Głupi problem ze śrubą

jak wyżej... wszystkie modele...

Moderator: Student

Awatar użytkownika
wupasek

Kontaktowanie:

Post autor: wupasek » wt maja 31, 2005 10:03 am

sator6 pisze:Śruby mam podkładki i nakrętki samohamujące ale dalej nie mogę zbliżyć wału na tyle aby przyłapać i przód i tył. Jak to rozwiązać-[...]
:o :o
ale wiesz ze wal sie rozciaga?

Awatar użytkownika
cykor

Post autor: cykor » wt maja 31, 2005 10:16 am

No to coś zdrowo popier.niczone masz w uaziku, albo z tym walcem. Jak się nie da jak się da. Wał przecież jest z wyrównaniem długości (dział podobnie jak teleskop), a nie bez wyrównania długości (sztywny). Żadnych uszczelek nie ma bo tam nie ma żadnej cieczy.

Śruby nie są samohamujące bo coś takiego nie istnieje.
Gwint może być samohamowny i takie są na wszystkich prawie śrubach i nakrętkach. Podkreślam prawie, bo są przecież śruby gdzie samohamowność gwintu jest zjawiskiem niepożądanym. To tyle wykładu o gwintach.
Jedynym dowodem, że istnieje jakaś pozaziemska INTELIGENCJA, jest to, że się z nami nie kontaktują.

Awatar użytkownika
sator6

Post autor: sator6 » wt maja 31, 2005 12:53 pm

Cykor wczytaj się zanim odpiszesz. Nakrętki samohamujące (tak to nazwali w sklepie specjalistycznym) takie z niebieskim pierścieniem z jakiegoś plastiku.

Awatar użytkownika
sator6

Post autor: sator6 » wt maja 31, 2005 12:57 pm

@ wupasek
Wiem, ale on był o tej długości przykręcony zanim odpadł więc nie chciałem zmieniać długości. Skoro chodził na takim to powinien wleźć wyszedłem z takiego założenia.

Awatar użytkownika
wupasek

Kontaktowanie:

Post autor: wupasek » wt maja 31, 2005 1:00 pm

sator6 pisze:@ wupasek
Wiem, ale on był o tej długości przykręcony zanim odpadł więc nie chciałem zmieniać długości. Skoro chodził na takim to powinien wleźć wyszedłem z takiego założenia.

jessuuu .. tera to ja juz nic nie czaje :o

chlopie.. przykrec sobie wal dwoma srubkami do bebna recznego
a potem pociagnij koniec walu do tylu i przykrec sruby do mostu
ot cala "fizolofia"

Awatar użytkownika
Władek

Post autor: Władek » wt maja 31, 2005 1:20 pm

wupasek pisze:
sator6 pisze:@ wupasek

jessuuu .. tera to ja juz nic nie czaje :o

chlopie.. przykrec sobie wal dwoma srubkami do bebna recznego
a potem pociagnij koniec walu do tylu i przykrec sruby do mostu
ot cala "fizolofia"

Wupasku! czuję, że jakiś doktorat zrobisz za pomocą tego wała...
:wink:
Władek - Kraków

Awatar użytkownika
cykor

Post autor: cykor » wt maja 31, 2005 1:21 pm

Sator6, wybacz. Moje niedopatrzenie, ale w pierwszej części było na temat i treściwie.
Jedynym dowodem, że istnieje jakaś pozaziemska INTELIGENCJA, jest to, że się z nami nie kontaktują.

Awatar użytkownika
sator6

Post autor: sator6 » wt maja 31, 2005 2:23 pm

@ cykor
Tak dziękuję Ci

Awatar użytkownika
sator6

Post autor: sator6 » wt maja 31, 2005 2:30 pm

Zdecydowałem że przełożę śruby jak w poście Vandalla i dopiero skręce. Wiesz jeżeli chodzi o wały i tym podobne cuda w życiu nie miałem z nimi do czynienia, gdyż jeździłem samochodami (nie swoimi) takimi gdzie z czynności serwisowych to możesz płynu do spryskiwaczy dolać :D Dopiero zaczynam przygodę z mechaniką w UAZ-ie stąd moje często dziwne dla Was wprawionych w bojach pytania. Do wszyskiego chcę dojść samemu rozkręcając i skręcając części. Rozkręcić nie problem ale skręcić--uuu zawsze jakaś część zostanie :lol:
Dlatego bądźcie wyrozumiali jeżeli czasem zadam jakieś głupie pytanie. Dopiero się uczę. I to na błędach.
Dzięki wszystkim za pomoc.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Uaz”