huhuha huhuha nasza zima zła.

jak wyżej... wszystkie modele...

Moderator: Student

Awatar użytkownika
Doktor200
Kontaktowanie:

Post autor: Doktor200 » pt sty 20, 2006 7:19 pm

zimno niekiepsko a ja musze ponabijac okladziny na szczeki bo auto na niedziele potrzebne, rece mi odpadna z zimna :wink:
GazikoLandPatrol z pakietem V8, project :)17

Awatar użytkownika
motokogut

Post autor: motokogut » pt sty 20, 2006 8:47 pm

JAREK Ż pisze:Ja mam inny patent na diesla poprostu czjnik wrzątku na pompe i wtryskiwacze i zawsze zapali :)
tylko uważać trzeba żeby do pompy wody nie nalać :)20 :)25
no risk, no fun !! :)
uaz 300D

Awatar użytkownika
paranoic_killer

Post autor: paranoic_killer » pt sty 20, 2006 10:06 pm

Panowie korba to z tego co wiem od żuka pasuje. :)2 U mnie brak problemu- parownik zamarza juz przy minus 4 więc nawet żebym się na śmierć ta korbą zamachał to i tak nie pojade...
Żółw się rusza...
był XJ 2.5 + LPG + 30" MT + 2"
jest JK 3.8 + 33" + snorkel...

Awatar użytkownika
wupasek

Kontaktowanie:

Post autor: wupasek » pt sty 20, 2006 10:12 pm

paranoic_killer pisze:Panowie korba to z tego co wiem od żuka pasuje. :)2 U mnie brak problemu- parownik zamarza juz przy minus 4 więc nawet żebym się na śmierć ta korbą zamachał to i tak nie pojade...
wychodzac z domu grzej 5 L plynu, lej w baniak, idz do samochodu i szybko lej do chlodnicy :lol: :lol:
poza tym cos szybko Ci zamarza.. moze masz za malo plynu w ukladzie? czy cus..
Obrazek

ub40

.....zima zla

Post autor: ub40 » pt sty 20, 2006 10:40 pm

1. Maska w gore
2. Pompka reczna dopompowac benzyny
3. Wlaczyc ssanie
4. Pare obrotow korba
5. Zalaczyc zaplon
6. Jeden obrot korba i ...... pali :D
UniformBravo40
Volvo 855 tdi

Awatar użytkownika
wupasek

Kontaktowanie:

Re: .....zima zla

Post autor: wupasek » pt sty 20, 2006 10:44 pm

ub40 pisze:1. Maska w gore
2. Pompka reczna dopompowac benzyny
3. Wlaczyc ssanie
4. Pare obrotow korba
5. Zalaczyc zaplon
6. Jeden obrot korba i ...... pali :D
ta.. ale paranoik :lol: pisal w innym temacie ze benzyne ma niepodlaczona :)21 wiec sobie moze pompowac do bolu :wink:

swoja droga ja jeszcze na korbe nie palilem.. :lol: musze sprobowac
Obrazek

Awatar użytkownika
KleryK
Kontaktowanie:

Post autor: KleryK » sob sty 21, 2006 2:44 am

Mam korbê ukrêcon±, ale dzi¶ przy -17 stopniach odpali³em gnoja po 2 minutach :) Od tygodnia sta³ na dworze ale uda³o mu siê.

A teraz wraca³em 5km do domu w tê mro¼n± ¶nie¿ycê z buta !!! Wtedy siê docenia co to ciep³y domek albo samochód !
UAZ 469B 80/85' uazo-wołga syntetyk 5W/50 na dotarciu :)

Awatar użytkownika
STAS

Kontaktowanie:

Post autor: STAS » sob sty 21, 2006 4:39 am

Hehe, ja paliłem na korbę nie raz. Ale zawsze jak to robię to czuję dziwny lęk 8) Mimo grubych rękawic, zawsze mam potłuczone łapy. A jak koledzy na forum jakiś czas temu zaczeli pisać przypadki, że silnik może do tyłu zaskoczyć i nawet parę obrotów wykonać, to ja już dziękuję. Mam przed oczami moją czaszkę zmasakrowaną przez klucz do kół, który jest na końcu korby :evil:
"[..] to trzeba kupic i uleczyc ..."

