schemat układu zasilania 2.9efi scorpio
Moderator: Student
-
- Kontaktowanie:
Ja nie mam pochlaniacza i jakos zyje. Wywalilem wszystko co zbedne i silnik chodzi bez problemu.
WWW.FCSERWIS.PL ELEKTRONIKA SAMOCHODOWA, USUWANIE FAP DPF EGR, IMMOBILIZERY
WWW.AUTOSKUP.WROC.PL
WWW.AUTOSKUP.WROC.PL
- piotr oskwarek
-
pochłaniacz par paliwa możesz wywalić
map sensor podpięty jest z kolektorem ssącym i tą baryłką regulującą ciśnienie paliwa i będzie to chodzić bez pochłaniacza
ale jak się upierasz mocno przy tym pochłaniaczu to mam lub wiem kto go ma - ale to w ogóle nie jest Ci potrzebne
pozdrawiam
map sensor podpięty jest z kolektorem ssącym i tą baryłką regulującą ciśnienie paliwa i będzie to chodzić bez pochłaniacza
ale jak się upierasz mocno przy tym pochłaniaczu to mam lub wiem kto go ma - ale to w ogóle nie jest Ci potrzebne
pozdrawiam
były Terrano I: 2.4 z podtlenkiem i 2.7TD;
był UAZ 2.9V6;
była Vicia Long 2.0V6
jest Pipek 2.7CRD
był UAZ 2.9V6;
była Vicia Long 2.0V6
jest Pipek 2.7CRD
Przewody paliwowe jakkolwiek ci wygodnie, bez roznicy, zawor pochlaniacza wywal, ECU zasygnalizuje jego brak ale de facto to nie jest błąd tylko info- nie ma wplywu na ustawienia. wywalic tez mozesz zlacze diagnostyczne- taka zaslepiona wtyczka trzy piny. sterownik pompy paliwa? tego nie znam.. gdybym mial bym wywalil
po zaplonie moze chodzic a jak nie bierzesz impuls ze wspolnego zasilania osprzetu(silnik krokowy, aparat zaplonowy)- pojawia sie tam prad po sygnale z rozrusznika. bez map sensora bedzie kapa niestety.. czarne dziadostwo z wytczka podluzna i wezykiem podcisnieniowym? nie masz?

Kielon pomóc może, na pewno nie zaszkodzi 
Uljan 469b

Uljan 469b
Zrób spis co ci zostalo, to zrobimy casting na niezbędnik
ja wydupcylem zbedne zamieszanie w wezach typu wymiennik ciepla oleju razem z tymi metalowymi rurkami, ale to oczywiscie kwestia uznaniowa.. oleju w misce jest duzo i nie ma tendencji sie przegrzewac

ja wydupcylem zbedne zamieszanie w wezach typu wymiennik ciepla oleju razem z tymi metalowymi rurkami, ale to oczywiscie kwestia uznaniowa.. oleju w misce jest duzo i nie ma tendencji sie przegrzewac
Uljan 469b

Uljan 469b
sam wymiennik zostawilem jako podstawe filtra bo mi sie nie chcialo juz rzezbic, tylko wywalilem przewody gumowe i metalowe, zeby obieg wody uproscicwofka pisze:elektryke juz opanowałem i skompletowałem.mam jeszcze pytanie do kolegi Kielona o to jak wywalic ten wymiennik ciepła oleju bo niewiem.Wczoraj posiedziałem troche nad schematem i przyznaje racje wam co do dużej ilości kabla którego można sie pozbyc.
Uljan 469b

