UAZ opony
Moderator: Student
Re: UAZ opony
Tak to te oponki...
Wystawione są po 320 zł, delikatnie można cenę skorygować...
Wystawione są po 320 zł, delikatnie można cenę skorygować...
Ruski potrafi...
Jakos dziwny rozmiar. Niby wysokie a waskie
PANY konkretny temat
czy te opony z linku czyli 31x10.5/15 PASUJĄ na ori fele uaza?
http://www.allegro.pl/ShowItem2.php?item=5700820591
bo jestem gotow kupic ale musze wiedziec na 100%
PANY konkretny temat
czy te opony z linku czyli 31x10.5/15 PASUJĄ na ori fele uaza?
http://www.allegro.pl/ShowItem2.php?item=5700820591
bo jestem gotow kupic ale musze wiedziec na 100%

- morte36
-
- Kontaktowanie:
Wejdą ale jeśli masz płaskie resory będzie o błotnik przy skręcie obcierać.
Wyklepanie resorów rozwiązuje problem lub podniesienie budy.
Ja osobiście jestem za p[pierwszym rozwiązaniem.
PS: niektórzy jeszcze podnoszą same resory dystansami.
Wyklepanie resorów rozwiązuje problem lub podniesienie budy.
Ja osobiście jestem za p[pierwszym rozwiązaniem.
PS: niektórzy jeszcze podnoszą same resory dystansami.
UAZ 31512-1990
GAZ 51-1951 remont
GAZ 69M-1970
tel. 501106073
GAZ 51-1951 remont
GAZ 69M-1970
tel. 501106073
Mam ten rozmiar na swoim. I w związku z tym trzeba było;
1. Poszerzyć felgi- na ori wyglądał jak byś żabę nadmuchał.
2. Wymieniłem wieszaki na dłuższe. Puki w teren nie poszedł było git i banan na pysku. Czas radości jeden dzień.
3. W terenie się okazało że jak gibie się na boki to na skręconych kołach nadkola na drugą stronę wywijało. Więc lift budy zrobiłem ( 10cm)
I taki mały zakup. A niezapomnianych chwil z maszyną cała masa
1. Poszerzyć felgi- na ori wyglądał jak byś żabę nadmuchał.
2. Wymieniłem wieszaki na dłuższe. Puki w teren nie poszedł było git i banan na pysku. Czas radości jeden dzień.

3. W terenie się okazało że jak gibie się na boki to na skręconych kołach nadkola na drugą stronę wywijało. Więc lift budy zrobiłem ( 10cm)
I taki mały zakup. A niezapomnianych chwil z maszyną cała masa

Resory oryginał, buda nieliftowana, felgi oryginał opony 31x10,5R15 lekko obcierają o szklanki amorów przy pełnym skręcie. Czy w takiej konfiguracji odsadzając felgi o np. 5 mm nie zamienię siekierki na kijek (obtarte amory na obtarte brzegi błotników)?
Marzyły mi się opony z Żula (6.50R16), ale już ich nie robią. "Nufki" mają po 15-20 lat najmłodsze, u mnie w motoryzacyjnym gość ma, ale to już teflonobeton a nie guma.
Chyba będę musiał zostać przy jakichś AT, np. Malatesta. I teraz pytanie co na asfalt - Wrangler czy Koala (BFG AT)
Wrangler:

Koala:

Wranglery (ale oryginalne BFG z 99 roku...) średnio robiły na zbitym śniegu i na mokrym asfalcie, przy obecnej pogodzi da się przeżyć, ale ze względu na stan hebli i wiek gum, nie jest to ocena miarodajna
Marzyły mi się opony z Żula (6.50R16), ale już ich nie robią. "Nufki" mają po 15-20 lat najmłodsze, u mnie w motoryzacyjnym gość ma, ale to już teflonobeton a nie guma.
Chyba będę musiał zostać przy jakichś AT, np. Malatesta. I teraz pytanie co na asfalt - Wrangler czy Koala (BFG AT)
Wrangler:

Koala:

Wranglery (ale oryginalne BFG z 99 roku...) średnio robiły na zbitym śniegu i na mokrym asfalcie, przy obecnej pogodzi da się przeżyć, ale ze względu na stan hebli i wiek gum, nie jest to ocena miarodajna

