pisze:Witam wszystkich Forumowiczów ! W zeszłym tygodniu stałem się szczęśliwym właścicielem legendarnego 469B . Wrażenia : niesamowite ! To wszędałaz ! Polecam ... :D
radość nowo nawróconego z zakupu :)21 albo pokochasz albo znienawidzisz :)2
Quidquid latine dictum sit, altum videtur
Cokolwiek powiesz po łacinie, brzmi mądrze

Awatar użytkownika
morte36

Kontaktowanie:

Post autor: morte36 » pn sie 10, 2009 9:08 pm

lbl78 pisze:
knighterrant pisze:Witam wszystkich Forumowiczów ! W zeszłym tygodniu stałem się szczęśliwym właścicielem legendarnego 469B . Wrażenia : niesamowite ! To wszędałaz ! Polecam ... :D
radość nowo nawróconego z zakupu
bezcenne za części, paliwo i naprawy zapłacisz gotówką :)
UAZ 31512-1990
GAZ 51-1951 remont
GAZ 69M-1970
tel. 501106073

Awatar użytkownika
Marcin_75
Kontaktowanie:

Post autor: Marcin_75 » pt sie 14, 2009 7:51 pm

PrOmYk pisze:Ha, no to nie ma wyjścia...

Witaj!

Sorry za brutalne słowa - ale zastanówcie się czy jeśli nie stać Was na płacenie OC to będzie Was stać na to, żeby przygotować samochód do wyjazdu na Syberię...

Jeśli studiujesz geo w Warszawie, to w tym samym gmachu byli ludzie, którzy też mieli wielkie plany podróży UAZem, nawet kupili takowego, a potem wyszła wielka kicha, bo się okazało, że to, że silnik jest umyty to nie znaczy, że jest po remoncie, że nieprawda, że trzeba tylko wkręcić sprzęgiełka, żeby był napęd, bo oprócz tego trzeba też wkręcić (a wcześniej kupić) półośki, etc, etc. A potem się okazało, że UAZ dużo pali i się psuje - i w związku z tym przez 3 lata zrobili nim 1000 km, raz wypuszczając się dalej niż 100 km od domu :(

Jeśli chcesz jechać tak daleko - w dodatku w jeden samochód - to musi on być perfekcyjnie przygotowany, w dodatku w załodze musi być chociaż jeden człowiek, który zna to auto jak własną kieszeń i w nocy z wybitym okiem i złamaną ręką jest w stanie wykonać każdą naprawę ;) Przygotowanie UAZa (a szczególnie Ogórka - mniejsza dostępność częśći) do takej długiej drogi to jest - nie oszukujmy się - kupa kasy. Nie ma też co liczyć na to, że na Wschodzie naprawy będą jakoś dużo tańsze - poczytajcie wspominki Jacka Hugo-Badera z podróży UAZem przez Rosję - ceny jak u nas :/

Na UW możecie pogadać z prof. Kałuskim - on w swoim czasie sporo UAZem jeździł, pewnie będzie miał sporo do poopowiadania :)

Oczywiście życzę Wam powodzenia i trzymam kciuki za wyprawę (jak ja studiowałem geografię, to mieliśmy pomysł, żeby pojechać Syreną na Nordkapp) - tylko przestrzegam przed takim myśleniem, że się kupi ogórka i się nim dojedzie do Władywostoku - to są samochody specjalnej troski i wymagają trochę specyficznego podejścia :P
Pozdrawiam!
Marcin

Awatar użytkownika
PrOmYk
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: PrOmYk » pn sie 24, 2009 12:47 pm

Dzięki za przestrogę.
Może trochę czarnych chmur rozwieje fakt, że jedziemy co najmniej w 2 samochody (oprócz Ogórka będzie Japończyk). Do tego samochód jest z pewnego źródła, ma dobrą przekładkę silnika 300D z Mercedesa. Poza tym przejechałem nim już 200km (czyli dalej niż nasi koledzy ;) i przeszedłem inicjację w postaci wymiany filtra paliwa.
Wiem, że jeszcze długa droga przed nami, ale dla tego kupiliśmy samochód na rok przed wyjazdem. W tym czasie chcemy się z nim zapoznać i wyszkolić do napraw.
Z tym, że części drogie, to mnie trochę zdziwiłeś... Zresztą Obwód Kaliningradzki nie jest znowu tak daleko (a Białoruś jeszcze bliżej), więc nie wykluczam jakiejś zakupowej wycieczki.

A tak w ogóle to miło mi widzieć, że Koledzy w Wydziału udzielają się na tym forum. Profesora Kałuskiego podpytam, aczkolwiek na jakiekolwiek wsparcie ze strony naszego biednego Wydziału chyba nie ma co liczyć (no chyba że dadzą nam naklejkę z logo, co i tak nie udało im się w przypadku moich dwóch poprzednich wypraw ;/ )
Pozdrawiam!

P.S. "Sorry za brutalne słowa - ale zastanówcie się czy jeśli nie stać Was na płacenie OC to będzie Was stać na to, żeby przygotować samochód do wyjazdu na Syberię..."
Marcin, stać nas, ale jeżeli by się dało uniknąć płacenia OC w wysokości połowy wartości samochodu, to wolałbym to zrobić. Uważam, że takie stawki to rozbój w biały dzień i dlatego pytałem się, czy muszę. Otóż żyjemy w Państwie Przymusu i okazuje się, że muszę i tyle niestety w tej sprawie... :-?
Pozdrawiam!
Piotr Romejko

UAZ 452

fan87
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: fan87 » sob wrz 05, 2009 4:18 pm

Witam wszystkich użytkowników forum
mój uaz:
silnik: oryginał + gaz
rok: 1986 :)

greasebeast
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: greasebeast » ndz wrz 06, 2009 10:31 am

Dobry wszystkim

bibol
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: bibol » ndz wrz 06, 2009 5:32 pm

greasebeast pisze:Dobry wszystkim
Dobry... i już? Co tak enigmatycznie? Może coś więcej o sobie (czym jeżdżę ,co zamierzam w kwestii Uaz). Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
JA'JACEK

Post autor: JA'JACEK » ndz wrz 06, 2009 6:42 pm

Eeee... Nie jest tak źle....

Przynajmniej trafił do odpowiedniego działu...
A nie jak te, dwa rozgarnięte misie.... :)21
http://www.forum4x4.pl/viewtopic.php?f=3&t=68679
http://www.forum4x4.pl/viewtopic.php?f=3&t=69805
:)21
JA'JACEK
GAZ 69M 1967r.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Uaz”