Co zrobic z hamulcami

jak wyżej... wszystkie modele...

Moderator: Student

Awatar użytkownika
borman

Post autor: borman » sob lut 26, 2005 8:46 pm

byłem wczoraj (przejazdem )w dawnym PGR (państwowe gospodarstwo rolne ) brama wjazdowa , przy bramie stróżówka , a na stróżówce żółta tablica ,,reklamowa'' i hasło - w trase zawsze wyjeżdzaj ze sprawnym hamulcem!.................. ta tablica musi być moja (orginał z lat 70-tych )

Awatar użytkownika
borman

Post autor: borman » sob lut 26, 2005 8:57 pm

Władek pisze:A ja upierdliwy będę, jak zawsze... :wink:
Pamiętać trzeba, że zmota hamulcowa ciężkie termina na głowę nieszczęśnego motacza sprowadzić może... do "popierdywania w pasiak" włącznie. Warto azaliż grę tak niebezpieczną podejmować w imię ulotnej oszczędności? :o
........niektórych domorosłych ,, konstruktorów ''to w kaftan powinni powsadzać , a niektórych- nago na kinetyku za jaja po błędowskiej za gazikiem włóczyć .........ale który jest który - to wychodzi dopiero ,, w akcjii ''........ a twoje cuuudo??????? :lol:

Awatar użytkownika
Władek

Post autor: Władek » sob lut 26, 2005 9:01 pm

borman pisze:........ a twoje cuuudo??????? :lol:

A moje cuuudo - zawiera lub będzie zawierać zmoty wszelkie, jednakoż żadna z nich nie będzie powodować zagrożenia w ruchu lądowym i powietrznym !! :wink: Innymi słowy - nie ma żadnej "zmoty" tam, gdzie bezwzględnie wymagany jest oryginał alibo innego "cuś" odpowiadającego warunkom ustawowym.[/list]
Władek - Kraków

Awatar użytkownika
Doktor200
Kontaktowanie:

Post autor: Doktor200 » sob lut 26, 2005 10:41 pm

nefar pisze:No to chłopaki powiedzcie, gdzie dorwać okładziny na szczęki? Tylko nie mówcie że dawać od Zuka ( bo są dużo mniejsze). I nity to standardowe 4 ? :roll:

I jeszcze jedno (pewno pytaniem się ośmieszę, ale dopiero się poznaję na ruskach i nie tylko na ruskach) Co to są oringi? :oops:
Coto za róznica od czego, jak pasuja to sie zakłada fakt ze od Żuka sa troche nietypowe i trezba ponawiercac kilka nowych dziurek. Ja w swoim Uazie robilem dziurki w szczekach poczym nabijalem. Jaki efekt -bardzo dorze chamuje niczym nieodbiegaja od orgin. a poświecic godzinke chyba nie problem. :D

Awatar użytkownika
Doktor200
Kontaktowanie:

Post autor: Doktor200 » ndz lut 27, 2005 1:20 pm

na na dole swojego przypisu podales stronke ze zdjeciami-mozesz mi powiedzieć od czego sa te hamulce tarczowe

Awatar użytkownika
luk
Kontaktowanie:

Post autor: luk » ndz lut 27, 2005 1:59 pm

W nazwach kalatogów podani są autorzy zdjęć i to chyba do nich powinieneś uderzać z pytaniami.
A z tego co pamietam to tarcze są od uaza a zaciski toyota carina E....
Wszytsko było opisane w jakimś temacie o hamulcach tarczowych
Choroba Gaz69.
Wszelkie wartościowe foty wysyłajcie na @, a znajdą sie tu www.luk.desk.pl

Awatar użytkownika
luk
Kontaktowanie:

Post autor: luk » ndz lut 27, 2005 2:20 pm

Zamieściłem tam powycinane posty autora na ten temat
Choroba Gaz69.

Awatar użytkownika
Władek

Post autor: Władek » ndz lut 27, 2005 5:36 pm

luk pisze:ten jakoś strasznie razi :wink: :wink:

Luk! Ty mało doświadczenia masz.
fhut
nusz w bżóhó
róh hożuf

Lepiej?
:wink:
Władek - Kraków

Awatar użytkownika
Mag69

Post autor: Mag69 » ndz lut 27, 2005 5:43 pm

Doktor200 pisze:na na dole swojego przypisu podales stronke ze zdjeciami-mozesz mi powiedzieć od czego sa te hamulce tarczowe
co chcesz wiedziec doktorku ?

własnie zmotałem do siebie tarczówki,więc jako takie doswiadczenie mam

:)21
LJ 70

Awatar użytkownika
luk
Kontaktowanie:

Post autor: luk » ndz lut 27, 2005 5:57 pm

Władek pisze:
luk pisze:ten jakoś strasznie razi :wink: :wink:

Luk! Ty mało doświadczenia masz.
fhut
nusz w bżóhó
róh hożuf

Lepiej?
:wink:
Nie widze tu nic niezgodnego z zadasadmi ortografii :wink: :wink:
Choroba Gaz69.