Ostatnio zmieniony pn sty 09, 2017 1:44 pm przez c64cIub, łącznie zmieniany 1 raz.
Spawanie MAG/TIG, przeróbki pojazdów, akcesoria "na miarę", ślusarstwo, elektryka itp.
- dmuchawiec
-
na asfalcie całkiem dobre - wranglery malatesty po 6-ciu latach, asfalt ok 80%c64cIub pisze: Chyba będę musiał zostać przy jakichś AT, np. Malatesta. I teraz pytanie co na asfalt - Wrangler czy Koala (BFG AT)
a tak wyglądaja nowe, 3-miesięczne:
pzdr
jacek
Hilux Surf KZN130 '93
Uaz 315126 '87
Uaz 315126 '87
Dzięki. Fotorecenzja pierwsza klasa. Jak to robi na asfalcie śliskim w różnym stylu (śnieg ubity, deszcz, jesienny syf)? Masz porównanie z Koalą?
Spawanie MAG/TIG, przeróbki pojazdów, akcesoria "na miarę", ślusarstwo, elektryka itp.
Nie wiem czy zauważyliście, że bohater całego zamieszania zmył się rok temu
A jeśli chodzi o oponki to niestety ruskie kartoflaki parametrów nie trzymają żadnych. Miałem swego czasu od nowości Stomil w bieżniku ja 245 to dopiero była porażka, ścierały się tak nierównomiernie, że na koniec trudno było w nich dojrzeć kształt koła.
Była swego czasu oponka zwana MIedwied ale ruskie przestali robić. W kostce miała lamele, bardzo fajnie robiła i na asfalcie się trzymała.
Ceny kartoflaków są na tyle wysokie, że różnica między 10,5x31x15 jest znikoma - a wybór kostki ogromny. I jaki szyk
Inna spawa że troszkę trzeba autko dźwignąć. Najprościej jak podpowiadał kolega zrobić porządek z resorami.

A jeśli chodzi o oponki to niestety ruskie kartoflaki parametrów nie trzymają żadnych. Miałem swego czasu od nowości Stomil w bieżniku ja 245 to dopiero była porażka, ścierały się tak nierównomiernie, że na koniec trudno było w nich dojrzeć kształt koła.
Była swego czasu oponka zwana MIedwied ale ruskie przestali robić. W kostce miała lamele, bardzo fajnie robiła i na asfalcie się trzymała.
Ceny kartoflaków są na tyle wysokie, że różnica między 10,5x31x15 jest znikoma - a wybór kostki ogromny. I jaki szyk

Inna spawa że troszkę trzeba autko dźwignąć. Najprościej jak podpowiadał kolega zrobić porządek z resorami.
Monterey
Szyk na pewno. Malatesta Koala (BFG AT) z boku nawet deczko podobna do oryginałów. I jest w rozmiarze 10.5x31x15 jak i 215/85R16. Wragler jest tylko 10.5x31x15, ale wygląda bardziej "całorocznie". Zależy mi głównie na asfalcie i ubitych stokówkach. Na Wranglerac przejechałem świeżo wytyczoną polną drogę i dały radę.
Jakby nie starczyło resorów, to chyba najprościej dłuższe wieszaki zrobić. Dżwigania jeśli mógłbym uniknąć, to chętnie. W oryginale UAZ ma fajne proporcje, dobrą widoczność i zupełnie mi wystarczający prześwit.
Jakby nie starczyło resorów, to chyba najprościej dłuższe wieszaki zrobić. Dżwigania jeśli mógłbym uniknąć, to chętnie. W oryginale UAZ ma fajne proporcje, dobrą widoczność i zupełnie mi wystarczający prześwit.
- morte36
-
- Kontaktowanie:
A moim zdaniem lepiej wyklepać resory. Jak to zrobisz raz to ci wystarczy na lata a uaz od razu lepiej wygląda.
UAZ 31512-1990
GAZ 51-1951 remont
GAZ 69M-1970
tel. 501106073
GAZ 51-1951 remont
GAZ 69M-1970
tel. 501106073
- dmuchawiec
-
31x10,5 zawsze będzie obcierać
super rozwiązaniem problemu są niestety nie produkowane JA-409, na olx są uzywki z felgami po 400
jeżdziłem na takich 8 lat, extra oponki
moim zdaniem jak już rzeźbić uaza pod inne oponki niż standardowe to felgi 16 i 235/85R16 - wysokie jak JA 192 ale węższe niż 31x10,5
na koalach i podobnych bieżnikach nie jeździłem
pzdr
jacek
super rozwiązaniem problemu są niestety nie produkowane JA-409, na olx są uzywki z felgami po 400

