Andoria w UAZ'ie
Moderator: Student
-
-
To znaczy że dorabiałeś wyjscie z drugiej strony chłodnicy czy motałeś na okrągło rurkami ? Ja mam oryginał i zastanawiam się czy nie prościej będzie wstawić z lublina chłodnicę niż starą przerabiać . Tym bardziej że lublinowska ma nie więcej niż 3 cm grubości.Ta jest oryginalna.
Monterey
-
-
-
-
-
-
-
-
Czy orientuje się ktoś co się dzieje, jakie obiawy są gdy kończy się łożysko na kole zamachowym w Andorii? Stało się komuś coś takiego? Coś mi się tłukło, podczas jazdy, wytargałem skrzynie z reduktorem....w środku luxus, żadne łożysko w obudowie się nie obraca, łożyska w dobrym stanie, wszystko ok. Dzisiaj się dowiedziałem że to łożysko na kole zamachowym moze być przyczyną takich odgłosów. Pozostaje albo to, albo przedni most....bo nic innego już nie może być :/
-
-
Takie pytanko w temacie .
Przy fabrycznie montowanej andori do uaza między obudowę sprzęgła a skrzynię ( tak podejrzewam) wkładają dystans który odsuwa silnik od przegrody na tyle że mieści się pompka serwa.
Czy ma ktoś może informację o wymiarach tego dystansu ; chodzi o to ile można wysunąć skrzynię z silnika żeby wszystko grało i nie ścieło wieloklina. Może jakieś fotki tego ustrojstwa jak by ktoś miał oryginała.
Przy fabrycznie montowanej andori do uaza między obudowę sprzęgła a skrzynię ( tak podejrzewam) wkładają dystans który odsuwa silnik od przegrody na tyle że mieści się pompka serwa.
Czy ma ktoś może informację o wymiarach tego dystansu ; chodzi o to ile można wysunąć skrzynię z silnika żeby wszystko grało i nie ścieło wieloklina. Może jakieś fotki tego ustrojstwa jak by ktoś miał oryginała.
Monterey
-
-
Pompka serwa w większości mieści się wewnątrz nasady głowicy - na zewnątrz wystaje jej stosunkowo niewiele. Nawet wlot ma skierowany do przodu. Z tego co wiem fabrycznie silnik montowany jest razem ze skrzynią Eaton Tczew TS-5 21. Przy takim rozwiązaniu dystans raczej nie wchodzi w grę - wałek sprzęgłowy byłby za krótki. Jeśli wymiary wystającej części pompki uniemożliwiają montaż, wywal ją i użyj alternatora z vacupompą.
Dzięki za konkret. Napisałem o dystansie bo takie informacje dostałem w Tarmocie gdzie można zamówić wymianę silnika na andorię , pozostając przy starej skrzyni. Niestety mam zadaleko żeby pojechać to zobaczyć.
A cóż to za skrzynia ? Czyżby ta wpełni zsynchronizowana ? Czy jakiś nasz domowy produkt sądząc po nazwie ?
A cóż to za skrzynia ? Czyżby ta wpełni zsynchronizowana ? Czy jakiś nasz domowy produkt sądząc po nazwie ?
skrzynią Eaton Tczew TS-5 21
Monterey
-
-
A reduktor ? Też honkerowski ? Z tego co pamiętam to honker ma dyfer po stronie kierowcy w przednim moście ?Jest to skrzynia stosowana w Lublinach, Honkerach itp z silnikiem andorii. 5 biegowa w pełni zsynchronizowana
Może wkładają jakąś przystawkę do uazowskiego reduktora ?
Monterey
-
-
reduktor na pewno nie. Ale nie wiem jak w oryginale jest to połączone.cezii pisze:A reduktor ? Też honkerowski ? Z tego co pamiętam to honker ma dyfer po stronie kierowcy w przednim moście ?Jest to skrzynia stosowana w Lublinach, Honkerach itp z silnikiem andorii. 5 biegowa w pełni zsynchronizowana
Może wkładają jakąś przystawkę do uazowskiego reduktora ?
skrzynie honkera i lublina chyba nie są identycznewieprzowina pisze:Jest to skrzynia stosowana w Lublinach, Honkerach itp z silnikiem andorii. 5 biegowa w pełni zsynchronizowana.

Polonez Quattro GG 1715477
http://www.4x4.szczecin.pl
-
-
są. Tzn w lublinie częściej spotyka się skrzynie KIA - chodzi ładniej ale jest delikatniejsza. Eaton Tczew jest ta sama co w honku.Darek... pisze:skrzynie honkera i lublina chyba nie są identycznewieprzowina pisze:Jest to skrzynia stosowana w Lublinach, Honkerach itp z silnikiem andorii. 5 biegowa w pełni zsynchronizowana.
papierowo (instrukcje obsługi) podają te same skrzynie TS5-21
, mam lublinaII ze skrzynią z Tczewa(sprawdziłem) i ma inny układ biegów 

Polonez Quattro GG 1715477
-
-
[quote="wieprzowina"]temperaturę stabilizuje termostat. Jeśli chłodnica jest nie wystarczająca do odprowadzenia nadwyżki ciepła, temperatura zawsze będzie dochodzić do temperatury wrzenia płynu chłodzącego.[
/quote]
Psia kość mam ten problem u siebie
wrzuciłem andorię zostawiłem oryginalną chłodnicę , na wyjściu z chłodnicy (dolnym ) dałem czujnik załanczania wentylatora elektrycznego ( w rurę metalową wspawaliśmy odpowiednią nakrętkę i w nią wkręcony jest czujnik ) wentylator jest od opla calibry prykrywa całą chłodnicę ,czujnik też od opla nowy zakres temp.95-100 st.C termostat andrychowski otwarcie 74 st.C a wentyl. załancza się jak zegar pokazuje 110 st.C czujnik temp. na zegar też nowy jak wentylator się załączy to spada temp. do 100 st.C czy to normalne czy mam walnięty zegar bo na oryginalnym silniku pokazywał 85-90 st.C przecież mi szlag trafi uszczelkę pod głowicą jak tak dalej będzie
pomocy 
/quote]
Psia kość mam ten problem u siebie

Bóg stworzył czołgi by siały zamęt i zniszczenie.
-
-