Awatar użytkownika
Bart03

Post autor: Bart03 » sob sty 21, 2006 10:08 am

no i gdzie te mrozy- u mnie jest teraz 1 stopien na plusie :D
UAZ 452D, 469B, mocno motany wrangler - do zabawy, GrVitara '07 , XC60 II - na co dzień

wieprzowina

Post autor: wieprzowina » sob sty 21, 2006 10:10 am

Nie jest to wydatek mały bo żeby zrobić porządnie to minimum z 700 pln trza wydać, ale w zasadzie raz na długo – bo urządzenie można demontować sprzedając auto i wkładać do kolejnego. Mam na myśli wodne webasto. I to nie ruski wynalazek od którego syf się spali tylko jakaś dobra firma – eberspaecher najlepiej. Potem ustawiamy sobie godzinę na którą auto ma być nagrzane i przychodzimy do takiego gdzie silnik ma 70 st C Można kazać mu po uruchomić dmuchawę i w środku jest cieplutko. Są moduły do odpalania z pilota, (- drogie pilot jest dwukierunkowy – pokazuje ile stopni ma już silnik, pozwala włączać dmuchawę) a za niewielką kasę (ok. 50 pln) modulik podłączany do komórki (trzeba jeszcze jakiś niepotrzebny telefon i na zimę jakiś starter pre-paid) – wysyła się SMS z hasłem ON lub OFF i autko się grzeje.

Awatar użytkownika
Bartmann
Kontaktowanie:

Post autor: Bartmann » sob sty 21, 2006 2:39 pm

wieprzowina pisze:Nie jest to wydatek mały bo żeby zrobić porządnie to minimum z 700 pln trza wydać, ale w zasadzie raz na długo – bo urządzenie można demontować sprzedając auto i wkładać do kolejnego. Mam na myśli wodne webasto. I to nie ruski wynalazek od którego syf się spali tylko jakaś dobra firma – eberspaecher najlepiej. Potem ustawiamy sobie godzinę na którą auto ma być nagrzane i przychodzimy do takiego gdzie silnik ma 70 st C Można kazać mu po uruchomić dmuchawę i w środku jest cieplutko. Są moduły do odpalania z pilota, (- drogie pilot jest dwukierunkowy – pokazuje ile stopni ma już silnik, pozwala włączać dmuchawę) a za niewielką kasę (ok. 50 pln) modulik podłączany do komórki (trzeba jeszcze jakiś niepotrzebny telefon i na zimę jakiś starter pre-paid) – wysyła się SMS z hasłem ON lub OFF i autko się grzeje.
Fajny patent. Trochę "koncepcyjnie" nie pasuje do UAZa ...te piloty, smsy itd...ale urządzenie fajne masz jakis namiar linkowy na to???
http://www.mudmasters-4x4.com
Pimpek... strikes again:) KNK forever!

Awatar użytkownika
faziuaz

Kontaktowanie:

Post autor: faziuaz » sob sty 21, 2006 2:49 pm

U mnie brak problemu- parownik zamarza juz przy minus 4
....nie uważasz że należało by ustrojstwo przeglądnąć 8)
gg9363735 potrafię odbudować każdego uaza na podstawie kodu DNA

www.mudmasters-4x4.pl

Awatar użytkownika
motokogut

Post autor: motokogut » sob sty 21, 2006 6:41 pm

Bartmann pisze:
wieprzowina pisze:Nie jest to wydatek mały bo żeby zrobić porządnie to minimum z 700 pln trza wydać, ale w zasadzie raz na długo – bo urządzenie można demontować sprzedając auto i wkładać do kolejnego. Mam na myśli wodne webasto. I to nie ruski wynalazek od którego syf się spali tylko jakaś dobra firma – eberspaecher najlepiej. Potem ustawiamy sobie godzinę na którą auto ma być nagrzane i przychodzimy do takiego gdzie silnik ma 70 st C Można kazać mu po uruchomić dmuchawę i w środku jest cieplutko. Są moduły do odpalania z pilota, (- drogie pilot jest dwukierunkowy – pokazuje ile stopni ma już silnik, pozwala włączać dmuchawę) a za niewielką kasę (ok. 50 pln) modulik podłączany do komórki (trzeba jeszcze jakiś niepotrzebny telefon i na zimę jakiś starter pre-paid) – wysyła się SMS z hasłem ON lub OFF i autko się grzeje.
Fajny patent. Trochę "koncepcyjnie" nie pasuje do UAZa ...te piloty, smsy itd...ale urządzenie fajne masz jakis namiar linkowy na to???
ja jak bym miał taki patent to musiał bym do niego mercedesa G kupić :D, a jak zimno mi w łapy to mam takie urządzenie zawane rękawiczki :)2
uaz 300D