jeżdziłem na takich 8 lat, extra oponki
moim zdaniem jak już rzeźbić uaza pod inne oponki niż standardowe to felgi 16 i 235/85R16 - wysokie jak JA 192 ale węższe niż 31x10,5
na koalach i podobnych bieżnikach nie jeździłem
pzdr
jacek
Hilux Surf KZN130 '93
Uaz 315126 '87
Uaz 315126 '87
Rzeczywiście fajne obuwie dla Łajzy. Ciekawe ile lat mają tez OLX. Dla samych felg wartało by kupić, bo piaskowanie i proszkowanie czasem drożej wyjdzie.
A gdyby jednak użyć dystansów, samochód podbić na resorach i budę podnieść (wszystkie te zabiegi o jak namniej mm) , to da się sprawić aby 10,5x31 nie obcierały błotników ani amorków?
A gdyby jednak użyć dystansów, samochód podbić na resorach i budę podnieść (wszystkie te zabiegi o jak namniej mm) , to da się sprawić aby 10,5x31 nie obcierały błotników ani amorków?
Da się jeździć. Ja mam co prawda przespawki ale za to buda już całkiem klapnęła na resorach i daje radę. Obciera tylko przy dużych wykrzyżach. Na czarnym nie ma problemu.
Monterey
Czyli co, nie ma już porządnych opon do zwykłego UAZ-a, bez kombinowania? Ja też pamiętam niezwykle Ja409. Czy jest jakikolwiek zamiennik (również z cenowy) tej opony?
- morte36
-
- Kontaktowanie:
Znajdź oponę o rozmiarze 8.40 R15 to nie będziesz kombinował.
UAZ 31512-1990
GAZ 51-1951 remont
GAZ 69M-1970
tel. 501106073
GAZ 51-1951 remont
GAZ 69M-1970
tel. 501106073
Czego jak czego ale opon na rynku to chyba nie brakuje w różnych rozmiarach szerokościach i wysokościach jak również cenach ; tylko trzeba troszkę poszukać
Po za tym nie traktuj tego jak zakup na całe życie; zawsze na próbę można kupić używki za godziwy grosz i rozwiejesz swoje wątpliwości.

Po za tym nie traktuj tego jak zakup na całe życie; zawsze na próbę można kupić używki za godziwy grosz i rozwiejesz swoje wątpliwości.
Monterey
Czy ktoś jeździł na I-502? Wyglądają na całoroczne AT-eki i do tego radialki 

