Choroba Uazowa, alergia ? :( zatrucie ?

jak wyżej... wszystkie modele...

Moderator: Student

Awatar użytkownika
GikroV

Post autor: GikroV » ndz lis 04, 2007 2:19 am

Maiki pisze:Tak sobie myślę, że skoro zaczęło się po zalożeniu dachu i nadstawek, to może klaustrofobia :wink:
nie nie nie :)21 to sie zaczeło jak zlikwidowałem mu luzy i uszczelniłem karoserie... klaustrofobii, lęku wysokości, arachnofobii (czy jakoś tak), nie mam, kobiet też się nie boje hehehe

Ej kurcze... benzyną zaczeło pachnieć mniej więcej w tym samym czasie co te spalinowe podtrucia występowały
UAZ 469B: Radiostacja WD-43 / RD-115ZT (uazy.pl)

Awatar użytkownika
jac.uaz
Kontaktowanie:

Re: Choroba Uazowa, alergia ? :( zatrucie ?

Post autor: jac.uaz » ndz lis 04, 2007 9:31 am

GikroV pisze:Wiem że to dziwnie brzmi...
Ale czy można dostać alergii na Uaza ? ? ?
Cholera by to wzięła! Po przejechaniu bez postoju więcej niż 50km z prędkościami rzędu 50-80 km/h dostaje choroby lokomocyjnej :-?
Objawy: ból głowy, zmęczenie jak po całonocnej imprezie i takie uczucie jak bym miał pawia puścić. Jak tylko dopadam do wyra śpie 5 godzin :roll:
To się zaczęło od Wyprawy na zlot Darłowo... Dojechałem, rozbiłem namiot i na 3 godziny film mi sie urwał...
qwa... co do jasnej... tak być nie może bo to odbiera mi radość życia :)16

Tak, możecie sobie jaja robić :)23
Tak jak koledzy piszą, spaliny. Choroba lokomocyjna- wykluczone. Rodzinka mi choruje w każdym osobowym, uazem jeżdziliśmy po 10 h i NIGDY nikomu niedobrze się ne zrobiło.
GRUPA OFFROAD
UAZ 469 B

Awatar użytkownika
L80

Post autor: L80 » ndz lis 04, 2007 10:43 am

KG92RS pisze:
BROWAR_PL pisze:zgadzam się z przedmówcą tyle że to nie jest zatrucie tlenkiem węgla bo byś już o tym na forum nie napisał
Każda ekspozycja na tlenek węgla, to zatrucie. Ale, jak w przypadku każdej trucizny, wszystko zależy od stężenia.

Objawy zatrucia tlenkiem węgla zależnie od stężenia objętościowego w powietrzu:

100-200 ppm (0,01% - 0,02%) - lekki ból głowy przy ekspozycji przez 2-3 godziny;
400 ppm (0,04%) - silny ból głowy zaczynający się ok. 1 godzinę po wdychaniu tego stężenia;
800 ppm (0,08%) - zawroty głowy, wymioty i konwulsje po 45 minutach wdychania; po dwóch godzinach trwała śpiączka;
1 600 ppm (0,16%)- silny ból głowy, wymioty, konwulsje po 20 minutach; zgon po dwóch godzinach;
3 200 (0,32%) - intensywny ból głowy i wymioty po 5-10 minutach; zgon po 30 minutach;
6 400 ppm (0,64%) - ból głowy i wymioty po 1-2 minutach; zgon w niecałe 20 minut;
12 800 ppm (1.28%) - śmierć po 3 minutach.

Pozdrawiam,
KG
cos mi te procety tu niepasowały
i sprawdziłem
http://www.encyklopedia.vtalk.pl/Dwutle ... w.C4.99gla

a odnosnie opisanych objawów to mialem bardzo podobne
lekarstwo - koniec rury wydechowej na bok auta a nie jak dotychczas z tyłu
i pomogło

Awatar użytkownika
JA'JACEK

Post autor: JA'JACEK » ndz lis 04, 2007 12:20 pm

jac.uaz pisze:(...)
Tak jak koledzy piszą, spaliny. Choroba lokomocyjna- wykluczone. Rodzinka mi choruje w każdym osobowym, uazem jeżdziliśmy po 10 h i NIGDY nikomu niedobrze się ne zrobiło.
Nooo :o .... Fajne masz te osobówki, w końcu rodzinę wytrujesz... . .:)21
JA'JACEK
GAZ 69M 1967r.

