Z cyklu głupie pytanie
Moderator: Student
Re: Z cyklu głupie pytanie
Na początek zdejmij tylko głowice i zobacz co widać,nie me sensu wyjmować klamota tylko na oględziny.Tłoki z korbami wyjmiesz górą silnika po zdjęciu miski olejowej i odkreceniu obudowy panewek.Jak bedzie kaszanka w silniku to wtedy go wyjmiesz.
UAZ "78r z dłubniętym silnikiem bez gaźnika
Land Cruiser LJ 70 2,4TD
Land Cruiser KZJ 90 3,0TD
Land Cruiser LJ 70 2,4TD
-
-
- Kontaktowanie:
Ok dzięki za pomoc , chciałbymm uniknąc rozgrzebywania silnika bo generalnie nie mam za dużo czasu, ktoś mi doradził abym nalał nafty do tego tłoka ,że może pomoże . Tylko nie wiem czy mu to nie zaszkodzi.
A niby po co ta nafta?? Twój silnik nie jest brudny
on ma po prostu problem ze spalaniem na 3 cylindrze albo z nadmiarem oleju który do niego się dostaje ;]

Nafta ma bardzo dobre właściwości penetracyjne. W czasach gdy na rynku nie było żadnych cudownych środków, właśnie ją się stosowało i nie tyko w takich przypadkach, służyła również jako odrdzewiacz. Tłoki z zapieczonymi pierścieniami wkładało się do nafty i po jakimś czasie same puszczały. Jeżeli rzeczywiście ma zapieczone pierścienie to jest szansa, że się odkleją. Najpewniej jednak zrzucić głowicę i miskę wyciągnąć tłok i wszystko się wyjaśni.BROWAR_PL pisze:A niby po co ta nafta?? Twój silnik nie jest brudnyon ma po prostu problem ze spalaniem na 3 cylindrze albo z nadmiarem oleju który do niego się dostaje ;]
Śniadanie na kacu jest jak przeszczep. Przyjmie się, albo nie.
Naftą można sprawdzić szczelność zaworów po docieraniu lub faktycznie rozpuścić nagary i osady na tłoku,ale nie chce mi się wierzyć że zwykłe zapieczenie pierścieni powoduje takie branie oleju.
Land Cruiser LJ 70 2,4TD
Land Cruiser LJ 70 2,4TD
- knighterrant
-
Taaa, to jesteśmy w tej samej sytuacji co Kasza-k33 ! Ja rozprułem dziada na aucie i Pass ! Gówno widać . Wizualnie wszystko spoko : uszczelka , klawiatura , gniazda nawet gładzie cylindra . Poprostu pass . Zastanawiam się czy pruć dół bo może to pierścienie . Szlag mnie trafia bo się chyba pospieszyłem z tym rozbieraniem , palił , kopcił , słaby był ale jeżdził .
Warunki do jazdy super a ja w rozsypce . 

Był Uaz 469B Pajero 2.6E Pajero 2.5tdi
Gaz 69 w rozsypce
LR Freelander
Cheerokee XJ 4.0 Limited
Gaz 69 w rozsypce
LR Freelander
Cheerokee XJ 4.0 Limited
Mogłeś pomierzyć ciśnienia na garach i wiedziałbyś wtedy czy winna jest głowica czy dół silnika.
Land Cruiser LJ 70 2,4TD
Land Cruiser LJ 70 2,4TD
- knighterrant
-
Z tego co wiem mierzenie ciśnienia pokarze na którym cylindrze go brak , ale mogę się mylić .
Nieważne , rozpołowiony i nic nie widać . 

Gaz 69 w rozsypce
LR Freelander
Cheerokee XJ 4.0 Limited
Gaz 69 w rozsypce
LR Freelander
Cheerokee XJ 4.0 Limited
Ta jak nie masz zielonego pojęcia o tym to po cholerę się za to bierzeszknighterrant pisze:Z tego co wiem mierzenie ciśnienia pokarze na którym cylindrze go brak , ale mogę się mylić .Nieważne , rozpołowiony i nic nie widać .

Zacznij ludzi traktować tak samo jak oni ciebie a od razu poczują się obrażeni i dostaną ataku furii
To teraz ustaw tłoki na jednej wysokości, na każdy gar nalej taką samą ilość nafty i patrz czy aby z tego co zarzucał świecę nie spierdzieli najszybciej. Jeżeli tak się stanie to masz potwierdzenie zapieczonych lub popękanych pierścieni. Ma się rozumieć, że po takim zabiegu olej do wymiany.knighterrant pisze:Nieważne , rozpołowiony i nic nie widać .
Przy okazji trza dotrzeć zawory, wymienić uszczelniacze bo pewnie twarde jak beton.
Śniadanie na kacu jest jak przeszczep. Przyjmie się, albo nie.
- knighterrant
-
O i to jest podpowiedż . Podobno stary sprawdzony sposób z tą naftą . A głowicę i tak dam do planowania i zrobiebia gniazd , no i oczywiście uszczelniacze . Wielkie dzięki !zippo68 pisze:To teraz ustaw tłoki na jednej wysokości, na każdy gar nalej taką samą ilość nafty i patrz czy aby z tego co zarzucał świecę nie spierdzieli najszybciej. Jeżeli tak się stanie to masz potwierdzenie zapieczonych lub popękanych pierścieni. Ma się rozumieć, że po takim zabiegu olej do wymiany.knighterrant pisze:Nieważne , rozpołowiony i nic nie widać .
Przy okazji trza dotrzeć zawory, wymienić uszczelniacze bo pewnie twarde jak beton.