Uljan 469b
wspólnie z sąsiadem i szwagrem oraz wierną suką Dianą
używając kilku wężyków do paliwa,litrowej butelki z benzyną,miernika i kilku innych pierdół z młotkiem włącznie,w asyscie Anny i gaśnicy odpaliliśmy silnik
pracuje bardzo ładnie i równo
Wam również dziekuje za pomoc

pracuje bardzo ładnie i równo
Wam również dziekuje za pomoc

Wofka
Jeep Grand Cherokee
V8 Hemi
Jeep Grand Cherokee
V8 Hemi
- piotr oskwarek
-
jeszcze jedna sprawa
poprawcie mnie jeśli sie myle
układ chłodzenia
chłodnica góra--->termostat
chłodnica dół--->pompa wody(wyjście przy kole pasowym w strone kolumny kierowniczej)
cienki wężyk(z termostatu) srednica coś koło 8mm(otwór)-->zbiorniczek wyrów. góra
wąż średnicy około 20mm tuż nad termostatem(chyba z głowicy)-->zbiorniczek wyrównawczy dół
wyjście z wymiennika ciepła oleju -->nagrzewnica wejście
nagrzewnica wyjście-->przewód łączący zbiorniczek wyrównawczy dół(wpinam sie za pomocą trójnika)
koedzy zerknijcie na to i w razie czego skorygujmy to wspólnie
nie jestem pewien tego czy to będzie ok

poprawcie mnie jeśli sie myle

układ chłodzenia

chłodnica góra--->termostat
chłodnica dół--->pompa wody(wyjście przy kole pasowym w strone kolumny kierowniczej)
cienki wężyk(z termostatu) srednica coś koło 8mm(otwór)-->zbiorniczek wyrów. góra
wąż średnicy około 20mm tuż nad termostatem(chyba z głowicy)-->zbiorniczek wyrównawczy dół
wyjście z wymiennika ciepła oleju -->nagrzewnica wejście
nagrzewnica wyjście-->przewód łączący zbiorniczek wyrównawczy dół(wpinam sie za pomocą trójnika)
koedzy zerknijcie na to i w razie czego skorygujmy to wspólnie
nie jestem pewien tego czy to będzie ok

Wofka
Jeep Grand Cherokee
V8 Hemi
Jeep Grand Cherokee
V8 Hemi
Generalnie tak tylko na koncu byk- dolny ze zbiorniczka (ok15) nie idzie na glowice tylko przez trojnik(gumowy pajak w orginale) do dolnego grubasa w chlodnicy. a to co wychodzi kolo termostatu jak piszesz to juz obieg nagrzewnicy szeregowo polaczonej z wymiennikiem
czyli duzy obieg jak piszesz a zbiornik- cienki odpowietrza chlodnice a dolny grubszy uzupelnia chlodnice od dolu

Uljan 469b

Uljan 469b
czyli:
chłodnica góra->termostat
chłodnica dół->pompa wody(wyjście przy kole pasowym w strone kolumny kierowniczej) i w to wpinam sie z tym ze zbiorniczka dół
cienki wężyk (z termostatu) (8mm)->zbiorniczek wyrów. góra
wąż srednicy około 20mm tuż nad termostatem (chyba z głowicy)połączony z wyjściem z wymiennika oleju -->nagrzewnica wejście
a nagrzewnica wyjście powinna być wpięta CHYBA w ten który uzupełnia chłodnice od dołu
czy tak bedzie git
po podłączeniu drugiego tłumika odpalilem silnik na moment i niestety ale zawory stukaja troche mnie to zniechęcilo
chłodnica góra->termostat
chłodnica dół->pompa wody(wyjście przy kole pasowym w strone kolumny kierowniczej) i w to wpinam sie z tym ze zbiorniczka dół
cienki wężyk (z termostatu) (8mm)->zbiorniczek wyrów. góra
wąż srednicy około 20mm tuż nad termostatem (chyba z głowicy)połączony z wyjściem z wymiennika oleju -->nagrzewnica wejście
a nagrzewnica wyjście powinna być wpięta CHYBA w ten który uzupełnia chłodnice od dołu
czy tak bedzie git

po podłączeniu drugiego tłumika odpalilem silnik na moment i niestety ale zawory stukaja troche mnie to zniechęcilo

Wofka
Jeep Grand Cherokee
V8 Hemi
Jeep Grand Cherokee
V8 Hemi