wieprzowina

Post autor: wieprzowina » sob sty 21, 2006 7:02 pm

Świat idzie do przodu. Koncepcyjnie nie pasuje do uaza? Eee przecież uaz to żaden zabytek. No chyba że powinien się kojarzyć z chu..nią powiązaną drutem, gdzie najbardziej skomplikowane urządzenie to przerywacz kierunkowskazów. Czemu nie sprawić sobie odrobinę komfortu. A co do samego ogrzewania wodnego. Składa się z 3 części (niekiedy wszystko jest zintegrowane w jednym) z pieca, do którego wbudowany jest komputer – sterownik. Z pompki paliwa i pompy wymuszającej obieg w układzie chłodzenia. Montuje się to zwykle szeregowo z małym obwodem chłodzenia. Całość można uruchamiać zwykłym włącznikiem lub jakimś bardziej wyrafinowanym urządzeniem – np. zegarem. Jeśli ktoś przystosowuje auto do spania – można podpiąć termostat który będzie załączał ogrzewanie, wentylatory nagrzewnicy i utrzymywał wewnątrz zadaną temperaturę.

Awatar użytkownika
gÓral świętokrzyski
Kontaktowanie:

Post autor: gÓral świętokrzyski » sob sty 21, 2006 7:09 pm

wieprzowina pisze:Świat idzie do przodu. Koncepcyjnie nie pasuje do uaza? Eee przecież uaz to żaden zabytek. No chyba że powinien się kojarzyć z chu..nią powiązaną drutem, gdzie najbardziej skomplikowane urządzenie to przerywacz kierunkowskazów. Czemu nie sprawić sobie odrobinę komfortu. A co do samego ogrzewania wodnego. Składa się z 3 części (niekiedy wszystko jest zintegrowane w jednym) z pieca, do którego wbudowany jest komputer – sterownik. Z pompki paliwa i pompy wymuszającej obieg w układzie chłodzenia. Montuje się to zwykle szeregowo z małym obwodem chłodzenia. Całość można uruchamiać zwykłym włącznikiem lub jakimś bardziej wyrafinowanym urządzeniem – np. zegarem. Jeśli ktoś przystosowuje auto do spania – można podpiąć termostat który będzie załączał ogrzewanie, wentylatory nagrzewnicy i utrzymywał wewnątrz zadaną temperaturę.
Świat idzie do przodu można se garaż zbudować.... :)23
Deszcz zacina nas po pysku Uaz przelazł po bagnisku

www.korbol.prv.pl

Awatar użytkownika
motokogut

Post autor: motokogut » sob sty 21, 2006 7:35 pm

dobra, załóżmy że wsadziłem to ogrzewanie do samochodu, i teraz pytanie takie: lubie jedzić po wodzie i czasem zdaża sie że "troszke" wody do szoferki sie wlewa i teraz pytanie, czy musze robić drógi snorkel do tej maszynki żeby mi ciepło w wodzie było?? :)25 :)20
uaz 300D

wieprzowina

Post autor: wieprzowina » sob sty 21, 2006 7:59 pm

motokogut pisze:dobra, załóżmy że wsadziłem to ogrzewanie do samochodu, i teraz pytanie takie: lubie jedzić po wodzie i czasem zdaża sie że "troszke" wody do szoferki sie wlewa i teraz pytanie, czy musze robić drógi snorkel do tej maszynki żeby mi ciepło w wodzie było?? :)25 :)20
zabawne, ale moje ma którciec zasysający powietrze - jakby do snorkela przystosowany. A elektronika jest hermetycznie zamknięta. OK poddaje się. Jak ktoś ma auto do takiego ekstremu to nie powinien montować... podobnie jak foteli, które nasiąkają - zamiast tego kawałek parkowej ławki... :wink:

Awatar użytkownika
motokogut

Post autor: motokogut » sob sty 21, 2006 8:22 pm

ooo, ptrzeba by to patentować, taka ławeczka w środku :D kiedyś myślałem żeby sofe z tyłu wsadzić, ale to było przed 33" :wink: .
Ale z tym webasto ja tak troche przykasztaniłem :wink: temat luzny to można. bez obrazy :)2 .