Awatar użytkownika
gosc

Post autor: gosc » ndz lis 04, 2007 12:32 pm

jak w toyce przenioslem wydech z boku na tyl niemoge jezdzic z otwarta tylna szyba bo zassysa spaliny :)3
Życie trzeba przeżyć tak, by wstyd było opowiadać, a przyjemnie wspominać..

Awatar użytkownika
stef

Kontaktowanie:

Post autor: stef » ndz lis 04, 2007 7:28 pm

gosc pisze:jak w toyce przenioslem wydech z boku na tyl niemoge jezdzic z otwarta tylna szyba bo zassysa spaliny :)3
W którejś z wojskowych instrukcji do uaza było zapisane że nie należy jeździć uazem z otwartą plandeką z tyłu bo właśnie spaliny będą zasysane do środka.

A co do choroby lokomocyjnej to kiedyś wiozłem koleżankę na biwak która (nie mówiąc o zwykłym aucie osobowym) ale autobusem więcej niż 2 przystanki nie mogła przejechać bo miała właśnie chorobę lokomocyjną... a uazem najpierw bez plandeki 120km bez przystanku przejechaliśmy, a z powrotem juz pod plandeką. Dziewczyna była zachwycona bo jak mówiła pierwszy raz w życiu przejechała tyle kilometrów bez żadnych leków i świetnie sie czuła.
Tak więc jak koledzy piszą - pewnie spaliny i smród benzyny.
Stefan Ostrowski
UAZ'79 - sprzedany
teraz jest JEEP Choerokee 4.0, '90r

Awatar użytkownika
Rafał D

Post autor: Rafał D » ndz lis 04, 2007 7:43 pm

zasysanie spalin nie jest bolączką tylko UAZa czy GAZa. Jeszcze nie tak dawno większość Poldków na taksówkach woziła przedłużkę rury wydechowej ze starego przewodu od chłodnicy pewnie właśnie dlatego że nieszczelna klapa bagażnika przepuszczała spaliny. Uchylenie bagażnika w podczas przewozu wystających ładunków w dowolnym współczesnym aucie daje ten sam efekt więc co się dziwić w wypadku auta z założenia "dziurawego". Uchylne lufciki też raczej wyciągają powietrze z kabiny więc zjawisko się nasili. Pozostaje przedłużanie rury, uszczelnianie tyłu i jazda z otwartym nawiewem z przodu.

Awatar użytkownika
bartekbp01

Post autor: bartekbp01 » ndz lis 04, 2007 8:03 pm

spróbuj wydłużyć rure tak jak to już było napisane ale wcześniej przetestuj taki patent jaki mi pomógł w uazie na ta samą bolączke mianowicie uchyl tylne trójkąty w ramkach u mnie podziałało-rozumiem że na zime to nie jest rozwiążanie ale przynajmniej zobaczysz czy to to -POZDRAWIAM
JEST WOJNA-SĄ STRATY była NIVdzięcznica 1.6 91r==>Granda Viertara 2,0HDi

CHREATIW TECHNOLOŻI ;)

Awatar użytkownika
jac.uaz
Kontaktowanie:

Post autor: jac.uaz » ndz lis 04, 2007 8:41 pm

JA'JACEK pisze:
Nooo :o .... Fajne masz te osobówki, w końcu rodzinę wytrujesz... . .:)21
Chyba udajesz że nie kumasz :) , lub próbujesz być zabawny, :-? ale na wszelki wypadek napiszę, że chodzi wyłącznie o chorobę lokomocyjną. W UAZie nie wącham spalin, tym bardziej w innych autach.
GRUPA OFFROAD
UAZ 469 B

wieprzowina

Post autor: wieprzowina » ndz lis 04, 2007 10:51 pm

A ja mam inną teorię. Zwłaszcza jeśli efektem są nudności i wymioty. Infradźwięki. To nie żart, coś powoduje wibracje w zakresie niskich częstotliwości. Uszczelnianie kabiny powoduje zmianę propagacji takich fal i może pogorszyć efekt.