Awatar użytkownika
SebastianS

Post autor: SebastianS » pn lut 28, 2005 8:22 am

Władek, jak oddajesz auto do warsztatu celem wymiany okładzin, procedura wygląda identycznie! Okładziny żuka i uaza są pod względem szerokości i promienia krzywizny identyczne, więc są w pełni zamienne i nie ma co tu mówić o zmocie... A jak sobie to sam wykonasz, a nie jakiś przypadkowy mechanior, masz pewność, że wszystko jest zrobione jak należy...
Pozdro

Awatar użytkownika
Władek

Post autor: Władek » pn lut 28, 2005 2:17 pm

SebastianS pisze:Władek, jak oddajesz auto do warsztatu celem wymiany okładzin, procedura wygląda identycznie! Okładziny żuka i uaza są pod względem szerokości i promienia krzywizny identyczne, więc są w pełni zamienne i nie ma co tu mówić o zmocie... A jak sobie to sam wykonasz, a nie jakiś przypadkowy mechanior, masz pewność, że wszystko jest zrobione jak należy...
Pozdro

Wszystko jasne. Mnie idzie o zmoty takiego rodzaju gdzie części pasuje się siłowo, zakłada drut zamiast nitowania, rozwierca się coś, czego się nie powinno dotykać itp. itd. Założenie wykładzin miaro identycznych lecz od różnych samochodów to nie jest coś nagannego, wszak czy tu czy tam to i tak mają one to samo przeznaczenie. Jeśli jednak mota się coś, co urąga zdrowemu rozsądkowi (i nie jest to wymiana fotela na inny czy zmiana oświetlenia wnętrza samochodu) a zmota taka ma bezpośrednie przełożenie na bezpieczeństwo ruchu (hamulce, układ kierowniczy, widoczność przez abyt ciemną folię itp.) to temu trzeba się sprzeciwiać, nieprawdaż ?? :wink:
Władek - Kraków

Awatar użytkownika
Doktor200
Kontaktowanie:

Post autor: Doktor200 » pn lut 28, 2005 9:46 pm

co chcesz wiedziec doktorku ?

własnie zmotałem do siebie tarczówki,więc jako takie doswiadczenie mam

czes interesuje mnie zamontowanie <kiedy sie juz bardzo bede nudzil>tarcz hamulcowych w UAZie.a dokladnie w jaki sposób montuje sie je do piast i o dczego mozna dobrac zaciski.pozdro

Awatar użytkownika
Mag69

Post autor: Mag69 » pn lut 28, 2005 10:03 pm

Podaj emila,prześlę ci opis co i jak

LJ 70

Awatar użytkownika
Doktor200
Kontaktowanie:

Post autor: Doktor200 » pn lut 28, 2005 10:17 pm

ok dzieki sprawdz poczte

Awatar użytkownika
luk
Kontaktowanie:

Post autor: luk » pn lut 28, 2005 10:26 pm

Wyslij i mi to wrzuce do neta...wszyscy sobie poczytają i nie trzeba będzie 100 osobą wysyłać
Choroba Gaz69.

Awatar użytkownika
Mag69

Post autor: Mag69 » pn lut 28, 2005 10:32 pm

luk pisze:Wyslij i mi to wrzuce do neta...wszyscy sobie poczytają i nie trzeba będzie 100 osobą wysyłać
Przeslę ci jak porobię zdjęcia

LJ 70

Awatar użytkownika
luk
Kontaktowanie:

Post autor: luk » pn lut 28, 2005 10:35 pm

To sobie poczekamy....
Już chyba dwie osoby miały mi wysłać jakieś zdjęcia jakiś zmot niewiadomego pochodzenia i pupa :)3

Tylko wyślij z jakim opisem!!
Choroba Gaz69.