http://www.baltyre.com/pl/katalog/offro ... -i-502-tt/
Te? Wyglądają wspaniale. Dętkowe czy to pomyłka? W ogóle ten producent ma kilka fajnych opon pełnoprofilowych a nie kapci. Np. 175R16 czy 215/90R15. Wyczytałem jedną opinię pozytywną. Pisownia nie wskazuje na "marketingowego trolla", z resztą ruscy nie trollują u nas reklamowo. Chyba.
Mam Kamy od ponad roku kupiłem je z konieczności na Ukrainie/urki mi poprzecinali oj nie lubią nas/opony 195/65/15 Toyota Corolla za komplet zapłaciłem z montażem 3350 hrywien około 570zł.Bylem sceptycznie nastawiony i powiem tak nocne boki widać że na ich rynek przyjechałem na nich 12000tyś małe zużycie deszcz 140km/h dobrze trzymają hałas w miarę w zimie mogą być do miasta bardzo dobre, ale w góry lepiej zimowe błoto pośniegowe dają radę.Ogolnie polecam miło zaskakują.
W innym miejscu dwie ekipy OSP narzekały na Kamy, głównie na silne bicie tych opon i to na Starach 266. Gdzieś indziej można wyczytać Kamę wymienioną wśród "brandów" chininy. Z chininą jest tak, że gdybym miał chęć sprzedawać opony marki c64club, to zamówiwszy odpowiednią ilość mógłbym takie kontenerem do Gdańska dostać. Tak jak nasze Romety czy Junaki 125, więc nie wiadomo czy producent Kamy nie zajmuje się jyż tylko rolniczymi (2 marki - Kama i Voltyre) a samochodowe może brandować z Chin.
Te? Wyglądają wspaniale. Dętkowe czy to pomyłka? W ogóle ten producent ma kilka fajnych opon pełnoprofilowych a nie kapci. Np. 175R16 czy 215/90R15. Wyczytałem jedną opinię pozytywną. Pisownia nie wskazuje na "marketingowego trolla", z resztą ruscy nie trollują u nas reklamowo. Chyba.
Mam Kamy od ponad roku kupiłem je z konieczności na Ukrainie/urki mi poprzecinali oj nie lubią nas/opony 195/65/15 Toyota Corolla za komplet zapłaciłem z montażem 3350 hrywien około 570zł.Bylem sceptycznie nastawiony i powiem tak nocne boki widać że na ich rynek przyjechałem na nich 12000tyś małe zużycie deszcz 140km/h dobrze trzymają hałas w miarę w zimie mogą być do miasta bardzo dobre, ale w góry lepiej zimowe błoto pośniegowe dają radę.Ogolnie polecam miło zaskakują.
W innym miejscu dwie ekipy OSP narzekały na Kamy, głównie na silne bicie tych opon i to na Starach 266. Gdzieś indziej można wyczytać Kamę wymienioną wśród "brandów" chininy. Z chininą jest tak, że gdybym miał chęć sprzedawać opony marki c64club, to zamówiwszy odpowiednią ilość mógłbym takie kontenerem do Gdańska dostać. Tak jak nasze Romety czy Junaki 125, więc nie wiadomo czy producent Kamy nie zajmuje się jyż tylko rolniczymi (2 marki - Kama i Voltyre) a samochodowe może brandować z Chin.
Pisałem kiedyś swoje doświadczenia...
Oryginalny nowy nieklepany dobrze pracujący resor jest niemal płaski.
Podkładka 2cm między resor a most, 4cm pod wieszak a ramę, wychodzi całe 4cm liftu. O nadkola wtedy nie trze nawet przy maksymalnych wykrzyżach.
Na to bfg mt 31/10.5 R15 lub nalewkowy odpowiednik - pierwsze moje lata temu się nazywały uragano/urgano wolf mt, kopia bieżnika KM1. Obcierały amortyzatory, ale dosłownie centymetr, i to przy maksymalnym skręcie bez ogranicznika... drugi poszedł komplet BFG MT KM2.
Więc albo fabryczny rozmiar zza wschodu niewiadomego pochodzenia i wyważenia, albo porządny emtek/atek co starczy na wieki [ponad 100kkm].
Oryginalny nowy nieklepany dobrze pracujący resor jest niemal płaski.
Podkładka 2cm między resor a most, 4cm pod wieszak a ramę, wychodzi całe 4cm liftu. O nadkola wtedy nie trze nawet przy maksymalnych wykrzyżach.
Na to bfg mt 31/10.5 R15 lub nalewkowy odpowiednik - pierwsze moje lata temu się nazywały uragano/urgano wolf mt, kopia bieżnika KM1. Obcierały amortyzatory, ale dosłownie centymetr, i to przy maksymalnym skręcie bez ogranicznika... drugi poszedł komplet BFG MT KM2.
Więc albo fabryczny rozmiar zza wschodu niewiadomego pochodzenia i wyważenia, albo porządny emtek/atek co starczy na wieki [ponad 100kkm].
Łajza to będzie (wiem, wstyd się przyznać) prawie SUV - 95% asfalt, ori silnik, długie mosty. Ideałem byłoby coś w rozmiarze oryginałów lub nawet węższe, ale z ludzkim bieżnikiem. Miałem kupować 6.50R16, w motoryzacyjnym gość miał komplet z pełnymi felami od Żula, ale data produkcji 20 lat wstecz.
Te http://www.baltyre.com/pl/katalog/lahke ... 317-pr-12/ mi się również podobają - 7.5-16, bieżnik dostawczy, całoroczne.
Kama/Voltyre robi piękne piętnastki pełnoprofilowe, w tym kilka bieżników, które aż się proszą o montaż na UAZ-a, ale indeks prędkości 40 km/h... Do traktora.
Te http://www.baltyre.com/pl/katalog/lahke ... 317-pr-12/ mi się również podobają - 7.5-16, bieżnik dostawczy, całoroczne.
Kama/Voltyre robi piękne piętnastki pełnoprofilowe, w tym kilka bieżników, które aż się proszą o montaż na UAZ-a, ale indeks prędkości 40 km/h... Do traktora.
Mówiąc szczerze jestem zadziwiony że jest taki problem z oponami do UAZa. Myślałem że 20 lat temu to był problem żeby znaleźć coś nie do końca wyśmiganego. A dzisiaj jedna wizyta w hurtowni i zamówią co się chce. Na początek tak jak pisze Takayuki wolfy albo globgum ( ten sam bierznik) a w ostateczności Stomil - też szyje kapcie do uaza 8.40/15
Monterey
Problemem nie jest znalezienie opon jako takich - nowych jest spory wybór. Problem to znaleźć oponę jednocześnie:
1. odpowiedniego rozmiaru:
-nie za szeroką (max te 8.4"/215mm)
-pełnoprofilową (a nie kapeć 65 czy 70%)
-a co wynika z powyższego, o średnicy ≥770
2. do użytku na asfalcie, pod heble tarczowe:
-z sensowną rzeźbą bieżnika (Ja-192 i 245 i inne kartoflaki odpadają, ze względu na odprowadzanie wody)
-z mieszanku gumowej a nie teflonobetonu.
(wiem wiem, w dupach się poprzewracało z dobrobytu
)
Większość któregoś z tych warunków nie spełnia. Jak nie znajdę nic lepszego, to wezmę Wrangler 31x10.5R15, ale byłbym zadowolony z czegoś węższego, jak te KAMA 215/85R15 (tyle że one pewnie z teflonobetonu).
Założenie długich mostów (8/37) pozwoli na montaż opon trochę mniejszej średnicy (pojawia się rozmiar 30x9,5") ale też "szału ni ma".
1. odpowiedniego rozmiaru:
-nie za szeroką (max te 8.4"/215mm)
-pełnoprofilową (a nie kapeć 65 czy 70%)
-a co wynika z powyższego, o średnicy ≥770
2. do użytku na asfalcie, pod heble tarczowe:
-z sensowną rzeźbą bieżnika (Ja-192 i 245 i inne kartoflaki odpadają, ze względu na odprowadzanie wody)
-z mieszanku gumowej a nie teflonobetonu.
(wiem wiem, w dupach się poprzewracało z dobrobytu

