Półoś
Moderator: Student
Nie używałem klucza 55 od ciężarówek ponieważ miałem zawsze oryginalny,stosuje się jego jeszcze w innym miejscu.
Wracając do nazewnictwa to element który przenosi moment obrotowy nazywa się wałem.Oś występuje np w przyczepie,spoczywa na niej tylko ciężar pojazdu.Na wał kardana nikt nie mówi oś kardana.Potocznie jednak używa się nazwy oś,półoś i wiadomo o czym mowa.Pomijając wszystko ciekaw jestem co było powodem awarii owej półosi.Pozdrowienia
Wracając do nazewnictwa to element który przenosi moment obrotowy nazywa się wałem.Oś występuje np w przyczepie,spoczywa na niej tylko ciężar pojazdu.Na wał kardana nikt nie mówi oś kardana.Potocznie jednak używa się nazwy oś,półoś i wiadomo o czym mowa.Pomijając wszystko ciekaw jestem co było powodem awarii owej półosi.Pozdrowienia
-
-
- Grzegorz G.
- maciejmlynarz
-
-
Re: Półoś
Witam
Tak jak obiecałem piszę o wynikach oględzin mojej awarii w przednim moście
i nie uwiwrzycie co było
.póloś cała ,wszystko ok, a przyczyna leżała w sprzęgiełku manualnym nomen omen z allegro
Po prostu jak się dało na max w pozycję 4x4 to strzałka wychodziła ze 3-4 mm za oznaczenie i nie było oporu na wałku napędowym z kolei póżniej nie chciało się to rozłanczać
ale już jest o.k. 

Bóg stworzył czołgi by siały zamęt i zniszczenie.
mój mechanik przestrzegał mnie przed sprzęgiełkami z allegro.. mówił że krąży tam jakaś nieudana seria czy coś...EDEK:):):) pisze:WitamTak jak obiecałem piszę o wynikach oględzin mojej awarii w przednim moście
i nie uwiwrzycie co było
.póloś cała ,wszystko ok, a przyczyna leżała w sprzęgiełku manualnym nomen omen z allegro
Po prostu jak się dało na max w pozycję 4x4 to strzałka wychodziła ze 3-4 mm za oznaczenie i nie było oporu na wałku napędowym z kolei póżniej nie chciało się to rozłanczać
ale już jest o.k.

chudy1 pisze:
mój mechanik przestrzegał mnie przed sprzęgiełkami z allegro.. mówił że krąży tam jakaś nieudana seria czy coś...
Moje też padły i już nie zakładam. "Fabryki się nie poprawia" oczywiście w tym tylko miejscu. Wkręcenie sprzęgiełek tak długo aż nie trwa a jaki spokój

Mówię co myślę, robię co mówię, już nie jem co lubię.
"nullo retentus impedimento"
"nullo retentus impedimento"