Awatar użytkownika
Mag69

Post autor: Mag69 » pn lut 28, 2005 10:51 pm

luk pisze:To sobie poczekamy....
Już chyba dwie osoby miały mi wysłać jakieś zdjęcia jakiś zmot niewiadomego pochodzenia i pupa :)3

Tylko wyślij z jakim opisem!!
w moim przypadku nie potrzeba opisu, wystarczą same zdjęcia

LJ 70

Awatar użytkownika
SebastianS

Post autor: SebastianS » wt mar 01, 2005 2:05 am

Władek pisze:
SebastianS pisze:Władek, jak oddajesz auto do warsztatu celem wymiany okładzin, procedura wygląda identycznie! Okładziny żuka i uaza są pod względem szerokości i promienia krzywizny identyczne, więc są w pełni zamienne i nie ma co tu mówić o zmocie... A jak sobie to sam wykonasz, a nie jakiś przypadkowy mechanior, masz pewność, że wszystko jest zrobione jak należy...
Pozdro

Wszystko jasne. Mnie idzie o zmoty takiego rodzaju gdzie części pasuje się siłowo, zakłada drut zamiast nitowania, rozwierca się coś, czego się nie powinno dotykać itp. itd. Założenie wykładzin miaro identycznych lecz od różnych samochodów to nie jest coś nagannego, wszak czy tu czy tam to i tak mają one to samo przeznaczenie. Jeśli jednak mota się coś, co urąga zdrowemu rozsądkowi (i nie jest to wymiana fotela na inny czy zmiana oświetlenia wnętrza samochodu) a zmota taka ma bezpośrednie przełożenie na bezpieczeństwo ruchu (hamulce, układ kierowniczy, widoczność przez abyt ciemną folię itp.) to temu trzeba się sprzeciwiać, nieprawdaż ?? :wink:
Albo sprzeciwiać, albo podziwiać czysto i sensownie wykonaną robotę... różnie bywa, Władek...
A części pomiędzy żukiem, nyską, tarpanem, uazem, gazem, warszawą i wołgą są w dużej większości zamienne - obowiązuje typoszereg M-20 :)21

Awatar użytkownika
luk
Kontaktowanie:

Post autor: luk » wt mar 01, 2005 9:30 pm

Fotki od mag-a 69 już na stronce

www.kuchar.desk.pl/lukasz/tarcze%20maga%2069
Choroba Gaz69.

Awatar użytkownika
Gazior69

Post autor: Gazior69 » śr mar 02, 2005 2:47 pm

Witaj Mag.
obejzałem fotki hamulców. ładnie zrobione.
Od czego je dopasowałeś?
Jak bys mógł to opisz mi je skąd , po ile, wymiary blachy do zamocowania?
bo wygląda bardzo dobrze na zdjeciach i bym powielił u siebie.

pozdr.

Wojdył GAZ69
Gazior na dozywocie....3.0 TD
Big Gaz już u mnie w garażu, tworzy się nowe !!!

Awatar użytkownika
DZIK_I_CZAPAJEW

Post autor: DZIK_I_CZAPAJEW » ndz mar 06, 2005 10:44 pm

Doktor200 pisze:czes interesuje mnie zamontowanie <kiedy sie juz bardzo bede nudzil>tarcz hamulcowych w UAZie.a dokladnie w jaki sposób montuje sie je do piast i o dczego mozna dobrac zaciski.pozdro
mały co sie bedzeisz srał z tarczami do mostow uaz-a :lol: waź zapodaj jakąś japonie np. patrol a jak bedziesz miał jakieś problemy to podjedz do mnie to Ci powiem jak to zrobic a jak bedzie trzeba to Ci pomogę
pozdrawiam
cichy samochodzik

Awatar użytkownika
borman

Post autor: borman » pn mar 07, 2005 10:19 am

mały co sie bedzeisz srał z tarczami do mostow uaz-a :lol: waź zapodaj jakąś japonie np. patrol a jak bedziesz miał jakieś problemy to podjedz do mnie to Ci powiem jak to zrobic a jak bedzie trzeba to Ci pomogę
pozdrawiam[/quote]

:lol: - japonia do gaza to ok.3 tyś zł (żywej gotówy na stół) - koszt zakupu i przeróbka (wały , przewody , mocowania resorów ) a pompe i pedały i tak trzeba zmienić (conajmniej tydzień roboty ).........a jak przełożenia się niezgrają ??..........500 zł + robota lub 3000 zł + robota- wybór należy do ciebie

Awatar użytkownika
SebastianS

Post autor: SebastianS » pn mar 07, 2005 11:03 am

Borman, zostaw... Z DziCZ-ą się nie dyskutuje, on wiel najlepiej, zresztą leje wszystkich na wszelkich rajdach swoim niezawodnym sprzętem, co potwierdza jego wielkość...

ODPOWIEDZ

Wróć do „Uaz”