Większość któregoś z tych warunków nie spełnia. Jak nie znajdę nic lepszego, to wezmę Wrangler 31x10.5R15, ale byłbym zadowolony z czegoś węższego, jak te KAMA 215/85R15 (tyle że one pewnie z teflonobetonu).
Założenie długich mostów (8/37) pozwoli na montaż opon trochę mniejszej średnicy (pojawia się rozmiar 30x9,5") ale też "szału ni ma".
Klient nasz Pan.
opony całoroczne Yokohama Geolandar A/T-S G012 215/85R15 110R do samochodów terenowych
Miałem takie w Suzi robiły rewelacyjnie.
A co do mostów to nie przywiązywał bym do tego aż takiej wagi. Ciężko to odczuć w Uazie. Mam dwa na różnych przełożeniach i każdy jeździ jak to uaz. szału ni ma a raczej jest ale dopiero w terenie.
opony całoroczne Yokohama Geolandar A/T-S G012 215/85R15 110R do samochodów terenowych
Miałem takie w Suzi robiły rewelacyjnie.
A co do mostów to nie przywiązywał bym do tego aż takiej wagi. Ciężko to odczuć w Uazie. Mam dwa na różnych przełożeniach i każdy jeździ jak to uaz. szału ni ma a raczej jest ale dopiero w terenie.
Monterey
Yokohamy fajne.
A straszyli mnie, że na długich mostach Łajza trochę się uspokoi i na czarnym się lepiej czuje. Masz Pan porównanie krótkich i długich mostów na tym samym silniku?
A straszyli mnie, że na długich mostach Łajza trochę się uspokoi i na czarnym się lepiej czuje. Masz Pan porównanie krótkich i długich mostów na tym samym silniku?
Ja mam na fabrycznej benzynie... nie widziałem różnicy