pozdrawaić
uaz 300D

Awatar użytkownika
Gazon

Post autor: Gazon » sob sty 21, 2006 10:19 pm

Mialem jak mieszkalem w kraju przedluzacz z taimerem odliczalem sobie np. na 6 rano i grzalka sie wlaczala , o 7.30 silnik byl cieply, grzalka byla w dolnym wezu . Grzalki te sprzedawali prywaciarze w motoryzacyjnych,
robila jedna zime i nie bylo problemow.
Pozdrawiam z Kalkazu
Gazon
Gaz 69-57rp, Gaz 69-72rp,UAZ, MB 123,BMW 316,

szymon milimetr

Post autor: szymon milimetr » sob sty 21, 2006 10:25 pm

Gazon pisze:Mialem jak mieszkalem w kraju przedluzacz z taimerem odliczalem sobie np. na 6 rano i grzalka sie wlaczala , o 7.30 silnik byl cieply, grzalka byla w dolnym wezu . Grzalki te sprzedawali prywaciarze w motoryzacyjnych,
robila jedna zime i nie bylo problemow.
Pozdrawiam z Kalkazu
Gazon
Witam. A jak Wy sobie radzicie z problemem mrozow? Jak znam naszych wschodnich sasiadow to napewno maja jakis sprytny patencik :lol: Pozdrawiam
cale zycie z wariatami

Awatar użytkownika
Gazon

Post autor: Gazon » sob sty 21, 2006 10:58 pm

szymon milimetr pisze:
Witam. A jak Wy sobie radzicie z problemem mrozow? Jak znam naszych wschodnich sasiadow to napewno maja jakis sprytny patencik :lol: Pozdrawiam[/quote]

Najbardziej skuteczny sposob to jest luitlampa tu nazywa sie pajalnik albo pajalna lampa . Stawia sie pajalnik przed zderzakiem na ziemi na pajalnik naklada sie rure dlugosci ok. 1 m na koncu kolanko skierowane do gory na miske olejowa {ach te kolanka} i reszta to kwestia czasu , tak tez sie grzeje mosty , baki , a jak chcesz cos sobie ugotowac w terenie albo smazyc na potelni to trzeba zrobic na trzech nogach podstawke pod patelnie i krotka rura oczywiscie z kolankiem , wkladasz pajalnik w rure i smazysz. Zima w rosji bez pajalnika nik nie jedzie. Ja nie mam takich problemow bo tu niema takich mrozow.
Pozdrawiam z Kalkazu
Gazon

szymon milimetr

Post autor: szymon milimetr » sob sty 21, 2006 11:58 pm

Wlasnie bylem w piwnicy i poszukalem " pajalnik" i jeszcze zalatwic sobie komplet kolanek i rurek i zima nie straszna :lol: Ciekawe czy jeszcze dziala i czy umiem go prawidlowo odpalic. Milej nocy zycze
cale zycie z wariatami

Awatar użytkownika
Silvestr

Post autor: Silvestr » ndz sty 22, 2006 12:04 am

Bart03 pisze:no i gdzie te mrozy- u mnie jest teraz 1 stopien na plusie :D
Wiemy że w Katowicach ciepło do domów nie zawsze dostarczają, ale tu chyba chodzi o temperaturę na dworze :)21
Tak na marginesie, to mam dla Was dość istotną informację: Chuck Norris nie boi się takiego wielkiego mrozu , to mróz boi się Chucka...
:)21
Silvestr
Opel Monterey 3.2, Nissan Pickup D22 Double Cab 2.7 TDI + 12,5 tonowy... Żurek 8x8

Awatar użytkownika
Gazon

Post autor: Gazon » ndz sty 22, 2006 12:05 am

Najwazniejsze jest zeby w odpowiednim czasie go wylaczyc bo bedzie po ptokach. Tez ide spac u mnie jest juz druga w nocy.
Spokojnej nocy !! !! !!
Pozdrawiam z Kalkazu
Gazon

Awatar użytkownika
Bartmann
Kontaktowanie:

Post autor: Bartmann » ndz sty 22, 2006 12:35 am

Panowie!!:) Dziś wieczorem jak odstawiałem plaskacza na parking wiedziony wewnetrzną potrzebą chyba..... polazłem odpalić UAZa a dodam, że nawet u nas jest już -10C. No więc oderwałem przymarznięte drzwi wsiadam i raczej bez wiekszej nadziei przekreciłem kluczyk a tu ku memu zaskoczeniu rozrusznik zabełkotał i po paru jękach silnik zagrał:):):) Nie jest źle... :)2 Jutro w nocy ma być -18C.....ponowię teścik:):):)
http://www.mudmasters-4x4.com
Pimpek... strikes again:) KNK forever!

ODPOWIEDZ

Wróć do „Uaz”