No nie wiem kto pierwszy zaczął krzyczeć na innych.zippo68 pisze:Ludzie co wy tu wypisujecie o tej osłonie rozrządu? W czym Wy widzicie problem? ....
...., ale wychodzi około 15l pytam się czy to dużo???
Jak chcecie patrzeć na spalanie to trzeba było kupić Tico i nie zawracać dupy na 4x4.
Silnik Diesel od Żuka
Moderator: Student
Re: Silnik Diesel od Żuka
UAZ "78r z dłubniętym silnikiem bez gaźnika
Land Cruiser LJ 70 2,4TD
Land Cruiser KZJ 90 3,0TD
Land Cruiser LJ 70 2,4TD
-
Może zadam pytanie typu z du.y ale co ma w sobie tak zwana ,,oranżada'' że szkodzi silnikowi diesla i czy prawdą jest że jak ma się pompę wtryskową smarowaną ciśnieniowo z silnika olejem to można wlać ,, cuda '' i nic nie zepsuć

Bóg stworzył czołgi by siały zamęt i zniszczenie
-
-
z tego co mi wiadomo tzw orenzada zle wpływa na pompy smarowane paliwem (rotacyjne) czyli niema wartosci smarowniczych pompy rzedowe niesa tak wrazliwe i spokojnie chodza na tym paliwie. Znani sa tacy co jezdzą na tym paliwie i na rotacyjnych pompach, dolewaja oleju jakiegos ale i tak czasem zdazaja sie zatarcia pomp. Moja wiedza głównie pochodzi od maszyn budowlanych itp ale wpatpie zeby w samochodach osobowych czyms sie to rózniło
Krzysiek
Carinus, a gdzie Ty mnie słyszałeś krzyczeć. W moim poście są same znaki zapytania, ani jednego wykrzyknika-chyba, że nie widzisz różnicy.carinus pisze:No nie wiem kto pierwszy zaczął krzyczeć na innych.zippo68 pisze:Ludzie co wy tu wypisujecie o tej osłonie rozrządu? W czym Wy widzicie problem? ....
...., ale wychodzi około 15l pytam się czy to dużo???
Jak chcecie patrzeć na spalanie to trzeba było kupić Tico i nie zawracać dupy na 4x4.
Śniadanie na kacu jest jak przeszczep. Przyjmie się, albo nie.
kolego jak masz szybkie przełożenia to wiadomo że mniej spali ale w terenie gorszy mój trup palił z nowym silnikiem turbo na trasie na wolnych przełożeniach około 10 l w mieście 13 a w terenie chlał i chlał a osłona nie chodzi że jej nie ma jest ale nie jest dobrze uszczelniona a nawet wogóle nie jest napinacz się zacina od błota i przeskakuje pasek. mb są ciekawe miałem uaza z 3.0 td i nie żle hasał . ale troszkęteż wzioł lecz to była inna pojemnośc inna moc teraz mam parcha 3.3 td i na 33" kołach 12 l w terenie to już huk.
Był Parch 160 3.3td 3" Cybuch , 33" Sahara
Jest Nieviasta 1.6 i GV 3D 2.5 R6
Jest Nieviasta 1.6 i GV 3D 2.5 R6
Hugon pisze:kolego jak masz szybkie przełożenia to wiadomo że mniej spali ale w terenie gorszy mój trup palił z nowym silnikiem turbo na trasie na wolnych przełożeniach około 10 l w mieście 13 a w terenie chlał i chlał a osłona nie chodzi że jej nie ma jest ale nie jest dobrze uszczelniona a nawet wogóle nie jest napinacz się zacina od błota i przeskakuje pasek. mb są ciekawe miałem uaza z 3.0 td i nie żle hasał . ale troszkęteż wzioł lecz to była inna pojemnośc inna moc teraz mam parcha 3.3 td i na 33" kołach 12 l w terenie to już huk.

Transit śmigał na tym aż miłoEDEK:):):):) pisze:Może zadam pytanie typu z du.y ale co ma w sobie tak zwana ,,oranżada'' że szkodzi silnikowi diesla i czy prawdą jest że jak ma się pompę wtryskową smarowaną ciśnieniowo z silnika olejem to można wlać ,, cuda '' i nic nie zepsuć![]()

Czasami zaleca się wlanie mixolu do baku ale nie za każdym razem chociaż to nie szkodzi.

