Naprawa i uruchamianie silnika w Uaz-ie
Moderator: Student
- TASMAN UAZ
-
Re: Naprawa i uruchamianie silnika w Uaz-ie
no to ja jestem przykładem przestawienia podstawy aparatu czyli napędu pompy bo mam 1-szy gar na godzinie 11-stej ale silnik bangla na benzynie za to na gazie ni hu ---a
UAZ 31512 na początku motania
FROTKA 2,2 DTI LONG
FROTKA 2,2 DTI LONG
takie że jak się nie znasz to wg instrukcji Uaza nie odpalisz.Lorado pisze:A jakie to ma znaczenie?
Jakie to ma znaczenie czy UAZ czy nie UAZ,wystarczy znać zasadę działania silnika.
,Espace 2,2dCi 2003,Jeep Grand Cherokee 4,0 1998
Jeszcze maglujecie ten temat?? Karwasztwasz, jak po tylu postach ktoś tego nie ogarnia to niestety musi pojechać do mechanika.
Śniadanie na kacu jest jak przeszczep. Przyjmie się, albo nie.
- joraf1
- jestem tu nowy...
A właśnie
Może mieszka ktoś z WAS blisko mnie - kto mógłby mi pomóc wreszcie naprawić tą usterkę w moim uazie

Może mieszka ktoś z WAS blisko mnie - kto mógłby mi pomóc wreszcie naprawić tą usterkę w moim uazie

joraf1
UAZ 469 B + LPG
UAZ 469 B + LPG
podobny temat; wymieniłem uszczelkę pod głowicą ,teraz silnik pracuje nie równo i na wyższych obrotach. Jak teraz wyregulować? ,na gażniku?.
Pełna diagnostyka , jeszcze raz p e ł n a d i a g n o s t y k aBWP 4 pisze:podobny temat; wymieniłem uszczelkę pod głowicą ,teraz silnik pracuje nie równo i na wyższych obrotach. Jak teraz wyregulować? ,na gażniku?.

Zacznij ludzi traktować tak samo jak oni ciebie a od razu poczują się obrażeni i dostaną ataku furii
Zapytam z ciekawości jak zakładałeś tę uszczelkę.Ciężko mi zrozumiec jak prawidłowo zmieniłes uszczelkę skoro masz problem z regulacją mieszanki.Jak zmniejszysz ilość powietrza docierającego do silnika to obroty spadną.Powietrze to musi się po drodze wymieszać z paliwem,jak dasz za mało paliwa to silnik bedzie kulał.BWP 4 pisze:podobny temat; wymieniłem uszczelkę pod głowicą ,teraz silnik pracuje nie równo i na wyższych obrotach. Jak teraz wyregulować? ,na gażniku?.
UAZ "78r z dłubniętym silnikiem bez gaźnika
Land Cruiser LJ 70 2,4TD
Land Cruiser KZJ 90 3,0TD
Land Cruiser LJ 70 2,4TD
*carinus pisze:Zapytam z ciekawości jak zakładałeś tę uszczelkę.Ciężko mi zrozumiec jak prawidłowo zmieniłes uszczelkę skoro masz problem z regulacją mieszanki.Jak zmniejszysz ilość powietrza docierającego do silnika to obroty spadną.Powietrze to musi się po drodze wymieszać z paliwem,jak dasz za mało paliwa to silnik bedzie kulał.BWP 4 pisze:podobny temat; wymieniłem uszczelkę pod głowicą ,teraz silnik pracuje nie równo i na wyższych obrotach. Jak teraz wyregulować? ,na gażniku?.
*"spierdoliłeś coś z uszczelką pod ssący i ciągnie ci lewe stąd kuleje i ma wyższe obroty" -przyp. tłum.
- joraf1
- jestem tu nowy...

yes, yes, yes - Odpalił na wszystkie gary i są wreszcie maksymalne obroty.
WINA

Dostałem nowy od kolegi LORADO za co jestem mu wdzięczny - lekkie poprawki i DZIAŁA.
WRESZCIE mogę zająć się kończeniem blacharki i elektryki którą robi mi na raty elektryk z mojej miejscowości.
Muszę jeszcze sprawdzić LPG - czy w ogóle jest w butli gaz bo na gaz nie chce się przełączyć.
Poprzednio też nie chciał zapalić na LPG bo bezpiecznik na przewodzie był luźny i przewód naderwany.
Tym razem połączę kabel bez bezpiecznika i może da radę.

