UAZ 300 turbodiesel
Moderator: Student
Re: UAZ 300 turbodiesel
Dzięki za pomoc. Ja mam taki sam grzybek ale bałem się na siłę go podważać. Już go wyciągnąłem i będę kombinował co dalej.
Reanimacja rozpoczęta

No i gratki, dobrze ze nie olałeś go w diabły po tej rolce

Range Rover Classic 3.9EFI
Był: UAZ 469b V6 2.9
W żadnym wypadku. Najpierw nie było dawcy, potem czasu, potem zima, potem cośtam, potem druga zima
... aż wreszcie jest warsztat z kanałem, zadaszony, z piecem, i można kulturalnie robić.
Po odcięciu grodzi ze słupami, starą podłogę się dało wyprostować, a od dawcy tylko pobrać nową gródź... inaczej bym musiał wycinać podłogę z przodu, dorobione osłony na skrzynię biegów, podłogę bagażnika - zgnita + dobita przez gazowników, i całe nadkola tył - w dawcy jakieś pocięte i poszpachlwane.

Po odcięciu grodzi ze słupami, starą podłogę się dało wyprostować, a od dawcy tylko pobrać nową gródź... inaczej bym musiał wycinać podłogę z przodu, dorobione osłony na skrzynię biegów, podłogę bagażnika - zgnita + dobita przez gazowników, i całe nadkola tył - w dawcy jakieś pocięte i poszpachlwane.
Fajnie, że prace ruszyły.
Mój też stoi w salonie odnowy. Blacharka, piaskowanie i lakier. Mam nadzieję, że słońce w tym roku zobaczy

Mówię co myślę, robię co mówię, już nie jem co lubię.
"nullo retentus impedimento"
Mój jeno śnieg i błoto widzi
Tez mam mase roboty, ale obserwuje i kibicuje projektowi
Buda to już z górki, ważne że dół pracuje

Tez mam mase roboty, ale obserwuje i kibicuje projektowi

Buda to już z górki, ważne że dół pracuje

Fajnie że prace nad Waszymi terenówkami idą do przodu,ja walczę na razie z uszczelnieniem silnika i może latem wyjadę w teren.Patrzę Takayuki na Twoje fotki i naszła mnie myśl zeby przespawać całą scianę grodziową z toyoty,razem z mocowaniem kolumny kierowniczej,pedałami i układem nawiewu.
UAZ "78r z dłubniętym silnikiem bez gaźnika
Land Cruiser LJ 70 2,4TD
Land Cruiser KZJ 90 3,0TD
Land Cruiser LJ 70 2,4TD
Takayuki pisze:Reanimacja rozpoczęta![]()

KASZTANIARZ- SENIOR
BUDUJEMY PROTOTYPY
tel 798215618 /GG2385761/
blaszczyk4x4.pl
BUDUJEMY PROTOTYPY
tel 798215618 /GG2385761/
blaszczyk4x4.pl
Dół u mnie bez zarzutu... po rolce jak spadł na koła sobie chodził jakby nigdy nic, trzeba było zgasićGarberro pisze: Buda to już z górki, ważne że dół pracuje

A wejdzie gabarytami?carinus pisze: Takayuki na Twoje fotki i naszła mnie myśl zeby przespawać całą scianę grodziową z toyoty,razem z mocowaniem kolumny kierowniczej,pedałami i układem nawiewu.
Swoją ciąłem przy podłodze pasażera/kierowcy, i nad łukiem nas skrzynią. Wstawić inną by się dało... zostawić słupki i górę podszybia z uaza, tylko w środku duży prostokąt wyciąć i spasować

U mnie w garażu stoi sobie BJ42 obok UAZ-a ale takich myśli szaleńczych nie mam
Wiem że podwozie ok, bo i co tam miało niby się zepsuć widziałem go na zdjęciach po rolce (akurat zaglądałem tamtego dnia na forum).

Wiem że podwozie ok, bo i co tam miało niby się zepsuć widziałem go na zdjęciach po rolce (akurat zaglądałem tamtego dnia na forum).
Kupiłem LJ70 na przekładkę,buda i tak nadaje się na złom więc nie mam oporów,patrząc na fotki kolegi pomyślałem nad wstawieniem tej części grodzi gdzie jest solidnie mocowana kolumna kierownicy i układ nawiewu.Garberro pisze:U mnie w garażu stoi sobie BJ42 obok UAZ-a ale takich myśli szaleńczych nie mam![]()
Land Cruiser LJ 70 2,4TD
Land Cruiser LJ 70 2,4TD
Powiem szczerze ze nie głupie, ja u siebie wiele poprawek w UAZ-ie wzoruje na młodszym bracie (o 3 lata) jaki stoi obok.
Takayuki masz zamiar coś robić z zawieszeniem? On aż się prosi o springi.
Takayuki masz zamiar coś robić z zawieszeniem? On aż się prosi o springi.
Był taki plan... teraz mam sprężyny w Y60, a sytuacja zmusza mnie do sprzedaży uaza po zrobieniu... gdyby jednak został u mnie, to kiedyś będą 