Awatar użytkownika
GikroV

Post autor: GikroV » ndz lis 04, 2007 11:53 pm

wieprzowina pisze:A ja mam inną teorię. Zwłaszcza jeśli efektem są nudności i wymioty. Infradźwięki. To nie żart, coś powoduje wibracje w zakresie niskich częstotliwości. Uszczelnianie kabiny powoduje zmianę propagacji takich fal i może pogorszyć efekt.
I to jest bardzo ciekawe :D Dlatego wspominałem o wibracjach. Pewne częstotliwości mają na człowieka bardzo duży wpływ. Np. powietrze wpadające przez otwarte okno w tylnych drzwiach (nie w Uazie tylko jakimś plaskaczu) czasami wpada w rezonans... słychać wtedy takie szybkie buch buch buch czy jakoś tak... i to jest zawsze podobna częstotliwość która ma usypiający i dekoncentrujący wpływ na mózg :)23
Ale w Uazie tyle rzeczy sie telepie...

Awatar użytkownika
JA'JACEK

Post autor: JA'JACEK » pn lis 05, 2007 12:33 am

Chyba udajesz że nie kumasz :) , lub próbujesz być zabawny, :-? (...)
Wybór należy do Ciebie.... :lol:
JA'JACEK
GAZ 69M 1967r.

Awatar użytkownika
JA'JACEK

Post autor: JA'JACEK » pn lis 05, 2007 12:35 am

wieprzowina pisze:A ja mam inną teorię. Zwłaszcza jeśli efektem są nudności i wymioty. Infradźwięki. To nie żart, coś powoduje wibracje w zakresie niskich częstotliwości. Uszczelnianie kabiny powoduje zmianę propagacji takich fal i może pogorszyć efekt.
I to może być słuszna ta koncepcja.... :)4
JA'JACEK
GAZ 69M 1967r.

Awatar użytkownika
Kielon

Post autor: Kielon » pn lis 05, 2007 7:00 am

a ja dalej twierdze ze LPG.
Kielon pomóc może, na pewno nie zaszkodzi :)
Uljan 469b

chudy1

Post autor: chudy1 » pn lis 05, 2007 6:39 pm

ale chyba od tego by nie zszedł na 3h tak jak opisał w pierwszym poście? :D
btw
podobno istnieje dźwięk od którego puszczają zwieracze... co oryginalna instrukcja UAZa mówi na ten temat? czytał ktoś? :roll:

Awatar użytkownika
piotrek_uaz

Post autor: piotrek_uaz » pn lis 05, 2007 6:58 pm

chudy1 pisze: podobno istnieje dźwięk od którego puszczają zwieracze... co oryginalna instrukcja UAZa mówi na ten temat? czytał ktoś? :roll:
Jest taki dźwięk, brzmi następująco:
"O [cenzura], hamulce nie działąją". Ten dźwięk powoduje puszczanie zwieraczy u pasazerow, a czasem tez u kierowcy :lol: :lol:

wieprzowina

Post autor: wieprzowina » pn lis 05, 2007 7:00 pm

Infradźwięki mogą nawet zabić, jeśli np są zestrojone z rytmem alfa w mózgu i przesunięte względem niego fazowo. Mogą powodować obrażenia wewnętrzne jak np. pęknięcie aorty.
Lata temu dorwałem się do profesjonalnego subwoofer'a. Wrzuciliśmy do kompaktu płytę testową Telaarc'a. Efekt kosmiczny - niby cicho, a pękła butelka stojąca na podłodze. Po kwadransie rzygaliśmy jak koty. No i reszta dnia jakby ktoś pałą przyłożył. :o

