Transport UAZa
Moderator: Student
-
-
- Kontaktowanie:
Pamietam moja podroz pierwszym uazem. trasa olsztyn-warszawa. na dwie tury pokonana. Pierwsze dobiegla konca przed mlawa.. ukrecony tylny most na szczescie 20 metrow od komisu samochodowego wiec dobrzy ludzie scholowali mi go na noc do siebie na plac. a potem za niedrogo wyremontowali i zrobili alternator(bez ladowania jechalem). niezapomniana przygoda i warta przezycia:).. i te przydroze tirowki machajace na widok Uaza. (alez bylem dumny:)))
Stajnia: RR 99 RRC i GAZ 69 

Kolega ma transport międzynarodowy i kuma temat, oczywiście sprawdz to dokładnie bo są pewne wykluczenia, ale osob fizycznych nie prowadzących działałności gospodarczej winety nie obowiązują.borman pisze:a to kto ci powiedział? (gdzie to wyczytaleś ?)............to po co ja kupuje te p....e winietyBĄKU pisze:Winety obowiązują tylko firmy , które świadczą usługi transportowe. Jeśli holujesz jako osoba fizyczna i auto jest zarejestrowane też na osobę fizyczną to nie ma obowiązku wykupu winety.

TOYOTA&GAZ , to tak w sam raz.
- michal_k
- jestem tu nowy...
A co ma wydział komunikacji do holowania na motylu? Niech tenże wydział komunikacji poda jakąś podstawę prawną, bo jak na razie to chyba obowiązuje nas ustawa "Prawo o ruchu drogowym", która nie zabrania holowania na holu sztywnym (motylu).Zbowid pisze: Otóż holowanie na "motyla" jest dopuszczalne tylko w przypadku posiadania odpowiednich uprawnień np. uprawnienia takie maja pomoce drogowe, cywilni kierowcy raczej nie...- szczeguły w Wydziale Komunikacji.
Powiedz którędy jeździsz i holujesz to załatwię Ci kontrolę więc sobie podyskutujesz z panami niebieskimi...
Ja raczej w dobrej wierze, ale jak masz wiedzę to może sie nią podziel ....
Dla mnie możesz holować i na burłaka...
PS. a jśli chodzi o winiety to byłem przekonany, że dotyczy wszystkich jeżeli ciężar itd....
Dobrze że jest w ogóle kogo się zapytać..
Dla mnie możesz holować i na burłaka...

PS. a jśli chodzi o winiety to byłem przekonany, że dotyczy wszystkich jeżeli ciężar itd....
Dobrze że jest w ogóle kogo się zapytać..
Zbowid

- michal_k
- jestem tu nowy...
Hmmm, holuję na motylu dość nieregularnie, ostatnio z Suchej Beskidzkiej do Kęt.Zbowid pisze:Powiedz którędy jeździsz i holujesz to załatwię Ci kontrolę więc sobie podyskutujesz z panami niebieskimi...

Moja "wiedza" sprowadza się do "Prawa o ruchu drogowym", gdzie jasno są określone warunki holowania na połączeniu sztywnym z pominięciem układu hamulcowego i kierowniczego - rzeczywista masa całkowita pojazdu holowanego nie może być większa niż rzeczywista masa całkowita pojazdu holującego. Jeśli do tego dołożysz dodatkowe światła z tyłu ("przedłużenie" świateł pojazdu holującego) i trójkąt lub koguta to naprawdę niebiescy nie mają się do czego przyczepić.
Życzę wszystkim, żeby nigdy nie musieli holować swych maszyn.
Ustawa o Transporcie Drogowym .borman pisze:a to kto ci powiedział? (gdzie to wyczytaleś ?)............to po co ja kupuje te p....e winietyBĄKU pisze:Winety obowiązują tylko firmy , które świadczą usługi transportowe. Jeśli holujesz jako osoba fizyczna i auto jest zarejestrowane też na osobę fizyczną to nie ma obowiązku wykupu winety.

LJ 70