Szkoda ze musisz go sprzedać, może jednak puść tego parcha a zostaw samą śmietankę hihi
Członka rodziny się nie sprzedajeTakayuki pisze:Był taki plan... teraz mam sprężyny w Y60, a sytuacja zmusza mnie do sprzedaży uaza po zrobieniu... gdyby jednak został u mnie, to kiedyś będą

Mówię co myślę, robię co mówię, już nie jem co lubię.
Już był jeden taki co sprzedał i potem żałował
Ojciec nigdy żadnego UAZ-a nie sprzedał, i teraz mam 8 sztuk w częściach. (ale to przeginka w drugą stronę
)

Zobaczymy co ze sprzedaży wyjdzie... na razie sytuacja wygląda jak ktoś kiedyś powiedział: 'nie chcę ale muszę
Im dłużej na niego patrzę tym bardziej nie chcę, jak w kącie podwórka za instalację ogrodową robił tak serce nie bolało...
Kilka młotków, lewarków hydraulicznych, hi-lift, pas ściągający, i podłoga jak nowa. Gródź przyłapana, drzwi się wszystkie nawet bez problemów zamykają
Następny etap zrzut budy, ładne obspawanie wszystkiego, i przeróbka grodzi pod elementy z Merdecesa.

Cała reszta leży i niecierpliwie czeka

Kilka młotków, lewarków hydraulicznych, hi-lift, pas ściągający, i podłoga jak nowa. Gródź przyłapana, drzwi się wszystkie nawet bez problemów zamykają

Następny etap zrzut budy, ładne obspawanie wszystkiego, i przeróbka grodzi pod elementy z Merdecesa.

Cała reszta leży i niecierpliwie czeka

Nie kupowałes całej nowej budy na przekładkę?Mnie też czeka przespawanie nowego tunelu,jednak zrobie to na stałe bo nie widzę potrzeby zaglądania tam od góry i słuchania wibrujących blach osłony.
Land Cruiser LJ 70 2,4TD
Land Cruiser LJ 70 2,4TD
Kupowałem, ale po jej dogłębnej weryfikacji okazało się, że to będzie prostszy wariant - w tamtej bym musiał cała podłogę wymieniać, moje osłony skrzyni przespawywać, i całe tylne nadkola - ktos rzeźbę straszna zrobił i na to jeszcze 2cm szpachli położył.
Jak skończysz swoją budę a ja poskladam swój silnik to moze wyskoczymy razem gdzieś potopić maszyny w błocie.Szukam jeszcze jakiejś firmy w okolicy która może zrobić nową plandekę na miarę z jakiegoś lekkiego materiału.Widzialem na zlocie fajne pokrycie zrobione z materiału podobnego do tego używanego w namiotach,w dodatku w barwach maskujących.
Land Cruiser LJ 70 2,4TD
Land Cruiser LJ 70 2,4TD
Chętnie wyskoczę
Nikogo od plandek nie znam, u siebie zawsze na jesień zakładam oryginał chyba z Tarmotu, a od wiosny jeździ bez dachu i rurek cały czas, tapicerka i dywaniki nie zamokną, powyżej 40km/h na głowę nie pada, to się nie bawię w zakładanie góry co kawałek
Dzisiaj pospawana całość + nowy próg z profilu 30x30, stary uległ biodegradacji.

Dzisiaj pospawana całość + nowy próg z profilu 30x30, stary uległ biodegradacji.

Wyspawałem klatkę z rur i oryginalna plandeka już nie pasuje a fotele z weluru jak namokną to trzymaja wode barrrdzo długo.Na okres letni mam tylko górne poszycie tak aby słońce w główke nie przypiekało i woda nie leciała do srodka.
Z jednej strony mam zrobiona podcinkę ale druga czeka na zrobienie bo progi mi też polecialy.
Z jednej strony mam zrobiona podcinkę ale druga czeka na zrobienie bo progi mi też polecialy.
Land Cruiser LJ 70 2,4TD
Land Cruiser LJ 70 2,4TD
Też mam próg z profila, a w tym miejscu gdzie jest stopień mam ceownik na całej dlugości
Buda pospawana, podcięta, progi z profilu 30x30x3, przygotowana pod osprzęt z MB, i do malowania. W tygodniu malowanie i składanie wszystkiego do kupy.
Fajnie się drugi raz robiło to samo kiedy nie trzeba było myśleć jak to albo tamto spasować, bo wszystko już przećwiczone
Fajnie się drugi raz robiło to samo kiedy nie trzeba było myśleć jak to albo tamto spasować, bo wszystko już przećwiczone