Gaz 69 w rozsypce
LR Freelander
Cheerokee XJ 4.0 Limited
Gaz 69 w rozsypce
LR Freelander
Cheerokee XJ 4.0 Limited
- knighterrant
-
Widać kolego że ty od dziecka z młotkiem w ręku ... Klocki Lego miałem , a zaczynałem od Duplo , potem były Technic! A ty tylko młot i klocek drewniany ? Jak nie masz czegoś mądrego do powiedzenia to się w jęzor ugryś !klucz13 pisze:Ta jak nie masz zielonego pojęcia o tym to po cholerę się za to bierzeszknighterrant pisze:Z tego co wiem mierzenie ciśnienia pokarze na którym cylindrze go brak , ale mogę się mylić .Nieważne , rozpołowiony i nic nie widać .
Lepiej kup se klocki DUPLO ( bo Lego mogą być zatrudne ) i je składaj i rozkładaj
Gaz 69 w rozsypce
LR Freelander
Cheerokee XJ 4.0 Limited
Gaz 69 w rozsypce
LR Freelander
Cheerokee XJ 4.0 Limited
knighterrant pisze: Widać kolego że ty od dziecka z młotkiem w ręku ... Klocki Lego miałem , a zaczynałem od Duplo , potem były Technic! A ty tylko młot i klocek drewniany ? Jak nie masz czegoś mądrego do powiedzenia to się w jęzor ugryś !
Musisz się przyzwyczaić że to jest forum dla twardych użytkowników i klucza wszyscy tu lubią.Tylko on potrafi coś z nienacka zapierd..ć.
Silnik jednak oddaj komus zaufanemu i będzie taniej.
Land Cruiser LJ 70 2,4TD
Land Cruiser LJ 70 2,4TD
Odnośnie Klucza13, to na każdym forum jest taki ktoś kto wszystkich wkur....ia, ale i tak go wszyscy lubią, a tak wogóle posiada wielką wiedzę i jak naprawdę trzeba to pomoże, ale najpierw musi troche popier....ić.
Trochę cierpliwości i wszystkiego się dowiesz
Trochę cierpliwości i wszystkiego się dowiesz
Tylko twardziele pierdzą przy sikaniu
http://www.forum-gaz-uaz.pl
Znam bardziej przyjemniejszą formę tej czynności i na pewno nie na forum.Wałek pisze: ale najpierw musi troche popier....ić.

Ale w sumie jak kto woli

Mówię co myślę, robię co mówię, już nie jem co lubię.
"nullo retentus impedimento"
- knighterrant
-
Najważniejsze , że się zmądrzył i ugryzł !
Znam go już z innych postów . 

Gaz 69 w rozsypce
LR Freelander
Cheerokee XJ 4.0 Limited
Gaz 69 w rozsypce
LR Freelander
Cheerokee XJ 4.0 Limited
A coś bliżejBalu-Balu pisze:Znam bardziej przyjemniejszą formę tej czynności i na pewno nie na forum.Wałek pisze: ale najpierw musi troche popier....ić.![]()
![]()

Zacznij ludzi traktować tak samo jak oni ciebie a od razu poczują się obrażeni i dostaną ataku furii
Nie dość że z mechaniki kompletna niemota to i na ludziach się nie znaknighterrant pisze:Najważniejsze , że się zmądrzył i ugryzł !![]()
![]()
Znam go już z innych postów .

- knighterrant
-
Nie tobie oceniać ... A jak byś myślał to nie udawałbyś , że zapomniałeś ! 

Gaz 69 w rozsypce
LR Freelander
Cheerokee XJ 4.0 Limited
Gaz 69 w rozsypce
LR Freelander
Cheerokee XJ 4.0 Limited
Więcej zapomnialem niż ty w całym swojm życiu się nauczyłeś i długo nie nauczysz

no powoli sie rozkręca
Dym
Dym

Nic z tegoWałek pisze:no powoli sie rozkręca
Dym

Narciarstwo tarasowo-knajpiane

Szkoda i połamania nartklucz13 pisze:Nic z tegoWałek pisze:no powoli sie rozkręca
Dymidę się pakować i jutro do słonecznej italii uprawiać najbardziej ekstremalną dyscyplinę narciarską
![]()
Narciarstwo tarasowo-knajpiane
- knighterrant
-
Ortografia się kłania , Globtroterze !klucz13 pisze:Więcej zapomnialem niż ty w całym swojm życiu się nauczyłeś i długo nie nauczysz![]()

Gaz 69 w rozsypce
LR Freelander
Cheerokee XJ 4.0 Limited
Gaz 69 w rozsypce
LR Freelander
Cheerokee XJ 4.0 Limited
Nie masz szansklucz13 pisze:A coś bliżejBalu-Balu pisze:Znam bardziej przyjemniejszą formę tej czynności i na pewno nie na forum.Wałek pisze: ale najpierw musi troche popier....ić.![]()
![]()

Wolę kobiety ale dzięki za szczerość

Mówię co myślę, robię co mówię, już nie jem co lubię.