Mówię co myślę, robię co mówię, już nie jem co lubię.
"nullo retentus impedimento"
"nullo retentus impedimento"
Za dobrych czasów jak policmajstry nie miały środków technicznych do kontroli, to w VW-T4 naleciałem około 200Tkm na czerwonej-zawsze z mixolem. Jak przesadziłem z mieszanką to dyma puszczałBalu-Balu pisze:
Czasami zaleca się wlanie mixolu do baku ale nie za każdym razem chociaż to nie szkodzi.

Kolega chwalił sobie opał bo jako jedyny nie wytrącał mu parafiny w mrozy.Przy dyżym mrozie nie było problemów z odpaleniem czego nie mógł powiedziec gdy zalał ON.Może to był sporadyczny przypadek jednak coś w tym musiało być.
Land Cruiser LJ 70 2,4TD
Land Cruiser LJ 70 2,4TD
calinus skad jestes widze ze z lubuskiego, mozna troche pojedzic razem. A co do andori to zippo68 ma racje i spalanie sie nie liczy bo kto na to patrzy 15 czy 20, wazne ze jezdz i ci ktorzy nie mieli doczynienia z andoria to niech nie pisza glupot.
uaz dojedzie prawie wszedzie, w inne miejsce dolecisz smiglowcem.
Już dawno mieliśmy pojeździć,ale jakoś nie widziałem Cie na zlocie w naszych okolicach.bolek4x4 pisze:calinus skad jestes widze ze z lubuskiego, mozna troche pojedzic razem. A co do andori to zippo68 ma racje i spalanie sie nie liczy bo kto na to patrzy 15 czy 20, wazne ze jezdz i ci ktorzy nie mieli doczynienia z andoria to niech nie pisza glupot.
Jeśli chodzi o Andorię to zippo ma faktycznie rację i popieram kolegę w całej rozciągłości,ale podyskutować zawsze można.Klucza na razie nie ma,więc ktoś musiał zrobić mały dym.
Land Cruiser LJ 70 2,4TD
Land Cruiser LJ 70 2,4TD
-
Witam.Pytanie czy silnik z żukiety ( andoria ) jest słabsza tudzież ma jakiekolwiek gorsze parametry od silników montowanych w lublinach I,II,III mówię tu o silnikach bez turbiny
Nadmieniam iż różnią się pewnymi elementami wyposażenia np.pompy wtryskowe umiejscowienie bagnetu czy budowa kolektora ssącego( zaślepka )

4C90 Lublin czy Żukers-wsio rawno. 51,5 kW-70 KM wymiennych na zachodnich 70 PS-ówEDEK:):):):) pisze:Witam.Pytanie czy silnik z żukiety ( andoria ) jest słabsza tudzież ma jakiekolwiek gorsze parametry od silników montowanych w lublinach I,II,III mówię tu o silnikach bez turbinyNadmieniam iż różnią się pewnymi elementami wyposażenia np.pompy wtryskowe umiejscowienie bagnetu czy budowa kolektora ssącego( zaślepka )

Cześć KolegoEDEK:):):):) pisze:Witam.Pytanie czy silnik z żukiety ( andoria ) jest słabsza tudzież ma jakiekolwiek gorsze parametry od silników montowanych w lublinach I,II,III mówię tu o silnikach bez turbinyNadmieniam iż różnią się pewnymi elementami wyposażenia np.pompy wtryskowe umiejscowienie bagnetu czy budowa kolektora ssącego( zaślepka )
porównaj Sobie silniki Andorii vs. Uaz benzyna:
Andorie
http://pl.wikipedia.org/wiki/4C90
Uaz
http://pl.wikipedia.org/wiki/UAZ_469B
co do reszty - Andoria mieści się w przedziale silnikowym Uaza - tyle, że jest ciaśniej. Po za tym mi się tym fajniej jeździ - ja nie upalam ostro w terenie tylko rekreacyjnie plus prace wokół domu (odśnieżanie, drewno do kominka, piach w przyczepce, wyciąganie znajomych z rowów w zimie

Jedno czego mi trochę żal to tego charakterystycznego dźwięku który wydawała benzyna i nawet żona wiedziała, że to ja wracam. Teraz Uaz brzmi Lublinowato i gnie w tle innych samochodów na drodze