Awatar użytkownika
UAZ Adventure

Post autor: UAZ Adventure » pn lis 05, 2007 7:07 pm

wieprzowina pisze:Infradźwięki mogą nawet zabić, jeśli np są zestrojone z rytmem alfa w mózgu i przesunięte względem niego fazowo. Mogą powodować obrażenia wewnętrzne jak np. pęknięcie aorty.
Lata temu dorwałem się do profesjonalnego subwoofer'a. Wrzuciliśmy do kompaktu płytę testową Telaarc'a. Efekt kosmiczny - niby cicho, a pękła butelka stojąca na podłodze. Po kwadransie rzygaliśmy jak koty. No i reszta dnia jakby ktoś pałą przyłożył. :o
No taka jest prawda kiedyś na Discovery w pogromcach mitów było o tym.

Awatar użytkownika
Kielon

Post autor: Kielon » pn lis 05, 2007 7:53 pm

Fakt, Biblia mowi, ze Jerycho sie rozdupcylo od dzwieku trąb..
Kurde, nie robmy archiwumX.. przeca nikt dotąd nie puscil infrapawia w uljanie :o A pudła te sa w ciaglej eksploatacji od wieeelu lat i to w takim wykonaniu i z taka infraplandeką jaka ma nasz pacjent :D
Kielon pomóc może, na pewno nie zaszkodzi :)
Uljan 469b

Awatar użytkownika
JA'JACEK

Post autor: JA'JACEK » pn lis 05, 2007 11:41 pm

:)2 Bo ruski czaławiek wytrzyma wszystko... :)21
JA'JACEK
GAZ 69M 1967r.

Awatar użytkownika
GikroV

Post autor: GikroV » wt lis 06, 2007 12:11 pm

A co Wy na to żeby w ramach przedłużania rury wydechowej zarzucić końcówkę basową (albo jakąś inną dreso-tjuningową)? :)23

Efekt byłby niezły... np automatyczna trepanacja czaszki a jak nie to na pewno śruby rozkręcały by się same - nawet te zapieczone

Awatar użytkownika
JA'JACEK

Post autor: JA'JACEK » wt lis 06, 2007 12:28 pm

Łaał... Jjeeaaa... :)2
JA'JACEK
GAZ 69M 1967r.

klucz13

Kontaktowanie:

Post autor: klucz13 » wt lis 06, 2007 8:57 pm

A nikomu do łba nieprzyszło żeby mu poradzić co by na ciężkim kacu nie wiadał do syfa :)20
Zacznij ludzi traktować tak samo jak oni ciebie a od razu poczują się obrażeni i dostaną ataku furii

Awatar użytkownika
dudekjr
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: dudekjr » śr lis 07, 2007 4:19 pm

Dwie godziny latania Mi-2 kręcąc piruety i lądując co chwila uderzając w ziemię aż sie koła wbijają po osie
GikroV latasz na Mi-2 ? Moj szwagier tez lata na tym wynalazku, pewnie się znacie. Byłeś kiedyś na woszk-u w Mrągowie?
GAZ 69AM '69

Awatar użytkownika
luk
Kontaktowanie:

Post autor: luk » śr lis 07, 2007 6:09 pm

UAZ Adventure pisze:
wieprzowina pisze:Infradźwięki mogą nawet zabić, jeśli np są zestrojone z rytmem alfa w mózgu i przesunięte względem niego fazowo. Mogą powodować obrażenia wewnętrzne jak np. pęknięcie aorty.
No taka jest prawda kiedyś na Discovery w pogromcach mitów było o tym.
Akurat w pogromcach mitów obalili ten mit. Postawili takie wielkie kolumnny jak kilka duzych szaf, kilka KW mocy, ustawili to w podkowe i jeden stał w środku. Potem puszczali infradzwięki o różynych cz. przez dłuższy czas i nikt nic nie odczuwał, żebengo pogorszenia samopoczucia nie puszczających zwieraczy.
Choroba Gaz69.
Wszelkie wartościowe foty wysyłajcie na @, a znajdą sie tu www.luk.desk.pl

ODPOWIEDZ

Wróć do „Uaz”