joraf1
UAZ 469 B + LPG
UAZ 469 B + LPG
tumanjoraf1 pisze:![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
yes, yes, yes - Odpalił na wszystkie gary i są wreszcie maksymalne obroty.
WINA![]()
- oczywiście aparat zapłonowy.
Dostałem nowy od kolegi LORADO za co jestem mu wdzięczny - lekkie poprawki i DZIAŁA.
WRESZCIE mogę zająć się kończeniem blacharki i elektryki którą robi mi na raty elektryk z mojej miejscowości.
Muszę jeszcze sprawdzić LPG - czy w ogóle jest w butli gaz bo na gaz nie chce się przełączyć.
Poprzednio też nie chciał zapalić na LPG bo bezpiecznik na przewodzie był luźny i przewód naderwany.
Tym razem połączę kabel bez bezpiecznika i może da radę.

Zacznij ludzi traktować tak samo jak oni ciebie a od razu poczują się obrażeni i dostaną ataku furii
- joraf1
- jestem tu nowy...
Wszystko GRA, jeszcze elektryk wymieni do końca instalację i jazda próbna. 

joraf1
UAZ 469 B + LPG
UAZ 469 B + LPG
Pytanie do klucza 13,co to znaczy tuman?
,Espace 2,2dCi 2003,Jeep Grand Cherokee 4,0 1998
dokładnie to , ni mniej ni więcejLorado pisze:Pytanie do klucza 13,co to znaczy tuman?

- jarekstryszawa
-
- Kontaktowanie:
Po rosyjsku mgła 

wiesz co było w traktorkujarekstryszawa pisze:Po rosyjsku mgła

- jarekstryszawa
-
- Kontaktowanie:
Toś mnie zaskoczył- ten w zbiorniku? To co Ty tam lałeś?
ten , to po poprzednikachjarekstryszawa pisze:Toś mnie zaskoczył- ten w zbiorniku? To co Ty tam lałeś?

- jarekstryszawa
-
- Kontaktowanie:
Człowiek się całe życie uczy.
- joraf1
- jestem tu nowy...
Znowu potrzebuję Waszej pomocy.
silnik mocno się grzał dochodził do wrzenia, wyjąłem termostat i lipa dalej to samo.
Czy to będzie pompa wodna ?
Proszę o podpowiedzi.
silnik mocno się grzał dochodził do wrzenia, wyjąłem termostat i lipa dalej to samo.
Czy to będzie pompa wodna ?
Proszę o podpowiedzi.
joraf1
UAZ 469 B + LPG
UAZ 469 B + LPG
Sprawdz rury idące do chłodnicy,padnięta pompa nie popchnie gorącego płynu.
Land Cruiser LJ 70 2,4TD
Land Cruiser LJ 70 2,4TD
- joraf1
- jestem tu nowy...
carinus pisze:Sprawdz rury idące do chłodnicy,padnięta pompa nie popchnie gorącego płynu.
Przewody właśnie sprawdziłem DROŻNE - to wygląda na pompę.
Dzięki za podpowiedź ''carinus''
joraf1
UAZ 469 B + LPG
UAZ 469 B + LPG
Drożne może są ale sprawdz jak idzie temperatura tymi rurami,przy niedomaganiach pompy wyrażnie odczujesz że cała chłodnica nie bedzie ciepła,jedynie góra gorąca a powrót zimny.
Land Cruiser LJ 70 2,4TD
Land Cruiser LJ 70 2,4TD
a płyn jest

- banan206
- jestem tu nowy...
A że tak wtrące... Co w pompie może się zepsuć no oczywiście oprócz zatartych łożysk i nieszczelnych uszczelniaczy??
Moim zdaniem winne mogą być przytkane (zakamienione) kanały wodne w głowicy/kadłubie silnika. Dodam że podobne cyrki miałem w ciągniku. Pomogło zalanie układu płynem do czyszczenia WC na weekend i spuszczenie, przepłukanie wodą itd
Moim zdaniem winne mogą być przytkane (zakamienione) kanały wodne w głowicy/kadłubie silnika. Dodam że podobne cyrki miałem w ciągniku. Pomogło zalanie układu płynem do czyszczenia WC na weekend i spuszczenie, przepłukanie wodą itd