pozdrawiam
Marcin
był UAZ 31512/1985r prawie oryginał
jest GAZ 69M/1969r prawie oryginał
jest GAZ 69M/1969r prawie oryginał
Utraciłeś to co było najcenniejsze.Andoria może nie jest zła ale mając do porownania diesla u kolegi i panujący hałas w srodku zostałem przy zagazowanej benzynce.Obróbka głowicy silnika i kolektorów podniosła znacząco moment obrotowy i osobiście nia zmienię tego na diesla.Mój silnik nie posiada gaźnika i jest wolny od wszystkich z tym związanych problemów.Jedynym teraz problemem będzie dopasowanie jakiegoś wtrysku benzyny żeby można awaryjnie pokulać się pod stację LPG.Zbiornik mam duży-80l i starcza to na ponad 500km jazdy.gasti pisze: Jedno czego mi trochę żal to tego charakterystycznego dźwięku który wydawała benzyna i nawet żona wiedziała, że to ja wracam. Teraz Uaz brzmi Lublinowato i gnie w tle innych samochodów na drodze.
pozdrawiam
Marcin
Land Cruiser LJ 70 2,4TD
Land Cruiser LJ 70 2,4TD
-
- jestem tu nowy...
Chlopaki czy pasuje silnik od lublina 2 ten andoria z turbo czy ta pokrywa sprzegla pasuje pod skrzynie od uaza
Pozdrawaim

ja nie bardzo wiem kiedy sa jakies zloty a z checia bym sie wybral, ja i koles to juz dwa uazy wiencej, jak bys mogl to daj znac o jakims zlocie na pw to sie zjawimy.Już dawno mieliśmy pojeździć,ale jakoś nie widziałem Cie na zlocie w naszych okolicach.
Jeśli chodzi o Andorię to zippo ma faktycznie rację i popieram kolegę w całej rozciągłości,ale podyskutować zawsze można.Klucza na razie nie ma,więc ktoś musiał zrobić mały dym.
uaz dojedzie prawie wszedzie, w inne miejsce dolecisz smiglowcem.
Przepraszam, że się wtrącam, ale mam pytanko: Jeśli ktoś ma w andorii chłodnicę od żuka diesla, to mógłby mi powiedzieć jakie wymiary ma rdzeń?
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
Jimny M16A
Żuk A161H 4C90 + Eaton TS5-21
Żuk A161H 4C90 + Eaton TS5-21
-
Witam.Jestem na etapie przejścia z andorii 71 km na 90 km ( turbo ) i proszę jeszcze raz o opinię w sprawie zamiany misek olejowych w poszczególnych modelach silnika czy oby na pewno są zamienne.Nadmieniam iż posiadam andorię z żukiety czyli lublin I a mam na oku model II i III 

EDEK:):):):) przy jednej robocie zmień sobie poduszki pod skrzynią biegów. Na oryginałach miałem drgania budy na wolnych obrotach i zastosowałem poduszki silnika ze Skody 105 - 10 zeta/szt. Teraz komfort jak w Maybach-u 

witam , mam okazje kupic silnik andoria używany , jakie musi miec cisnienie na cylindrach ?silnik stoi 3 lata .
Dane fabryczneBWP 4 pisze:witam , mam okazje kupic silnik andoria używany , jakie musi miec cisnienie na cylindrach ?silnik stoi 3 lata .
4C90-20,6
4CT90-21,1
minimum chyba 18 inaczej w zimie problem
To co podałeś to stopień sprężania, nie ciśnienie w cylindrach..
Ciśnienie sprężania to, myślę, powinien mieć w okol. 30atm, ale niech się wypowie ktoś, kto wie
Ciśnienie sprężania to, myślę, powinien mieć w okol. 30atm, ale niech się wypowie ktoś, kto wie
SJ416
Tam, gdzie nie ma wolności, nie ma ani praw, ani obowiązków - N. B.
Tam, gdzie nie ma wolności, nie ma ani praw, ani obowiązków - N. B.
a ile pali orginalny silnik benzynowy???? słyszałem ze norma to 16L 

Po prostu Seba
No faktycznie pierdzielnąłem cyfry bez zastanowienia.Didymos pisze:To co podałeś to stopień sprężania, nie ciśnienie w cylindrach..

Już poprawka:
W zależności od próbnika
próbnik SPCS-50 silnik nowy 3 MPa
próbnik PSWo-60 silnik nowy 2,6 MPa, silnik do naprawy 2,1 MPa
różnica pomiędzy cylindrami nie powinna przekraczać 0,5 MPa
Pomiary wykonywać na ciepłym silniku. Tyle mądrości książkowych.
A tak od siebie - pomiar ciśnienia na ciepłym silniku według mnie to lipa. Jak tłoki są "spuchnięte" to i ciśnienie będzie dobre. Prawda wychodzi na zimnym.
To jest temat o dieslu.anabol pisze:a ile pali orginalny silnik benzynowy???? słyszałem ze norma to 16L
Tu masz topic http://www.forum4x4.pl/viewtopic.php?f=3&t=68405